Traficul prin P.T.F. Giurgiu s-a intensificat pe perioada sezonului estival

* În prima jumătate a anului 2019, cel mai tranzitat punct al frontierei româno-bulgare este P.T.F. Giurgiu, pe unde au trecut frontiera mai mult de jumătate din totalul persoanelor care au intrat/ieşit în/din ţara noastră prin zona de competenţă a Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu.

* Începând cu data de 23.07.2019, autorităţile care au în administrare Podul Giurgiu-Ruse efectuează lucrări de reabilitare a covorului asfaltic, aspect ce determină îngreunarea traficului pe pod, pe ambele sensuri de mers

* Autorităţile bulgare au informat că, în vederea prevenirii răspândirii ,,pestei porcine africane” pe teritoriul Bulgariei, interzic importurile de materii prime și / sau produse alimentare de origine animală care conțin carne de porc, cu excepția cazului în care acestea sunt însoțite de o documentație veterinară corespunzătoare,

 Având în vedere că suntem în plin sezon estival şi mulţi cetăţeni români aleg să-şi petreacă vacanţa în afara graniţelor ţării, se constată o creștere a traficului de persoane și mijloace de transport în punctele de trecere a frontierei de la graniţa cu Bulgaria.

 În acest sens, Inspectoratul Teritorial al Poliței de Frontieră Giurgiu a dispus toate măsurile aflate în competenţa instituţiei în scopul fluidizării traficului în punctele de trecere a frontierei şi asigurării unui climat de siguranţă şi ordine publică în zona de competenţă astfel:

  • S-asuplimentat personalul care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor;
  • Este folosită la maxim infrastructura punctelor de trecere a frontierei, în limita configuraţiei acestora și, în funcție de valorile de trafic, se creează fluxuri suplimentare de control în punctele de frontieră, pe sensul de intrare sau ieșire din țară, după caz;
  • Cooperarea continuă cu autorităţile de frontieră din R. Bulgaria pentru gestionarea, în comun, a problemelor participanţilor la traficul transfrontalier.

Mentionăm că, începând cu data de 23.07.2019, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a informat că efectuează lucrări de reabilitare a covorului asfaltic pe Podul Giurgiu-Ruse, pe ambele sensuri de mers, ceea ce va determina creșterea timpului de aşteptare pentru trecerea podului.

De asemenea, autoritățile de frontieră bulgare au informat Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu, că mai multe regiuni din partea de nord a Bulgariei au fost declarate zone calamitate de ,,pesta porcină africană” şi iau măsuri pentru limitarea răspândirii acesteia pe teritoriul R. Bulgare.

În acest sens, autorităţile bulgare interzic importurile de materii prime și / sau produse alimentare de origine animală care conțin carne de porc, cu excepția cazului în care acestea sunt însoțite de o documentație veterinară corespunzătoare.  

Informăm cetățenii români care se prezintă la punctele de trecere a frontierei româno-bulgare pentru a intra în Republica Bulgară, că pot fi supuși controlului fizic al mijlocului de transport, urmărindu-se identificarea materiilor prime și a produselor de origine animală, în vederea confiscări acestora.

Date statistice

Cel mai tranzitat punct de la frontiera româno-bulgară este Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu-Ruse, unde, în primele şase luni ale anului 2019 s-au prezentat pentru a efectua formalităţile de frontieră 1.580.000 persoane (dintre care 839.000 numai pe sensul de ieşire din ţară) si 712.000 de autovehicule.

Valorile de trafic prin Punctul de Trecere a frontierei Giurgiu - Ruse cresc în special pe perioada sezonului estival, atunci când mulţi români tranzitează graniţa pentru a merge să petreacă vacanţa în afara ţării.

Dacă într-o lună din afara sezonului estival, P.T.F. Giurgiu este tranzitat de aproximativ 170.000 de persoane şi 91.000 de mijloace de transport, într-o lună din sezonul estival numărul persoanelor este de peste patru ori mai mare, iar cel al mijloacelor de transport aproape se triplează.

De asemenea, traficul creşte de la an la an, de exemplu, traficul de persoane prin PTF Giurgiu, pe perioada verii, a crescut cu 40% faţă de anul trecut.

          Recomandări:

Pentru evitarea aglomerărilor, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţa cu Bulgaria.

Menționăm că, la frontiera româno-bulgară aflată în competența Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu, sunt 5 puncte de trecere ale frontierei, două cu specific rutier-feroviar şi trei cu specific portuar:

  • pe raza jud. Giurgiu: P.T.F. Giurgiu – Russe – rutier-feroviar -portuar
  • pe raza jud. Teleorman:P.T.F. Zimnicea – Șvitșov - portuar

                                               P.T.F. Turnu Măgurele – Nicopole - portuar

  • pe raza jud. Dolj:  P.T.F. Calafat – Vidin- rutier - feroviar

                                      P.T.F. Bechet – Oreahovo-bac;

Participanții la traficul transfrontalier pot accesa informaţii privind timpul de aşteptare la controlul de frontieră în punctele de trecere pe aplicaţia Trafic on-line care poate fi accesată la adresa http://www.politiadefrontiera.ro/traficonline/. Această aplicaţie on-line prezintă o valoare medie a timpului de aşteptare în punctele rutiere de trecere ale frontierei pentru anumite intervale de timp.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe