Un comandant remarcabil

Comisar de poliţie Mihai Vasile, născut la data de 13 aprilie 1982 în localitatea Techirghiol, judeţul Constanţa este căsătorit şi tatăl a doi copii. Cariera sa de marinar a debutat încă din perioada liceului, urmând clasele a IX-a şi a X-a la Liceul Militar de Marină Al. I. Cuza din Constanţa, iar după desfiinţarea acestuia a absolvit Colegiul Militar Dimitrie Cantemir - Breaza.

Odată cu absolvirea Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanţa, în anul 2006, şi-a început cariera în Poliţia de Frontieră debutând pe funcţia de ofiţer secund pe nava maritimă de patrulare 0111 C, la Mangalia, iar din anul 2014 este comandantul navei maritime de intervenţie proiect Bigliani (MAI 2114), în cadrul Grupului de Nave Mangalia.

În anul 2017 şi 2019 a participat la misiuni sub egida FRONTEX în Grecia (J.O. Poseidon 2017 – J.O. Poseidon 2019) la comanda navei maritime de patrulare MAI 1104, misiuni care l-au ajutat în dezvoltarea sa profesională.

Aflat la comanda navei MAI 1104, pe parcursul misiunii externe „POSEIDON 2019”, împreună cu întregul echipaj au executat zeci de misiuni de patrulare, supraveghere, căutare şi salvare în Marea Egee, alături de celelalte state membre U.E. participante la misiune.

Astfel, cele mai dificile intervenţii întâmpinate pe timpul carierei sale au fost cazurile de migraţie ilegală atât în Marea Neagră, cât şi în Marea Egee.

Una din aceste intervenţii a fost cea din luna august 2019, când nava Gărzii de Coastă MAI 1104, la comanda căreia se afla, a interceptat şi reţinut o ambarcaţiune gonflabilă de mici dimensiuni, cu motor, supraîncărcată cu persoane, care se îndrepta către apele teritoriale ale Greciei. După evaluarea situaţiei la faţa locului şi având în vedere supraaglomerarea ambarcaţiunii şi riscul de a se scufunda, s-au demarat acţiunile de salvare. În ciuda condiţiilor hidrometeorologice nefavorabile (marea de gradul 3-4), la bordul navei româneşti s-a reuşit transbordarea în siguranţă acelor 19 persoane (7 bărbaţi, 6 femei şi 6 copii) care proveneau din Siria, Irak şi Afganistan.

Ca în fiecare caz de acest gen, echipajul navei le-a oferit persoanelor salvate asistenţă, hrană şi apă, iar câteva ore mai târziu, acestea au fost debarcate în siguranţă în Portul Chios şi predate autorităţilor elene, pentru efectuarea procedurilor specifice (asistenţă medicală, identificare, înregistrare, amprentare etc.).

O altă intervenţie dificilă, fiind şi una din cele mai mari realizări profesionale ale sale, a fost cea din 20 mai 2019, când, împreună cu echipajul navei MAI 2114 şi alte două nave ale Gărzii de Coastă, a acţionat pentru detectarea, interceptarea, urmărirea şi reţinerea pescadorului turcesc BABA SENOL, suspect că desfăşura activităţi de pescuit ilegal în Zona Economică Exclusivă a României.

Echipajul, format din 8 marinari, aflat la bordul pescadorului nu s-a suspus somaţiilor verbale, astfel, folosindu-se gradual armamentul de la bordul navei Poliţiei de Frontieră, s-a efectuat foc de avertisment în condiţiile legii, şi s-a reuşit abordarea pescadorului, iar echipajul pescadorului a fost transferat la bordul altei nave a P.F.R. 

Trei dintre marinari prezentau plăgi superficiale, provocate de ricoşeul gloanţelor la contactul cu suprafaţa apei – doi la nivelul picioarelor, iar al treilea la nivelul şoldului, sens în care li s-a acordat primul ajutor, iar la momentul acostării în Portul Mangalia au fost preluaţi de către Serviciul de Ambulanţă Judeţean Constantă – substaţia Mangalia şi transportaţi la o unitate medicală în vederea acordării de îngrijiri medicale de specialitate.

În ceea ce priveşte pescadorul, din cauza supraîncărcării acestuia cu unelte de pescuit şi peşte, precum şi a manevrelor bruşte efectuate de marinari pentru a evita abordarea de către navele P.F.R., structura pescadorului a suferit daune, ceea ce a dus la scufundarea lui.

Fiind o operaţiune dificilă, Poliţia de Frontieră a beneficiat de sprijinul aerian al unei aeronave multirol, aflată în Operaţiunea Maritimă Comună privind combaterea migraţiei ilegale, activităţile de pescuit ilegal şi poluare maritimă desfăşurată la Marea Neagră sub egida Frontex (Agenţia pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă), împreună cu EFCA (Agenţia Europeană de Control al Pescuitului) şi EMSA (Agenţia Europeană pentru Siguranţă Maritimă).

 Ca recompensă pentru acţiunile desfăşurate în reţinerea pescadorului turcesc şi pentru îndeplinirea atribuţiilor sale cu profesionalism şi stăpânire de sine, Mihai şi unul dintre colegii săi, agent şef adjunct de poliţie Sorin Cioabă, au primit emblema de onoare a Ministerului Afacerilor Interne.

  • Un comandant remarcabil
  • Un comandant remarcabil
  • Un comandant remarcabil
  • Un comandant remarcabil

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe