Misiunea comună THEMIS reprezintă o inițiativă crucială desfășurată sub egida FRONTEX, agenția europeană pentru protecția frontierelor și garda de coastă, pentru a sprijini și a consolida eforturile statelor membre ale Uniunii Europene în gestionarea eficientă a frontierelor externe, misiunea fiind fundamentală în abordarea problemelor legate de imigrația ilegală și combaterea criminalității transfrontaliere. Operațiunea înglobează o varietate de resurse și capacități, inclusiv personal specializat, echipamente tehnologice avansate și cooperare operativă strânsă între statele membre, facilitând schimbul rapid de informații și bune practice și îmbunătățind capacitatea generală a UE de a face față provocărilor legate de securitatea frontierelor.
Operațiunile comune sunt cele mai vizibile printre activitățile Agenției. Frontex detașează sute de ofițeri de frontieră și Gardă de Coastă, împreună cu nave, mașini, avioane și alte echipamente pentru a ajuta statele membre care se confruntă cu provocări la frontierele externe ale UE. Aceste operațiuni au loc la frontierele maritime și terestre ale Europei, precum și în aeroporturi internaționale. Totodată, operațiunile maritime includ sarcini suplimentare, cum ar fi monitorizarea poluării și a pescuitului ilegal. Acestea sunt puse în aplicare în cooperare cu alte agenții ale UE, în special Europol, Agenția Europeană pentru Siguranța Maritimă (EMSA) și Agenția Europeană pentru Controlul Pescuitului (EFCA). Ceea ce se întâmplă în afara Uniunii Europene are adesea un impact direct asupra siguranței și securității noastre. Acesta este motivul pentru care Frontex continuă să-și extindă cooperarea transfrontalieră cu țări din afara UE, cu activități operaționale, formare, returnări și o rețea de ofițeri de legătură. Rețeaua extinsă de ofițeri de legătură Frontex, precum și intensificarea activităților de consolidare a capacităților continuă să promoveze încrederea față de țările din vecinătatea UE și dincolo de aceasta. Provocarea pe care o reprezintă imigraţia ilegală nu poate fi soluţionată exclusiv de acele state membre care sunt expuse mai frecvent deoarece graniţele lor coincid cu frontiera externă a Uniunii. Astfel, este foarte important ca toate statele membre ale UE să dea dovadă de solidaritate faţă de această provocare. Uniunea a adoptat deja norme comune, a direcţionat resurse în acest scop şi a elaborat mijloace de acţiune semnificative.
Participarea la operațiunile de căutare și salvare a fost întotdeauna o prioritate pentru Frontex și este înscrisă în Regulamentul UE de înființare a Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă. Agenția Frontex este obligată să furnizeze asistență tehnică și operațională pe mare în sprijinul operațiunilor de salvare care pot apărea în timpul operațiunilor de supraveghere a frontierei.
Ca urmare a angajamentelor asumate de ţara noastră de a contribui la efortul european de gestionare a fluxului de migranți, mijloacele navale ale Poliţiei de Frontieră Române au executat misiuni individuale de patrulare, supraveghere, căutare şi salvare în Marea Mediterană, iar obiectivul principal al operaţiunii maritime comune l-a reprezentat sprijinirea autorităţilor italiene în supravegherea şi controlul frontierelor maritime ale Uniunii Europene, prevenirea și combaterea migrației ilegale, precum şi de căutare şi salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare (Search and Rescue) la frontiera externă a Uniunii Europene.
Concret, șalupa maritimă de intervenție MAI 3067 și nava maritimă de patrulare MAI 1102, din cadrul Gărzii de Coastă, au revenit în Portul Constanța după ce au efectuat misiuni internaționale sub egida FRONTEX în Marea Mediterană. Navele Poliţiei de Frontieră Române au participat la misiuni specifice, dar şi la acţiuni de căutare şi salvare pe mare, unde peste 3.000 de persoane s-au aflat în pericol.
Șalupa maritimă de intervenție MAI 3067 a participat, în perioada 7 mai -1 noiembrie 2023, la Operațiunea Comună „THEMIS 2023”, organizată sub egida Agenției Europene pentru Poliție de Frontieră și Garda de Coastă (FRONTEX).
În această perioadă, polițiștii de frontieră au desfășurat 193 misiuni de supraveghere maritimă, efectuând 1081 de ore de patrulare în scopul asigurării securității frontierei externe maritime a Uniunii Europene din Marea Mediterană. Polițiștii de frontieră au participat la 70 acțiuni de căutare și salvare pe mare, în care 2.488 de persoane se aflau în pericol, parte dintre aceştia, adulţi şi copii, fiind transbordaţi la bordul navei Poliţiei de Frontieră. Acestora le-a fost acordată asistență medicală de urgență, la solicitare, fiind debarcate în siguranță conform indicațiilor autorităților italiene.
Cea de-a doua navă maritima de patrulare, MAI 1102, care a revenit acasă, a participat, în perioada 9 august-1 noiembrie 2023, în cadrul aceleiași operațiunie organizate sub egida Agenției Europene pentru Poliție de Frontieră și Garda de Coastă (FRONTEX). În această perioadă, polițiștii de frontieră au desfășurat 35 misiuni de supraveghere maritimă, efectuând 771 de ore de patrulare în scopul asigurării securităţii frontierei externe maritime a Uniunii Europene din Marea Mediterană. Polițiștii de frontieră au participat, în această perioadă, la patru acţiuni de căutare și salvare pe mare în care 576 de persoane se aflau în pericol, parte din acestea fiind transbordate la bordul navei MAI 1102. Acestora le-a fost acordată asistenta medicală de urgență, la solicitare, ulterior fiind debarcate în siguranţă conform indicațiilor autorităților italiene.
În total, în cadrul celor două misiuni, au participat 51 de polițiști de frontieră, ofițeri și agenți de poliție, care au contribuit prin pregătirea lor profesională, dar și prin empatia de care au dat dovadă, la desfășurarea cu succes a tuturor misiunilor încredințate.
Activitatea este o continuare a operatiunilor organizate de Agenția FRONTEX pentru combaterea migrației ilegale, în cadrul cărora Poliția de Frontieră Română a avut o contribuție semnificativă, atât din punct de vedere al mijloacelor tehnice, cât și din punctul de vedere al numărului, al profilurilor și al profesionalismului experților detașați, aprecierile venind atât din partea autorităților italiene, cât și din partea Agenției FRONTEX.
Reușita unei misiuni internaționale dificile
O misiune internațională grea, finalizată cu succes , care te face să fii mândru că faci parte din echipajele Gărzii de Coastă trimise să onoreze misiunile sub egida FRONTEX.
În perioada 11 iulie - 9 septembrie am executat 42 misiuni la bordul navei MAI 3067 în zona Lampedusa/Republica Italiană și am salvat împreună cu colegii mei 2048 persoane, care au fost predate în condiții de siguranță autoritătiilor italiene. Din numărul total de misiuni, 5 au fost declarate SAR și au fost finalizate cu success în ciuda condițiilor hidro-meteo nefavorabile, a ambarcațiunilor metalice supraîncărcate cu o structură de rezistență precară și a urgențelor medicale întălnite în rândul personelor salvate .
Pe parcursul celor două luni fiecare misiune de salvare a avut particularitătile ei și a reprezentat un bun mod de a pune în practică cunoștintele acumulate în timpul misiunilor executate la bordul navelor Garzii de Coastă. Consider că misiunea a avut un rol important în pregătirea profesională a celor două echipaje.
Un alt rol important în buna desfășurare a misiunii a fost ajutorul celor 7 persoane din cele două echipaje, cărora le mulțumesc pentru implicare și pentru profesionalismul de care au dat dovadă.
Mulțumesc personelor aflate la conducerea Garzii de Coastă pentru ajutorul și încrederea acordate în ducerea la bun sfârsit a misiunii. – subcomisar de poliție Adrian Abramov
Recunoașterea pregătirii solide și a profesionalismului echipajului în reușita misiunii
Doresc să adresez felicitări și sincere mulțumiri întregului echipaj pentru buna sa pregătire teoretică dar și practică, precum și pentru abordarea profesională dedicate în fiecare dintre misiunile desfășurate cu succes. De asemenea, echipajul navei MAI 1102 mulțumește conducerii IGPF, Gărzii de Coastă, colegilor din Centrului Internațional de Coordonare (ICC) Roma pentru sprijinul acordat indiferent de zi sau de oră! - comisar de poliție Dan Damian
Adaptabilitatea continuă garantează succesul
În anul 2023 am fost prezent în misiunea externă Themis, organizată sub comanda FRONTEX, în zona operațională LAMPEDUSA, ITALIA. Știam că este cea mai dificilă zonă de operațiuni, astfel că împreună cu echipajul ne-am pregătit intens pentru situații suprasolicitante fizic și psihic, iar după doar o zi de misiuni ni s-a confirmat că trebuie să facem față provocărilor pe care nu le-am mai întâlnit în alte misiuni.
În cadrul fiecărei misiuni SAR (căutare și salvare), nava și echipajul și-au depășit capacitățile de intervenție pentru astfel de cazuri. Membrii echipajului s-au adaptat continuu și foarte rapid la noile situații și au găsit soluții optime pentru salvarea tuturor persoanelor, știind că sosirea unui alt ajutor ar putea dura mult timp.
Întreaga misiune s-a dovedit a fi un success, iar împreună cu colegii italieni ne-am îndeplinit misiunile fără incidente! - Comisar de poliție Jurcă Dumitru.