Anul acesta, la 24 iulie, se împlinesc 160 de ani de când domnitorul Alexandru Ioan Cuza, prin Decretul 893/1864, i-a unificat pe slujitorii fruntariilor Moldovei şi Țării Românești, de dincolo şi de dincoace de Milcov, punând bazele unui sistem unitar modern de pază a hotarelor țării. Acest decret a însemnat, practic, certificatul de naștere al Poliţiei de Frontieră Române.
Din acel moment şi până în prezent instituţia noastră a trecut prin numeroase transformări fiind nevoită permanent să se adapteze cerințelor de protecție a frontierei şi siguranței cetățenilor.
În toți anii scurși de la înființare şi până în prezent, Poliția de Frontieră Română a parcurs numeroase etape de modernizare şi dezvoltare, însă indiferent de forma de organizare sau denumire – plăieși, potecaşi, mărginaşi, călăraşi, cordonaşi, dorobanţi, grăniceri, polițiști de frontieră – misiunea a fost aceeași, cea de străjer al legalității şi liniștii la frontieră.
Această mare sărbătoare, este sărbătoarea celor care şi-au dedicat viața în slujba statului, cu devotament, vigilență, profesionalism şi dăruire. În același timp, nu trebuie să uităm că suntem primii reprezentanți ai autorităților statului cu care cetățenii străini intră în contact pe teritoriul țării noastre, iar conduita dumneavoastră constituie valențele unei cărți de vizită a României, dar şi a instituției noastre.
Dragi colegi,
La ceas aniversar, vă încurajez şi vă susțin în toate demersurile profesionale care fac cinste Poliţiei de Frontieră Române, asigurându-vă, de asemenea, de profunda mea prețuire pentru tot ceea ce realizați.
Nu în ultimul rând, doresc să vă felicit pentru îndeplinirea, la cele mai înalte standarde, a atribuțiilor încredințate prin lege şi am convingerea că vom continua la fel ca si până acum, uniți și deschiși provocărilor.
La mulți ani!
(Î) INSPECTOR GENERAL, Chestor de poliție Cornel-Laurian STOICA