Lunar, polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara desfășoară programe intensive de pregătire profesională pentru perfecționarea acestora și desfășurarea misiunilor în condiții de maximă siguranță și operativitate.
Astfel, alături de personal specializat din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile „Glad Voievod” Timișoara, polițiștii de frontieră au aprofundat tehnici de autoapărare, folosirea mijloacelor tehnice din dotare, controlul, imobilizarea și conducerea persoanelor, tehnici de intervenție și reguli tactice fundamentale de folosire a focului armamentului.
De asemenea, se urmărește creșterea capacității de efort și a capacității de rezistență, aprofundarea legislației și a procedurilor în vigoare și perfecționarea deprinderilor practice necesare pentru a acționa în cadrul elementelor de dispozitiv specifice.
Pentru o pregătire intensă, polițiștii de frontieră din cadrul I.T.P.F. Timișoara au participat la un stagiu de pregătire interinstituțional, în colaborare cu cadre ale Catedrei de Pregătire Militară Lugoj ai Școlii de Aplicație pentru Ofițeri a Jandarmeriei Române „Mihai Viteazul”.
Menționăm că responsabilul de pregătire la acest stadiu a fost subcomisar de poliție Gabriel Ioan Drîmboi, din cadrul ITPF Timișoara, Serviciul Resurse Umane, Compartimentul Pregătire Continuă.
În cadrul pregătirii au fost aprofundate noțiuni de intervenție profesională și perfecționarea tragerii cu pistolul, sub îndrumarea strictă a instructorilor militari. Astfel de stagii de pregătire îmbunătățesc competențele practice pe care polițiștii de frontieră le execută în desfășurarea misiunilor.
Polițiștii de frontieră au parte de un antrenament cât mai realist posibil, astfel încât să dobândească reflexele necesare pentru executarea tragerii precise și rapide, în condițiile legii.
De o pregătire corespunzătoare au parte și câinii de serviciu pentru a fi cât mai buni în detectarea diferitelor substanțe psihotrope și a depistării tutunului și urmelor, fiind implicați în activitățile desfășurate pe timpul misiunilor. Forța, agilitatea și prestanța sunt calități importante care trebuie dezvoltate în cadrul ședințelor de pregătire ale câinilor de serviciu.
În cadrul pregătirii privind tragerea cu armamentul din dotare, rezultatele foarte bune apar în urma studierii amănunțite a elementelor principale: ochirea, mânuirea trăgaciului, poziția corpului și respirația. Tragerea cu pistolul din dotare se execută strict în condițiile legii și în îndeplinirea atribuțiilor conferite de lege.
La I.T.P.F. Timișoara își desfășoară activitatea polițiști de frontieră foarte bine pregătiți, cu rezultate remarcabile obținute în cadrul concursurilor organizate de Ministerul Afacerilor Interne și al concursurilor internaționale. Menționăm pe agent de poliție Andreea Borontiș din cadrul S.P.F. Cruceni care este multiplu medaliată la campionatele naționale de judo și campioană a Ministerului Afacerilor Interne.
Cu rezultate excepționale sunt și eu subcomisar de poliție Corina Moraru din cadrul S.T.P.F. Mehedinți care, prin multă muncă și determinare am urcat pe cele mai înalte trepte ale podiumului la Campionatele de Tir, Judo și Unifight ale Ministerului Afacerilor Interne, dar și campioană a concursurilor internaționale de tir organizate de I.P.A. România. Sunt și instructor de tir în poligon, punând în practică cunoștințele dobândite și oferind astfel cele mai bune indicații colegilor polițiști de frontieră. Pregătirea profesională reprezintă elementul de bază în rezultatele obținute și în executarea misiunilor de serviciu fără de care nu ne putem dezvolta profesional.