Poliția de Frontieră Română la 157 de ani de existenţă instituţională

Garda de Coastă

Garda de Coastă este structura regională, subordonată Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, cu competență în zona de 30 km de la frontiera de stat a României spre interior, pe raza județelor Constanța și Tulcea, la Marea Neagră și în zona de 10 km de o parte și de alta a malului Dunării pe raza județelor Ialomița și Tulcea, având misiunea de a asigura:

  • supravegherea frontierei și controlul trecerii acesteia cu Republica Ucraina pe o lungime de 207,9 km;
  • supravegherea frontierei și controlul trecerii acesteia cu Republica Bulgaria pe o lungime de 161,3 km;
  • supravegherea Dunării interioare, canalului Macin și Sulina deschise navigației internaționale pe raza de competență a Sectoarelor Poliției de Frontieră Cernavodă, Isaccea, Tulcea, Pardina, Chilia și Sulina;
  • supravegherea frontierei și controlul trecerii mării teritoriale, zonei contigue și a zonei economice excusive a României la Marea Neagră, pe o lungime de 193,5 km;
  • respectarea prevederilor tratatelor, acordurilor, convențiilor și protocoalelor de frontieră încheiate cu Republica Ucraina și Bulgaria și a celor internaționale la care România este parte, cu privire la frontiera de stat.

Situația  operativă la frontiera de stat, din zona de responsabilitate a Gărzii de Coastă, a fost caracterizată prin prevenirea și combaterea infracționalității transfrontaliere, trafic cu autovehicule furate din străinătate și migrație ilegală.

Mesajul directorului Gărzii  de Coastă - Laurențiu Cristian Cicu

„Acum la ceas aniversar, Ziua Poliției de Frontieră, îmi oferă plăcutul prilej de a vă ura tuturor polițiștilor de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, multă sănătate, liniște sufletească, succes în activitatea profesională, atât dumneavoastră, cât și familiilor! La multi ani!”

Cazuri semnificative:

  •  În data de 24.05.2021, în jurul orei 23.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Isaccea, județul Tulcea, s-a prezentat pentru a ieși din țară, un cetățean ucrainean, în vârstă de 41 de ani, la volanul unui ansamblu rutier cu semiremorcă, înmatriculat în R. Ucraina. Bărbatul transporta, conform documentelor de însoțire, obiecte de mobilier și diferite produse alimentare din Turcia, pentru o societate din Ucraina. În baza unei analize de risc, polițiștii de frontieră împreună cu lucrătorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Tulcea au hotarât să desigileze compartimentul marfă al mijlocului de transport și să efectueze controlul amănunțit al acestuia. În urma verificărilor, în spatele mărfii declarate,  au fost descoperite ascunse, prin metoda capac, 143 de cutii ce conțineau 2.850 pistoale, marca Major Berg 2.5, calibru 4 mm.  La cercetări s-a constatat că șoferul nu deține autorizație de tranzit conform legislației în domeniu. În cauză, polițiștii de frontieră efectuează cercetări împreună cu polițiști din cadrul Serviciului Arme, Muniții și Explozivi al Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Tulcea, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de contrabandă calificată și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.
  • În perioada 07.05 - 13.05.2021, polițiștii de frontieră în cooperare cu lucrători din cadrul Gărzii de Mediu Constanța, ai Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud și a unor reprezentanți ai Agenției FRONTEX, au identificat alte 90 containere sosite din Germania, pentru aceeași firmă de pe raza județului Prahova care efectuează activități de import în România. În urma verificărilor, s-a stabilit faptul că nu corespund datele declarate și cuprinse în documentele prezentate autorității vamale, mărfurile constând în deșeuri, amestec de metal și hârtie, textile, cauciuc, lemn, baterii și bucăți de azbest, în cantitate de aproximativ 1.800 de tone, ce nu pot fi puse în libera circulație pe teritoriul României. Și în acest caz, a fost luată măsura nepermiterii importului pe teritoriul României de către comisarii Gărzii de Mediu Constanța. În cauză, polițiștii de frontieră continuă cercetările, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanta, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor folosirea de acte nereale și regimului deșeurilor, iar bunurile vor fi returnate la expeditor.
  • În data de 12.06.2021, în Punctul de Trecerea a Frontierei Negru Vodă polițiștii de frontieră au efectuat, pe sensul de intrare în țară, controlul specific unui autocamion înmatriculat în România, care transporta textile din Turcia, pentru o firmă din România. La volanul camionului se afla un cetățean român, în vârstă de 50 ani. Deoarece existau suspiciuni că marfa transportată este contrafăcută, automărfarul a fost condus la rampa de control din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Agigea, pentru efectuarea unui control amănunțit, împreună cu lucrătorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud. Astfel, echipa comună a descoperit 13.289 de articole vestimentare care purtau însemnele unor mărci cunoscute, susceptibile a fi contrafăcute. Produsele, în valoare de aproximativ un milion de euro, dacă ar fi fost comercializate ca bunuri de marcă, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, iar în cauză polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de punere în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată, la finalizare urmând a se lua măsurile legale ce se impun.
  • În data de 21.05.2021, polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu în Portul Constanța Sud Agigea, au participat împreună cu lucrătorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud Agigea la un control fizic asupra unui container cu bunuri personale, sosit din SUA, ce avea ca destinatar un cetățean român. Astfel, printre bunurile personale a fost descoperit un autoturism de teren marca Lamborghini Urus cu valoare declarată în documente, de peste 400.000 lei. Autoturismul, cu valoare de comercializare pe piața de profil la peste 1.300.000 lei, a fost indisponibilizat la sediul Gărzii de Coastă pentru continuarea cercetărilor. În cauză, polițiștii de frontieră efectuează cercetări, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de spălare de bani, urmând ca la finalizare să fie dispuse măsurile legale care se impun.
  • În data de 23.04.2021, polițiștii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Mangalia, au desfășurat, în baza unor informații, o acțiune pe linia prevenirii și combaterii traficului internațional cu autoturisme furate, pe raza localității Dulcești județul Constanța, ocazie cu care a fost descoperit un autoturism de lux tip BMW M6, în posesia unui cetățean român în vârstă de 42 ani, cu domiciliul în județul Constanța. În urma verificărilor specifice, polițiștii de frontieră au constatat că autoturismul figurează ca fiind semnalat furat, alertă introdusă de autoritățile din Norvegia. Autoturismul, evaluat la aproximativ 350.000 lei, a fost indisponibilizat la sediul Grupului de Nave Mangalia pentru continuarea cercetărilor, iar polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăinuire, urmând ca la finalizare să fie dispuse măsurile legale care se impun.

