1 Decembrie 1918 - Centenarul Marii Uniri

1 Decembrie este, mai presus de toate, simbolul unității noastre! Este cea mai potrivită ocazie să privim cu admirație și respect către trecut și cu încredere spre viitor!

Ziua de 1 Decembrie unește inimile tuturor românilor din țară sau de peste hotare. Pe întreg teritoriul țării au fost desfășurate parade militare sau diverse evenimente la care Poliția de Frontieră a participat.

La București, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a participat la defilare cu tehnică de mobilitate terestră destinată supravegherii frontierei de stat constând în autospeciale pentru misiuni operative Volkswagen Passat Variant, utilizate la patrularea și intervenția în zonele de frontieră și pe comunicațiile adiacente,  autospeciale de patrulare Dacia Duster, destinate intervenției și patrulării în zonele rurale și în zonele cu relief deluros, autospeciale de patrulare Iveco Massif destinate intervenției în locurile greu accesibile din zona de frontiera - drumuri neamenajate și, nu în ultimul rând, autospecialele de supraveghere cu termoviziune ARTEMIS pe șasiu Land Rover, destinate supravegherii, din poziții statice, a zonelor de frontieră, care oferă în permanență atât informații video în timp real, ziua și noaptea, privind situația din zona de supraveghere, cât și informații cu privire la poziția proprie și localizarea exactă a elementelor infracționale.

Sărbătorirea Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 reprezintă un prilej pentru a fi recompensate acțiunile desfășurate de polițiștii de frontieră, în îndeplinirea atribuțiilor specifice la granița României.

Astfel, 400 de polițiști de frontieră dintre care 133 de ofițeri și 267 de agenți, specialiști în supravegherea frontierei terestre, maritime sau aeroportuare, au fost evidențiați și premiați  prin avansare în gradul profesional următor înaintea îndeplinirii stagiului minim, pentru merite deosebite avute în misiunile operative desfășurate, atât pe teritoriul țării, cât și în urma participării la operațiunile comune organizate de Agenția FRONTEX.

Aceștia s-au remarcat în acțiunile de supraveghere și control desfășurate la frontiera de stat, dar în mod special în misiunile pentru combaterea infracționalității transfrontaliere și a migrației ilegale, având o contribuție importantă la rezultatele operative obținute de structurile din care fac parte.

Ziua națională sărbătorită de structurile teritoriale ale PFR

Cu prilejul Zilei Naționale a României, autoritățile locale din Oradea i-au invitat pe orădeni să se bucure de sărbătoarea tuturor românilor, prin participarea la manifestările oficiale dedicate acestui eveniment.

La parada organizată, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea a participat prin Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Arad și Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Bihor.

Polițiștii de frontieră arădeni au defilat cu autospecialele pentru misiuni operative Volkswagen Passat Variant, Dacia Duster și Iveco Massif, iar cei de la Bihor cu Dacia Duster, Volkswagen Polo, Volkswagen Passat Variant 4x4 Motion, Iveco Massif 4x4 tot-teren, Volkswagen Transporter, Nissan Pathfinder și Mercedes-Benz Vito.

Polițiștii de frontieră din cadrul I.T.P.F. Iași au participat la parade militare, precum și la expoziții de tehnică și echipamente militare. Au fost prezentate autospeciale din dotarea Poliției de Frontieră, respectiv autospeciale de intervenții, supraveghere și cele de transport câini serviciu.

Pentru a marca Ziua Națională a României, S.P.F Brăila, I.P.J. Brăila, alături de Inspectoratul de Jandarmi Brăila, Serviciul Județean Anticorupție Brăila, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila și Centrul Regional Împotriva Traficului de Persoane Galați, au organizat evenimentul „MAI uniți, MAI puternici!”, adresat elevilor și cadrelor didactice din municipiul și județul Brăila. Organizatorii le-au prezentat copiilor tehnica și echipamentele folosite în activitățile specifice, o expoziție cu fotografii din misiunile polițiștilor și exerciții cu câinii de serviciu. Totodată, elevii au avut posibilitatea de a învăța tehnici de autoapărare, de a participa la demonstrații menite să îi conștientizeze cu privire la efectele consumului de alcool și de substanțe psihoactive asupra organismului și de a învăța cum să se protejeze împotriva infractorilor.

Polițiștii de frontieră din cadrul S.T.P.F Caraș-Severin au participat cu un pluton și cu tehnica din dotare la defilarea care a avut loc în centrul civic din Reșița. Organizatorii ceremoniei au fost Prefectura Caraș-Severin, Consiliul Județean Caraș-Severin și Centrul Militar Județean Caraș-Severin.

Sărbătoarea națională a fost celebrată și la Oravița, Poliția de Frontieră din Caraș-Severin fiind reprezentată de corul S.T.P.F. Caraș-Severin, care sub bagheta dirijorului Mircea Șonea a susținut un program  de muzică patriotică.

Polițiștii de frontieră din județul Mehedinți au sărbătorit Ziua Națională a României alături de structurile Ministerului Afacerilor Interne, autoritățile județene și locale și un numeros public care s-a evidențiat prin portul de costume naționale și însemne patriotice.

Atmosfera a fost una de sărbătoare și simț patriotic, au fost depuse coroane de flori la Monumentul Eroilor omagiindu-i pe cei ce au luptat pentru libertatea noastră.

Polițiștii de frontieră constănțeni au defilat alături de reprezentanți ai Inspectoratului de Jandarmi Mihail Kogălniceanu, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea, Gruparea de Jandarmi Mobilă Tomis, Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, Școala de Maiștri Militari a Forțelor Navale, Centrul de Comunicații și Informatică, SRI, Colegiul de Marină „Alexandru Ioan Cuza”, Flotila „56 Fregată”, Brigada 243 Radioelectronică și Observare, Brigada 9 Mărășești, Polița Națională și un pluton de la Poliția Locală Constanța. De asemenea, au defilat și militari din Canada și SUA dislocați la Baza Aeriană de la „Mihail Kogălniceanu”.

În municipiul Tulcea manifestarea a avut loc în Piața Tricolorului, unde s-au desfășurat salutul drapelului de luptă și intonarea imnului național, oficierea serviciului religios, alocuțiunile oficialităților locale, depunerea de coroane de flori, urmate de defilarea instituțiilor Ministerului Afacerilor Interne.

Garda de Coastă a participat la defilare atât în municipiul Constanța, cât și în municipiul Tulcea, cu 8 autospeciale și mașini de intervenție precum și cu 16 polițiști de frontieră.

Și colegii din cadrul I.T.P.F. Timișoara au participat la activitățile organizate în zona de responsabilitate. La Timișoara a avut loc o paradă militară, unde au defilat reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Penitenciarului Timișoara și Direcția Poliției Locale a Municipiului Timișoara. Au fost prezentate publicului autospeciale de patrulare, autospeciale de transport câini de serviciu și autospeciale de supraveghere cu termoviziune.

La Galați, în data de 29 noiembrie, Serviciul Județean Anticorupție Galați, în colaborare cu Primăria municipiului Galați, a organizat un eveniment pentru a marca Ziua Națională a României și prin care a dorit să prezinte și să aducă în atenția publicului, 10 persoane din cadrul structurilor MAI din județul Galați și Primăriei municipiului Galați, care s-au evidențiat prin rezultate de excepție în activitatea profesională și extraprofesională ca sportivi de performanță sau cu preocupări cultural-artistice și de creație. Printre cei 10 se numără și doi polițiști de frontieră: agent principal de poliție Alina Dana Cicu din cadrul STPF Galați și agent șef de poliție Florin Mocanu din cadrul S.P.F. Foltești. Alina Dana Cicu practică atletismul și a participat la mai multe competiții sportive și maratoane naționale și internaționale, unde a obținut diverse premii și distincții. Florin Mocanu este pasionat de arta fotografică, luând parte la mai multe concursuri de fotografie și expoziții organizate la nivel local și național, fiind foarte apreciat pentru talentul său.

La inițiativa caporalului Laurențiu Cobzaru, un cunoscut alergător, „Așii alergării”, din cadrul Centrului Militar al Batalionul 300 Galați, au organizat evenimentul sportiv „Alerg pentru unire”, dedicat Zilei Naționale, care a avut în același timp o latură caritabilă. Colega noastră Alina Dana Cicu, împreună cu militari din cadrul Batalionului 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei” din Galați, a alergat, de la Poligonul Smârdan până în centrul municipiului Brăila, la statuia Ecaterinei Teodoroiu, unind astfel cele două comunități. Traseul de alergare a fost: Poligonul Smârdan - Mihail Kogălniceanu - Smârdan - pod viaduct Sidex - Centura Galațiului - pod Siret - digul Galați - Brăila - Piața Independenței din Brăila.

Polițiștii de frontieră din cadrul I.T.P.F Sighetu Marmației au participat la mai multe activități cu ocazia centenarului: în data de 22 noiembrie la activitățile prilejuite de aniversarea a 100 de ani de la Adunarea Populară din Sighetu Marmației, adunare în cadrul căreia au fost stabiliți delegații pentru unirea de la Alba Iulia, iar în data de 1 decembrie 2018, polițiștii de frontieră au participat la activitățile prilejuite de Marea Unire, depunere de coroane la Monumentul Dr. Ioan Mihaly de Apșa și asigurarea gărzii la monument.

În anul Centenarului, în localitatea de reședință a sediului S.P.F. Vișeu de Sus, din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmației, au avut loc manifestări dedicate Zilei Naționale a României, Marii Uniri și lui Ion Iusco Dolhuț, fiu al locului, unul dintre cei 1228 de reprezentanți cu drept de vot la Alba-Iulia.

La 27 noiembrie 1918, acesta a fost ales delegat al cercului electoral Vișeu-Iza, Maramureș, alături de alți patru români, fiind îndreptățit și îndatorat să ia parte, cu vot decisiv, la Marea Adunare Națională Română din 1 Decembrie 1918.

După o sută de ani, la 27 noiembrie 2018, în sala mare a Primăriei Orașului Vișeu de Sus a avut loc un simpozion de istorie pe tema Marii Uniri, în cadrul căruia un polițist de frontieră a susținut o comunicare.

Manifestările au continuat în data de 1 Decembrie. La ora 12.00, la Biserica Bătrână din localitate, Buna Vestire, acolo unde este înmormântat vișeuanul Ion Iusco Dolhuț. Totodată, a fost oficiată o slujbă de pomenire a participanților la Alba-Iulia. Soborul de preoți a fost condus de către părintele Mihai Chira, protopopul Vișeului, prieten bun al polițiștilor de frontieră locali. Biserica în care este paroh, Sf. Nicolae din localitate, a fost construită cu aportul câtorva zeci de militari de la fruntariile țării, jumătate din banii cheltuiți fiind dați de către generalul Nicolae Uică, comandant interbelic al trupelor de grăniceri.

La mormântul delegatului au fost depuse mai multe coroane de flori din partea structurilor administrative locale, ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naționale etc.

În continuare, la ora 13.00, la Monumentul Eroilor din centrul localității a avut loc un ceremonial, în cadrul căruia a fost depusă, de către polițiștii de frontieră, o altă coroană de flori.

A urmat parada militară în cinstea Zilei Naționale, organizată pentru prima dată în Vișeu de Sus. Sectorul s-a prezentat cu trei autospeciale din dotare.

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale și a Centenarului Marii Uniri Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu a participat, alături de celelalte instituții din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, la ceremonialele religioase și la paradele militare organizate în  orașele Călărași, Giurgiu, Alexandria, Slatina și Craiova, cu peste 50 de polițiștii de frontieră și tehnica din dotare.

 

  • 1 Decembrie 1918 - Centenarul Marii Uniri
  • 1 Decembrie 1918 - Centenarul Marii Uniri
  • 1 Decembrie 1918 - Centenarul Marii Uniri
  • 1 Decembrie 1918 - Centenarul Marii Uniri
  • 1 Decembrie 1918 - Centenarul Marii Uniri
  • 1 Decembrie 1918 - Centenarul Marii Uniri
  • 1 Decembrie 1918 - Centenarul Marii Uniri
  • 1 Decembrie 1918 - Centenarul Marii Uniri
  • 1 Decembrie 1918 - Centenarul Marii Uniri
  • 1 Decembrie 1918 - Centenarul Marii Uniri
  • 1 Decembrie 1918 - Centenarul Marii Uniri
  • 1 Decembrie 1918 - Centenarul Marii Uniri
  • 1 Decembrie 1918 - Centenarul Marii Uniri
  • 1 Decembrie 1918 - Centenarul Marii Uniri
  • 1 Decembrie 1918 - Centenarul Marii Uniri
  • 1 Decembrie 1918 - Centenarul Marii Uniri
  • 1 Decembrie 1918 - Centenarul Marii Uniri
  • 1 Decembrie 1918 - Centenarul Marii Uniri
  • 1 Decembrie 1918 - Centenarul Marii Uniri
  • 1 Decembrie 1918 - Centenarul Marii Uniri

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe