Interviu cu Fabrice Leggeri, directorul executiv FRONTEX

Domnule Director Executiv, vă mulțumim mult pentru amabilitatea de a ne acorda acest interviu! Aș dori să începem, întrebându-vă care sunt provocările actuale cu care se confruntă Agenția FRONTEX?

Aș vrea să încep prin a face o afirmație universal valabilă, aceea că singurul fapt neschimbat este că totul este într-o continuă schimbare. Acest lucru este cu siguranță adevărat și pentru FRONTEX. În octombrie 2016, FRONTEX a preluat o nouă sarcină și a obținut noi competențe în calitate de Agenție Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă. Acesta, în sine, a fost un răspuns la numeroasele provocări care au urmat crizei migrației din 2015, perioadă în care am avut la frontierele Uniunii Europene peste un milion de migranți.

Noul regulament care a intrat în vigoare în 2016 ne-a oferit posibilitatea să creștem. Acum avem mai mult decât dublul personalului față de cel pe care îl aveam în urmă cu doi ani. Avem mai mulți experți din statele membre care participă la operațiunile noastre și dispunem de mai multe echipamente pe care le putem închiria sau cumpăra. În acest fel nu mai este nevoie ca statele membre să pună la dispoziție toate aceste mijloace tehnice. Realizăm, inclusiv o evaluare anuală a vulnerabilității, care este practic verificarea stării de sănătate a managementului frontierelor europene.

Am răspuns nevoilor de securitate ale Uniunii Europene și am intervenit cu succes, dar nu ne putem așeza pe lauri, ci trebuie să trecem printr-o altă transformare, printr-o nouă evoluție. Mulțumită Regulamentul EBCG 2.0, aprobat în timpul Președinției Române a Consiliului Uniunii Europene, se conferă Agenției FRONTEX o caracteristică nouă, mult mai operațională. Vom putea conta în operațiunile noastre pe un corp permanent de 10.000 de polițiști de frontieră.

După cum vă puteți imagina, acest lucru aduce multe provocări pe care le analizăm acum. Trebuie să recrutăm acești polițiști de frontieră și mai apoi să-i instruim. Colaborăm pentru a atrage cei mai buni candidați.

Este într-adevăr dificil să soluționăm mișcările migratorii combinate, să prevenim amenințările la adresa securității interne a UE și în același timp să putem gestiona situația în punctele de trecere a frontierei supraaglomerate.

Noul regulament prevede faptul că agenția trebuie să consolideze, să coordoneze și să evalueze acțiunile statelor membre. Însă este important de subliniat faptul că natura relației dintre agenție și statele membre nu se schimbă, iar Agenția nu va înlocui autoritățile naționale.

 

Ce noutăți și beneficii ar trebui să aducă viitorul Regulament EBCG 2.0, pentru Agenția FRONTEX și pentru Statele Membre?

EBCG 2.0 va permite Agenției și autorităților naționale competente să înfrunte viitorul într-o formă mult mai bună. Vom trece treptat de la modul reactiv și uneori de la modul de criză, la un rol proactiv prin creșterea capacității de adaptare la nivel național și la nivelul Uniunii Europene a Managementului Integrat al Frontierelor (IBM).

Noul nostru mod de operare se va baza pe o conștientizare situațională consolidată și pe o analiză detaliată a frontierelor externe ale UE și a zonei prefrontaliere, bazată pe instrumente și servicii de supraveghere consolidate, inclusiv EUROSUR și pe utilizarea optimă a datelor statistice provenite de la sistemele informatice la scară largă ale UE. Aceste informații valoroase ne vor ajuta nu doar în desfășurare, ci și în formarea corpului permanent propus și în valorificarea optimă a fondurilor UE majorate pentru IBM. Punerea în aplicare a corpului permanent reprezintă o excelentă oportunitate de a aborda lacunele în materie de capacitate operațională atât ale Agenției, cât și ale autorităților naționale competente, după cum este subliniat în concluziile noastre privind evaluarea vulnerabilităților.

 

Care sunt așteptările FRONTEX în ceea ce privește implementarea noii strategii operaționale la nivelul statelor membre?

În centrul managementului integrat al frontierelor Uniunii se află Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă, care este desemnată pentru a îl pune în aplicare ca responsabilitate comună a acesteia și al autorităților naționale responsabile cu managementul frontierelor, inclusiv a gărzilor de coastă.

Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă asigură coordonarea și cooperarea la nivel național și internațional între toate autoritățile și agențiile relevante implicate în managementul frontierelor și pentru facilitarea schimburilor de informații pentru a stabili o gestionare eficientă a frontierelor externe, pentru a atinge obiectivul frontiere deschise, dar bine controlate și sigure.

Statele membre trebuie să elaboreze acum strategii naționale privind modul de gestionare a frontierelor externe în interesul lor și în interesul tuturor statelor membre, în conformitate cu legislația UE.

FRONTEX va pune în practică acțiunile prevăzute în strategie, în activități reale care sprijină aplicarea prin consolidarea, evaluarea și coordonarea acțiunilor statelor membre, în punerea în aplicare a acestor măsuri, precum și în domeniul returnării.

