Maramureș - locul în care istoria și tradiția se împletesc cu frumosul

Despre frumusețea Maramureșului s-a tot vorbit, s-a povestit și s-a scris, însă cuvintele nu par niciodată suficiente pentru a descrie un loc parcă pictat de Dumnezeu, un tărâm desprins din basmele cu care mulți dintre noi am interacționat în primii ani de viață. A curs multă cerneală, foarte multă și probabil că frumusețea acestui loc care te îndeamnă la contemplare are să inspire la creație, visare și stare de bine multe generații de acum încolo.

Bogăția ținuturilor în antiteză cu simplitatea oamenilor fac din plaiurile maramureșene o poveste. În acest ținut, obiceiurile, cultura și modul de viață armonios și blând s-au păstrat neîntinate, reflectând spiritualitate și imaginea idilică a satului românesc. Tradiția lemnului este încă actuală și fiecare maramureșean se mândrește cu ea. Bisericile care se înalță falnice spre cer, porțile maramureșene, casele țăranilor maramureșeni, toate construite din lemn, încă amintesc de tradiția și timpul de odinioară. În Maramureș tradiția s-a păstrat. Mai vezi și acum oameni îmbrăcați în port popular la muncile câmpului. Veselia și simțul umorului pe aceste meleaguri au un rol foarte important, drept dovadă este Cimitirul Vesel din Săpânța care este unic în lume și un veritabil ambasador al tradițiilor populare românești.

Un alt “obicei” al locuitorilor din aceste zone, transmis din generație în generație, asemenea meșteșugului lemnului, nealterat, ci doar actualizat și îmbunătățit permanent, este cel al contrabandei cu produse din tutun. Contrabanda înseamnă sume importante de bani câștigate de grupuri de câțiva oameni și pierdute de fiecare dintre noi, înseamnă accize și TVA neplătite, înseamnă bani negri pentru finanțarea activităților ilegale, înseamnă fonduri furate de la școli, sănătate, autostrăzi. Ca premieră, în acest an contrabanda a fost considerată o amenințare la adresa securității naționale și apare în noua Strategie Națională de Apărare a țării 2020-2024, alături de infracțiuni precum evaziunea fiscală, spălarea de bani și contrafacerea mărfurilor.

În această perioadă dificilă în care ne aflăm, contrabandiștii nu au stat în izolare, ci au încercat constant să introducă țigări în țară, dovadă fiind capturile impresionante ale polițiștilor de frontieră. În contextul actual, marcat de pandemia de noul coronavirus, evitarea produselor de contrabandă, ale căror standarde de calitate și igienă nu sunt verificate și care ajung în țară prin intermediul unor rețele de criminalitate organizată este mai importantă ca oricând.

Polițiștii de frontieră spun că principalul mod de operare întâlnit la granița cu Ucraina îl reprezintă introducerea țigărilor peste “frontiera verde”, în colete învelite în folie de culoare neagră, transportate de cărăuși până la locurile de depozitare din apropierea frontierei sau până la mijloacele de transport. Pentru transport sunt folosite autoturisme sau microbuze înmatriculate în alte state, în unele cazuri fără plăcuțe de înmatriculare sau cu plăcuțe false. Grupările infracționale își bazează acțiunile pe observarea itinerariilor și a intervalelor orare acoperite de patrulele Poliției de Frontieră Române, încercând să speculeze orice breșă apărută în dispozitivul de supraveghere a frontierei. În cadrul grupărilor infracționale fiecare participant are un rol bine stabilit, sunt dispuși observatori în zona săvârșirii activităților de contrabandă și antemergători pe rutele de transport al țigărilor. Dintre metodele de introducere în țară a țigărilor cu care s-au confruntat colegii noștri mai putem aminti:

  • "Metoda capac", care constă în ascunderea pachetelor de țigări printre alte categorii de mărfuri și tranzitarea apoi în mod legal prin punctele de trecere a frontierei.
  • "Metoda cablului", metodă utilizată în zona frontierei riverane care presupune trecerea baxurilor cu țigarete pe un cablu fixat pe cele două maluri ale cursului de apă.
  • Tranzitarea zonei muntoase de frontieră cu atelaje trase de cai, profitând de relieful muntos greu accesibil, aspect care face dificilă verificarea traseelor.
  • Folosirea unor aparate de zbor (motodeltaplan/planor/dronă) care sunt modificate pentru transportul baxurilor de țigări peste frontieră.

Evoluția alarmantă și amplificarea fenomenului contrabandei au stat la baza “calificării la locul de muncă” a unor persoane și a constituirii unor rețele infracționale foarte bine structurate din punct de vedere organizatoric și ierarhic. Liderii acestor grupări pun la dispoziție toate serviciile necesare desfășurării în bune condiții a activității de contrabandă: trecerea frauduloasă a frontierei cu bunurile care sunt de interes, mijloacele de transport, transportul în interiorul țării, până la locul de depozitare indicat de beneficiar, folosind persoane cu dublă cetățenie intrate legal pe teritoriul României și care preiau marfa de la frontieră. Ca element de noutate, în ultima vreme coordonatorii grupărilor vizează identificarea unor piloți profesioniști care să piloteze aparatele de zbor cu care se transportă ilegal peste frontieră marfă de contrabandă.

În prezent, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației este unitatea teritorială a Poliției de Frontieră Române, care asigură supravegherea și controlul trecerii frontierei de stat în scopul prevenirii și combaterii migrației ilegale, a faptelor specifice criminalității transfrontaliere, respectării regimului juridic al frontierei de stat, al pașapoartelor și străinilor, ordinii și siguranței publice, în condițiile legii la frontiera de Nord a României cu R. Ungară și R. Ucraina. Securitatea integrată a frontierei de stat se bazează pe participarea tuturor instituțiilor cu competențe în acest domeniu, printr-un management participativ și prin cooperare interinstituțională, națională și internațională. Planul de acțiune Schengen este documentul de implementare în cuprinsul căruia sunt evidențiate acțiunile asumate de autoritățile și instituțiile publice cu atribuții și responsabilități în domeniul managementului integrat al frontierei și care descrie măsurile ce se derulează pentru realizarea managementului integrat al frontierei de stat.

Sectorul Poliției de Frontieră Sarasău

Sectorul Poliției de Frontieră Sarasău este instituția specializată a statului, subordonată Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, care exercită atribuțiile ce îi revin cu privire la supravegherea și controlul trecerii frontierei de stat, prevenirea și combaterea migrației ilegale și a faptelor specifice criminalității transfrontaliere săvârșite în zona de competență, respectarea regimului juridic al frontierei de stat, pașapoartelor și străinilor, respectarea ordinii și liniștii publice în zona de competență, în condițiile legii. Totodată, acesta asigură respectarea prevederilor tratatelor, acordurilor, convențiilor și protocoalelor de frontieră, încheiate și a celor internaționale la care România este parte, cu privire la frontiera de stat. Sectorul are reședința în localitatea Sarasău, are o dezvoltare de front de 39 km de frontieră externă a Uniunii Europene cu Ucraina, cuprinsă între SF 231 și SF 289, din care: 6,1 km de frontieră în sector muntos - împădurit, cu altitudini de 600 - 950 m și 32,9 km frontieră pe râul Tisa. Raionul de responsabilitate al sectorului se află în zona Maramureșului Istoric și cuprinde o parte din grupa nordică a Carpaților Orientali, constituită din zona munților Oaș și se găsește între aceste masive muntoase și râul Tisa, cea mai înaltă cotă fiind Piatra Săpânței de 940,9 metri.

Situația economică precară și rata ridicată a șomajului pentru populația din zona de frontieră de pe teritoriul ambelor state, determină un număr din ce în ce mai mare de persoane să se implice în desfășurarea unor activități ilicite, aducătoare de profituri mari în timp scurt: preluarea, transportarea și depozitarea țigărilor de origine ucraineană ce provin din contrabandă. Totodată, existența căilor de comunicații și acces auto în imediata apropiere a frontierei de stat oferă posibilitatea desfășurării activităților ilegale în timp scurt.

Comisar-șef Sorin Filimon este șeful Sectorului Poliției de Frontieră Sarasău. A fost încadrat în Poliția de Frontieră Română în anul 1996, iar din 2008 și până în prezent își desfășoară activitatea în cadrul S.P.F. Sarasău ca și șef al acestei formațiuni.

“În zona de competență desfășurăm activitatea pe cele trei aliniamente, unde avem localitatea Sarasău cu o populație de de 2.471 de locuitori din care 98% români și 2% ucraineni, Câmpulung la Tisa cu o populatie de 2.485 de locuitori din care 70% maghiari și 25% români și 5% ucraineni, localitatea Săpânța cu o populație de 3.350 locuitori cu o pondere de 100% români, Remeți cu o populație de 3.054 locuitori din care 70% ucraineni, 20% români și 10% maghiari. Ca și situație operativă în zona de competență, specifică, precum în toată zona de nord a țării, este contrabanda cu produse din tutun și migrația ilegală.”

Cazuri semnificative înregistrate la nivelul sectorului

  • Familie de afgani oprită la frontiera de nord a țării - Polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Sarasău au predat autorităților ucrainene patru cetățeni din Afganistan, care au încercat să treacă ilegal frontiera din Ucraina în România. În cursul zilei de 23 iulie 2020, în cadrul unei întrevederi de frontieră dintre autoritățile române și cele din Ucraina, polițiștii de frontieră maramureșeni au predat colegilor ucraineni, conform acordului de readmisie, patru cetățeni din Afganistan care au trecut ilegal frontiera din Ucraina în România. Astfel, în data de 20 iulie a.c. polițiștii de frontieră au depistat, pe raza localității Săpânța, la aproximativ 200 metri de apa râului Tisa, patru cetățeni străini, care se deplasau dinspre frontieră spre interiorul țării. Întrucât persoanele în cauză nu își justificau prezența în zona de frontieră, acestea au fost conduse la sediul sectorului în vederea continuării cercetărilor.
  • Trei călăuze arestate preventiv pentru trafic de migranți la frontiera cu Ucraina - În data de 18 septembrie 2020, polițiștii de frontieră au desfășurat o acțiune pe linia combaterii migrației ilegale în zona de competență. Ca urmare, colegii noștri au observat, pe direcția localității Săpânța, mai multe persoane care au trecut prin albia râului Tisa, din Ucraina în România. În momentul în care polițiștii de frontieră au acționat pentru reținerea acestora, persoanele au urcat într-un microbuz care a demarat în trombă spre localitatea Remeți. Alte două persoane, vorbitoare de limba ucraineană, au fost reținute chiar la fața locului. În continuare, polițiștii de frontieră au pornit în urmărirea mijlocului de transport și au reușit să-l oprească în localitatea Teceu Mic. Mașina era condusă de către un cetățean ucrainean în vârstă de 40 de ani. În interiorul acesteia se aflau patru cetățeni indieni, cu vârste cuprinse între 24 și 30 de ani.
  • Trei călăuze arestate preventiv pentru trafic de migranți la frontiera cu Ucraina - În data de 18 septembrie 2020, polițiștii de frontieră au desfășurat o acțiune pe linia combaterii migrației ilegale în zona de competență. Ca urmare, colegii noștri au observat, pe direcția localității Săpânța, mai multe persoane care au trecut prin albia râului Tisa, din Ucraina în România. În momentul în care polițiștii de frontieră au acționat pentru reținerea acestora, persoanele au urcat într-un microbuz care a demarat în trombă spre localitatea Remeți. Alte două persoane, vorbitoare de limba ucraineană, au fost reținute chiar la fața locului. În continuare, polițiștii de frontieră au pornit în urmărirea mijlocului de transport și au reușit să-l oprească în localitatea Teceu Mic. Mașina era condusă de către un cetățean ucrainean în vârstă de 40 de ani. În interiorul acesteia se aflau patru cetățeni indieni, cu vârste cuprinse între 24 și 30 de ani.

Nu suntem adepții ideilor sau teoriilor conspiraționale, însă am sesizat că pe durata misiunii de documentare, cei implicați în activități ilegale raportau despre prezența noastră în zonă. Nu puțini au fost cei care ne priveau și urmăreau insistent, apoi îi anunțau pe cei mai bine poziționați în ierarhia grupării. Eram conștienți că nu avem o mașină care să întoarcă atâtea priviri, indiferent de regiunea geografică în care ne-am afla și că totul se datorează doar placuțelor de înmatriculare cu care nu erau familiarizați.  Aceste lucruri se întâmplau atunci când ne apropiam de o localitate din zona de frontieră sau când ne deplasam în interiorul ei, iar când intram sau ieșeam din incinta sectoarelor noastre, agitația și neliniștea atingeau cote și mai mari. Într-una din zile, cel mai curajos și loial “soldat” al lor s-a gândit că ar fi un moment numai bun de a-și scoate la o plimbare patrupedul până la linia de frontieră pentru a vedea legătura noastră cu polițiștii de frontieră.

Până la deprinderea educației consumatorilor în privința țigărilor de contrabandă mai este cale destul de lungă, însă până la acel moment, Poliția de Frontieră Română lucrează la foc continuu.

Sectorul Poliției de Frontieră Sighetu Marmației

SPF  Sighetu Marmației, sector care are în subordine Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmației rutier și pietonal, este structura teritorială de execuție a Poliției de Frontieră Române, subordonată nemijlocit Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, care gestionează problematica la frontiera de nord a României cu Ucraina, având competență teritorială și responsabilitate pe o lungime totală de 25,3 km (situată de-a lungul râului Tisa), pe direcția localităților de frontieră Sighetu Marmației, Tisa, Crăciunești, Bocicoiu Mare, Lunca la Tisa și Rona de Sus, iar în interior, pe o rază de 30 km.

Sectorul Poliției de Frontieă Sighetu Marmației își exercită atribuțiile ce îi revin asigurând supravegherea și controlul fontierei comune româno-ucrainene, în scopul prevenirii și combaterii migrației ilegale, a faptelor specifice criminalității transfrontaliere și respectării regimului juridic al frontierei de stat.

La conducerea structurii se află, începând cu data de 1 iunie 2018, în calitate de șef sector, comisarul de poliție Florin Cristian Bizău, care a urmat cursurile de frecvență redusă ale Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” - Facultatea de Drept din București, promoția 2007. Acesta și-a început cariera în Ministerul de Interne în luna martie 2001, fiind absolvent al Școlii de Agenți de Poliție de Frontieră “Avram Iancu” din Oradea, unde, în urma examenului susținut, a fost admis pe primul loc.

Înainte de a fi la comanda sectorului, polițistul de frontieră a ocupat funcția de șef al P.T.F. Sighetu Marmației și diferite funcții de execuție, atât în operativ, cât și în structura de control a I.T.P.F. Sighetu Marmației.

Ofițerul de poliție are vârsta de 39 ani, este căsătorit și se bucură de prezența, în viața familiei sale, a unui băiețel în vârstă de 3 ani și 7 luni.

Activitatea sectorului a fost caracterizată prin desfășurarea unei munci asidue și continue. Rezultatele obținute s-au evidențiat prin evenimentele de frontieră, majoritatea fiind obținute prin organizarea de acțiuni pe linia combaterii contrabandei cu țigări, având loc și treceri ilegale ale frontierei de stat.

În activitățile ilicite, elementele infractoare folosesc la transportul țigărilor de contrabandă atât rute terestre (bunurile fiind trecute, din Ucraina în România, prin apa râului Tisa), către poteci existente în zone greu accesibile sau poteci care se află în apropierea D.N. 19/D.J. 185), cât și rute aeriene (zboruri, peste frontieră, cu aparate de mici dimensiuni, tip dronă, care pot transporta câte un bax de țigări, cu o greutate de aproximativ 12-15 kg, pe o rază de 5 km de la frontieră către interior).

Munca informativă desfășurată de către polițiștii de frontieră a dus la descoperirea și reținerea unor cantități însemnate de țigări, terminale mobile înregistrate în rețelele de telefonie din Ucraina, precum și stații de emisie-recepție, folosite în activitățile de contrabandă.

Activitatea pe linie operativă de la nivelul sectorului este coordonată de către subcomisar de poliție Ionuț Marian Simion, care începând cu data de 19 august 2019, a fost împuternicit în funcția de adjunct al șefului de sector.

Cooperarea internațională are un rol semnificativ în desfășurarea activităților specifice de frontieră. În urma schimbului de date și informații, pe moment operativ, cu autoritățile de frontieră ucrainene, au fost descoperite mai multe activități de contrabandă cu țigări și trecere frauduloasă a frontierei de stat, atât pe teritoriul ucrainean (anul 2020 - cantități însemnate de aprox. 40-50 de baxuri), cât și pe teritoriul românesc. Prin întâlnirile realizate s-a reușit eficientizarea supravegherii frontierei de stat.

Pe perioada pandemiei s-a pus accent pe cooperarea cu celelate instituții ale statului, în special cu Poliția Română, efectuându-se în comun, peste 132 de misiuni, cu accent pe prevenirea răspândirii noului Coronavirus.

În cursul anului 2020, la nivelul S.P.F. Sighetu Marmației a fost ridicată în vederea confiscării cantitatea de 79.443 pachete (158,88 baxuri), în valoare totală de 929.483 lei.

Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmației a fost înființat la data de 1 ianuarie 2007, fiind punct de trecere rutier și pietonal deschis traficului internațional, la conducerea acestuia fiind împuternicit comisarul de poliție Ioan Adrian Pop, începând cu data de 1 august 2019.

Având în vedere că P.T.F. Sighetu Marmației este punct de trecere deschis traficului internațional, cazuistica este una complexă, astfel: participanți la trafic care au încercat eludarea reglementările vamale, disimulând pe corp sau în bagajele personale, în autovehiculele cu care circulă (unele cu locașuri special amenajate), cantități de țigări, peste plafonul vamal admis; cetățeni ucraineni care prezintă sume de bani (mijloace de subzistență) în valută falsă pentru a îndeplini condițiile de intrare în România; cetățeni ucraineni care încearcă să scoată din țară auto radiate din circulație, pentru a putea fi comercializate în Ucraina, folosind certificate de înmatriculare falsificate.

Din cauza restricțiilor impuse la trecerea frontierei de stat, în contextul pandemiei, mai mulți cetățeni ucraineni nu respectă scopul declarat la intrarea în țară, față de aceștia luându-se măsura interdicției de intrare pe teritoriul României pentru o perioadă de 5 ani.

Din punct de vedere al situației operative complexe și al rezultatelor obținute, Sectorul Poliției de Frontieră Sighetu Marmației se clasează în fruntea structurilor subordonate Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației.

Caz semnificativ înregistrat la nivelul sectorului

  • Peste 15.000 pachete cu țigări de proveniență Belarus și Duty-Free consfiscate - În data de 9 octombrie 2020 s-a reușit monitorizarea unui transport de țigări la care au participat atât cetățeni români, cât și ucraineni. Ulterior, a fost emis un mandat de percheziție domiciliară, la un imobil situat în apropierea liniei de frontieră, aparținând unei persoane cunoscute cu preocupări în sfera contrabandei cu țigări. În urma percheziției, au fost ridicate în vederea cercetărilor, următoarele bunuri: un autoturism folosit la transportul țigărilor de la linia de frontieră până la domiciliul acestuia, 15.100 pachete cu țigări de proveniență Belarus și Duty-Free în valoare totală de 176.670 lei o stație de emisie-recepție, telefoane mobile, cât și aparatură foto-video folosită la activitățile infracționale.

Caz semnificativ înregistrat la nivelul STPF Maramureș

  • Peste 41.000 de pachete cu țigări de contrabandă confiscate - În data de 26 iulie 2020, polițiștii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Maramureș, aflați în misiune pe raza municipiului Sighetu Marmației, au efectuat semnalele regulamentare pentru oprirea în trafic a unui microbuz despre care aveau informații că este implicat în contrabanda cu țigări. Deoarece șoferul nu a oprit la semnalele colegilor, polițiștii de frontieră au pornit în urmărirea autovehiculului. La un moment dat, șoferul microbuzului a pierdut controlul volanului, a ieșit de pe partea carosabilă și a intrat într-un stâlp de înaltă tensiune, aflat pe marginea drumului. Cu toate acestea, după impact, acesta a ieșit din mașină și a încercat să fugă de la fața locului, dar a fost reținut de polițiștii de frontieră. Pentru că acuza dureri, colegii noștri au solicitat, prin apel la 112, prezența unui echipaj medical la fața locului, bărbatul fiind transportat la Spitalul Municipal Sighetu Marmației pentru investigații. Pentru că în interiorul microbuzului au fost observate mai multe colete cu țigări, polițiștii de frontieră au transportat mașina la sediul S.T.P.F. Maramureș pentru cercetări. În urma inventarierii coletelor, a rezultat cantitatea de 41.486 pachete de țigări, de diferite mărci, în valoare de 485.386 lei.

Sectorul Poliției de Frontieră Valea Vișeului

SPF Valea Vișeului are sediul în localitatea Valea Vișeului, pe direcția S.F. 319, la aproximativ 300 metri față de linia de frontieră și execută  supravegherea și controlul trecerii  frontierei de stat cu Ucraina în raionul cuprins între SF 314 - SF 362, având o dezvoltare de front de 19,3 km, din care 5 km frontieră de apă pe râul Tisa între SF 314 - 321 și 14,3 km frontieră în sector muntos - împădurit între SF 321 - 362, la altitudini cuprinse între 730-1.794 metri, pe crestele munților Muncel, Prislop, Preluca, Polonica, Șerban. La limita stângă (SF 314) se învecinează cu Sectorul Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, iar la limita dreaptă (SF 362) cu Sectorul Poliției de Frontieră Poienile de sub Munte. Zona de competență a sectorului se întinde pe o adâncime de 30 km față de linia de frontieră spre interior și este delimitată de marginile localităților Rona de Sus, Bârsana și Leordina. Are în subordine P.T.F. Valea  Vișeului (feroviar) în regim internațional pentru trenurile de persoane și marfă. Începând cu data de 1 ianuarie 2006, prin P.T.F. Valea Vișeului a fost suspendat traficul de călători, iar la sfarșitul anului și traficul de marfă, din cauza unor lucrări la infrastructură pe teritoriul Ucrainei.

Itinerariile de deplasare de la sediul S.P.F. Valea Vișeului la linia de frontieră, în limita dreaptă (vârfurile Polonica, Șerban, zona Crasna Vișeului), au distanțe mari - până la aproximativ 27 km. Neexistând peste tot căi de acces auto, deplasarea posturilor și patrulelor Poliției de Frontieră se execută pe jos în porțiunile de teren accidentat (2-3 km/oră). În acest fel, o pondere importantă din timpul de 12 ore/tură este utilizată pentru deplasarea pe locul de serviciu. Pe lungimea frontierei, între SF 314-321, există un drum asfaltat paralel cu linia de frontieră. Acest drum continuă perpendicular pe linia de frontieră din localitatea Dilove spre localitatea Rahiv, fiind principala comunicație care realizează legătura între frontiera comună și interiorul Ucrainei. Grănicerii ucraineni organizează post de control permanent pe aceasta comunicație. Există posibilitatea ca, în încercarea de a ocoli posturile de control, o parte din migranții aflați pe teritoriul ucrainean să treacă ilegal frontiera, călăuziți. Pe aceeași direcție există și riscul producerii unor treceri ale frontierei în mod neintenționat (rătăciri).

Zona de responsabilitate cuprinde, în apropierea frontierei de stat, comuna Bistra, cu satele Valea Vișeului, Bistra, Crasna Vișeului, populația din aceste localități fiind preponderent de naționalitate ucraineană, iar în adâncimea sectorului de responsabilitate comuna Petrova. Populația din apropierea frontierei este în relații de rudenie sau prietenie cu cetățeni ucraineni. Nivelul de trai în zonă este foarte scăzut, fapt care contribuie la implicarea unora dintre locuitori în activități infracționale, în special contrabandă cu țigări, aducătoare de profituri importante într-un timp scurt. 

Comisar-șef de poliție Paul Dâmbu este șeful Sectorului Valea Vișeului din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetul Marmației. Ofițerul este absolvent al Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” promoția 1997. De la absolvirea studiilor, timp de un an, și-a desfășurat activitatea ca și comandant de pichet la compania Câmpulung la Tisa. Din anul 1998 a fost adjunct al Detașamentului de Grăniceri Sarasău tot pentru o perioadă de un an. Din anul 1999 până în 2008 a activat în Compartimentul Cercetări Penale din cadrul Brigăzii 83 Grăniceri. Din anul 2008 până în prezent, comisarul șef Paul Dâmbu este șeful Sectorului Poliției de Frontieră Valea Vișeului.

“Despre activitatea din cadrul sectorului, pot spune că ne desfășurăm activitatea în raionul cuprins între localitățile Rona de Sus și Leordina, avem o dezvoltare de front de 19,3 km din care 5 km frontieră de apă, iar 14,3 km frontieră alpină. Ca și particularități ale terenului, doresc să precizez că între stâlpul de frontieră 314 și 319, frontiera trece pe mijlocul râului Tisa, iar între 321 și 362 aceasta trece prin Munții Pop Ivan și Runcu. În cadrul sectorului ne confruntăm cu probleme legate de colaborarea cu cetățenii din comunele Bistra și Petrova, deoarece aceștia nu au locuri de muncă, iar singurele venituri pe care aceștia le produc sunt din activitatea de contrabanda cu țigări. De-a lungul timpului au mai existat activități infracționale la regimul armelor și al munițiilor, trafic de droguri și autoturisme furate.”

Cazuri semnificative înregistrate la nivelul sectorului

  • Peste 25.000 de pachete cu țigări de contrabandă confiscate - În data de 2 ianuarie 2020 a avut loc o acțiune pe linia combaterii contrabandei cu țigări de proveniență ucraineană, în zona de responsabilitate. Astfel, un echipaj al Poliției de Frontieră a observat două persoane care transportau colete voluminoase, de la malul râului Tisa spre un imobil situat în apropierea frontierei, pe raza localității Valea Vișeului. S-a luat măsura supravegherii imobilului, iar cu acordul proprietarului, polițiștii de frontieră au intrat în curte unde au descoperit, în beciul locuinței, mai multe colete cu țigări de contrabandă. Persoana în cauză a declarat că nu are cunoștință despre țigările descoperite, fiind totodată de acord să le predea polițiștilor de frontieră, care le-au ridicat și transportat la sediul sectorului unde, în urma inventarierii, a rezultat cantitatea de 25.490 pachete cu țigări, de diferite mărci, de proveniență ucraineană. Întreaga cantitate de țigări, în valoare de aproximativ 300.000 lei, a fost ridicată în vederea confiscării.
  • 14.500 pachete țigări cu timbru Duty Free consfiscate - În data de 12 august 2020, polițiștii de frontieră au desfășurat o acțiune, în zona de responsabilitate, pe linia combaterii contrabandei cu țigări. Astfel, colegii noștri au descoperit abandonat pe marginea părții carosabile, între localitățile Valea Vișeului și Bistra, un autoturism care nu-și justifica prezența în zonă. În momentul în care polițiștii de frontieră s-au apropiat de acesta au observat în interiorul lui mai multe colete asemănătoare celor cu țigări de contrabandă. Drept urmare, autovehiculul cu baxuri a fost transportat la sediul sectorului, unde, în urma inventarierii, s-a stabilit că acestea conțin 14.500 pachete țigări cu timbru Duty Free, în valoare de aproximativ 170.000 lei.

  • 18 colete cu țigări provenite din Ucraina confiscate - În data de 25 mai 2020, polițiștii de frontieră au desfășurat o acțiune pe linia prevenirii și combaterii contrabandei cu țigări, în zona de competență. Astfel, au fost observate, pe direcția localității de frontieră Crasna Vișeului, mai multe persoane care transportau colete voluminoase spre un autoturism de teren. Imediat, polițiștii de frontieră au acționat pentru reținerea persoanelor, însă acestea nu s-au supus somațiilor legale prin voce, motiv pentru care a fost folosit armamentul din dotare, cu respectarea prevederilor legale, fiind trase patru focuri de avertisment în plan vertical. Persoanele în cauză nu s-au oprit nici după uzul de armă și au reușit să fugă spre vegetația abundentă din zonă, abandonând coletele și autoturismul. În cel mai scurt timp, au fost informate despre eveniment și autoritățile de frontieră ucrainene în vederea cercetării în comun a cazului. În zona respectivă au fost descoperite 18 colete cu țigări care au fost transportate la sediul sectorului, unde, în urma inventarierii, a rezultat cantitatea de 13.452 pachete cu țigări, provenite din Ucraina.

Sectorul Poliției de Frontieră Poienile de sub Munte

S.P.F. Poienile de sub Munte din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmației este instituția care asigură supravegherea frontierei de stat a României cu Ucraina, lungimea liniei de frontieră din zona de competență fiind de 43 km, frontieră terestră, exclusiv în zona muntos-împădurită a Munților Maramureșului. Linia de frontieră urmează vârfurile unor culmi muntoase, astfel, de la stânga spre dreapta întâlnim Vf. Pop Ivan (1.937 metri), Vf. Capu Groși (1.600 metri), Vf. Bendreasca (1.550 metri), Vf. Berescu (1.680 metri), Muntele Micu (1.815 metri), Vf. Cârligătura (1.600 metri), Vf. Bârsănescu (1.550 metri), Vf. Corbu (1.700 metri), Vf. Stogu (1650 metri), Vf. Chernicni (1.600 metri), Vf. Boșotin (1.550 metri), Vf. Ludescu (1.600 metri), Vf. Budescu Mare (1.670 metri). Aproximativ pe mijlocul zonei de competență, la circa 8 kilometri în adâncime față de linia de frontieră, este poziționat cel mai înalt vârf din Munții Maramureșului (situat la altitudinea de 1957 metri) - Vf. Farcău. Acesta, împreună cu Muntele Mihăilecu, respectiv lacul natural Vinderel, fac parte din zona ocrotită Parcul Natural Munții Maramureșului, fiind obiective turistice majore, intens vizitate, în special pe timpul verii.

Localitățile sunt situate de-a lungul Văii Ruscovei (Poienile de sub Munte, Repedea și Ruscova), în timp ce localitatea Leordina este poziționată pe valea râului Vișeu, iar localitățile Ieud, Bogdan Vodă și Dragomirești - situate la limita zonei de frontieră - pe valea râului Iza. Din punct de vedere demografic, cele trei localități de pe Valea Ruscovei au o importantă componentă etnică ucraineană (din populația de circa 20.000 de locuitori, grupul etnografic ucrainean este cuprins între 90% în localitatea Ruscova, 92% în Poienile de sub Munte și 95% în localitatea Repedea).

Din cauza reliefului similar de pe teritoriul statului vecin nu sunt localități importante în  apropierea frontierei de stat, infrastructura rutieră și cea de telecomunicații fiind slab dezvoltate. Astfel, drumurile forestiere de acces din aceste localități spre linia de frontieră sunt neamenajate, iar aria de acoperire a principalilor furnizori de servicii de telecomunicații se întâlnesc doar în interiorul localităților.

Supravegherea frontierei de stat se realizează prin acces pedestru în cele mai multe zone, fapt ce reclamă o bună pregătire fizică din partea polițiștilor de frontieră. Pe timpul iernii, atunci când grosimea stratului de zăpadă nu permite accesul până la alinimanteul I de supraveghere (zăpada putând ajunge la peste 2,5 metri grosime), supravegherea frontierei de stat se execută mai din adâncime, prin verificări ale locurilor obligatorii de trecere, controlul intactității stratului de zăpadă etc.

Sub aspect istoric, o cale de acces dinspre localitatea Poienile de sub Munte cu linia frontului estic  (flancul sudic al Galiției) din Primul Război Mondial, denumit “drum strategic”, construit de prizonieri de război, majoritatea ostași ai armatei ruse țariste, sub îndrumarea și după planurile inginerilor-geniști germani, este folosit și la ora actuală pentru accesul spre linia de frontieră. Astfel, “drumul strategic” care străbate Muntele Copilaș, ajunge la stâlpul de frontieră cu nr. 421, loc preconizat pentru un viitor punct de trecere a frontierei între România și Ucraina. De aici, în stânga acestui stâlp, la circa 4,5 km, la actualul stâlp de frontieră cu nr. 413 (de pe Muntele Stogu, cota 1.650), se găsește fostul triplex confinium dintre România Mare-Cehoslovacia-Polonia, care a marcat locul de întâlnire a celor trei state nou înființate după Marele Război și frontierele acestora, așa cum acestea au fost stabilite prin Conferința de Pace de la Paris din 1919. Piatra de hotar, foarte bine conservată, în ciuda celor 100 de ani care au trecut de atunci, dar și a istoriei zbuciumate a locului, constituie o atracție turistică atât pentru conaționali, cât mai ales pentru turiștii cehi și polonezi. La data de 8 august 2020, pentru marcarea unui secol de la stabilirea în teren a punctului de întâlnire a granițelor celor trei state est europene, o delegație condusă de colonel (rez.) dr. Dan Prisăcaru, șeful Filialei Iași a Muzeului Militar Național “Ferdinand I” și ofițeri ai I.T.P.F. Sighetu Marmației, s-a deplasat în acest loc pentru comemorarea evenimentului (activitate relatată în cuprinsul revistei “Frontiera” din numărul iulie-august 2020).

Din punct de vedere operativ, principala provocare cu care se confruntă polițiștii de frontieră este contrabanda cu țigări și metodele folosite pentru introducerea ilicită în România, respectiv în interiorul țării. Astfel, de-a lungul timpului, începând cu a doua jumătate a primului deceniu a anilor 2000, de când persoanele domiciliate în zona de frontieră au început să se implice în acest tip de activitate infracțională transfrontalieră și până în prezent, modul de operare a contrabandiștilor s-a modificat și adaptat continuu. În acest sens, în perioada anilor 2007-2012, capturile erau mai rare, dar ele erau însemnate sub aspect cantitativ (50-70 până la 100 baxuri/captură), fiind folosite utilaje forestiere și camioane pentru preluarea și transportul coletelor, de regulă de persoane angrenate în activități legale din apropierea liniei de frontieră (exploatare de material lemnos). Cu timpul, în special pentru evitarea pierderilor masive, persoanele implicate în contrabandă au adoptat un sistem mai simplu, dar mobil, în care sunt implicați numeroși colaboratori, cu roluri bine stabilite (persoane care preiau coletele de la linia de frontieră și le transportă/ascund în apropierea frontierei, persoane cu rolul de a transporta cantități mici de 3-4 colete, în interiorul țării, de regulă motorizat, persoane care au ca obiectiv supravegherea posturilor/patrulelor Poliției de Frontieră Române, iar altele care se ocupă cu vânzarea către persoane interesate), în acest sens fiind folosită și o logistică pe măsură: autoturisme de teren adaptate drumurilor de munte neamenajate, înmatriculate în alte state sau neînmatriculate, astfel încât odată abandonate să nu poată fi identificat conducătorul auto/proprietarul, aparatură de observare pe timp de zi și noapte, stații de emisie-recepție, aplicații de telecomunicații și localizare, drone, etc. De asemenea, vârsta persoanelor implicate în contrabandă a scăzut mult în acest timp, în ultimii ani fiind descoperite mai multe cazuri cu contrabandiști minori.

Alte activități infracționale constatate de polițiștii de frontieră sunt deținerea ilegală de armament/muniții, deținere ilegală de droguri, auto furate, permise de conducere ucrainene false etc.

Pe linie de migrație ilegală, terenul din zona de competență presupune deplasarea migranților pe distanțe mari și perioade lungi de timp, de multe ori în condiții meteo nefavorabile, astfel încât nu au fost înregistrate evenimente de această natură în ultimii ani.

Pentru contracararea acestor activități ilegale și prinderea în flagrant a persoanelor implicate, polițiștii de frontieră trebuie să combine atât cunoștințele polițienești, cât și abilitățile, stoicismul și rezistența fizică, însă cel mai important factor rămâne dăruirea de sine și dragostea față de arma străjerilor de granițe.

Pe fondul contracarării acțiunilor ilegale, de-a lungul timpului, mai mulți polițiști de frontieră au fost ultragiați de persoanele implicate. Un eveniment de acest gen a avut loc în data de 30 ianuarie 2018, când, mai multe persoane din localitatea Repedea, după ce au refuzat să oprească autoturismul de teren folosit, fiind necesară urmărirea acestora, odată ajunși în apropierea locuințelor lor, au lovit în mod repetat un polițist de frontieră și sub amenințarea unui topor, l-au stropit cu benzină, unul dintre indivizi încercând să-i dea foc cu o brichetă. În acest timp, cel de-al doilea polițist de frontieră a fost imobilizat pentru a nu putea interveni. Persoanele au fost condamnate la pedepse privative de liberate de până la un an de închisoare (fiind eliberate condiționat sub supraveghere la împlinirea termenului de 2/3 din timpul de executare a pedepsei!)

Trebuie să menționăm aici și suportul deosebit oferit de magistrații unităților de parchet cu care se cooperează și care realizează supravegherea în dosarele penale instrumentate, în special procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vișeu de Sus.

Caz semnificativ înregistrat la nivelul sectorului

Contrabandă la 1.930 metri altitudine, în Munții Maramureșului

În data de 2 septembrie 2020, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Poienile de sub Munte, județul Maramureș, au desfășurat o acțiune în zona de responsabilitate, pe linia combaterii contrabandei cu țigări. Astfel, lucrătorii noștri au observat în apropierea frontierei de stat, pe direcția localității Repedea, județul Maramureș, pe muntele Pop Ivan, la o altitudine de 1.930 metri, mai multe persoane care transportau în spate, dinspre frontiera de stat spre interiorul localității, colete voluminoase. Imediat, polițiștii de frontieră au acționat pentru reținerea acestora, efectuând somațiile legale prin voce, însă persoanele nu s-au oprit, au abandonat coletele și au fugit, dispersându-se în direcții diferite. În cel mai scurt timp, au fost anunțate și autoritățile ucrainene despre caz, în vederea cercetării în comun a evenimentului. La fața locului au fost descoperite 15 colete cu țigări de proveniență ucraineană, care au fost transportate la sediul instituției, unde, în urma inventarierii a rezultat cantitatea de 7.440 pachete cu țigări, în valoare de peste 87.000 lei.

Sectorul Poliției de Frontieră Vișeu de Sus

SPF Vișeu de Sus a fost înființat la 1 iunie 2000, fiind organizat pe structurile celor două foste detașamente de grăniceri Șuligu și Comanu. Sectorul are o dezvoltare de front de 36,5 km, între SF 468 și SF 551, în partea stângă învecinându-se cu Sectorul Poliției de Frontieră Poienile de sub Munte, iar în partea dreaptă cu Sectorul Poliției de Frontieră Izvoarele Sucevei. Zona de competență cuprinde regiunea alpină din Munții Maramureșului, de-a lungul pârâului Vaser, pârâului Balasâna, pârâului Șesuri și a râului Vișeu. Aceasta este străbătută de Drumurile Naționale: nr. 18, care face legătura dintre Sighetu Marmației - Cârlibaba; nr.17 C, care face legătura între Moisei - Săcel și Drumul Județean 186, cu legătură între Vadu Izei și Săcel, fiind astfel caracterizată, cu preponderență, de un relief muntos-împădurit. În interiorul Munților Maramureșului se deschide Valea Vaserului (50 Km), care începe de la aproximativ 4 km de frontieră, pe direcția SF 540, fiind orientată inițial către est-nord-vest, după care își schimbă direcția spre sud-est, până la Vișeu de Sus.

Predominant la nivelul sectorului, așa cum rezultă din cazuistică, sunt constatările pe linie de contrabandă care reprezintă un procent de cca. 43%, însă există și constatări pe alte linii de muncă cum ar fi: trecere frauduloasă, silvic, infracțiuni la regimul circulației, infracțiuni de fals etc.

Cât privește activitatea de contrabandă din zona de responsabilitatea a sectorului, spre deosebire de anii trecuți, contrabandiștii și-au diversificat activitatea, la unele activități de contrabandă țigările sunt tranzitate peste frontiera de stat cu avioane de mici dimensiuni, iar mai apoi parașutate în goluri de munte, pășuni alpine, de pe raza localității Borșa. Coletele cu țigări sunt mai apoi preluate și transportate la depozitele clandestine cu autoturisme de teren de unde sunt ulterior vândute în cantități mari principalilor distribuitori.

Cea mai “fierbinte” zonă din acest punct de vedere este limita de despărțire dintre SPF Vișeu de Sus cu SPF Izvoarele Sucevei, la hotarul dintre județele Maramureș și Suceava. Zona prezintă un risc ridicat de producere a evenimentelor de frontieră din cauza specificului reliefului și rețelei de căi de comunicații existente care oferă posibilități rapide de deplasare și ascundere a făptuitorilor.

Se observă diversificarea fără precedent a modurilor de acțiune ale contrabandiștilor. Modurile de operare prezintă particularități, în funcție de zona de frontieră, dar de cele mai multe ori, grupările infracționale își bazează acțiunile pe observarea itinerariilor și a intervalelor orare acoperite de patrulele Poliției de Frontieră Română, încercând să speculeze orice breșă apărută în dispozitivul de supraveghere a frontierei.

Pentru transportul țigărilor pe astfel de distanțe, s-au utilizat cai echipați cu samare. Cărăușii se deplasează în grupuri mici, pe trasee diferite, pentru a nu atrage atenția persoanelor ce locuiesc pe traseele de deplasare, sub pretextul desfășurării de activități forestiere și se reunesc în puncte situate în afara zonelor locuite. Traseele utilizate de către contrabandiști parcurg zone izolate situate la mare distanță de localități. Acestea sunt cercetate înainte de producerea activităților ilicite, sunt identificate și marcate puncte de reper astfel încât să permită parcurgerea traseului inclusiv pe timp de noapte.

Loturile de țigări sunt fragmentate în loturi mai mici, care sunt ascunse în acoperirile din teren și/sau mascate cu vegetație, pentru a minimiza pierderile în cazul în care sunt interceptate de către polițiști. Transporturile se efectuează în etape, pe distanțe mai scurte, uneori pe parcursul mai multor zile, iar în apropierea localităților, țigările sunt depozitate temporar în diferite construcții cu caracter utilitar, izolate, nelocuite sau locuite doar pe timp de vară.

Acolo unde vegetația este prea densă, se desfășoara activități de defrișare a puietului sau este culcat la pământ pentru a facilita deplasarea rapidă și fără zgomot a cărăușilor sau se cioplește coaja copacilor pentru a indica itinerarul de parcurs în situația în care vizibilitatea este redusă. De asemenea, sunt posibile a se folosi trasee alternative de retragere pe teritoriul ucrainean în cazul în care transportul ilicit este interceptat de către polițiști.

În unele cazuri, sunt preferate transporturile spre localități aflate în afara zonei de frontieră, efectuate imediat după activitatea de contrabandă propriu-zisă, minimizând riscurile presupuse de depozitarea temporară a țigărilor în diferite locații.

În cazul în care, unele segmente de frontieră devin improprii desfășurării activităților infracționale (strat de zăpadă impracticabil etc.), grupările infracționale își transferă temporar operațiunile pe alte segmente de frontieră, mai aproape de linia de frontieră, cu concursul posibil a persoanelor ce desfășoară activități sezoniere pe rolul de cărăuși (muncitorii forestieri din limita stângă a sectorului).

În unele cazuri, cărăușii preferă să încarce țigările imediat în diferite mijloace de transport (auto). Pentru transportul țigărilor sunt folosite, autovehicule cu numere de înmatriculare străine (Bulgaria, Marea Britanie etc.) sau înmatriculate în alte județe a căror valoare este mult mai mică decât valoarea țigărilor transportate. De regulă, autovehiculele au stații emisie-recepție și/sau folie fumurie pe geamuri și folosesc antemergători pe timpul transporturilor.

- Am absolvit Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” în anul 2010 și am fost repartizat la Sectorul Poliției de Frontieră Vișeu de Sus, compartimentul Ture serviciu. După doi ani în care am coordonat tura 3 serviciu, am fost mutat la compartimentul Combaterea Migrației Ilegale și a Infracționalității Transfrontaliere, din cadrul aceluiași sector, unde mi-am desfășurat activitatea până în anul 2016. În data de 1 ianuarie 2017 am fost numit pe funcția de adjunct șef sector, iar în data de 22 august 2019 am fost împuternicit ca șef al sectorului.

Zona de competență în care îmi desfășor activitatea are o particularitate aparte, fiind caracterizată de un teren muntos, în care localitățile sunt situate la mare distanță de linia de frontieră, iar căile de comunicații sunt greu accesibile. În raionul de responsabilitate sunt cuprinse orașele Vișeu de Sus, Borșa și Săliștea de Sus, precum și localitățile Moisei și Vișeu de Jos, unități administrativ-teritoriale în care sunt cuprinse numeroase obiective turistice.

Cu privire la situația operativă, pot spune că principalul fenomen infracțional cu care ne confruntăm este contrabanda cu țigări însă, activitatea formațiunii noastre vizează un spectru mai larg de infracțiuni. Astfel, atât în anul 2020 cât și anterior, au fost înregistrate evenimente în domeniul migrației ilegale, T.I.A.F., braconaj cinegetic, nerespectarea regimului armelor și munițiilor etc. Toate rezultatele obținute sunt consecința muncii în echipă, a efortului intens depus de toți colegii mei și a susținerii pe care am avut-o din partea conducerii Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației.

În concluzie, pot spune că am șansa să lucrez cu colegi foarte serioși, pasionați de muncă și cu șefi profesioniști, pe care mă bazez în permanență și care mă inspiră. Acest context face frumoasă meseria de polițist de frontieră, meserie care este dinamică și plină de provocări.

Cazuri semnificative înregistrate la nivelul sectorului

  • Armă de vânătoare deținută ilegal de către un maramureșean - În data de 2 martie 2020, pe timpul unei misiuni de supraveghere și control în zona de competență, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Vișeu de Sus, județul Maramureș, au oprit pentru control, pe raza localității Vișeu de Sus, un autoturism. Cu ocazia controlului efectuat asupra mijlocului de transport, polițiștii de frontieră au descoperit ascunse, sub bancheta din spate, o armă de vânătoare, marca Remington și 29 de cartușe, bunuri în valoare de 24.250 lei. Pentru că nu au fost prezentate doncumente legale pentru armă și muniție, acestea, împreună cu bunurile au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.
  • Țigări de contrabandă, armă neletală, sume în lei și valută - În data de 8 octombrie 2020, la nivelul Sectorului Poliției de Frontieră Vișeu de Sus s-a declanșat o acțiune pe linia prevenirii și combaterii contrabandei cu țigări de proveniență ucraineană, în zona de competență. În urma unui control sumar efectuat asupra unui autoturism, polițiștii de frontieră au descoperit patru colete cu țigări, un pistol Airsoft marca Glock, un încărcător, o stație de emisie-recepție, precum și diferite sume în lei și valută. Drept urmare, s-a luat măsura conducerii șoferului împreu
  • Maramureș - locul în care istoria și tradiția se împletesc cu frumosul
  • Maramureș - locul în care istoria și tradiția se împletesc cu frumosul
  • Maramureș - locul în care istoria și tradiția se împletesc cu frumosul
  • Maramureș - locul în care istoria și tradiția se împletesc cu frumosul
  • Maramureș - locul în care istoria și tradiția se împletesc cu frumosul
  • Maramureș - locul în care istoria și tradiția se împletesc cu frumosul
  • Maramureș - locul în care istoria și tradiția se împletesc cu frumosul
  • Maramureș - locul în care istoria și tradiția se împletesc cu frumosul
  • Maramureș - locul în care istoria și tradiția se împletesc cu frumosul
  • Maramureș - locul în care istoria și tradiția se împletesc cu frumosul
  • Maramureș - locul în care istoria și tradiția se împletesc cu frumosul
  • Maramureș - locul în care istoria și tradiția se împletesc cu frumosul
  • Maramureș - locul în care istoria și tradiția se împletesc cu frumosul
  • Maramureș - locul în care istoria și tradiția se împletesc cu frumosul
  • Maramureș - locul în care istoria și tradiția se împletesc cu frumosul
  • Maramureș - locul în care istoria și tradiția se împletesc cu frumosul
  • Maramureș - locul în care istoria și tradiția se împletesc cu frumosul
  • Maramureș - locul în care istoria și tradiția se împletesc cu frumosul
  • Maramureș - locul în care istoria și tradiția se împletesc cu frumosul
  • Maramureș - locul în care istoria și tradiția se împletesc cu frumosul
  • Maramureș - locul în care istoria și tradiția se împletesc cu frumosul

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe