Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană - punct de contact între statul român și instituțiile Uniunii Europene

Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană este misiunea diplomatică care asigură comunicarea și colaborarea dintre instituțiile europene și autoritățile statului român. Subordonată Ministerului Român al Afacerilor Externe, aceasta facilitează cooperarea între Comisia Europeană, Consiliul Uniunii Europene, Parlamentul European și diverse autorități românești, inclusiv Administrația Prezidențială, Guvernul și Parlamentul României, precum și alte instituții publice centrale și locale.

Obiectivele Reprezentanței Permanente

Misiunea principală a Reprezentanței Permanente este de a asigura o activitate eficientă a României ca stat membru al Uniunii Europene și de a promova pozițiile naționale și imaginea României la nivel comunitar.

Printre obiectivele sale se numără: Participarea la elaborarea documentelor de poziție ale României; Promovarea acestor documente în cadrul instituțiilor europene.;  Acoperirea tuturor politicilor Uniunii Europene, de la piața comună la agricultură, justiție, sănătate și relații externe.

Structura și Funcționarea

Reprezentanța Permanentă este condusă de E.S. Ambasador, doamna Iulia Matei, asistată de un adjunct care participă la reuniunile Comitetului Reprezentanților Permanenți (COREPER). Acest comitet se întrunește săptămânal pentru a pregăti lucrările Consiliului UE, supraveghind și coordonând activitatea grupurilor de lucru compuse din reprezentanții statelor membre.

Interacțiuni și Colaborări

În afară de Consiliu, Reprezentanța Permanentă este în contact şi cu ceilalți actori majori implicaţi în procesul decizional al Uniunii Europene precum Comisia Europeană (instituţia care asigură puterea executivă a UE și care are ca principală menire propunerea de proiecte legislative dar și gestionarea fondurilor europene) şi Parlamentul European (legiutorul european care participă din ce în ce mai mult, alături de Consiliu, la procesul de adoptare a deciziilor comunitare).

Reprezentanţa Permanentă interacţionează şi cu alte instituții sau structuri care participă la procesul decizional al Uniunii printre care Comitetul Regiunilor, Comitetul Economic şi Social, ONG-uri şi „think tank-uri” europene, dar întreţine relaţii şi cu structuri de decizie/de influențare a deciziei din plan naţional precum Parlamentul României, colectivităţile locale şi regionale, societatea civilă, organizaţiile sindicale şi patronale. Nu în ultimul rând, asigurarea unei relaţii deschise şi transparente cu mas-media, atât cu cea din Bruxelles cât şi cu cea naţională, reprezintă unul dintre obiectivele principale ale Reprezentanţei Permanente.

În colaborare cu celelalte misiuni ale României la Bruxelles, Reprezentanţa Permanentă contribuie la promovarea unei imagini reale şi corecte a României în mediul comunitar. Reprezentanţa Permanentă organizează evenimente culturale, conferinţe, vizite în România, întâlniri de lucru ale înalţilor oficiali şi funcţionari publici români cu reprezentaţi ai instituţiilor europene şi oferă informaţii cu privire la oportunităţile de specializare sau angajare a cetăţenilor români în cadrul structurilor comunitare.

Structura și Funcționarea Secțiilor Politice

Pentru realizarea în condiții optime a misiunii de reprezentare, Reprezentanța Permanentă este organizată în Secții Politice specializate pe fiecare domeniu. Aceste secții sunt formate din diplomați și consilieri experți, trimiși în misiune externă permanentă de Ministerul Afacerilor Externe, dar și din cadrul ministerelor de linie din România. Fiecare secție își îndeplinește misiunea prin activități specifice, sub coordonarea unui șef de secție.

Secția Afaceri Interne este esențială pentru îndeplinirea obiectivelor României în domeniul afacerilor interne, iar  secția este formată din patru diplomați consilieri detașați din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, un atașat de afaceri interne, un diplomat detașat din cadrul Serviciului Român de Informații, specializat în securitatea internă și combaterea terorismului și un diplomat reprezentant al MAE, responsabil cu politica de vize.

Secția Afaceri Interne este coordonată de un șef de secție, care asigură integrarea și eficiența eforturilor echipei în promovarea poziției României în cadrul grupurilor de lucru și a Ministerului Afacerilor Interne la nivelul Reprezentanței permanente.

Secția Afaceri Interne, coordonată de un polițist de frontieră român

Coordonatorul Secției Afaceri Interne din cadru Reprezentanței Permanente a României pe lângă UE, Paul-Cezar ROTARU este un polițist de frontieră cu grad diplomatic ministru plenipotențiar și are o experiență de peste 20 de ani în domeniul de activitate al Poliției de Frontieră și Combaterii Migrației Ilegale, iar în perioada 2018-2019 a făcut parte din echipa Reprezentanței Permanente care a asigurat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. În această postură a condus unele grupuri de lucru, formate din consilieri ai SM și a negociat cu reprezentanții Parlamentului European proiectul Regulamentului European de Relocare Externă.

Pentru  activitatea desfășurată pe perioada exercitării președinției rotative a Consiliului de către România a fost decorat de Președintele României cu ”Meritul Diplomatic în grad de Cavaler ”.

În prezent, pe lângă coordonarea activității secției Cezar Rotaru se ocupă și de domeniile: Migrație (dimensiunea externă), Returnare/readmisie, Mecanismul Operațional de Coordonare a Acțiunilor pentru Dimensiunea Externă a Migrației (MOCADEM), Comitetul Strategic pentru Imigrări, Frontiere și Azil (SCIFA), Instrumentele financiare JAI - AMIF (Fondul pentru Azil Migrație și Integrare), BMVI - Instrumentul pentru Managementul Frontierei și Vize, Fondul pentru Securitate Internă -ISF, Amenințări hibride, Mecanismul Integrat pentru un Răspuns Politic la Crize - IPCR migrație.

Membrii secției și domenii de activitate

  • Alina GHERGHELAȘ, ministru plenipotențiar - Evaluare Schengen, Interoperabilitatea sistemelor de informații, Managementul frontierei, Documente de identitate și călătorie, implementarea liberei circulații a persoanelor;
  • Răducu-Cătălin BURLACU, ministru plenipotențiar - Azil– Implementarea Pactului pentru Migrație și Azil, Integrare, Migrație legală, Screening, Protecție civilă și Infrastructură critică;
  • Ana-Maria BOȘOGIOIU, ministru consilier - Securitate Internă; Cooperare polițienească  și schimb de informații, Combaterea traficului de droguri; Securitate rutieră.
  • Laura CHELMUȘ, ministru plenipotențiar - Combaterea terorismului – aspecte interne și
  • Sebastian POP, ministru consilier - Punct de contact:  Politica de VIZE.

 

Cuvânt Cezar Rotaru:

Rolul de coordonator al Secției Afaceri Interne din cadrul Reprezentanței nu este unul ușor, este mai mult unul de „antrenor jucător”, ca să fiu în ton cu această vară fotbalistică, însă doar prin efortul conjugat al echipei am dus și vom continua să ducem la îndeplinire mandatul încredințat. Experiența mea de aproape 25 de ani în cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne și de peste 20 de ani în structurile operative, în funcții de execuție și conducere, ale Poliției de Frontieră Române m-a ajutat să ajung în această poziție. Datorită activității de polițist de frontieră îmi este ușor să înțeleg ce implicații practice are în munca operativă de combatere a migrației ilegale și a infracționalității transfrontaliere, aplicarea deciziilor politice și legislative care se negociază la Bruxelles. În acest sens sunt determinat să-mi aduc contribuția, împreună cu echipa, la negocierea și luarea celor mai bune decizii pentru România, Ministerul Afacerilor Interne și Poliția de Frontieră.

Și pentru că Poliția de Frontieră va rămâne pentru totdeauna în sufletul meu, în această zi aniversară, vă rog să-mi permiteți să adresez pe această cale un călduros LA MULȚI ANI tuturor colegilor polițiști de frontieră, realizarea tuturor dorințelor profesionale și personale și indiferent de cât de greu pare drumul la un moment dat să fie constanți în demersul lor.

LA MULȚI ANI POLIȚIA DE FRONTIERĂ ROMÂNĂ!

  • Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană - punct de contact între statul român și instituțiile Uniunii Europene
  • Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană - punct de contact între statul român și instituțiile Uniunii Europene

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe