Proaspeții studenți din Anul I ai Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” au depus, la data de 19 octombrie, Jurământul Militar în cadrul unui ceremonial militar-religios. Aceștia i-au primit în onor pe ministrul afacerilor interne - Lucian Bode și pe invitații din cadrul ministerelor și instituțiilor de stat din România.
Anul acesta, 605 tineri au fost admiși la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, în urma unui proces de selecție complex, adaptat inclusiv măsurilor pentru combaterea infectării cu noul coronavirus.
La specializarea „Ordine și Siguranță Publică” au fost admiși 480 de studenți, după cum urmează: Poliție (260), Poliție de Frontieră (70), Penitenciare (40) și Jandarmi (60). Alți 125 de studenți au fost admiși la specializarea Drept, iar la Facultatea de Pompieri 50 de studenți.
Totodată, 10 studenți au fost admiși fără susținerea probei scrise de evaluare a cunoștințelor, ca urmare a rezultatelor obținute la olimpiade (limbi străine, limba română, istorie), iar un student a fost admis în baza prevederilor OMAI 108/2014 privind măsurile de sprijin acordate personalului militar încadrat într-un grad de invaliditate sau clasat apt limitat pentru serviciul militar și familiilor acestora, precum și familiilor personalului militar decedat.
Cei 605 de viitori apărători ai ordinii de drept, cu emoții și mult entuziasm au rostit cuvinte sacre ale jurământului, au intonat imnul național și au prezentat onorul în fața oaspeților și conducerii Academiei.
Ordinea și securitatea publică pot fi asigurate doar de către angajați bine instruiți, care trebuie să cunoască, să respecte și să aplice corect și nepărtinitor legile statului, să posede o pregătire fizică și tactică corespunzătoare și indiferent de circumstanțe, să apere drepturile și libertățile cetățenilor și să fie gata oricând să intervină și să ofere ajutor persoanelor aflate în situații de risc.
„Am mare încredere în seriozitatea și determinarea voastră, în capacitatea de a discerne adevărul și în inteligența de a vă ghida acțiunile după un criteriu unic: LEGEA.”, i-a îndemnat ministrul afacerilor interne, Lucian Bode.
Totodată, ministrul afacerilor interne a subliniat importanța educației de calitate pentru viitorii ofițeri ai MAI, menționând că Academia de Poliție se poate adapta așteptărilor și cerințelor reale ale societății, se poate reforma și moderniza.
„Concret, în ultima perioadă, această instituție a intrat într-un proces accelerat de înnoire și de rupere de trecut. Academia trebuie să redevină casa celor cu onoare, integri profesional și moral. Acestea sunt elementele esențiale care validează un proces educațional la standarde înalte de calitate. …Pe lângă noțiunile teoretice, atât de necesare pentru desăvârșirea procesului de formare, întregul parcurs profesional presupune și cultivarea unor deprinderi practice esențiale pentru cariera acestor studenți. Nu uitați că aici se formează, în primul rând, caractere, iar dumneavoastră aveți datoria de a promova valorile instituționale care vor ghida activitatea unor adevărați profesioniști ai legii”, a spus ministrul afacerilor interne.
Mult succes și putere de muncă viitorilor ofițeri!