Obiectivul comun este un management european integrat al frontierelor, cuprinzător, coerent, actualizat și dinamic, în care statele membre și FRONTEX cooperează ca o comunitate, în cea mai mare măsură, în scopul facilitării unui bun trafic de frontieră și combaterii cu succes a tuturor formelor de criminalitate transfrontalieră, menținerii și protejării spațiului comun al libertății, securității și justiției.

 

Ce ne puteți spune despre noul corp de poliție de frontieră care urmează să fie înființat?

Corpul permanent va permite FRONTEX să ofere statelor membre un sprijin proactiv la frontiere. Acest lucru înseamnă cu siguranță capacitatea de a oferi sprijin în perioade de criză, dar și un ajutor constant în perioade mai aglomerate în anumite PTF-uri. Punerea în aplicare a corpului permanent reprezintă o excelentă oportunitate de a corecta lacunele de capacitate operațională atât ale agenției, cât și ale autorităților naționale competente.

Corpul permanent cuprinde patru categorii: personalul operațional FRONTEX desfășurat în operațiuni, personalul operațional detașat din statele membre pe termen lung, personalul operațional detașat pe termen scurt și o rezervă pentru intervenție rapidă.

Ce mijloace tehnice intenționează să achiziționeze în viitor Agenția FRONTEX?

Deja am inclus primele mașini de patrulare închiriate de FRONTEX în operațiunile noastre. Acesta este un pas important către deținerea sau închirierea echipamentelor majore de către FRONTEX, cum ar fi mașinile, avioanele și chiar navele care vor fi utilizate în operațiunile Agenției. Noul regulament și bugetul crescut vor face acest lucru posibil.

 

Cum vedeți aportul pe care îl aduc ofițerii de legătură în țările terțe? Dar în statele membre?

FRONTEX a continuat să își extindă cooperarea cu țările din afara UE în domeniul managementului frontierelor. Suntem pe punctul de a lansa prima noastră operațiune în afara UE luna viitoare, când vom trimite ofițeri în Albania.

O astfel de cooperare este o componentă esențială a managementului integrat al frontierelor. Ofițerii de legătură joacă un rol crucial în această cooperare, reprezentând FRONTEX la fața locului, nu de la mii de kilometri distanță.

Cei 11 ofițeri de legătură detașați de FRONTEX în statele membre îmbunătățesc cooperarea dintre agenție și autoritățile naționale responsabile cu managementul frontierelor, returnarea și funcțiile de gardă de coastă în 30 de state membre ale UE și țări asociate Schengen. Aceștia contribuie la monitorizarea măsurilor de control la frontiere și joacă un rol esențial în evaluarea continuă a vulnerabilității realizată de FRONTEX.

 

Cum prevedeți dezvoltarea pe termen mediu a Agenției FRONTEX?

În anii următori, FRONTEX va continua să se dezvolte și să devină o agenție mult mai operațională, mai bine pregătită să acorde asistență statelor membre în diverse forme datorită corpului permanent de 10.000 de ofițeri. Aceasta este cu siguranță cea mai importantă schimbare în viitor, dar nu și singura. Unii dintre acești ofițeri vor fi responsabili pentru funcționarea unității centrale ETIAS. ETIAS sau Sistemul European de Informații și Autorizare privind Călătoriile va fi instrumentul pentru acordarea autorizației de călătorie pentru resortisanții care nu au nevoie de viză. FRONTEX va juca, de asemenea, un rol mai important în domeniul returnării.

Sunt așteptări mari de la FRONTEX și vom avea nevoie de sprijinul României și al altor state membre pentru a face față acestei provocări.

Aud adesea limba română la sediul nostru din Varșovia și văd mulți experți români când vizitez operațiunile noastre la frontierele UE. Sunt recunoscător pentru tot sprijinul! Aș dori să mă adresez în câteva cuvinte polițiștilor de frontieră români:

Dragi colegi, mulți dintre dumneavoastră ați participat la operațiunile FRONTEX atât la frontierele maritime, terestre, cât și la cele aeriene ale Europei. Ați protejat prin misiunile dumneavoastră frontierele României și în același timp ați dovedit o solidaritate europeană în menținerea siguranței frontierelor Uniunii Europene.

Am vorbit cu mulți dintre dumneavoastră în locuri precum Grecia și Italia în timpul deplasărilor mele în zonele operaționale ale FRONTEX. Vă mulțumesc pentru toată munca și eforturile depuse! Împreună, facem Europa mai sigură, iar în următorii ani, pe măsură ce Agenția FRONTEX se dezvoltă și devine și mai activă, vom continua să depindem de angajamentul dumneavoastră față de idealurile europene.

  • Interviu cu Fabrice Leggeri, directorul executiv Frontex
  • Interviu cu Fabrice Leggeri, directorul executiv FRONTEX
  • Interviu cu Fabrice Leggeri, directorul executiv FRONTEX
  • Interviu cu Fabrice Leggeri, directorul executiv Frontex
  • Interviu cu Fabrice Leggeri, directorul executiv Frontex
  • Interviu cu Fabrice Leggeri, directorul executiv Frontex
  • Interviu cu Fabrice Leggeri, directorul executiv Frontex

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe