Regatul Unit-România-Franţa, triplă cooperare în domeniul traficului de persoane, în Portul Calais

Poliţia de Frontieră Română, prin intermediul a doi colegi, agent principal de poliţie Borbileanu Paul din cadrul SPFA Cluj-Napoca şi agent şef adjunct de poliţie Toma Andrei din cadrul SPF Nădlac, împreună cu reprezentanţi ai  instituţiilor de profil din România, Franţa şi Regatul Unit, a participat la Calais, Franța în data de 15 septembrie a.c., la o activitate specifică privind efectuarea controlului de frontieră juxtapus, de către autorităţile britanice de frontieră. Controlul juxtapus reprezintă un aspect unic al operaţiunilor forţelor de frontieră britanice şi este o modalitate de verificare prin care pasagerilor li se efectuează un control preliminar înainte de a se îmbarca în tren sau feribot cu destinaţia Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Activitatea de control la care au participat reprezentanţii celor trei state a constat în observarea modalităţii de efectuare a controlului de frontieră juxtapus asupra mijloacelor de transport, persoanelor şi bunurilor acestora, cu accent pe măsuri de identificare a victimelor potenţiale a infracţiunii de trafic de persoane. Totodată, s-a pus accent pe verificările efectuate cu privire la cetăţenii români cărora le-a fost refuzată anterior intrarea şi încearcă să intre din nou prin punctul de trecere a frontierei Calais.

Cu ocazia activităţilor desfăşurate, reprezentanţii Poliţiei de Frontieră Române şi ai celorlalte instituţii ale statului român prezente la activitate, alături de cei ai Franţei au avut acces în zona de control paşapoarte pentru pasageri microbuze/ autobuze, zona de control autoturisme, zona de control transport mărfuri, linia I şi II de control. Reprezentanţii instituţiilor invitate au primit explicaţii şi detalii consistente din partea autorităţilor britanice cu privire la sistemele elctronice şi bazele de date folosite pentru verificarea documentelor şi persoanelor, au participat în calitate de observator la interviurile desfăşurate cu persoanele care nu au îndeplinit criteriile pentru permiterea intrării pe teritoriul britanic.

La solicitarea reprezentanţilor Poliţiei de Frontieră Române autorităţile britanice au furnizat explicaţii cu privire la modul de evaluare a răspunsurilor primite din partea celor intervievaţi, precum şi justificarea deciziei de nepermiterea intrării pe teritoriul Regatului Unit. Verificările efectuate de autorităţile de frontieră britanice vizează controlul documentelor de călătorie sub aspectul îndeplinirii condiţiilor de formă şi fond, verificări efectuate în sistemul Serviciului de Imigrări cu privire la dreptul de şedere în Regatul Unit, verificarea vizelor aplicate pe documentele de călătorie, realizarea interviului privind condiţiile de intrare pe teritoriul naţional.

Cu ocazia vizitei s-au purtat discuţii cu autorităţile din cadrul Border Force UK cu privire la continuarea cooperării în ceea ce priveşte riscul traficului de persoane, ocazie cu care autorităţile britanice au apreciat feedback-ul primit din partea autorităţilor române cu privire la cazurile semnalate, pentru a fi luate în considerare la viitoarele evaluări în această direcţie.

Richard Smart, ofițer senior al Forțelor de Frontieră din Regatul Unit, care a coordonat activitatea în PTF Calais a mulţumit tuturor participanţilor şi a reiterat importanţa cooperării pentru frontiere sigure în Europa: „Activitatea de astăzi  a fost o demonstrație importantă a țărilor noastre și a agențiilor de aplicare a legii care lucrează împreună pentru a combate sclavia modernă și traficul de persoane. Prin astfel de parteneriate, suntem mai puternici și mai bine echipați pentru a proteja persoanele vulnerabile și pentru a preveni crima organizată gravă. A fost o oportunitate excelentă de a ne continua munca cu echipele consulatelor României la Londra şi Paris, cu reprezentanţii Poliţiei de Frontieră şi Poliției Române, care au onorat invitaţia noastră şi au luat parte la acest eveniment.”

Informaţii de background

Portul Calais este primul port francez şi al doilea port european de pasageri. Trei companii operează curse cu ferryboat-ul, până la 50 de plecări către Dover în fiecare zi. Anual, 5 milioane de vehicule tranzitează punctul de control juxtapus al frontierei britanice din Calais.

Controalele juxtapuse au fost instituite pentru prima dată în 1994 pentru a accelera procedurile de intrare şi ieşire pe traseul tunelului de sub Canalul Mânecii. Ulterior, acestea au fost introduse cu scopul de a contracara numărul semnificativ de persoane fără documente care sosesc în Regatul Unit şi solicită azil.

După efectuarea formalităţilor de check-in la compania de ferry-boat, călătorii care tranzitează portul Calais dinspre Uniunea Europeană cu destinaţia Regatul Unit trebuie să treacă de controlul de securitate la intrarea în zona securizată (control efectuat de o firmă privată), ulterior prin controlul de frontieră efectuat de către Border Force UK, unde se verifică condiţiile de intrare în Regatul Unit.

  • Regatul Unit-România-Franţa, triplă cooperare în domeniul traficului de persoane, în Portul Calais
  • Regatul Unit-România-Franţa, triplă cooperare în domeniul traficului de persoane, în Portul Calais

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe