Primul serviciu în uniformă al Uniunii Europene

În anul 2019 a fost aprobat noul Regulament Frontex (Regulamentul 1896 din 2019) și, pentru a nu mai face o introducere care este deja cunoscută, spunem doar atât - acesta prevede crearea Corpului Permanent pe categorii de personal (cele 4 categorii precizate de regulament și despre care s-au dat detalii în articolele anterioare).

Acest Corp va oferi Frontex mai multă flexibilitate în modul/locația (-iile) în care își detașează personalul. Va asigura, de asemenea, un domeniu de acțiune mai larg în gestionarea migrației și activităților de returnare, în întărirea securității și aplicarea legii, inclusiv pe mare. Cu această categorie, Frontex este prezent în locurile în care țările europene au nevoie de sprijin, lucrând împreună cu ele pentru o Europă mai sigură și cu o securitate internă întărită.

Categoria I a acestui Corp este în sinea ei o instituție aparte. Este și va fi temelia activităților operaționale și, deși inițial s-a încercat o abordare cantitativă, construirea primului serviciu în uniformă al Uniunii Europene presupune și o abordare calitativă.

Anterior începutului anului 2020, mai exact în octombrie 2019, Frontex a început prima campanie de recrutare pentru Categoria I, atrăgând 7500 de cereri din tot continentul pentru 700 de posturi. În paralel, un număr de 6 specialiști ai PFR au fost implicați în activitățile desfășurate pentru elaborarea programului de pregătire al acestor recruți.

Cei selectați au petrecut cea mai mare parte a anului 2020 participând la activități de pregătire pentru a îndeplini baremele de evaluare premergătoare detașării la frontierele externe ale Europei. Practic, până în prezent au fost selectați și au trecut prin programul de pregătire un număr de 420 de polițiști de frontieră europeni.

Din acești 420, mai exact primii 261 au trebuit să participe, inițial, pentru o perioadă de trei luni, la cursurile online elaborate de experții naționali sub îndrumarea reprezentanților din cadrul Unității de Pregătire a Agenției Frontex (TRU) din cauza restricțiilor legate de pandemia de COVID 19. Recruții (Cat 1-European Standing Corps) au fost ulterior pregătiți de către instructorii naționali detașați de către Frontex în 2 locații din Polonia (Koszalin și Ketrzyn), în școli aparținând Gărzii de Frontieră din Republica Polonă în perioada septembrie-decembrie 2020 (faza de contact).

În baza aprobării conducerii Poliției de Frontieră Române un număr de 12 specialiști (comisar-șef de poliție Adrian SBARCEA,  subcomisar de poliție Daniel ARTÎC - PNC Frontex/DAESRI; comisar-șef de poliție Ioan Cristinel NEGRU- DPCMIIT; subinspector de poliție Eufrosina Mihaela IONESCU, subcomisar de poliție Ionuț BIRĂU, inspector principal de poliție Ionela BRUCĂ, agent șef principal de poliție Ion Oliver VLAD, agent șef adjunct Mihai DOROIMAN - SPPPPF Dr. Tr. Severin; subcomisar de poliție Dumitru TOMESCU, agent șef adjunct de poliție Laurențiu Mihai CUREA, agent șef de poliție Mihaela LEȘ - ITPF Timișoara și subinspector de poliție Maria Alina POP- ITPF Sighetu Marmației) au participat la instruirea viitorilor polițiști în cele 2 centre de pregătire amintite.

În cadrul modulelor de pregătire instructorii au susținut toate temele de pregătire cuprinse în curriculum-ul comun îmbinând aspectele teoretice cu exerciții practice, demonstrații, studii de caz, astfel încât elevii să identifice tehnicile și modul de implementare a activităților specifice de supraveghere și control la frontiera externă a Uniunii Europene. Un aspect care a afectat într-o anumită măsură pregătirea practică a fost legat de cazurile de infectare a unor instructori și a unui număr mare de  recruți cu virusul SARS Cov - 2 și faptul că în perioada de referință vizitele în teren nu s-au putut realiza datorită restricțiilor generate de pandemie.

