Vineri, 15 martie 2024, la Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „AVRAM IANCU” Oradea, în prezenţa domnului Petru BLEDEA, subsecretar de stat în MAI şi a inspectorului general al Poliției de Frontieră Române, domnul chestor de poliţie Cornel-Laurian STOICA, a avut loc festivitatea depunerii jurământului militar de către cea de-a 37-a serie de elevi admiși în urma susţinerii examenului de admitere din sesiunea octombrie 2023-februarie 2024.
Prezent la festivitate, domnul Petru BLEDEA, subsecretar de stat în MAI a transmis viitorilor polițiști de frontieră mesajul conducerii Ministerului Afacerilor Interne și i-a felicitat pe aceștia pentru frumoasa carieră aleasă.
”Procesul de selecție pe care l-ați parcurs este începutul unui drum, mărturia faptului că aveți abilitățile necesare pentru parcursul profesional ales. Este o temelie solidă și sănătoasă pe care trebuie să construiți, iar în perioada de școlarizare acesta este misiunea dumneavoastră: să acumulați cunoștințe teoretice și practice astfel încât să vă construiți ca profesioniști pe care structurile din care faceți parte, Ministerul Afacerilor Interne, România se pot baza!”
De asemenea, cu ocazia depunerii jurământului militar, domnul chestor de poliție Cornel-Laurian STOICA, inspector general al Poliției de Frontieră Române, a transmis elevilor un mesaj de sprijin și încurajare, exprimându-și totodată încrederea în școala orădeană privind formarea lor ca viitori polițiști de frontieră bine pregătiţi din punct de vedere profesional:
„Vă așteaptă în față o carieră frumoasă, dar dificilă, care presupune multe sacrificii și implicare maximă, însă atunci când veți reuși să vă îndepliniți misiunea, veți avea mândria și satisfacția că ați câștigat respectul cetățeanului.
Vreau să vă felicit pe dumneavoastră, elevii care, de astăzi, sunteți trup şi suflet în slujba tării noastre şi să vă mulţumesc pentru dăruirea şi efortul care v-au adus aici şi care vă vor însoți, sunt convins, de-a lungul întregii cariere.”
Cei 239 de elevi din actuala serie de elevi care astăzi au depus jurământul militar au fost declaraţi admişi în urma susţinerii examenului de admitere din perioada octombrie 2023-februarie 2024. Durata studiilor pentru această serie este de un an iar curricula de învăţământ este permanent actualizată cu legislația incidentă domeniul de activitate și ținând cont de cerinţele actuale ale societăţii. De asemenea, la întocmirea curriculei de pregătire, un rol important îl are experienţa acumulată de instituția noastră din cooperarea avută cu alte instituții de pregătire polițienească din țară și străinătate de-a lungul timpului.
Emoția promovării examenului de admitere, dar și vibrația depunerii jurământului militar dau acestei zile o importantă și o însemnătate aparte pentru tinerii elevi. Cu atât mai mult azi este o zi specială, așa cum a amintit în cuvântul său doamna director, comisar-șef de poliție Aura SIMA.
”Veţi jura în faţa drapelului de luptă tricolor, care reprezintă România. El este simbolul devotamentului și al credinței, valori pe care va trebui să le respectaţi şi, la nevoie, să le apăraţi, indiferent ce sacrificii vă impune statutul vostru de apărători ai ordinii şi liniștii publice în zona de frontieră.”
În această zi specială, cu ocazia depunerii jurământului militar, la festivitate au mai luat parte oficialităţi locale şi reprezentanţi ai instituţiilor publice din municipiul Oradea, comandanţi şi şefi ai structurilor MAI şi MApN din garnizoană, veterani de război, şefi şi directori ai instituţiilor care cooperează cu școala din Oradea şi bineînţeles, părinţii, rudele şi prietenii tinerilor elevi.
Procesul de învăţământ pe care cei 239 de elevi ai școlii îl parcurg este centrat pe formarea competenţelor din standardul de pregătire profesională, iar pentru formarea acestora au alături un corp de cadre didactice bine pregătite, competente şi dispun de o bază material-didactică care le acoperă toate nevoile. În aceeași bază material-didactică se înscriu și laboratoare de specialitate, zona de simulări tactice, laboratorul de limbi străine şi de informatică, care le stau la dispoziție în perioada de școlarizare. Laboratoarele instituției sunt moderne cu acces permanent la internet, iar condiţiile de cazare și hrană sunt comparabile cu cele ale şcolilor de profil din Uniunea Europeană.
Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea formațiunilor de elevi, într-o atmosferă încărcată de emoţie, sub privirile tuturor celor prezenţi.