Rezultatele principalelor activităţi desfăşurate de Poliţia de Frontieră Română în anul 2023

Anul 2023 a fost unul complex, cu multiple situații și evenimente de anvergură. În acest context, Poliţia de Frontieră a înregistrat rezultate remarcabile de creștere a constatărilor pe segmente de activitate importante, atât în ceea ce priveşte activităţile de control, cât şi de supraveghere ale frontierelor României.

Dat fiind rolul nostru în procesul de ADERARE LA SPAȚIUL SCHENGEN, au fost depuse eforturi susținute pentru implementarea măsurilor prevăzute de legislația europeană în materie, nu doar în ceea ce privește procedurile aplicate, pregătirea resursei umane, ci și dotarea cu tehnologie modernă.

În aplicarea Deciziei Consiliului Uniunii Europene privind eliminarea controalelor asupra persoanelor la frontierele aeriene și maritime ale României, Poliția de Frontieră a efectuat toate măsurile necesare pentru pregătirea celor 17 puncte de frontieră aeroportuară și 5 puncte de frontieră maritime cu care vom intra în Spațiul Schengen din 31 martie 2024.

Referitor la consecințele CRIZEI MILITARE DIN UCRAINA, am continuat și în anul anterior să aplicăm toate măsurile necesare de gestionare a situației care a pus o presiune continuă pe punctele de trecere a frontierei de la granița comună.

Pentru controlul documentelor și fluidizarea traficului, a fost suplimentat personalul din punctele de frontieră, s-au creat fluxuri separate pentru persoanele fără documente şi au fost deschise traficului 3 puncte noi, respectiv Vicovu de Sus, Racovăţ şi Bumbăta, în timp ce prin Valea Vişeului a fost reluat traficul.

În același context se situează și controlul coordonat pe sensul de intrare în țară din Punctul de Trecere a Frontierei Albița, măsură menită să optimizeze în mod special traficul de mărfuri dintre cele două state.

În acest context, traficul cetățenilor ucraineni a crescut cu aproximativ 20% comparativ cu anul 2022, din totalul de aproape 7,6 milioane de cetățeni ucraineni, peste 1,4 milioane fiind minori.

Tot aici se remarcă şi cei 4.383 de cetăţeni ucraineni depistaţi cu intrare ilegală, deveniţi ulterior solicitanţi de protecţie temporară sau azil în ţara noastră, o cifră în scădere ușoară cu circa 10% față de 2022, anul declanșării războiului.

În continuare prezentăm rezultate succinte ale ACTIVITĂŢILOR OPERATIVE şi voi începe cu cele din domeniul controlului trecerii frontierei, unde se poate observa că valorile traficului de călători prin punctele de frontieră au cunoscut, în anul 2023, o creştere cu aproape 15%.

Ca urmare a atenţiei deosebite acordată asigurării mediului de securitate şi siguranţă naţională, în punctele de trecere a frontierei au fost descoperite aproximativ 155.000 de semnalări naţionale ori Schengen şi aproximativ 1.700 de persoane urmărite general.

Tot în acest context, am înregistrat cea mai mare valoare a traficului în perioada unui weekend și mă refer aici la al doilea weekend al lunii august 2023, cu aproximativ 1,5 milioane de călători, în creștere cu peste 25% față de perioada similară a anului anterior și cu aproape 40% față de 2019, anul de dinaintea pandemiei.

În ceea ce privește TRANZITUL MIJLOACELOR DE TRANSPORT, la nivel naţional am înregistrat, de asemenea, o creştere cu aproximativ 11%, aspect situat tot în contextul conflictului din Ucraina.

Evidenţiem însă că, presiunea cea mai mare continuă să fie la frontierele cu Republica Moldova și Ucraina, unde valorile sunt în creștere cu aproximativ 17%, respectiv 16%.

Din perspectiva rezultatelor obținute pe linia FAPTELOR DE ÎNCĂLCARE A REGIMULUI FRONTIEREI DE STAT, dar și al celui vamal, al regimului documentelor de călătorie și nu numai, evidențiem creșterea cu aproximativ 10% a faptelor ilegale descoperite, cele mai multe înregistrându-se în domeniile trecere/tentativă de trecere ilegală a frontierei, dreptul de proprietate intelectuală, fals și uz de fals, trafic de migranți.

În anul 2023, la nivelul structurilor Poliției de Frontieră Române au fost înregistrate 9524 dosare penale, cu 11% mai multe față de anul anterior. Au fost desfășurate activități în baza a 666 delegări emise de procurori (fată de 527 în 2022), cele mai multe fiind din partea DIICOT.

În materie de constatare şi sancţionare a faptelor contravenţionale, anul trecut s-a înregistrat o creştere cu 11,4%, valoarea sancţiunilor fiind de peste 11 milioane lei (9.6 milioane de lei în 2022).

Trecând către FENOMENUL MIGRAŢIEI ILEGALE, acesta trebuie poziționat în contextul european care indică o scădere importantă, cu circa 30%, pe ruta Balcanilor de Vest, în timp ce Serbia rămâne principalul stat de tranzit pentru ”ieșirea” din regiune către Croația și Ungaria. Astfel, în anul 2023, intrările în România, dinspre Serbia au scăzut covârșitor, cu 94,2%.

În plus, ca urmare a măsurilor de prevenire a trecerilor ilegale implementate la frontiera româno-sârbă, au fost închise direcțiile de deplasare ale unui număr de 803 migranți, indicator în scădere cu aproape 98%, așa cum am menționat.

Pentru gestionarea fenomenului migrației ilegale, și în anul 2023, la nivelul Poliției de Frontieră Române au fost aplicate măsuri ferme în vederea limitării numărului de persoane care intenționau să intre în țară prin trecerea ilegală a frontierei. Acestea constau în alocarea de tehnică nouă; întărirea dispozitivelor de control de la frontiera cu Serbia, Bulgaria și Ungaria, creșterea numărului de patrule în aliniamentul 1 şi asigurarea echipamentelor de supraveghere, supraveghere aeriană și acțiuni în sistem integrat cu alte structuri ale ministerului.

Nu în ultimul rând, un sprijin puternic a venit din partea Agenției FRONTEX care a continuat operațiunile comune, atât la frontiera româno-sârbă, cât și la cea ucraineană și cu Republica Moldova.

În România, fenomenul migraţiei ilegale se poziţionează în contextul unei situații care se manifestă tot mai intens, respectiv migrația către vest a forței de muncă importată din alte state, adică persoane care au intrat în țară legal, cu viză de muncă.

Astfel, din totalul de aproape 19.000 de detecții, cu 16% mai mult decât în anul anterior, circa 12.000 de persoane au fost depistate pe sensul de ieșire din România, adică un plus de peste 93% față de anul anterior. În cei 6.700 de migranţi depistaţi pe sensul de intrare, se includ şi cei aproximativ 4400 de cetăţeni ucraineni identificaţi în trecere ilegală a frontierei şi care au solicitat o formă de protecţie în ţara noastră.

Pe cale de consecință, la nivelul întregii țări se remarcă o scădere cu 32,5% a migranților pe sensul de intrare în țară, cifră care se înscrie în trendul european.

În majoritatea cazurilor, migranții se deplasau în mod organizat, astfel fiind reținute 728 de călăuze, transportatori sau facilitatori, cu circa 30% mai multe decât în anul anterior.

Un alt domeniu important căruia i-am acordat o atenţie deosebită este cel al COMBATERII CONTRABANDEI CU ŢIGĂRI. Domeniu în care, am înregistrat cel mai mare volum de țigarete capturate în ultimii 5 ani. Față de anul 2022, constatările au crescut cu 40%.