Inspectoratul Teritorial al Poliției  de Frontiera Giurgiu

Inspectoratul Teritorial al Politiei de Frontieră Giurgiu este structura regională, subordonată Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, cu competență în zona de 30 kilometri de la frontiera de stat a României spre interior, pe raza județelor Călărași, Giurgiu, Teleorman, Olt și Dolj și în zona de 10 kilometri de o parte și de alta a malului Dunării pe raza județelor Ialomița și Călărași, având misiunea de a asigura:

  • supravegherea frontierei și controlul trecerii acesteia cu Republica Bulgaria pe o lungime de 442 kilometri;
  • supravegherea Dunării interioare deschise navigației internaționale pe raza de competență a Sectoarelor Poliției de Frontieră Fetești și Călărași;
  • respectarea prevederilor tratatelor, acordurilor, convențiilor și protocoalelor de frontieră încheiate cu Republica Bulgaria și a celor internaționale la care România este parte, cu privire la frontiera de stat.

Situația operativă din zona de responsabilitate a I.T.P.F. Giurgiu, a fost caracterizată prin prevenirea și combaterea infracționalității transfrontaliere, în mod special efectuându-se constatări pe linia migrației ilegale și a transporturilor ilegale de deșeuri.

În primele șase luni ale acestui an, am concluzionat faptul că perseverența și vigilența sunt doar două dintre cuvintele cheie care definesc performanțele profesionale realizate de către colegii noștri din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu.

Într-un an deloc ușor pentru nici unul dintre cei care am ales să profesăm în acest domeniu, constatările notabile ale polițiștilor de frontieră din cadrul acestei instituții, s-au făcut remarcate la nivel național.

Mesajul inspectorului șef al I.T.P.F. Giurgiu - comisar-șef de poliție Viorel Dumitru Chiran

„Ne bucurăm de această zi festivă - aniversarea Zilei Poliției de Frontieră,  ocazie cu care, adresez felicitări tuturor polițiștilor de frontieră, pentru modul exemplar în care s-au mobilizat de fiecare dată, pentru întreaga activitate desfășurată la frontierele terestre, maritime, fluviale și aeriene ale României.

Mesajele de felicitare vin însoțite de urări de sănătate, prosperitate pentru toți colegii și familiile acestora, precum și dorința de a avea cât mai multă putere de muncă, pentru a răspunde cu promptitudine, tuturor provocărilor pe care le primim în fiecare zi!

La ceas aniversar, asociez acestor gânduri, un călduros LA MULȚI ANI!”

Cazuri semnificative:

  • În data de 21 mai a.c., polițiștii de frontieră giurgiuveni au depistat 21 de cetățeni străini care au încercat să intre ilegal în România. Aceștia se aflau ascunși în semiremorca unui ansamblu rutier încărcat cu pepeni și intenționau să ajungă în Austria, încercând să tranziteze Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu, prin evitarea controlului la frontieră. Atenția manifestată de către polițiști, a condus la împiedicarea persoanelor astfel depistate, de a tranzita ilegal frontiera națională. Tinerii, cu vârste cuprinse între 14 și 28 de ani, proveneau din Siria, Irak și Palestina și intenționau să ajungă în vestul Europei. În acest context, polițiștii de frontieră au procedat la întreruperea călătoriei persoanelor în cauză, iar conform protocolului româno-bulgar privind controlul comun la trecerea frontierei de stat, șoferul, migranții și mijlocul de transport au fost preluați de către autoritățile bulgare în vederea continuării cercetărilor și dispunerii măsurilor legale ce se impun.
  • Un alt caz deosebit care a fost mediatizat la nivel național, îl reprezintă constatările din lunile aprilie, mai și iunie ale acestui an, care au reprezentat un moment de provocare în ceea ce privește vigilența polițiștilor de frontieră, dat fiind faptul că, în perioada de referință, aceștia au constatat o serie de nereguli privind modalitatea de transport a deșeurilor care aveau ca punct de destinație, diferite societăți comerciale situate pe teritoriul României. Astfel, au  fost întoarse din drum, aproximativ 800 de tone deșeuri, care ar fi trebuit să ajungă în țara noastră, prin punctele de trecere a frontierei situate în  Giurgiu, Călărași, Calafat și Turnu Măgurele, subordonate teritorial Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu. Spectrul tipurilor de deșeuri transportate ilegal a fost destul de variat, enumerând astfel, deșeuri din hârtie, plastic, zinc, aluminiu, sticlă, praf metalic. Acțiunile de constatare s-au desfășurat în comun cu autoritățile naționale competente, în vederea prevenirii și combaterii fenomenelor infracționale, referitoare la managementul deșeurilor în zona de responsabilitate, prin asigurarea suportului operațional în acest sens. Conform H.G. 1005/2012 privind organizarea și funcționarea Gărzii Naționale de Mediu, cu modificările și completările ulterioare, autoritatea competentă pentru gestionarea deșeurilor la nivel național este Garda Națională de Mediu, instituție aflată în subordinea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. În ipoteza în care, pe timpul misiunilor de supraveghere și control desfășurate în zona de competență, patrulele poliției de frontieră constată fapte care aduc atingere mediului înconjurător, se informează de îndată Garda de Mediu, în vederea luării măsurilor legale care se impun, conform competențelor stabilite de legislația în vigoare. Este important, de asemenea, să facem cunoscut faptul că, Poliția de Frontieră Română, are atribuții specifice în domeniul protecției mediului, în sensul că „execută controlul navelor și al ambarcațiunilor împreună cu autoritățile teritoriale pentru protecția mediului în caz de evacuare a apelor uzate în emisar sau în caz de producere a unei poluări accidentale”. În afară de îndemnul pe care l-am adresat ca și instituție, pentru respectarea întocmai a condițiilor de transfer pentru deșeuri, așa cum sunt prevăzute de prevederile legale, considerăm că protejarea mediului înconjurător, este în definitiv, datoria noastră, a tuturor. Este o dovadă de civilizație, o provocare și o prioritate pentru a trăi într-un mediu sănătos. Pentru că fiecare dintre noi poate contribui la salvarea naturii, îndepărtând pericolul contaminării cu reziduurile aruncate. Verificările au fost efectuate cu maximă responsabilitate, polițiștii obținând în această perioadă, un succes remarcabil  în activitatea de serviciu.
  • Notabilă este și constatarea din cursul lunii aprilie a acestui an, când, polițiștii de frontieră giurgiuveni au depistat un cetățean bulgar care transporta cantitatea de 3.836 kilograme de tutun foi, ascunsă printre semințe de floarea soarelui. Întreaga cantitate de tutun transportată, în valoare de 767.200 lei a fost ridicată de către polițiștii de frontieră și introdusă în camera de corpuri delicte a STPF Giurgiu. Cetățeanului bulgar - șofer al mijlocului de transport, i s-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de „producerea de produse accizabile care intră sub incidența regimului de antrepozitare prevăzut în prezentul titlu în afara  unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea competentă”. Spiritul de inițiativă manifestat în exercitarea atribuțiilor de serviciu precum și aportul remarcabil adus în exercitarea ireproșabilă a îndatoririlor de serviciu sunt repere care construiesc un profesionalism înalt pentru această meserie nobilă. Repere pe care, ca și instituție, ne dorim să le implementăm la cel mai înalt nivel.

Inspectoratul Teritorial al Poliției  de Frontieră Iași

Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Iași este structura teritorială cu personalitate juridică, care asigură controlul frontierelor în scopul prevenirii faptelor specifice criminalității transfrontaliere, respectării regimului juridic al frontierei de stat, al pașapoartelor și străinilor, ordinii și siguranței publice, în condițiile legii la frontiera de nord–est a României. Ca structuri de execuție, în cadrul inspectoratului, funcționează patru Servicii Teritoriale ale Poliției de Frontieră (Botoșani, Iași, Vaslui și Galați) și 16 Sectoare ale Poliției de Frontieră: Darabani - 41,978 km,  Rădăuți Prut - 61,835 km, Stânca - 63,213 km, Românești -45,995 km, Bivolari - 52,720 km, Iași - 64,120 km,  Țuțora - 46,800 km, Răducăneni - 52,375 km, Huși - 61,995 km, Berezeni - 59,360 km, Fălciu - 53,738 km, Oancea - 39,458 km, Foltești - 45,816 km, Galați - 33,240 km pe râul Prut și 35,200 km fluviali pe Dunărea maritimă, Brăila, cu zona de competență pe Dunărea interioară între km fluviali 168.7-237.850, reprezentând 69,150 km fluviali, iar pe Brațul Măcin de la km fluvial 0 la km fluvial 98, reprezentând 98 km, are în structura sa Punctele Poliției de Frontieră Brăila (portuar) și  Zona Liberă Brăila.

Mesajul inspectorului șef al I.T.P.F. Iași - Comisar-șef de poliție Victor - Dumitru Mariniuc

„A fi polițist de frontieră înseamnă multă responsabilitate, nu doar îndeplinirea îndatoririlor din fișa postului, practic, constituie un mod de viață, un exemplu de conduită morală și un dezvoltat simț civic, iar convingerea că facem ceva util pentru țară declanșează sentimente profunde.

Prin intermediul dumneavoastră, vreau să îmi exprim recunoștința față de sacrificiile și devotamentul generațiilor de ieri și să mulțumesc tuturor poliștilor de frontieră din cadrul I.T.P.F. Iași pentru activitatea pe care o desfășoară în folosul comunității. De asemenea, vreau să-i rog ca în continuare să dea dovadă de pricepere, profesionalism și conștiinciozitate. Tinerilor polițiști de frontieră care sunt la început de drum le transmit să aibă încredere în forțele proprii și, nu în ultimul rând, să se pregătească în mod constant și continuu, începând de la studiul legislației, a procedurilor și a limbilor străine. Trebuie să existe o constantă în a-și ține mintea ocupată cu serviciul, pentru că în felul acesta vor dezvolta o ambiție personală de a deveni cei mai buni în domeniul pe care și l-au ales.”

La mulți ani!

Cazuri semnificative:

  • Polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Dorohoi au depistat cinci cetățeni din Iran, care au încercat să intre ilegal în România, cu scopul de a ajunge în Spațiul Schengen. În noaptea de 13/14.03.2021, în baza schimbului de date și informații cu autoritățile de frontieră din Ucraina, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Dorohoi - I.T.P.F. Iași au desfășurat o acțiune pe linia combaterii migrației ilegale în zona de responsabilitate, în cooperare cu polițiști din cadrul Secției de Polițe Rurală Mihăileni. În timpul misiunii, au fost depistate pe raza localității de frontieră Mihăileni cinci persoane, care nu își justificau prezența în zonă. Având în vedere că persoanele în cauză nu dețineau documente de identitate asupra lor, acestea au fost conduse la sediul Sectorului Poliției de Frontieră Dorohoi, pentru continuarea cercetărilor. În urma verificărilor efectuate și ca urmare a schimbului de date operative între autoritățile de frontieră române și cele din Ucraina, s-a stabilit faptul că, persoanele în cauză (trei bărbați și două femei), cu vârste între 24 și 39 de ani, sunt cetățeni din Iran și au încercat să intre ilegal din Ucraina în România cu scopul de a ajunge într-un stat din Spațiul Schengen. În cauză, se efectuează cercetări în comun cu autoritățile de frontieră ucrainene sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat, iar în baza acordului de readmisie încheiat între Uniunea Europeană și Ucraina, cei cinci cetățeni au fost preluați de autoritățile statului vecin. Reprezentanții celor două state vor colabora și în viitor și vor lua toate măsurile necesare pentru a păstra un climat de ordine și siguranță la frontiera comună.
  • Polițiștii de frontieră botoșăneni au descoperit și ridicat în vederea confiscării, în urma unei acțiuni desfășurate în zona de competență, 21.000 de pachete cu țigarete de contrabandă în valoare de peste 252.000 de lei. În data de 13 aprilie a.c., polițiștii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani împreună cu cei din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Rădăuți Prut au organizat o acțiune pe linia combaterii contrabandei cu țigarete, în zona de responsabilitate. În urma activităților desfășurate, polițiștii de frontieră au identificat, în apropierea graniței cu R. Moldova, în zona localității Mitoc, o casă în care se aflau bunuri provenite din contrabandă. În baza mandatului de perchiziție emis de către Judecătoria Darabani, polițiștii de frontieră au intrat în locuința ce aparține unui cetățean român, în vârstă de 39 de ani, unde au fost descoperite, într-o anexă a casei, mai multe cutii cu țigarete de contrabandă. La inventarierea bunurilor s-a stabilit faptul că sunt țigarete de proveniență extracomunitară. Astfel, în urma inventarierii s-a constatat ca este vorba despre o cantitate totală de 420.000 de țigarete, cu o valoare de 252.000 de lei, toate fiind ridicate în vederea confiscării pentru continuarea cercetărilor. În cauză, polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă, în vederea depistării și identificării tuturor persoanelor implicate, la finalizare urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.
  • Polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Răducăneni, pe timpul unei acțiuni specifice, desfășurate pe raza localității de frontieră Scoposeni, au descoperit asupra unui bărbat cu dublă cetățenie, română și R. Moldova, 25.350 de euro ascunși în folie de aluminiu în buzunarul hanoracului și sub o centură tip brâu. În ziua de 10 martie a.c., în jurul orei 22.20, o patrulă a poliției de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Răducăneni, pe timpul desfășurării unei misiuni specifice de supraveghere în zona de compentență, a oprit în trafic, pentru control, pe DN 28, care face legătura între Iași și Albița, în apropierea localității Scoposeni, un autocar marca Setra, înmatriculat în România, cu destinația Italia. În baza profilului de risc, s-a procedat la efectuarea unui control amănunțit asupra mijlocului de transport și a persoanelor, polițiștii de frontieră descoperind astfel asupra lui M.R., cu cetățenie română și Republica Moldova, în vârstă de 29 de ani, 15 pachete de rezerve cu tutun încălzit și 25.350 de euro, în cupiuri de câte 50, 100 respectiv 200 de euro, ascunși în folie de aluminiu, în buzunarul hanoracului și sub o centură tip brâu. Cu privire la cele constatate, M.R. a declarat că tutunul l-a achiziționat pentru consum, iar suma de bani a obținut-o din vânzarea unui autoturism. Conform prevederilor legale, a fost luată măsura reținerii celor 15.350 de euro care depășeau plafonul legal admis de lege și sancționarea contravențională a bărbatului cu amendă în valoare de 6.000 de lei.
  • Polițiștii de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Brăila au descoperit și reținut pentru continuarea cercetărilor un autoturism, în valoare de 788.000 de lei, care figura în bazele de date ca fiind semnalat furat din Germania, alertă introdusă cu doar o zi înainte. În data de 16 mai a.c., în jurul orei 12.00, un echipaj al poliției de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră  Brăila - I.T.P.F. Iași a oprit în trafic, pe o arteră din municipiul Brăila, un autoturism marca Ferrari California, înmatriculat în  Germania, condus de un cetățean irakian în vârstă de 40 de ani. Existând suspiciuni cu privire la situația juridică a autoturismului, colegii noștri au efectuat verificări suplimentare, ocazie cu care au constatat faptul că autoturismul figurează în bazele de date ca fiind bun căutat pentru confiscare, semnalare introdusă de autoritățile din Germania, cu o zi înainte. Cu privire la aspectele constatate, bărbatul a declarat că autoturismul este  achiziționat în sistem leasing și nu are cunoștință despre faptul că acesta ar fi fost căutat de autorități. Polițiștii de frontieră efectuează cercetări în cauză pentru săvârșirea infracțiunii de tăinuire, iar autoturismul, în valoare de 788.000 de lei, a fost indisponibilizat în vederea continuării cercetărilor.

Inspectoratul Teritorial al Poliției  de Frontiera Oradea

I.T.P.F. Oradea este structura teritorială a Poliției de Frontieră Române este structura regională, subordonată Inspectoratului General al Poliției de Frontieră care gestionează problemele specifice frontierei de stat la granița cu Ungaria și răspunde de întreaga activitate a structurilor subordonate cu privire la supravegherea și controlul trecerii frontierei de stat în scopul prevenirii și combaterii migrației ilegale, a faptelor specifice criminalității transfrontaliere, respectării regimului juridic al frontierei de stat în zona de responsabilitate.

Îndeplinește atribuțiile împuternicitului de frontieră al României în relația cu Ungaria și realizează cooperarea cu structurile similare din țările U.E. și cele vecine prin intermediul punctelor de contact.

Inspectoratul Teritorial al Politiei de Frontieră Oradea, în vederea îndeplinirii atributiilor ce îi revin colaborează și cooperează atât cu structurile instituțiilor statului care desfășoară activiăți în zona de frontieră, cât și cu instituțiile de frontieră ale Republicii Ungaria prin structurile subordonate: două Servicii Teritoriale și nouă Sectoare ale Poliței de Frontieră cu 13 Puncte ale Poliției de Frontieră.

Mesajul inspectorului șef al I.T.P.F. Oradea - Comisar șef de poliție Mihail Cosmin Boldiș

„Migrația, reprezintă principala forma de manifestare a infracționalității transfrontaliere la granița de vest a României, rezultatele obținute reflectând eforturile depuse de polițiștii de frontieră bihoreni și arădeni pentru desfășurarea în bune condiții a misiunilor specifice, atât pe linia supravegherii și controlului trecerii frontierei de stat, cât și pe linia combaterii criminalității transfrontaliere. Pe această cale le multumesc tuturor colegilor din cadrul inspectoratului pentru întreaga lor activitate și le doresc sănătate și împliniri pe toate planurile.”

La Mulți ani tuturor polițiștilor de frontieră!

Cazuri semnificative:

  • În P.T.F. Borș, s-a prezentat la controlul de frontieră pe sensul de intrare în România un cetățean român cu un autoturism marca Volkswagen Passat, înmatriculat în România, iar ca urmare a controlului amănunțit efectuat de către polițiștii de frontieră, au fost descoperiți în locașul roții de rezervă, în fața scaunelor din autoturism (scaunul din drepta față), dar și în spatele scaunului șoferului, trei saci menajeri care conțineau 34,00 kg. de tutun vrac. În urma cercetărior s-a stabilit faptul că, persoana în cauză a procurat întreaga cantitate de tutun din Debrecen, Ungaria. Șoferului i-a fost întocmit astfel dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă, iar cantitatea de tutun a fost depozitată în Camera de Corpuri Delicte din cadrul S.T.P.F. Bihor.
  • La P.T.F. Nadlac - Nagylak, s-a prezentat la controlul de frontiera, pe sensul de intrare în Romania, un autocar. Cu ocazia controlului de frontieră li s-a solicitat atat pasagerilor cât și celor doi șoferi, să își ridice bagajele personale, în vederea efectuării unui control amănunțit. În continuare s-a procedat la efectuarea unui control cu sprijinul Echipelor Canine din cadrul D.R.V.Timisoara cât și un control amănunțit, asupra bagajelor transportate în regim de coletărie, ocazie cu care a fost depistat un troler de culoare bleumarin, cu fermoare, sigilat la exterior cu banda adezivă ce continea 14 pungi cu substanță vegetală de culoare verde oliv ambalată în folie de plastic transparent vidată. Trolerul de culoare bleumarin și cele 14 pungi cu substanță vegetală de culoare verde oliv ambalată au fost sigilate de către ofițerul specialist criminalist din cadrul I.P.J. Arad-Serviciul Criminalistic urmând a fi trimise la un laborator pentru expertiză. Migrația continuă să reprezinte principalul fenomen infracțional care se manifestă la frontiera de vest a României. În primele 6 luni ale anului au fost depistate pe linia migrației ilegale 5.536 persoane care au acționat atât la frontiera verde, cât și în P.T.F.-uri. Din punct de vedere al locului depistării, la frontiera verde sau în apropierea frontierei s-au înregistrat 2.620 detecții, în P.T.F.-uri au fost depistate 1.757 persoane (dintre care 20 persoane cu documente false). În această perioadă, la nivelul I.T.P.F. Oradea au fost depistați 231 de facilitatori, numărul migranților facilitați fiind 1.482. Au fost înregistrate 1.089 cereri de azil. Aceștia proveneau cu preponderență din țări precum: Afganistan, Pakistan, Siria, India, Maroc, Camerun, Irak, Algeria, Eritreea, Egipt și Somalia.
  • În cursul nopții de 06/07.01.2021, autoritățile de frontieră române și maghiare din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Nădlac II - Csanadpalota au desfășurat o acțiune pe linia migrației ilegale în zona de responsabilitate. Astfel, în perimetrul PTF Nădlac II, la aproximativ 20 de metri față de linia de frontieră, s-a observat că dintr-un automarfar care staționa în parcarea adiacentă coborau mai multe persoane.Imediat, polițiștii de frontieră au procedat la efectuarea controlului amănunțit al mijlocului de transport, în interior fiind descoperite, ascunse în compartimentul marfă, mai multe persoane. Atât persoanele care coborâseră, cât și cele ascunse în mijlocul de transport au fost conduse la sediul instituției, pentru cercetări.În cadrul verificărilor preliminare, polițiștii de frontieră au stabilit că sunt cetățeni din Irak, Turcia, Siria, Palestina și Egipt, 57 de adulți cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani și 11 minori, cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani.În cauză, polițiștii de frontieră au efectuat cercetări pentru a stabili întreaga activitate infracțională, urmând ca la finalizare să fie dispuse măsurile legale care se impun.
  • În data de 18.06.2021 și 19.06.2021, polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Borș și Vărșand au efectuat, pe sensul de intrare în țară, controlul specific asupra a șase automarfare, conduse de cetățeni români. Aceștia transportau, conform documentelor de însoțire a mărfii textile, plastic, carton și haine second hand de la diferite societăți comerciale din Italia, Belgia, Suedia, Germania și Austria pentru firme din România.Existând suspiciuni cu privire la legalitatea transporturilor, polițiștii de frontieră au solicitat sprijin autorizat reprezentanților Comisariatului General București și Bihor din cadrul Gărzii Naționale de Mediu.În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că automarfarele erau încărcate cu textile, plastic, carton și haine second hand într-o stare avansată de degradare, fiind de fapt deșeuri, pentru care șoferii nu au prezentat documentația necesară prevăzută de lege. În total, în cele patru vehicule erau transportate 100.950 de kilograme de deșeuri.În toate cazurile, autoritățile de control au dispus nepermiterea intrării pe teritoriul României a mărfurilor transportate.

De asemenea, la nivelul I.T.P.F. Oradea au fost înregistrate patru capturi de droguri și precursori, și au fost întocmite patru dosare penale, fiind descoperită cantitatea de 14.226,12 grame de canabis.

Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației

Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației este structura regională, subordonată Inspectoratului General al Politiei de Frontieră, cu competență în zona de 30 kilometri de la frontiera de stat a României spre interior, pe raza județelor Satu Mare, Maramureș și Suceava. Lungimea totală a frontierei dată în competența inspectoratului este de 464,306 km, din care 97,83 km frontieră internă - cu Ungaria și 366,476 km frontieră externă a Uniunii Europene - cu Ucraina. Din totalul frontierei, 93,273 km sunt pe apă și 371,033 km pe uscat, iar pe comunicațiile adiacente sunt 532,500 km. I.T.P.F. Sighetu Marmației are în subordine 3 Servicii Teritoriale, 15 Sectoare și 10 Puncte de Trecere a Frontierei.

Situația  operativă la frontiera de stat, din zona de responsabilitate a I.T.P.F. Sighetu Marmației, a fost caracterizată prin prevenirea și combaterea infracționalității transfrontaliere, în mod special a activității de contrabandă cu țigări, trafic cu autovehicule furate din străinătate și migrație ilegală.

Mesajul inspectorului șef al I.T.P.F. Sighetu Marmației - Comisar șef de poliție Florin Coman

„Contrabanda cu produse accizabile, îndeosebi tutun și țigări de proveniență ucraineană, reprezintă principala formă de manifestare a infracționalității transfrontaliere la granița de nord a României, rezultatele obținute reflectând eforturile depuse de polițiștii de frontieră pentru desfășurarea în bune condiții a misiunilor specifice, atât pe linia supravegherii și controlului trecerii frontierei de stat, cât și pe linia combaterii criminalității transfrontaliere. Pe această cale le mulțumesc tuturor colegilor din cadrul inspectoratului pentru munca depusă și le doresc sănătate și împliniri pe toate planurile.”

Cazuri semnificative:

  • În data de 30 martie a.c., la nivelul Sectorului Poliției de Frontieră Sarasău s-a declanșat o acțiune pe linia combaterii contrabandei cu țigări, în zona de responsabilitate. Astfel, în jurul orei 13.30, lucrătorii noștri au identificat în curtea unui imobil de pe raza localității Piatra, județul Maramureș, un microbuz în care erau mai multe colete voluminoase învelite în folie de culoare neagră. Proprietarul imobilului, un bărbat în vârstă de 53 de ani, a declarat că nu știe cum a ajuns microbuzul în curtea sa și cu acordul acestuia, colegii noștri au efectuat un control asupra mijlocului de transport, în urma căruia s-a constatat că este plin cu baxuri cu țigări provenite din contrabandă. Drept urmare, s-a luat măsura conducerii microbuzului la sediul instituției, unde în urma inventarierii coletelor din interior a rezultat cantitatea de 37.060 pachete țigări, de proveniență Duty-Free, în valoare de 433.600 lei, marfă ce a fost ridicată în vederea confiscării. Totodată, autovehiculul în valoare de 19.600 lei a fost indisponibilizat la sediul Poliției de Frontieră, iar în cauză sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă, faptă prevăzută și pedepsită de Codul Vamal al României. În continuare, se desfășoară activități specifice sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighetu Marmației, în vederea documentării întregii activități infracționale și identificării tuturor persoanelor implicate.
  • Polițiștii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Suceava împreună cu cei de la Sectorul PF Brodina au declanșat, în data de 10.06.2021, o acțiune pe linia combaterii contrabandei cu țigări, în zona de competență. Astfel, în jurul orei 05.10, colegii noștri au identificat în trafic, pe raza localității Laura, județul Suceava, un autoturism marca Porsche Cayenne, despre care se dețineau date că transportă țigări din contrabandă. Polițiștii de frontieră au efectuat semnalele regulamentare pentru oprirea la control a mijlocului de transport, însă șoferul nu a oprit, continuându-și deplasarea în mare viteză, fapt pentru care s-a pornit în urmărirea acestuia. Totodată, un alt echipaj, aflat pe traseul de deplasare al autoturismului urmărit, a folosit dispozitivul anti-pneu pentru oprirea mașinii. Deși a intrat în plin în dispozitivul aplicat de polițiștii de frontieră, șoferul a reușit să vireze în curtea unui imobil, a abandonat mașina și a fugit printre locuințele din apropiere. S-au luat măsuri specifice de monitorizare a zonei, iar în interiorul autovehiculului au fost observate mai multe colete cu țigări. Mașina împreună cu coletele cu țigări au fost transportate la sediul instituției, unde în urma inventarierii baxurilor a rezultat cantitatea de 15.440 pachete țigări, în valoare de aproximativ 181.000 lei. De asemenea, pe timpul cercetărilor s-a constatat ca numărul de înmatriculare al autoturismului este fals. Țigările au fost ridicate în vederea confiscării, autoturismul marca Porche Cayenne, în valoare de 62.500 lei, a fost indisponibilizat la sediul instituției, iar în cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de contrabandă în formă agravantă și punerea în circulație sau conducerea unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare, precum și în vederea depistării tuturor persoanelor implicate și a documentării întregii activități infracționale.
  • În data de 5 februarie a.c., polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Petea în cooperare cu lucrătorii STPF Satu Mare au desfășurat o acțiune pe linia combaterii migrației ilegale în zona de responsabilitate. Astfel, în jurul orei 06.00, colegii noștri au oprit pentru control pe direcția localității Dara, județul Satu Mare, la aproximativ un km fața de linia de frontiera cu Ungaria, două autovehicule, o autoutilitară cu numere de înmatriculare specifice Poloniei și un autoturism marca Skoda cu numere de București. La volanul autoutilitarei a fost identificat un cetățean român, în vârstă de 19 ani din București, iar în spațiul destinat transportului de marfă au fost descoperite mai multe persoane de origine afro-asiatică. De asemenea, în autoturismul marca Skoda au fost identificați doi barbați, cetățeni români, șoferul în vârstă de 46 de ani cu domiciliul în București, precum și pasagerul din dreapta, de 39 de ani, din județul Teleorman. Cele două mașini și toate persoanele aflate în acestea au fost conduse la sediul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Satu Mare în vederea continuării cercetărilor. Din primele verificări s-a stabilit că în autoutilitară erau transportați 38 de cetățeni străini, din Siria și Irak, cu vârste cuprinse între 12 și 40 de ani. Dintre aceștia, trei sunt minori de 12, 16, respectiv 17 ani, iar șapte sunt femei. Cu toții intenționau să ajungă în state din vestul Europei, fără a poseda documente de călătorie legale care să le permită acest lucru. De aceea, cetățenii străini au apelat la cei trei români care să îi ajute să treacă ilegal frontiera din România în Ungaria. În cauză, cei trei români sunt cercetați pentru trafic de migranți, iar în continuare polițiștii de frontiera efectuează verificări pentru stabilirea întregii activități infracționale sub directa supraveghere a procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, urmând ca la final să fie luate măsurile legale ce se impun.

Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontiera Timișoara

Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara este structura teritorială a Poliției de Frontieră Române, subordonată nemijlocit Inspectoratului General al Poliției de Frontieră. Inspectoratul  teritorial își exercită autoritatea legală pe o adâncime de 30 de km de la linia de frontieră și competență la nivel național în ceea ce privește combaterea migrației ilegale, pe o lungime totală de 621 km din care 339,58 km pe apă și 281,42 km pe uscat, pe raza județelor Timiș, Caraș Severin și Mehedinți. La nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara au fost luate măsuri de întărire a dispozitivelor de supraveghere la frontiera cu Serbia. În mod concret, au fost dispuse masuri pentru creșterea capacității operative în zonă, prin suplimentarea dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat atât la graniță, cât și pe comunicațiile din zonă. De asemenea, polițiștii de frontieră care își desfășoară în mod curent activitatea în zona de competență a Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara au fost sprijiniți de jandarmi și polițiști de la structurile județene de pe raza județelor de la granița cu Serbia. Echipajele de la sol au beneficiat de sprijinul Inspectoratului General de Aviație care a executat misiuni de supraveghere aeriană în zona de competență a Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte.

Mesajul inspectorului șef al I.T.P.F. Timișoara - comisar șef de poliție Nelu-Gabi Paraschiv

„Cu ocazia împlinirii a 157 de ani de la înființarea Poliției de Frontieră Române, sunt onorat să adresez întregului colectiv din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontierei Timișoara, felicitări și să-mi exprim aprecierea pentru rezultatele bune pe toate liniile de muncă și pentru modul exemplar în care vă îndepliniți îndatoririle.

Rezultatele obținute au fost posibile și datorită deschiderii spre colaborare, manifestată permanent în raport cu ceilalți parteneri, dar și a desfășurării la frontieră a misiunilor în sistem integrat, cărora doresc să le mulțumesc și pe această cale tuturor colegilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne cât și autorităților publice locale și județene, în îndeplinirea misiunii de supraveghere și control a granițelor țării noastre.

La mulți ani, Poliția de Frontieră Română!”

Modul de operare al grupărilor specializate în traficul cu migranți

Ca mod de operare, membrii grupărilor racolează migranți de pe teritoriul Turciei, pentru care în schimbul unor sume cuprinse între 15.000 - 20.000 euro, le asigură deplasarea frauduloasă către Germania, prin Grecia, Bulgaria, Serbia, România, Ungaria, Austria, Germania.

Pe teritoriul României, migranții sunt preluați din frontieră, transportați și adăpostiți în Timișoara, Arad sau Oradea, în apartamente închiriere, unde li se asigură palierul de adăpostire până în momentul pregătirii operațiunii de trecere clandestină. Apoi, migranții sunt îmbarcați în automarfare care în general sunt trimise din Turcia având ca destinație finală țări din Europa de Vest.

Organizatorii, racolează oameni de încredere pe teritoriul statelor tranzitate de grupurile de migranti, precum și cetățeni străini cu domiciliul pe teritoriul României, care au rolul de organizare a unei rețele, pe anumite paliere, cu sarcini bine delimitate pentru fiecare activitate infracțională ce urmează a fi desfășurată.

Pentru reușita deplină a activităților infracționale și ca măsură de protecție aceste persoane nu se cunosc între ele și de asemenea toate convorbile între membrii grupării se poartă prin intermediul aplicațiilor criptate.

Modul de acțiune pe ruta Serbia-România

Pentru reușita activității infracționale migranții sunt selecționați în funcție de sumele de bani achitate și organizați pe teritoriul Serbiei. Înainte de a trece fraudulos frontiera de stat în România, aceștia sunt distribuiți în 4-5 grupuri ce acționează simultan pe mai multe direcții, cu scopul  de a crea diversiuni. Din grupurile respective, prioritar este grupul format din migranții care și-au achitat integral sumele de bani, celelalte grupuri sunt folosite ca „momeală”, trimise la înaintare pentru a fi depistate de lucrătorii poliției de frontieră.

La locul îmbarcării se organizează preluarea acestora, fapt pentru care se trimit două autoturisme în față, la aproximativ 2-3 km distanță de principalul autovehicul stabilit pentru preluarea migranților, care au rolul de a verifica traseul, iar în cazul identificării unor posturi de poliție creează o diversiune tocmai pentru a facilita traseul liber și preluarea migranților în deplină siguranță. Locurile de preluare sunt primite de organizatorul palierului de transport, care la rândul lui îl transmite șoferului însărcinat cu preluarea migranților. Transportatorul principal primește de la migranții preluați din zona de frontieră suma de minim 100 euro/persoană, iar acesta la rândul lui achită 100-150 euro antemergătorilor.

Palierul de transport este format în mare parte din cetățeni români, dar și de cetățeni străini cu permise de ședere în România,  atestați ca șoferi de taxi  (înregistrați la ITM și ARR) care au și rolul de antemergător, transportul efectiv al migranților fiind efectuat cu microbuze sau camioane.

Grupurile de migranți sunt lăsate la aproximativ 500m de locul adăpostirii, fiind preluate de oamenii care asigură palierul de adăpostire și îndrumate către apartamente închiriate. Odată intrați în apartament, acestora li se iau telefoanele mobile pentru a nu fi deconspirate locurile respective, unde vor sta aproximativ o lună de zile, perioadă în care nu au voie să iasă, să facă gălăgie, permanent fiind supravegheați și monitorizați de către persoane care asigură palierul de adăpostire. Aceștia, pe perioada șederii migranților le asigură hrana zilnică, țigări, medicamente, primind pentru fiecare comandă suma de 10 Euro/migrant, prin transfer bancar.

În momentul în care se organizează transportul grupurile de migranți sunt preluate în imediata apropiere a locului în care au fost cazați și transportați, la locația primită prin intermediul unei aplicații. Pentru transportul efectuat, șoferii primesc suma de aproximativ 50 Euro/migrant. Transporturile cu ansamblurile rutiere sunt organizate direct pe teritoriul Turciei, niciun membru al grupării ce acționează pe teritoriul României necunoscând numele șoferului sau numerele de înmatriculare ale ansamblului rutier.

Cazuri semnificative:

  • În data de 27 mai a.c., în jurul orei 10.00, polițiștii de frontieră din cadrul I.T.P.F. Timișoara, în cooperare cu alte structuri locale au desfășurat o acțiune pe linia prevenirii și combaterii migrației ilegale în zona de competență. În urma acțiunii, aceștia au identificat în mai multe locații de pe raza municipiului Timișoara, 132 de cetățeni străini, majotitatea cetățeni din Afganistan, Turcia, Sri Lanka, cu vârste cuprinse între 14 și 40 de ani, majoritatea având documente temporare de identitate pentru solicitanții de azil, dar care nu își justificau prezența pe raza județului Timiș.   După finalizarea tuturor verificărilor, solicitanții de azil au fost sprijiniți pentru a se întoarce în Centrele Regionale de Cazare si Proceduri pentru Solicitantii de Azil din țară unde sunt cazați și înregistrați. Totodată, ofițerii de poliție judiciară din cadrul I.T.P.F. Timișoara au verificat persoanele fără documente, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie dispuse măsurile legale ce se impun.
  • În data de 4 iunie a.c. polițiștii de frontieră din cadrul S.P.F. Deta au desfășurat o acțiune specifică pe linia combaterii migrației ilegale în zona de competență. Astfel, în jurul orei 17.00, au oprit pentru verificări, pe comunicația E70, la intrarea în localitatea Jebel, un autoturism marca Dacia MCV înmatriculat în România, condus de un cetățean român. În autoturism au fost observati, în calitate de pasageri, 14 cetățeni străini, toți bărbați. Aceștia au fost conduși la sediul instituției pentru cercetări, unde li s-a făcut triajul epidemiologic de către echipajul medical sosit la fața locului. În cadrul verificărilor, s-a stabilit că pasagerii sunt cetățeni din Turcia și din Afganistan, cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani, iar șoferul autoturismului, un bărbat în vârstă de 28 de ani, domiciliat pe raza județului Timiș. Acesta din urmă care a declarat că intenționa să îi ajute pe cei 14 cetățeni străini să ajungă în orașul Lugoj. Polițiștii de frontieră efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți pentru cetățeanul român, care a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.
  • Poliția de Frontieră Română la 157 de ani de existenţă instituţională
  • Poliția de Frontieră Română la 157 de ani de existenţă instituţională
  • Poliția de Frontieră Română la 157 de ani de existenţă instituţională
  • Poliția de Frontieră Română la 157 de ani de existenţă instituţională
  • Poliția de Frontieră Română la 157 de ani de existenţă instituţională
  • Poliția de Frontieră Română la 157 de ani de existenţă instituţională
  • Poliția de Frontieră Română la 157 de ani de existenţă instituţională
  • Poliția de Frontieră Română la 157 de ani de existenţă instituţională
  • Poliția de Frontieră Română la 157 de ani de existenţă instituţională
  • Poliția de Frontieră Română la 157 de ani de existenţă instituţională
  • Poliția de Frontieră Română la 157 de ani de existenţă instituţională
  • Poliția de Frontieră Română la 157 de ani de existenţă instituţională
  • Poliția de Frontieră Română la 157 de ani de existenţă instituţională
  • Poliția de Frontieră Română la 157 de ani de existenţă instituţională
  • Poliția de Frontieră Română la 157 de ani de existenţă instituţională

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe