eDAC - aplicaţia informatică pentru controale poliţieneşti în spaţiul Schengen. Toate bazele de date ale structurilor din MAI în acelaşi loc

Aplicația eDAC integrează toate bazele de date utilizate de către Poliția de Frontieră Română, Poliţia Română, Jandarmerie Română, Inspectoratul General pentru Imigrări și alte autorități române relevante. Aplicația poate fi instalată pe dispozitive Android (smartphone-uri/tablete).

Bazele de date menționate mai sus pot fi consultate într-un singur pas prin citirea MRZ a documentului de călătorie folosind camera din spate a dispozitivului. Aplicația eDAC solicită și baze de date internaționale precum SIS și INTERPOL (SLTD - bază de date ce conține informații despre documentele de călătorie/ identitate care au fost raportate ca furate, pierdute, revocate, invalide sau furate).

  • Semnalări din cadrul bazelor de date integrate în aplicaţia eDAC
  • Bazele de date ale Poliţiei de Frontieră (Semnalări privind persoane şi bunuri de interes Schengen, date privind documente de identitate, semnalări cu privire la persoane cu mandate de arestare şi bunuri urmărite)
  • Bazele de date ale Poliţiei Române (Semnalări privind persoane urmărite, dispărute, persoane aflate în arest preventiv, persoane condamnate pentru infracţiuni sexuale)
  • Bazele de date ale Jandarmeriei Române (semnalări privind persoanele sancţionate contravenţional ori care fac obiectul faptelor de natură penală constantă)
  • Bazele de date ale Inspectoratului General de Imigrări (informaţii privind datele de identificare a străinilor, statutul cetăţenilor străini, date privind avizele şi permisele de şedere emise)

Cum funcţionează?

Aplicația eDAC este utilizată în timpul efectuării controalelor poliţieneşti pe teritoriul României în conformitate cu articolul 23 din Regulamentul UE 2016/399 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 martie 2016 cu privire la Codul Uniunii privind regimul de trecere a frontierelor de către persoane (Codul Frontierelor Schengen).

Lucrătorul de poliție folosește camera din spate a dispozitivului pentru a citi MRZ al documentului de călătorie. Aplicația este, de asemenea, capabilă să citească cipul documentului electronic utilizând caracteristica NFC a terminalului mobil.

Aplicația solicită toate bazele de date menționate anterior și returnează lucrătorului de poliţie ca rezultat un hit/niciun hit, în vederea dispunerii de măsuri legale. În cazul unui hit, polițistul poate verifica în interiorul aplicației toate datele suplimentare referitoare la alerta descoperită, pentru a exista certitudinea că persoana oprită pentru verificări este aceeași cu persoana căutată.

La nivelul instituţiei se analizează posibilitatea de a adăuga mai multe caracteristici aplicaţiei mobile, cum ar fi generarea de diferite tipuri de statistici și un sistem utilizat pentru crearea, stocarea, analizarea și prelucrarea informaților distribuite spațial (GIS), dar şi alte baze de date în funcţie de evoluţia mediului operativ.

Statistică

Aplicația eDAC este folosită de către lucrătorii Ministerului Afacerilor Interne din momentul aplicării la nivelul ţării noastre a Deciziei UE 2024/2010 a Consiliului din 30 decembrie 2023 privind aplicarea integrală a dispozițiilor acquis-ului Schengen în Republica Bulgaria și în România. În aproximativ o lună de zile de la operaţionalizarea aplicaţiei, la nivel naţional au fost efectuate peste 865.000 de verificări şi au fost descoperite aproximativ 2.000 de hituri (persoane şi obiecte), din care peste 120.000 de verificări la nivelul punctelor de trecere a frontierei cu specific aeroportuar şi maritim de la nivelul Poliţiei de Frontieră Române.

  • eDAC - aplicaţia informatică pentru controale poliţieneşti în spaţiul Schengen. Toate bazele de date ale structurilor din MAI în acelaşi loc

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe