Proiectul THOR - Cooperare regională pentru prevenirea și lupta împotriva criminalității transfrontaliere în regiunea de frontieră dintre România și Republica Moldova, are drept scop intensificarea colaborării regionale pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor transfrontaliere în zona de frontieră cu Moldova, prin dezvoltarea unei platforme IT destinată facilitării schimbului de date și informații, utilizând resurse tehnologice avansate.
Obiectivul proiectului este întărirea securității la granița de est a Uniunii Europene prin creșterea mobilității și capacității administrative a structurilor de Poliție și Poliție de Frontieră, precum și prin sesiuni de instruire în comun a polițiștilor din România și Republica Moldova.
În acest context, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Iași și Școala de Formare Inițială și Continuă a Personalului Poliției de Frontieră Iași au găzduit, în data de 27 septembrie a.c. un eveniment de publicitate locală a proiectului THOR. Acest proiect este finanțat în cadrul Programului Operațional Comun România - Republica Moldova 2014-2020.
Liderul proiectului este Inspectoratul General al Poliției Române, iar partenerii beneficiari sunt Inspectoratul General al Poliției de Frontieră Române, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Iași, Inspectoratele de poliție județene Botoșani, Iași, Vaslui și Galați, Școala de Formare Inițială și Continuă a Personalului Poliției de Frontieră Iași, Inspectoratul General al Poliției din Republica Moldova și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră al Republicii Moldova.
La eveniment au participat reprezentanți ai liderului de proiect, Inspectoratul General al Poliției Române, ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Române, ai Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Iași, ai partenerilor beneficiari locali ai proiectului și reprezentanți ai presei locale.
Cu această ocazie au fost prezentate obiectivele și activitățile proiectului, aspecte legate de implementarea și rezultatele obținute de partenerii beneficiari locali ai proiectului.
Perioada de implementare a proiectului este de 42 luni, începând cu 29 iunie 2019, până în data de 28 decembrie a.c. și beneficiază de o finanțare de 12.568.107 de euro, respectiv 62.111.585 de lei. Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Iași beneficiază de 1.984.869,25 euro, respectiv 9.809.223,85 lei, iar Școala de Formare Inițială și Continuă a Personalului Poliției de Frontieră Iași beneficiază de o finanțare de 286.614,05 de euro, respectiv 1.416.446,65 de lei.
În cadrul proiectului sunt următoarele activități finanțate:
- construire sediu S. P. F. Tomești, buget alocat 1.880.469,25 euro, contractat 1.738.437,62 euro;
- achiziție truse criminalistice (forensic kits), alocat 9.000 euro, contractat 8.424,18 euro;
- achiziție ambarcațiune de patrulare, alocat 85.000 euro, contractat 70.220,14 euro;
- achiziție 5 autospeciale transport efective – microbuze, alocat 155.000 euro, contractat 167.103,13 euro (restul de 12.103,13 euro finanțare de la bugetul de stat);
- achiziție 5 tablete (conectare platformă colaborativă), alocat 5.000 euro, contractat 4.478,75 euro.
Efectul pe termen lung va consta în consolidarea colaborării dintre cetățeni și autoritățile de poliție, concentrarea poliției asupra nevoilor societății, îmbunătățirea calității serviciilor publice și intensificarea colaborării între Poliția/Poliția de Frontieră din România și Republica Moldova. Aceasta va conduce, în final, la o reacție mai eficientă împotriva criminalității organizate. De asemenea, impactul pe termen lung se va traduce printr-o abordare mai unitară împotriva criminalității, crescând încrederea cetățenilor în instituțiile de poliție.
Obiectivele atinse în cadrul proiectului au fost în întregime îndeplinite, iar aproximativ 98,47% din bugetul alocat a fost utilizat, conform ultimului Raport de Progres. De asemenea, se preconizează că economia de aproximativ 162.000 de euro, care va fi redistribuită prin primul act adițional la contractul de finanțare, va fi cheltuită integral până la sfârșitul lunii septembrie a acestui an.
Până la încheierea perioadei de implementare la data de 28 decembrie a.c., proiectul are ca obiectiv contribuirea semnificativă la sporirea securității frontierei de est a Uniunii Europene.