Ofițerii români au fost răspunzători de evaluarea recruților pe temele de referință și pentru toată activitatea desfășurată au primit, din partea Unității de Pregătire a Frontex, Scrisori de Apreciere. În unul din centre, și ne referim aici strict la Koszalin, o activitate deosebit de complexă a fost desfășurată de subinspector de poliție Eufrosina Mihaela Ionescu. Instructorul PFR a fost implicat în reorganizarea activităților în urma pauzei generate de pandemie, gestionarea activităților potrivit Programului  de pregătire existent și organizarea și desfășurarea evaluării finale a actualilor polițiști de frontieră europeni. Datorită implicării active  și constructive pe parcursul întregului program de pregătire aceasta a fost solicitată să rămână până la finalul activităților și să participe la organizarea exercițiului final-evaluarea finală, respectiv simularea  activităților specifice de verificări în linia I și linia a-II-a la o frontieră aeriană conform unui scenariu definit, exercițiu pe care l-a planificat în detaliu (scenarii, materiale didactice, mod de desfășurare) și care și-a atins obiectivele, activitatea dovedindu-se un real succes. Pentru munca depusă de Eufrosina Mihaela IONESCU, responsabili Frontex au avut numai cuvinte de laudă, însoțite bineînțeles și de solicitări de extindere a perioadei de detașare. Este onorant pentru Școala Severin să aibă în rândurile personalului specialiști de o asemenea valoare.

Comandantul Școlii din Koszalin - colonelul SG Dr. Piotr Bocko a avut amabilitatea de a spune că: „Suntem onorați să colaborăm cu Frontex pentru punerea în aplicare a Programului de Instruire de bază a Corpului Permanent, inițiativă emblematică nouă a acestei instituții, care vizează asigurarea siguranței și securității frontierelor externe europene. Instituția noastră este mândră că face parte din acest program care marchează un moment istoric pentru Frontex și pentru comunitatea de polițiști de frontieră europeni. Suntem, de asemenea, foarte încântați că avem o echipă internațională de instructori și elevi - recruți la sediul nostru, iar personalul nostru depune toate eforturile pentru a sprijini o implementare fără probleme a activităților curriculare în școala noastră”.

Totodată, fosta noastră colegă, dr. Anemona PEREȘ, actual șef al sectorului Training Support în cadrul Frontex Training Unit, prezentă la Koszalin pentru evaluarea și asigurarea calității programului de pregătire a declarat: „Echipa de instructori români este foarte apreciată aici, atât de colegii lor - instructorii naționali din statele membre UE - cât și de staff-ul Frontex. Dar în mod special sunt apreciați de studenți pentru devotamentul, profesionalismul și entuziasmul cu care se  implică în desfășurarea activităților de pregătire. În plus, colegii noștri români nu se dau niciodată la o parte de la nicio sarcină suplimentară,  sunt de fiecare dată primii care se oferă să rezolve problemele organizatorice apărute, să ofere sprijin și consiliere studenților, sau o mână de ajutor colegilor instructori la nevoie. Personal, doresc să exprim deosebita apreciere, considerație și respect față de colegii români pentru contribuția excelentă la acest proiect dificil, extrem de solicitant, dar nobil. Este o mândrie pentru noi toți faptul că putem fi împreună parte din acest nou ambițios „vis european”. De asemenea, doresc să exprim deosebita considerație și gratitudine șefilor direcți ai colegilor instructori care au avut generozitatea să pună la dispoziția Frontex experiența, profesionalismul și timpul colaboratorilor dumnealor, înțelegând importanța participării  Poliției de Frontieră Române la acest proiect Frontex de anvergură‘’.

Pe data de 20 octombrie 2020, Directorul Executiv al Agenției, Fabrice Leggeri, a efectuat o vizită la centrul de pregătire din Ketrzyn. În cadrul vizitei acesta a declarat: „Pot să văd dedicația și profesionalismul instructorilor dumneavoastră, instrumentul tangibil al unui proiect european pe care fiecare cetățean european îl poate vedea și înțelege. Această pandemie este o provocare și nu una minoră. Dar nu putem rezolva nimic fără solidaritate și încredere. Lucrând împreună și urmând reguli clare, ne asigurăm că noi și cei din jurul nostru suntem în siguranță”. De asemenea, el a mulțumit Poliției de Frontieră Poloneze pentru facilitățile asigurate instruirii.

Este de menționat faptul că selecția primilor polițiști de frontieră europeni a început la sfârșitul anului 2019 cu partea de depunere a candidaturilor, a continuat cu probele eliminatorii (pregătire fizică și limba engleză) și cu partea de pregătire propriu-zisă (formată din două faze - online (învățare la distanță) și de contact). În prima serie de recruți, în cele 2 centre au fost pregătiți (127 la Kosazlyn și 134  la Ketrzyn). Programul acestora de pregătire a fost gândit pe 6 module (Studii Generice, Baza legală pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă, Verificări la Frontieră și Returnare, Supravegherea Frontierei, Criminalitate Transfrontalieră, Investigații, Tactică și Folosirea Forței) cu lecțiile specifice și obiective de învățare pentru fiecare temă de studiu. Din cauza pandemiei, deși programul prevedea inițial numai faza de contact, s-a decis ca activitatea primei serii să fie împărțită în două, așa cum a fost precizat mai sus. În funcție de posibilități au fost susținute și lecțiile practice. Atunci când acest lucru a fost posibil, evaluările au avut și o componentă practică.

Pe timpul activităților au fost câteva retrageri ale recruților generate de motive medicale sau nerespectarea Codului de Conduită al Elevilor. 260 de recruți au absolvit programul în prima parte a lunii decembrie. Având în vedere faptul că imediat după selecție viitorii polițiști de frontieră au fost înscriși pe profiluri operaționale, precizez că aceștia au fost împărțiți pe operațiuni potrivit solicitărilor structurilor operative ale Agenției și opțiunilor personale ale acestora. În general aceștia se găsesc acum la frontierele externe: maritime și aeriene.

În ciuda tuturor provocărilor, cei 420 de recruți (din care 111 din România, iar dintre aceștia 65 polițiști de frontieră) sunt pe drumul cel bun. Și-au finalizat pregătirea în 2020 și începând din ianuarie 2021 și-au luat în primire noile funcții. Acum vor testa în practică toate lucrurile pe care le-au învățat online.

Această primă promoție a avut un caracter eterogen și din discuțiile purtate pot spune că acești polițiști de frontieră au în mare măsură o perspectivă clară a ceea ce vor face (în special cei cu experiență din Poliția de Frontieră Română). Am regăsit printre ei oameni de valoare din toate structurile teritoriale și, față de ceilalți elevi, cei mai mulți dintre români au aparținut structurilor de aplicare a legii. Sigur că o parte dintre ei au așteptări mari și nu cred că vor fi dezamăgiți,  vor fi buni în noua meserie pentru că sunt pasionați. Am observat că sunt printre ei cursanți care au fost afectați de virus. Recuperarea a fost grea pentru aceștia, dar au făcut eforturi. Aproape fiecare este departe de familie, de prieteni, de țară, unii au copii destul de mici, însă fiecare își gestionează aceste probleme în felul lui și se descurcă. Pe termen lung vor trebui, totuși, să ia decizii cu privire la reîntregirea familiei și atunci este posibil ca Poliția de Frontieră să piardă alți specialiști.

Am adresat o serie de întrebări unora dintre ei (Vlad C., Gabriel R., Alexandru H., Stanică E., Radu R., Sanda C. din România și Vanessa din Portugalia), iar dacă ar fi să le sintetizăm răspunsurile ar suna cam așa:

- Ce părere aveți despre programul unei zile obișnuite la Centrul de Pregătire? Puteți da un exemplu?

- De obicei, avem 8 ore pe zi (unele zile chiar mai mult), ne începem ziua cu micul dejun pe la 7 dimineața, iar de la 8 până la 12 avem cursuri, o mică pauză de prânz și începem din nou în jurul orei 13 până la ora 17 p.m. Avem lecții teoretice și practice, care ne ajută de fapt să rămânem concentrați. De asemenea, zilnic este ceva diferit și provocator, ceea ce este, de asemenea, pozitiv.

- Ce așteptări aveți după parcurgerea cursului de bază?

A putea să fac parte dintr-o agenție internațională, în care converg experiențe multinaționale este un adevărat privilegiu. M-am alăturat acestui curs cu cele mai mari așteptări în ceea ce privește pregătirea mea profesională și personală. Sper cu adevărat că voi putea contribui la o Europă mai sigură și, în același timp, aș dori să pot face o schimbare în viața cuiva ... De asemenea, ca punct de vedere personal, mă aștept să învăț și să evoluez mai mult în fiecare zi, să fiu capabil să obțin și să mențin noi cunoștințe și noi competențe și, de asemenea, să fiu o persoană mai bună.

- Cum ai gestionat trecerea de la locul de origine/instituția de origine la o țară străină/Agenția Europeană?

- Aș minți dacă aș spune că a fost foarte ușor ... Deși am fost foarte norocoasă cu mediul de formare (în special colegii și instructorii mei), sunt mama unui copil minunat de 3 ani ... și mi-e tare dor de el! Depărtarea de familia noastră este un lucru greu de îndurat, dar trebuie să mă concentrez asupra obiectivului principal și a scopului meu de aici! În ceea ce privește tranziția de la organizația mea anterioară, am fost ofițer de Poliție Maritimă în Portugalia/de  Poliție de Frontieră în România și până acum cea mai mare parte a formării de bază este foarte asemănătoare ... Desigur, faptul că sunt legat/-ă de o Agenție Europeană ca aceasta, îmi asigură o imagine complet diferită asupra procedurilor și aspectelor juridice, ceea ce este o provocare unică.

- Cum gestionezi distanța față de familie, prieteni, țară?

- După cum am spus, a fi mama/tatăl unui băiat de 3 ani și a fi departe de familia mea este cu adevărat dureros. Deși aceasta a fost o decizie a familiei și vor veni alături de mine în această aventură când voi termina programul de pregătire! În fiecare zi îmi este dor de familia mea! Noile tehnologii mă ajută puțin și reușesc să vorbesc cu soțul/soția și fiul meu de mai multe ori pe zi, ei aflându-se cu adevărat în această aventură alături de mine. De asemenea, patria mea Portugalia/România este fabuloasă! Vreme foarte frumoasă, mâncare uimitoare, vin, oameni prietenoși și mi-e dor de toate acestea! Dar, de asemenea, profit de faptul că sunt aici în Polonia pentru a le cunoaște povestea, cultura, a le vedea locurile frumoase și a cunoaște oameni uimitori.

- Câteva cuvinte despre instruire, subiecte, provocări, cum este procesul de învățare/pregătire?

- Consider că programul de formare este complet. Are un echilibru corect între componentele teoretice și practice. Subiecte referitoare la: infracțiunile transfrontaliere, controalele la frontieră în prima linie, controalele de frontieră în a doua linie, fraudele documentare, instruirea specifică cu privire la diferite tipuri de frontiere (aeriene, maritime, terestre), precum și măsuri coercitive, folosirea armei, supravegherea frontierei, înot, controale în tonetă, verificările înainte de sosire, bazele de date, printre altele, sunt foarte bine coordonate și distribuite în program. Având în vedere că facem acest antrenament în timpul Pandemiei și, evident, totul a trebuit recalculat, cred cu adevărat că toate temele și obiectivele principale vor fi atinse. În special pentru mine, multe subiecte sunt noi și chiar învăț multe, în special datorită instructorilor de aici.

- Cum v-a afectat pandemia?

- Ei bine, această pandemie a afectat toate programele de pregătire. Am avut trei luni de lecții on-line și acum încheiem această fază de învățare prin contact direct (față în față). Încerc să ținem pasul cu tot materialul pe care trebuie să-l asimilăm. De asemenea, am fost infectat/-ă cu COVID-19, aici în centrul de pregătire. 70 de persoane au fost testate pozitiv și pregătirea a fost suspendată timp de câteva săptămâni. În acest timp a trebuit să trecem prin izolare. Au fost vremuri ciudate și grele, dar am reușit în special datorită camaraderiei cu ceilalți colegi.

- Vi s-a spus cum veți acționa în contextul actual pentru a combate criminalitatea transfrontalieră?

- Luând în considerare provocările reale legate de criminalitatea transfrontalieră în Europa, precum și cele mai noi tendințe, suntem pregătiți pentru a putea identifica și a proceda în consecință în fiecare situație. Bineînțeles că acestea sunt situații generale. Având în vedere că în acest moment nu știm unde vom fi detașați, precum și faptul că lucrăm în străinătate pentru o agenție europeană, va trebui să respectăm legislația statelor membre atunci când ne îndeplinim îndatoririle.

- Cum diferă activitatea pe care urmează să o desfășori de cea din statul de origine?

- După cum am spus mai înainte, am fost ofițer de poliție maritimă portugheză/de poliție de frontieră în România. Prin urmare, activitatea mea se desfășoară în principal pe mare (sau în porturi maritime)/la frontiera maritimă externă de la Marea Neagră. Eram în structurile operative și avem și puterea de a impune legea/puteri executive. Experiența privind controlul la frontiere a fost în principal la nivelul domeniului maritime, iar în Portugalia/România avem o entitate diferită care să se ocupe de acest lucru Serviço de Estrangeiros e Fronteiras/Garda de Coastă. Lucrăm în operațiuni comune, dar aici în Frontex învățăm o mulțime de concepte noi, proceduri, cadru legal, este o lume cu totul nouă.

- Sunteți prima serie de polițiști de frontieră europeni. Ce v-a determinat să candidați pentru aceste funcții?

- A putea lucra într-un mediu internațional a fost cu siguranță un aspect decisiv la luarea acestei decizii. A simți, de asemenea, că suntem primii dintr-o nouă serie de polițiști de frontieră așteptați de mult timp, este uimitor. Din punct de vedere profesional și personal, este o provocare uriașă! Cred că pot învăța multe, știu multe, împărtășesc multe și voi ajuta și mai mult!

- Vrei să le spui câteva cuvinte celor de acasă?

- Mă bucur că vă vorbesc dumneavoastră pentru că dacă aș scrie, aș plânge/aș fi melancolic probabil ... Am cea mai bună familie din lume! Ei mă sprijină până la capăt și toate acestea sunt pentru ei! Mi-e dor de ei în fiecare zi! Număr zilele până îi voi vedea din nou, dar cred cu adevărat că această experiență va fi atât de puternică, nu doar pentru mine, ci și pentru familia mea, pentru NOI! Ei sunt inspirația mea și cu mine aici, în fiecare zi și îi iubesc!!!!”

Pe lângă răspunsurile plăcute date la întrebările mele și pentru care nu am spațiu tipografic suficient unul din elevi Radu R. (ultramaratonist în timpul liber) m-a făcut atent asupra unui lucru aflat în curtea Centrului Central de Pregătire a Grănicerilor din Koszalyn „Mareșal Józef Piłsudski”. În fața clădirii există un stâlp/semn de frontieră de fier din 1927, care provine de la fosta frontieră polono-română (1918-1939). Frontiera polono-română începea cu Triplex Confinium polono-cehoslovac-român, situat în vârful Stogu (1653 m deasupra nivelului mării) în Carpații Maramureșului (Munții Maramureșului). Apoi continua spre est de-a lungul crestei acestui masiv până la izvorul râului Ceremușul Alb. Din acest loc, frontiera s-a îndreptat spre nord și, trecând prin valea Ceremușului, a ajuns la confluența sa cu râul Prut. Apoi a mers spre nord mergând până la Nistru. Triplex Confinium polono-româno-sovietic a fost ultimul punct al frontierei polono-române și se afla la gura râului Zbruci și a râului Nistru. De aici, aș spune că deși ne aflam la aproximativ 1.250 de km de România și de Maramureș, parcă nu plecasem de loc. Sufletul și iubirea de țară estompează distanțele și ne dă puterea de a merge mai departe.

În concluzie, am putea spune că în anul 2020, Agenția a arătat nu numai rezistență, ci și flexibilitate - în activitățile operaționale, a venit în sprijinul schimbărilor, a asigurat formarea primei serii a Categoriei I a Corpului Permanent și a asigurat sprijin pentru lupta împotriva criminalității transfrontaliere. S-a depășit numărul de 1.000 de membri ai personalului, inclusiv noii recruți ai Corpului Permanent Frontex.

Corpul permanent schimbă balanța de forță în favoarea Frontex și pentru întreaga frontieră externă a Uniunii. Corpul Permanent aduce beneficii extraordinare pentru buna funcționare a frontierelor externe și oferă Agenției flexibilitate privind modul de acțiune. Frontex nu va mai fi doar o mașină cu lumini intermitente care apare atunci când există o urgență la frontieră. Corpul Permanent va permite Frontex să își continue transformarea dintr-o agenție a UE într-un actor operațional și partener operațional în impunerea legii. În viitorul nu prea îndepărtat, vor fi mai mulți angajați ai Frontex care lucrează în câmpul operațional decât la sediul din Varșovia.

În final, pot spune că Frontex a înființat primul serviciu în uniformă al Europei: Corpul Permanent de Poliție de Frontieră și Gardă de Coastă europeană. Corpul Permanent aduce beneficii extraordinare pentru funcționarea frontierelor externe pentru consolidarea liberei circulații a sutelor de milioane de europeni, rezidenți străini și vizitatori în spațiul de libertate, securitate și justiție.

Polițiștii de frontieră angajați direct de Frontex poartă o uniformă europeană unică, reprezentând întreaga Uniune Europeană. Aceștia pot îndeplini sarcini precum verificarea identității și naționalității unei persoane, permiterea sau refuzarea intrării în UE și patrularea / supravegherea între punctele de trecere a frontierei. De asemenea, participă la operațiuni de returnare. Sprijinul operațional oferit de Agenție va fi mai flexibil, se va asigura o trimiterea mai rapidă a ofițerilor și echipamentelor, cum ar fi avioanele și navele, în zonele în care autoritățile naționale au cel mai mult nevoie de ele, iar polițiștii europeni joacă un rol cheie în acest proces.

Această primă serie de polițiști de frontieră servește drept Coloana Vertebrală a Noului Corp, care va oferi sprijin permanent autorităților naționale ce se confruntă cu provocări la frontierele lor externe.

Acum, primii polițiști și-au îmbrăcat uniformele albastre Frontex și sunt deja detașați la frontierele externe de la începutul anului 2021.

Să le urăm SUCCES și să ne mândrim că printre ei sunt foarte mulți dintre foștii noștri colegi.

Fragmente din discursul pe care l-a ținut ED, Fabrice Leggeri, la Ketrzyn. Sursa foto: Frontex, Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă.

„Cetățenii europeni se așteaptă la siguranță și securitate în zona de liberă circulație și mă aștept să fiți pe deplin implicați în acest proiect public european. Veți purta prima uniformă europeană din istorie.

Sunteți brațul operațional al UE, îi veți proteja cetățenii, veți susține statele membre...

Trebuie să fim profesioniști pentru a face față pericolelor, care afectează frontierele externe și amenință existența spațiului nostru european de liberă circulație. Pot vedea profesionalismul pregătirii și profesionalismul și devotamentul dvs. pentru învățare și practică. Sunt mândru de voi, mândru de instructorii voștrii...

Apariția amenințărilor hibride, tensiunile la frontierele terestre și maritime, mediul geopolitic trebuie luate în considerare și monitorizate. Suntem aici, dragi colegi, ne pregătim să lucrăm împotriva acestor amenințări multiple și să le contracarăm.

Știm cum să abordăm aceste probleme, uniți, toți împreună, „uniți în diversitate”, așa cum ne amintește motto-ul european ...

Permiteți-mi să vorbesc și despre o altă amenințare, COVID 19. Situația cu care ne confruntăm astăzi, apariția unui nou virus este oarecum diferită, deoarece inamicul nostru este invizibil, intangibil. Este un nou tip de amenințare. Dar această bătălie, vă asigur, o vom câștiga. Împreună. Uniți...

Prezența dvs. aici, pregătirea la care participații, abilitățile pe care vi le însușiți - așa se face istoria. Faceți parte din primul serviciu în uniformă din Europa. Și sunteți primul grup care a fost recrutat și instruit. Vă veți îndeplini sarcinile respectând valorile UE, respectându-i cetățenii, respectând colegii și respectând toate persoanele pe care le veți întâlni pe uscat, pe mare sau la frontierele aeriene ce doresc să treacă frontierele externe. Și comportamentul dvs. profesional, cele mai înalte standarde etice vor inspira încredere...

În acest fel veți fi în fiecare zi mândria Frontex-ului, mândria statelor membre și astfel veți fi mândria Uniunii Europene.”

  • Primul serviciu în uniformă al Uniunii Europene
  • Primul serviciu în uniformă al Uniunii Europene
  • Primul serviciu în uniformă al Uniunii Europene
  • Primul serviciu în uniformă al Uniunii Europene
  • Primul serviciu în uniformă al Uniunii Europene
  • Primul serviciu în uniformă al Uniunii Europene
  • Primul serviciu în uniformă al Uniunii Europene
  • Primul serviciu în uniformă al Uniunii Europene
  • Primul serviciu în uniformă al Uniunii Europene

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe