Sustenabilitate în cooperarea polițienească internațională prin Punctul Comun de Contact Cenad

”Evoluția se bazează pe comunitate și cooperare”  - Bruce Lipton

Cooperarea teritorială, fie ea transfrontalieră sau de alt fel, nu poate reprezenta un scop în sine. Cooperarea este un mijloc pe care ființa umană, prin excelență socială, îl folosește pentru a-și atinge scopuri care țin de creșterea calității vieții. Din această perspectivă, cooperarea trebuie analizată prin prisma rezultatelor concrete obținute în urma ei, cooperarea între instituțiile cu atribuții în paza frontierei de stat constituind un element vital pentru îndeplinirea obiectivului fundamental de apărare a comunităților împotriva criminalității transfrontaliere.

În acest sens, având ca obiectiv sustenabilitatea cooperării transfrontaliere și venind în sprijinul cooperării între organele de control al traficului de frontieră și cele de combatere a infracționalității din România și Ungaria,  începând cu data de 10 martie 2010, Punctul Comun de Contact Cenad (P.C.C. Cenad) și-a început activitatea, ca structură subordonată nemijlocit Direcției Afaceri Europene, Schengen și Relații Internaționale din cadrul I.G.P.F.R. având sediul pe teritoriul României, în P.P.F. Cenad. La deschiderea punctului comun de contact, discursurile oficiale, au fost ținute de reprezentanții guvernelor celor două țăride atunci, respectiv Vasile Blaga, Ministrul Administrației și Internelor din România și Dr. Andras Turi, ministru secretar de stat în Ministerul Justiției din Ungaria. La acest solemn eveniment, pe lângă cei doi reprezentanți au mai participat și oficialități ale Poliției de Frontieră Române, ale Poliției Naționale Ungare, precum și numeroși reprezentanți ai mass-media din cele două țări.

Pentru realizarea obiectivelor profesionale în domeniul cooperării polițienești internaționale era nevoie de oameni dedicați, cu abilități bune de comunicare, relaționare și care să cunoască modul de lucru cu bazele de date, naționale și internaționale, ale instituțiilor de ordine și siguranță publică. Astfel, la data deschiderii, structura de contact la frontieră, își începea activitatea sub coordonarea comisarului de poliție Tiberiu-Ioan Bociat și șase agenți de poliție din cadrul P.F.R, cărora li se alătura colectivul de colegi maghiari coordonat de locotenent major de poliție Csaba Zsolt FARKAS și cinci agenți de poliție. În toată această perioadă, structura de personal a colectivului punctului de contact a suferit câteva modificări, doi dintre agenții de poliție reușind în anul 2013 respectiv 2014, să promoveze în rândul ofițerilor de poliție. Totodată, de menționat este faptul că cei doi coordonatori naționali au reușit să formeze un colectiv închegat, bazat pe respect, colegialitate și încredere reciprocă. În momentul de față asistența polițienească internațională este asigurată de șapte agenți de poliție ai P.F.R, respectiv cinci agenți de poliție maghiari, managementul celor două structuri fiind asigurat de  subcomisar de polițe Levente Vastag pentru partea română și de maior de poliție Csaba Zsolt Farkas pentru partea maghiară.

În cei aproape 12 ani de activitate neîntreruptă, în regim 24/7, P.C.C. Cenad a devenit un actor important al cooperării polițienești internaționale, rolul structurii de contact la frontieră fiind demonstrat de creșterea, continuă, nu numai în ceea ce privește recunoașterea în cadrul sistemelor de aplicare a legii din cele două state (Poliția de Frontieră Română, Poliția Română, structuri ale Ministerului Public din România și Poliția Națională Ungară și unități de Parchet din Ungaria), dar și pe plan european, fiind în acest moment un pilon important în diferite proiecte ale Agenției Frontex sau în cooperarea cu structuri similare din UE și nu numai.

În sprijinul celor mai sus enunțate ne bazăm pe aprecierile pozitive primite cu ocazia vizitelor efectuate de către reprezentanți ai Direcției Afaceri Europene, Schengen și Relații Internaționale din cadrul I.G.P.F., ai Căpităniei de Poliție a județului Csongrád-Csanád sau din cadrul structurilor teritoriale ale Poliției de Frontieră Române sau Poliției Naționale Române, ori ai Poliției Naționale Ungare, dar și de la structuri de coordonare naționale în domeniul cooperării polițienești internaționale din România (CCPI) și Ungaria (NEBEK). Pe tot parcursul activității, structura de contact a fost vizitată și apreciată și de diferite delegații ale Interpol, Europol, CEPOL, UNHCR, Agenția Frontex, EUBAM, atașați de afaceri interne ai României în Ungaria și ai Germaniei în România, ai diferitelor Academii de Poliție sau centre de pregătire a polițiștilor de frontieră ori grănicerilor, dar și de polițiști de frontieră, polițiști și grăniceri din Europa (Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Estonia, Germania, Franța, Italia, Letonia, Lituania, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, dar și din Serbia, Republica Moldova sau Ucraina) aflați în misiune în cele două țări.

Rolul jucat în sustenabilitatea cooperării transfrontaliere, mai poate fi cuantificat și în cifre care pot fi rezumate în aproape 19.000 de cereri de verificare rezolvate, ce de fapt, au  însemnat peste 41.500 de interogări de baze de date, traducerea  a aproximativ 3.700 de scrisori/informări însumând peste 5.700 de pagini, dar și peste 350 de întâlniri de lucru între reprezentanții Poliției de Frontieră Române și cei ai Poliției Naționale din România și Ungaria, de la diferite niveluri, la care s-a asigurat translația, peste 230 de predări U.G., dar și mijlocirea schimbului operativ și în timp real de informații între SPF Sânnicolau Mare și Reprezentanța Kiszombor în ceea ce privește migrația ilegală, la frontiera comună sau în zona Triplex Confinium, în sute de cazuri concrete care s-au finalizat cu reținerea a peste 3.000 de migrați ilegali. În ultimii ani, lucrătorii români din cadrul P.C.C. Cenad, au oferit colegilor maghiari și cetățenilor români care au apelat numărul de urgență 112 din Ungaria, sprijin în limba română, în aproape 2.400 de situații.

Faptul că prin celeritatea și seriozitatea colegilor români și maghiari P.C.C. Cenad a devenit un pilon de bază al cooperării polițienești internaționale este întărit și de rezultatele obținute de către colegii de la diferite structuri de aplicare a legii din România, Ungaria, dar și din alte state cu care se cooperează, fiind demonstrate prin numărul mare de infracțiuni probate pe baza răspunsurilor trimise de structura noastră, referitoare la situații precum: permise de conducere false sau falsificate, autoturisme furate sau radiate din circulație, conducerea autoturismelor fără permis de conducere sau cu dreptul de conducere suspendat,  documente de călătorie (cărți de identitate și pașapoarte, dar și vize sau ștampile de trafic) false sau falsificate, cazuri de fals privind identitatea (substituiri de persoană), de inducere în eroare autorităților prin declararea de identități false, urmăriți naționali sau internaționali, HIT-uri în SIS, punerea în aplicare a unor mandate europene de arestare, dar și persoane dispărute, trecerea peste frontieră a persoanelor din state terțe sau depășiri ale dreptului de ședere în statele din Uniunea Europeană.

De dată recentă, este de amintit cazul unei minore, cetățean maghiar, ce a plecat de acasă. Prin solicitarea de asistență polițienească internațională primită de la autoritățile de poliție maghiare, respectiv Poliția Szeged, P.C.C. Cenad a luat legătura cu Poliția orașului Sângeorgiu de Pădure, minora fiind găsită la o adresă din  localitate. Cu ajutorul Serviciului de Intervenții în Regim de Urgență Târgu Mureș din cadrul Direcției de Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș minora a fost adusă la P.T.F. Nădlac și predată autorităților maghiare, iar mai apoi a fost dusă la familie.

În sprijinul rezultatelor obținute un rol important l-a jucat și colaborarea internă extrem de eficientă cu toate celelalte structuri de contact la frontieră din cadrul P.F.R., atât în ceea ce privește efectuarea de verificări, dar mai ales în consultarea, sprijinul acordat și schimbul de bune practici realizat între șefii structurilor de contact, care păstrează o relație profesională productivă, dar și cu Directorul și cu ofițerii coordonatori din cadrul D.A.E.S.R.I.

Pe plan local, structura de contact la frontieră face parte, încă din anul 2014, prin șeful P.C.C. Cenad, din Grupul de lucru privind managementul integrat al frontierei al Prefecturii Timiș, construind o relație foarte bună cu Prefectul județului Timiș, respectiv cu Serviciul Afaceri Europene, Relații Internaționale, Comunicare și Relații Publice din cadrul Prefecturii Timiș, precum și cu ceilalți conducători de instituții cu atribuții în managementul integrat al frontierei din județul Timiș, relația dezvoltată fiind una firească, bazată pe respect reciproc și profesionalism.

Prin personalul ce încadrează structura noastră ne-am îndeplinit atribuțiile ce ne revin, în  baza unor relații profesionale bazate pe comunicare eficientă, responsabilitate, spirit înalt de colaborare, simț etic și corectitudine, atât în relația cu partenerii din România, cât și cu cei din străinătate, în special cu partenerii maghiari, P.C.C. Cenad fiind un instrument modern și eficient de cooperare polițienească și un segment foarte important din rețeaua de cooperare polițienească transfrontalieră în cadrul Uniunii Europene.

Astfel, zi de zi, 24/7, lucrătorii structurii de contact la frontieră, prin munca depusă, se asigură că motto-ul Poliției de Frontieră Române „Frontiere sigure în folosul comunității europene”, înscris și pe logo-ul P.C.C. Cenad, este o aspirație perpetuă pentru asigurarea rolului deja dovedit de pilon al sustenabilității cooperării polițienești internaționale. 

  • Sustenabilitate în cooperarea polițienească internațională prin Punctul Comun de Contact Cenad - ”Evoluția se bazează pe comunitate și cooperare”
  • Sustenabilitate în cooperarea polițienească internațională prin Punctul Comun de Contact Cenad - ”Evoluția se bazează pe comunitate și cooperare”
  • Sustenabilitate în cooperarea polițienească internațională prin Punctul Comun de Contact Cenad - ”Evoluția se bazează pe comunitate și cooperare”
  • Sustenabilitate în cooperarea polițienească internațională prin Punctul Comun de Contact Cenad - ”Evoluția se bazează pe comunitate și cooperare”
  • Sustenabilitate în cooperarea polițienească internațională prin Punctul Comun de Contact Cenad - ”Evoluția se bazează pe comunitate și cooperare”

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe