Lupta împotriva contrabandei cu țigări

În contextul unei creșteri alarmante a fenomenului de contrabandă de țigări, Poliția de Frontieră Română, dar și autoritățile locale și agenții de aplicare a legii își intensifică eforturile pentru a combate activitatea ilegală și a proteja atât sănătatea publică, cât și integritatea economică. Contrabanda de țigări a devenit o problemă tot mai de actualitate, cu impact semnificativ asupra economiei și societății. Importurile ilegale de țigări au crescut în ultimii ani, afectând nu numai veniturile fiscale, ci și sănătatea publică, deoarece aceste produse aduc cu ele riscuri considerabile pentru consumatori.

Poliția de Frontieră Română se situează în prima linie a eforturilor menite să contracareze contrabanda cu țigări, un obiectiv de primă importanță pentru instituția noastră. Traficul ilegal de țigări persistă la cote ridicate la frontierele României, iar cei implicați în trafic mizează pe profiturile substanțiale pe care le pot obține din comercializarea neautorizată atât în țara noastră, cât și în țările din vestul României. Este o prioritate continuă pentru Poliția de Frontieră Română să monitorizeze și să contracareze contrabanda de țigări. Aceasta nu reprezintă doar o amenințare la adresa securității financiare a statului, dar și o problemă majoră de sănătate publică. Produsele contrafăcute și aduse ilegal pe piață pot conține substanțe nocive și pot evita reglementările stricte privind compoziția țigărilor comerciale, punând în pericol sănătatea celor care le consumă.

Poliția de Frontieră Română a inițiat măsuri integrate pentru a contracara rețelele de contrabandiști, inclusiv intensificarea patrulărilor la frontieră, consolidarea cooperării regionale și internaționale pentru schimbul de informații și, în parteneriat cu producătorii de țigări, participă la campanii de informare a publicului.

Pe lângă riscurile pentru sănătate, contrabanda de țigări afectează în mod direct industria legală a tutunului, generând pierderi semnificative de venituri fiscale și împiedicând o dezvoltare economică durabilă.

Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier. Din analiza fenomenelor infracționale transfrontaliere înregistrate la nivelul frontierei dintre România şi țările vecine a rezultat că traficul cu țigări de contrabandă şi alte bunuri de larg consum/accizabile reprezintă una dintre principalele manifestări ale criminalității organizate la frontierele României, fenomen care are ramificații la nivelul întregii țări.

Având în vedere că, în general, țigările de contrabandă provin din țările vecine, se colaborează cu autoritățile de frontieră din aceste țări, precum şi cu instituțiile similare din alte state, pentru combaterea acestui fenomen, scopul fiind unul comun, asigurarea securității şi siguranței cetățeanului la nivelul spațiului comunitar.

Au fost depistate transporturi semnificative de țigări la frontiera cu Bulgaria. Țigaretele au fost descoperite, cel mai mult, prin punctele de trecere a frontierei Giurgiu şi Calafat, fiind traficate prin metoda „capac" sau ascunse în spații special amenajate în compartimentele de transport marfă ale autovehiculelor.

Principalul mod de operare identificat la frontierele cu Ucraina și Republica Moldova rămâne introducerea țigărilor peste „frontiera verde”, în colete, transportate de cărăuși până la locurile de depozitare sau până la mijloacele de transport. Pentru transport sunt folosite autoturisme sau microbuze înmatriculate în alte state, cu plăcuțe de înmatriculare false sau chiar fără plăcuțe de înmatriculare. Sunt exploatate, de asemenea, capabilitățile autovehiculelor de teren, care pot circula pe rute ocolitoare, drumuri forestiere sau neamenajate, încercându-se astfel ocolirea zonelor de patrulare ale Poliției de Frontieră. Un alt mod de operare este reprezentat de folosirea dronelor, mod de operare ce permite transportul transfrontalier pe distanțe lungi într-un timp relativ scurt.

La nivelul punctelor de trecere a frontierei de pe aceste segmente de frontieră (Ucraina și Republica Moldova) se menține tendința introducerii țigaretelor ascunse în diferite spaţii din mijloacele de transport, în părțile componente ale mijloacelor de transport, pe corpul sau în bagajele personale ale pasagerilor.

La nivelul Poliției de Frontieră Română, în cursul anului curent, de la 1 ianuarie până la 1 decembrie, situația depistărilor, în funcție de numărul de pachete, se prezintă astfel: la frontiera aeriană au fost depistate 75.782 în valoare de 1.141.465 lei; frontiera maritimă 171.868 în valoare de 3.241.316 lei; frontiera terestră româno-bulgară 1.947.610 în valoare de 44.240.514 lei; frontiera terestră româno-moldoveană 315.627 în valoare de 3.310.359 lei; frontiera terestră româno-sârbă 28.961 în valoare de 450.300 lei; frontiera terestră româno-ucraineană 393.744 în valoare de 2.989.040 lei; iar la frontiera terestră  româno-ungară 1.459.505 în valoare de 19.193.592 lei. În total, la nivelul Poliției de Frontieră Române au fost confiscate 4.393.097 pachete, în valoare totală de 74.566.586 lei.

Producătorii de țigarete consideră că, pentru reducerea traficului ilicit, sunt necesare mai multe schimbări legislative. Astfel, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracțiunii de contrabandă cu țigarete, este necesară intensificarea operațiunilor la punctele de trecere a frontierei interne a UE, cu Bulgaria și Ungaria, locurile de acces pentru produsele „cheap whites” și tutun brut, precum și stabilirea unor atribuții specifice pentru poliția locală și jandarmerie, întrucât comerțul ilegal cu țigarete se desfășoară aproape nestingherit în zona de competență a acestora – piețe, oboare sau stații de metrou. „Cheap whites” sunt acele țigarete no-name, produse legal sau ilegal și destinate pieței negre.

Potrivit ultimelor date Novel Research, piața neagră a țigaretelor se situa în septembrie 2023 la 8,3% din totalul consumului, nivel relativ constant față de lunile anterioare, dar mai ridicat decât media anuală de 7,1% din 2022. Printre noutățile demne de menționat pentru cercetarea Novel din septembrie se numără includerea Bulgariei în principalele surse pentru produsele de pe piața neagră. Cu o pondere de 16,8% și o tendință ascendentă în ultimul an, produsele din țara vecină se situează pe locul trei din punct de vedere al provenienței, după Duty Free și Cheap Whites.

În piața ilegală totală a țigărilor, situația se prezintă astfel: Duty Free cu un procent de  40,4%; „Cheap Whites” reprezintă 30%; proveniență Bulgaria un procent de 16,8 %; Moldova – 7,6%; de proveniență necunoscută un procent de 3,4%; Serbia 0,6%, iar restul de 1,2% sunt din alte surse.

Poliția de Frontieră Română acţionează în sistem integrat alături de alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, precum şi cu alte instituții ale statului cu atribuții în domeniul fiscal, pentru combaterea contrabandei, contrafacerii şi comerțului ilegal cu produse de tutun.

De asemenea, colaborarea între guvern și producătorii legali de țigări este esențială pentru a monitoriza și a contracara eficient rețelele ilegale. De asemenea, este crucial să se investească în programe educaționale destinate publicului larg pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la riscurile asociate consumului de țigări contrafăcute.

  • Lupta împotriva contrabandei cu țigări
  • Lupta împotriva contrabandei cu țigări
  • Lupta împotriva contrabandei cu țigări
  • Lupta împotriva contrabandei cu țigări
  • Lupta împotriva contrabandei cu țigări
  • Lupta împotriva contrabandei cu țigări
  • Lupta împotriva contrabandei cu țigări
  • Lupta împotriva contrabandei cu țigări
  • Lupta împotriva contrabandei cu țigări

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe