În data de 17 aprilie a.c., în Portul Mangalia, la sediul Grupului de Nave Mangalia din cadrul Gărzii de Coastă, a avut loc un eveniment care a marcat intrarea în dotarea Poliției de Frontieră Română a două drone de tip avion, cu decolare verticală. Evenimentul s-a desfășurat în prezența secretarului de stat, chestor general de poliție Bogdan Despescu și a inspectorului general al Poliției de Frontieră Române, chestor de poliție Cornel-Laurian Stoica.
Dronele, cunoscute și sub numele de vehicule aeriene fără pilot (UAV), au revoluționat diverse industrii, inclusiv supravegherea, trecând destul de rapid de la stadiul de noutate la stadiul de tendință. Versatilitatea acestor mijloace de zbor și varietatea misiunilor pe care acestea le pot îndeplini constituie un element important aflat în atenția multor instituții publice, dar și private.
Pentru a preveni și a combate infracționalitatea transfrontalieră sub toate formele ei, dar și pentru a ține pasul cu tehnologia tot mai avansată și diversă a celor care încalcă cu bună știință legea, polițiștii de frontieră trebuie să utilizeze cele mai eficiente și moderne echipamente, cu atât mai mult în contextul geo strategic actual.
Poliția de Frontieră Română face încă un pas în evoluția capabilităților de supraveghere și control a frontierei naționale prin intrarea în dotare a două drone de tip avion, cu decolare verticală. Folosirea acestei tehnologii avansate reprezintă o etapă importantă în consolidarea forțelor Poliției de Frontieră Române, pentru asigurarea securității naționale și a stabilității în regiune.
Cele două avioane fără pilot au fost recepționate de către Poliția de Frontieră ca urmare a unei sponsorizări din partea companiei Philip Morris Internațional. Parteneriatul cu societatea civilă în combaterea fenomenelor infracționale este un deziderat al instituției. Prin proiectul finalizat astăzi, se urmărește îmbunătățirea capacității de supraveghere a frontierei de stat și combaterea traficului ilicit cu țigarete în principal, dar și combaterea infracționalității transfrontaliere sub toate formele ei.
Instruirea polițiștilor de frontieră care operează dronele s-a desfășurat în Africa de Sud, timp de zece zile, la sediul producătorului de echipamente. Cei șase polițiști de frontieră, selectați din cadrul structurilor teritoriale, au parcurs un program complex de training care va permite folosirea aeronavelor la capacitate optimă.
Cele două drone de tip avion, cu decolare verticală vor crea avantajul unei supravegheri eficiente prin acoperirea unor zone de până la 150 km, crescând semnificativ timpul de reacție prin planificarea strategică a echipajelor, care pot interveni cu celeritate, complementar mijloacelor de supraveghere deja existente.
Astfel, noua tehnică se va alătura celor 38 de aeronave fără pilot aflate deja în dotarea instituției. Primele 7 au intrat în dotare în anul 2018, fiind completate de alte 26 în anul 2022 și încă 5 în 2023, prin contracte de achiziție și donații.
Permanent, Poliția de Frontieră Română face demersuri pentru suplimentarea numărului de operatori licențiați care pilotează aceste aeronave. Intenția este creșterea considerabilă a numărului dronelor din dotare și proporțional cu acestea numărul personalului licențiat.
Anul trecut polițiștii de frontieră operatori pe aceste aeronave au efectuat peste 6.500 de misiuni de supraveghere aeriană, care au totalizat aproximativ 2.300 de ore de zbor. Rezultatul a fost depistarea a peste 400 de cetățeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera și întocmirea a 3 dosare penale privind fapte de contrabandă, din 2023 până în prezent.
Aceste noi capabilități de survolare aeriană vin în completarea echipamentelor mobile și fixe achiziționate anul trecut, în valoare de aproximativ 7,2 milioane euro, atât din fonduri europene, cât și de la bugetul de stat, printre acestea amintim cele 5 autospeciale de supraveghere cu termoviziune de ultimă generație, 115 autospeciale de patrulare, 10 ambarcațiuni rapide de intervenție, precum și echipamente portabile de vedere pe timp de noapte cu termoviziune, truse criminalistice și multe altele.
Toate aceste echipamente și investiții răspund noilor provocări cu care Poliția de Frontieră Română se confruntă, dar și politicilor europene de îmbunătățire a standardelor administrative. Acestea completează în mod firesc capacitatea operativă și strategică a instituției care aduce după sine întărirea securității la frontiera Românei, dar și la frontierele externe ale Uniunii Europene.
Deși constatările pe linie de combatere a traficului cu produse de contrabandă din tutun au cunoscut o scădere la frontiera de nord în ultimii doi ani, ca urmare a conflictului încă în desfășurare, au fost înregistrate în continuare cazuri de contrabandă unde țigaretele au fost trecute peste frontieră cu drona. De asemenea, în punctele frontieră, descoperirile au fost unele însemnate. În anul 2023, au fost descoperite 17 camioane cu țigări și tutun.
Anul trecut au fost confiscate 5,5 milioane pachete de țigări, cu o valoare de piață de peste 95 milioane de lei, iar în primele 3 luni ale acestui an au fost confiscate aproximativ 600.000 de pachete cu țigări, în valoare de peste 13 milioane de lei.
Subliniem faptul că Poliția de Frontieră va continua să se afle în prima linie pentru combaterea contrabandei, țigaretele numărându-se printre cele mai traficate produse la frontierele țării.
În lupta împotriva acestui fenomen infracțional, și nu numai, ne bucurăm de sprijinul celorlalte structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, dar și din partea partenerilor instituționali cu care colaborăm. Doar împreună putem să identificăm cele mai bune soluții, atât din punct de vedere organizațional și operativ, dar și din punct de vedere tehnic, în scopul asigurării unui climat de ordine şi siguranță publică la frontierele României.
Domnule secretar de stat, distinși invitați, dragi colegi,
Pentru a preveni şi a combate infracționalitatea transfrontalieră sub toate formele ei, dar și pentru a ține pasul cu tehnologia tot mai avansată și diversă a celor care încalcă cu bună știință legea, polițiștii de frontieră trebuie să utilizeze cele mai eficiente şi moderne echipamente, cu atât mai mult în contextul geo strategic actual.
Astăzi marcăm încă un pas în evoluția capabilităților de supraveghere și control a frontierei naționale - INTRAREA ÎN DOTAREA POLIŢIEI DE FRONTIERĂ A DOUĂ DRONE DE TIP AVION, CU DECOLARE VERTICALĂ. Folosirea acestei tehnologii avansate reprezintă o etapă importantă în consolidarea forțelor Poliției de Frontieră Române, pentru asigurarea securității naționale și a stabilității în regiune.
Cele două avioane fără pilot au fost recepționate de Poliția de Frontieră ca urmare a unei sponsorizări din partea unui important producător de ţigări. Parteneriatul cu societatea civilă în combaterea fenomenelor infracţionale este un deziderat al instituției noastre. Prin proiectul finalizat astăzi, se urmărește îmbunătățirea capacității de supraveghere a frontierei de stat și combaterea traficului ilicit cu țigarete în principal, dar și combaterea infracționalității transfrontaliere sub toate formele ei.
Instruirea polițiștilor de frontieră care operează dronele s-a desfășurat în Africa de Sud, timp de 10 zile, la sediul producătorului de echipamente. Cei 6 polițiști de frontieră, selectați din cadrul structurilor teritoriale, au parcurs un program complex de training care va permite folosirea aeronavelor la capacitate optimă.
Aceste echipamente vor crea avantajul unei supravegheri eficiente prin acoperirea unor zone de până la 150 km, crescând semnificativ timpul de reacție prin planificarea strategică a echipajelor, care pot interveni cu celeritate, complementar mijloacelor de supraveghere deja existente.
Astfel, noua tehnică se va alătura celor 38 de aeronave fără pilot aflate deja în dotarea instituției. Primele 7 au intrat în dotare în anul 2018, fiind completate de alte 26 în anul 2022 și încă 5 în 2023, prin contracte de achiziție și donații.
Permanent, Poliția de Frontieră face demersuri pentru suplimentarea numărului de operatori licențiați care pilotează aceste aeronave. Intenția noastră este să creștem considerabil numărul dronelor din dotarea instituției și proporțional cu acestea numărul personalului licențiat.
Anul trecut polițiștii de frontieră operatori pe aceste aeronave au efectuat peste 6.500 de misiuni de supraveghere aeriană, care au totalizat aproximativ 2.300 de ore de zbor. Rezultatul a fost depistarea a peste 400 de cetățeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera și întocmirea a 3 dosare penale pe contrabandă, din 2023 până în prezent.
Aceste noi capabilități de survolare aeriană, vin în completarea echipamentelor mobile şi fixe achiziționate anul trecut, în valoare de aproximativ 7,2 milioane euro, atât din fonduri europene, cât și de la bugetul de stat. Amintesc aici cele 5 autospeciale de supraveghere cu termoviziune de ultimă generație, 115 autospeciale de patrulare, 10 ambarcațiuni rapide de intervenție, precum și echipamente portabile de vedere pe timp de noapte cu termoviziune, truse criminalistice și multe altele.
Toate aceste echipamente și investiții, răspund noilor provocări cu care ne confruntam dar și politicilor europene de îmbunătățire a standardelor administrative. Acestea completează în mod firesc capacitatea operativă și strategică a instituției care aduce după sine întărirea securității la frontiera Românei, dar și la frontierele externe ale Uniunii Europene.
Deși constatările pe linie de combatere a traficului cu produse de contrabandă din tutun au cunoscut o scădere la frontiera de nord în ultimii doi ani, ca urmare a conflictului încă în desfășurare, au fost în continuare înregistrate cazuri de contrabandă unde țigaretele au fost trecute peste frontieră cu drona. De asemenea, în punctele frontieră, descoperirile au fost unele însemnate - în anul 2023 avem nu mai puțin de 17 camioane cu țigări și tutun descoperite.
Ca să vă faceți o idee de ansamblu cu privire la descoperirile pe această linie, în anul 2023 avem 5,5 milioane pachete de țigări confiscate, cu o valoare de piață de peste 95 milioane de lei. În primele 3 luni ale acestui an au fost confiscate aproximativ 600.000 de pachete cu țigări, în valoare de peste 13 milioane de lei.
În încheiere, vreau să vă asigur că Poliția de Frontieră va continua să se afle în prima linie pentru combaterea contrabandei, țigaretele numărându-se printre cele mai traficate produse la frontierele țării.
În lupta împotriva acestui fenomen infracțional, și nu numai, ne bucurăm de sprijinul celorlalte structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, dar și din partea partenerilor instituționali cu care colaborăm. Doar împreună putem să identificăm cele mai bune soluții, atât din punct de vedere organizațional și operativ, dar și din punct de vedere tehnic, în scopul asigurării unui climat de ordine şi siguranță publică la frontierele României.
Vă mulțumesc pentru atenție!
Inspector general al Poliției de Frontieră, chestor de poliție Cornel-Laurian Stoica
Doamnelor si domnilor, stimați colegi, revin cu drag ca de fiecare dată la Mangalia și particip cu bucurie la un asemenea eveniment. V-am obișnuit cu astfel de activități și iată-ne astăzi din nou aici. Dacă până acum foarte multe dintre momentele de prezentare au ținut de ceea ce înseamnă bugetul de stat, de bugetul Ministerului Afacerilor Interne, de atragerea unor sume importante din fondurile europene, iată că de această data vorbim de un proiect, un parteneriat cu operatori privați. Totodată, nu suntem la un prim astfel proiect, am mai avut acest tip de proiecte, fie că vorbim despre Poliția Română sau Poliția de Frontieră. Cele două drone care au intrat în dotarea Poliției de Frontieră sunt echipamente care cresc capabilitățile de supraveghere a frontierei de stat și vor întări combaterea traficului ilicit de produse din tutun. Principalul avantaj al utilizării dronelor este evident acoperirea unor zone întinse și greu accesibile. Echipele din teren pot oferi astfel un răspuns rapid.
În ultima perioadă de timp am constat că numărul orelor de zbor efectuate mijloace de supraveghere aeriană în cadrul Poliției de Frontieră a crescut considerabil, iar evenimentul de astăzi ne arată că este nevoie de a continua cu aceste capabilități aeriene. Contrabanda cu tutun este considerată ca fiind unul dintre cele mai serioase riscuri la adresa securității frontierelor, iar contracararea fenomenului reprezintă o prioritate nu doar pentru Poliția de Frontieră, cât și pentru toate structurile Ministerului Afacerilor Interne cu atribuții în domeniu. La nivelul Poliției de Frontieră au fost dispuse o serie de măsuri menite să eficientizeze activitățile de prevenire și combatere a acestui fenomen, cum ar fi intensificarea acțiunilor în sistem integrat, utilizarea la capacitate maximă a sistemelor de supraveghere și îmbunătățirea analizei de risc fără de care nu am putea acționa rapid și acolo unde situația o impune.
Aceste acțiuni presupun activități coordonate cu autoritățile din celelalte state membre și agențiile europene. Reafirm, Poliția de Frontieră a confirmat că îndeplinește standardele corespunzătoare pentru protecția frontierelor externe ale spațiului Schengen. Ne aflăm în cadrul unui proces ireversibil de aderare inclusiv cu frontierele terestre. Colegii mei au arătat că este posibilă o mobilizare exemplară și au reușit să reducă timpii de așteptare și prin verificările punctuale prin intermediul aplicației EDAC, intens prezentată în ultima perioadă. Dinamica fenomenului infracțional la frontieră implică adaptarea continuă a legislației și a accesul la tehnologie înaltă, iar acest lucru reprezintă o premisă pentru o frontieră sigură în flancul estic al UE. În încheiere, evenimentul de astăzi reprezintă un exemplu de rezultat în urma parteneriatului Ministerului Afacerilor Interne cu zona privată.
Secretar de stat, chestor general de poliție Bogdan Despescu
Domnule secretar de stat, domnule chestor, stimați invitați, dragi colegi,
Eliminarea comerțului ilicit în toate formele sale rămâne o prioritate pentru Philip Morris International și pentru afiliatul nostru din România, atât la nivel global, cât și aici în țara noastră. Pe lângă faptul că subminează eforturile noastre de a construi un viitor fără fum și de a înlocui definitiv țigările cu produse alternative care sunt o alegere mai bună pentru consumatorii adulți, comerțul ilicit aduce prejudicii societății în general. El afectează bugetul de stat și crește presiunea fiscală asupra populației. Astăzi, suntem onorați să finanțăm achiziția a două drone speciale în valoare totală de aproximativ 700 000 dolari. Acestea vor fi folosite de către Poliția de Frontieră în zonele greu accesibile de la granițele țării cu scopul combaterii traficului ilicit, inclusiv cu țigarete. Cele două drone au fost achiziționate prin grație celei de a treia runde globale de finanțare a proiectului PMI Impact. În ceea ce privește acțiunile pe care le desfășurăm în România, parteneriatul cu autoritățile, inclusiv cu Poliția de Frontieră, a produs de-a lungul timpului rezultate care merită menționate. Astfel media comerțului ilicit cu țigarete a atins anul trecut un minim istoric, respectiv 7.1%, parteneriatul dintre marile companii din industrie și autoritățile de control a dus la scăderea cu 54% a comerțului ilicit cu produse din tutun în ultimii 8 ani, o scădere succesiv an de an. Suntem conștienți că problemele legate de contrabandă vor continua să existe, mai ales dacă luăm în calcul faptul că la granița României situația este în continuare una tensionată. În acest context, domnule secretar de stat, domnule inspector general, doresc să vă asigur că veți continua să aveți în Phlip Morris Internațional și Philip Morris România parteneri de nădejde în combaterea comerțului ilicit. Vă mulțumesc!
Dorector Afaceri Externe, Dragoș Bucurenci