Amintim aici și rezultatele studiului Novel Research privind piața neagră a țigaretelor în România, care indică faptul că 88,5% din totalul țigărilor capturate la nivel național au fost descoperite de polițiștii de frontieră.

Astfel, au fost constatate 427 infracțiuni de contrabandă și fraudă vamală, fiind confiscate peste 5,5 milioane pachete de țigări - cu o valoare de piață de peste 95 milioane de lei, în creştere cu aproximativ 36%.

De asemenea, au fost identificate şi ridicate în vederea confiscării aproape 17 tone de tutun și 31 de tone tutun de narghilea.

În acest context au fost destructurate 3 grupuri infracţionale organizate, în care erau implicate 47 de persoane.

Un alt domeniu de activitate extrem de important este cel al COMBATERII TRAFICULUI ILEGAL CU DROGURI şi a traficului cu alte bunuri.

Constatăm și aici o creștere cu circa 68% a valorii bunurilor descoperite și reținute, care s-a situat la aproximativ 529 milioane de lei.

Independent sau în colaborare cu lucrători ai altor structuri competente, am descoperit diferite cantităţi de cocaină, cannabis, heroină, opiu, hașiș, amfetamine, dar și alte substanțe psihotrope interzise la deținere, consum sau comercializare.

Totodată, polițiștii de frontieră au depistat şi reţinut cantităţi importante de alcool, bijuterii din aur şi argint, precum și 62 de monede antice, un mic tezaur ce s-a constatat că face parte din patrimoniul cultural național.

Tot în plan operativ, polițiștii de frontieră au descoperit 229 AUTOVEHICULE FURATE. Şi aici se poate observa un procent în creştere cu peste 21%.

Pe linia COMBATERII TRAFICULUI CU PRODUSE CONTRAFĂCUTE, polițiștii de frontieră au descoperit importante cantități de astfel de bunuri, fiind constatate 1222 de infracțiuni privind încălcarea dreptului de proprietate intelectuală (356 în 2022).

Se poate observa, astfel, că intensificarea activităţilor pe acest domeniu de activitate, a condus la creșterea de peste 3 ori a numărul infracţiunilor constatate.

Situaţia este valabilă şi în cazul BRACONAJULUI PISCICOL unde au fost constatate 606 infracțiuni (461 în 2022) şi au fost aplicate 1.087 de contravenţii în sumă de peste 327.000 lei.

Au fost reţinute 44 de ambarcațiuni (între care 3 pescadoare bulgărești) implicate în activităţile de braconaj şi mai bine de 8 tone de peşte braconat a fost reţinut în vederea confiscării şi a valorificării ulterioare, în creștere cu 5 tone față de anul anterior.

Vom încheia acest capitol al rezultatelor activităților operative tot cu o creștere semnificativă înregistrată în domeniul COMBATERII TRAFICULUI ILEGAL DE DEŞEURI.

Polițiștii de frontieră au identificat 517 transporturi ilegale de acest gen, prin intermediul cărora s-a încercat introducerea ilegală în ţară a circa 7000 de tone deşeuri de o mare diversitate.

Creșterea constatată aici este, așadar, de peste 78%, ceea ce indică nu doar o mai bună intervenție a polițiștilor de frontieră, ci și o colaborare mai eficientă cu autoritățile din domeniu, care au însoțit măsurile dispuse la nivel național privind această problematică.

Toate aceste rezultate au fost posibile datorită gestionării eficiente a RESURSELOR UMANE.

La finalul anului precedent, procentul de încadrare, raportat la numărul posturilor prevăzute în statul de organizare al Poliției de Frontieră, este de aproximativ 80%.

Pentru acoperirea deficitului de personal, am beneficiat de intrarea în activitate a 438 absolvenți ai Școlii de Pregătire a Agenților Poliţiei de Frontieră “Avram Iancu” Oradea.

Tot în acelaşi scop, au fost organizate 2 sesiuni de admitere la Școala Oradea pentru 480 de agenți.

De asemenea, au fost scoase la concurs 24 de posturi prin trecere în corpul ofițerilor și alte 57 de posturi au fost încadrate cu absolvenți ai instituțiilor de învățământ ale MAI și MapN.

EDUCAŢIA ŞI FORMAREA PROFESIONALĂ INIŢIALĂ ŞI CONTINUĂ a poliţiştilor de frontieră reprezintă o prioritate, sens în care, în anul 2023, aproape 2000 de polițiști de frontieră au urmat diverse forme de pregătire în instituţiile de învăţământ ale Poliţiei de Frontieră şi ale MAI.

Un aspect important aici este faptul că, datorită sprijinului Ambasadei Statelor Unite ale Americii şi Ambasadei Marii Britanii, poliţişti de frontieră din domeniul aeroportuar şi maritim au beneficiat de programe de pregătire de specialitate din partea unor experţi în activităţile de control avansat şi securitatea frontierelor.

La capitolul DEZVOLTARE PROIECTE ŞI DOTARE CU ECHIPAMENTE, în anul 2023 au fost finalizate 9 proiecte în valoare de 117,5 milioane lei, care au constat în construirea, modernizarea şi reabilitarea termoenergetică a unor locaţii deja existente, în lucrări de mentenanţă şi îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la nivelul mai multor sectoare ale poliţiei de frontieră.

Dintre acestea, amintim sediile Sectoarelor Poliţiei de Frontieră Valea lui Mihai, Darabani, Borș, Bechet, Vicovu de Sus, sediul ETIAS,  reabilitarea sediului SCOMAR și consolidarea a 8 turnuri de supraveghere, construirea unei Săli de sport cu 180 de locuri la Școala de Formare Inițială și Continuă a Personalului Poliției de Frontieră Iași şi altele.

Pentru ASIGURAREA SUPORTULUI LOGISTIC, în anul 2023 au fost achiziționate, în special din fonduri europene, mai multe tipuri de echipamente și tehnică, specifice supravegherii și controlului la frontieră.

Amintim câteva dintre ele, respectiv echipamente compacte pentru examinarea documentelor, truse criminalistice, complete fixe de control la frontieră și echipamente pentru identificarea izotopilor activi.

Referitor la MIJLOACELE DE MOBILITATE ŞI SUPRAVEGHERE, în anul precedent au fost achiziționate nave şi alte tipuri de ambarcaţiuni, autospeciale de intervenţie şi echipamente de supraveghere menite să contribuie la sporirea eficienței actului de supraveghere a frontierei.

În acest context, menţionăm cele 115 autovehicule de intervenție şi 5 autospeciale cu termoviziune în valoare totală de circa 2,5 milioane de euro care contribuie la îmbunătăţirea capacităţilor de intervenţie şi modernizare a Poliţiei de Frontieră Române.

În continuarea domeniului INVESTIȚIILOR PRIN FONDURI EUROPENE, facem precizări cu privire la accesarea fondurilor externe nerambursabile şi de la bugetul de stat, valoarea celor 117 proiecte pe care le gestionăm fiind de circa 410 milioane de euro.

Doar în 2023 am gestionat 53 de proiecte în valoare de 106,3 milioane de euro, 30 dintre acestea, în valoare de 70,6 milioane de euro, fiind finalizate.

Un aspect deosebit de important şi care confirmă premisele de dezvoltare ale instituţiei noastre în viitor este accesarea fondurilor din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în cadrul căruia au fost aprobate 6 proiecte în valoare de 10,4 milioane de euro.

Prin profilul său de activitate, Poliția de Frontieră dezvoltă cu mare atenție RELAȚIILE DE COOPERARE INTERINSTITUŢIONALE INTERNE ŞI INTERNAŢIONALE prin activități complexe care, și în anul 2023, au fost consistente.

La nivel naţional, poliţiştii de frontieră au desfășurat aproape 14.000 de misiuni de nivel strategic şi operativ, în colaborare cu structuri din sistemul naţional de ordine şi siguranţă publică.

La nivel internaţional, activitatea Poliției de Frontieră Române în domeniul afacerilor europene a vizat, în principal, gestionarea dosarelor din domeniul managementului integrat al frontierei prin intermediul centrelor și punctelor de contact, dar și prin participarea la grupuri de lucru ori efectuarea de misiuni de sprijin și îndrumare.

Totodată, reprezentanţii Poliţiei de Frontieră Române au participat la ateliere de lucru ori întâlniri plenare organizate sub egida Forumului European al Funcțiilor de Gardă de Coastă, ori a Forumului de Cooperare la Marea Neagră.

În acelaşi context al cooperării internaţionale, și în anul 2023, cooperarea cu AGENȚIA FRONTEX a fost una susținută.

Poliţiştii de frontieră au fost implicați în 16 operaţiuni comune organizate sub egida FRONTEX, cu participarea a 338 polițiști de frontieră, experți în diverse profiluri profesionale și membri de echipaj pentru mijloacele de mobilitate navală.

În egală măsură au fost continuate operațiunile comune inclusiv prin participarea navelor Poliției de Frontieră Române la operațiuni sub egida Frontex în Marea Mediterană, unde au contribuit la salvarea a 3.864 persoane.

Adăugăm că, în anul 2023, Poliţia de Frontieră a detaşat în operaţiuni Frontex un număr de 388 de poliţişti de frontieră şi a găzduit 747 experţi Frontex străini.

În ceea ce priveşte managementul comunicării, pentru creșterea respectului față de instituție și cunoașterea activităților noastre, aducem în atenție un proiect unic derulat în anul 2023, respectiv prima TABĂRĂ DE VARĂ PENTRU COPII, un proiect care s-a bucurat de atenție nu doar din partea participanților, a susținătorilor, instituții, organizații, dar și entități private, ci și a presei care a mediatizat intens această inițiativă.

Nu în ultimul rând, la percepţia publică preponderent pozitivă a contribuit şi modul în care s-a răspuns la cele peste 81.000 de apeluri primite la linia telefonică 9590, sistem modernizat în vederea creşterii calităţii în relaţia cu publicul.

Ţinând cont de toate cele prezentate, PRIORITĂŢILE anului 2024 sunt cât se poate de clare şi vizează, cu preponderență, îndeplinirea sarcinilor și realizarea activităţilor rezultate din procesul de aderare la spaţiul Schengen, respectiv ridicarea controalelor la frontierele aeriene şi maritime ale României

Suntem focusaţi, totodată, pe finalizarea activităților aferente implementării sistemelor de mare anvergură la nivel european - Entry/Exit şi ETIAS, pe obiectivele pe care ni le-am propus prin PNRR, dar şi pe asigurarea suportului necesar acţiunilor aferente noului cadru financiar 2021-2027.

În egală măsură, suntem preocupaţi de achiziţionarea echipamentelor tehnice şi a mijloacelor de mobilitate navală şi terestră, atât de la buget, cât şi din fonduri nerambursabile, precum şi finalizarea lucrărilor de investiţii începute.

De asemenea, este deosebit de important să continuăm demersurile privind deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei, cum sunt Ungheni, Beba Veche și altele.

Totodată, avem cu prioritate în atenție dezvoltarea componentei de supraveghere aeriană și implementarea legislației specifice dar și, lucru deosebit de important, asigurarea necesarului de resurse umane la nivelul structurilor poliției de frontieră.

Ținând cont de contextul aderării la Schengen, ne vom axa, totodată, pe întărirea cooperării cu instituțiile naționale și internaționale, precum și cu celelalte structuri de ordine și siguranță publică în vederea prevenirii şi combaterii criminalității transfrontaliere.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe