Descoperă bogăţia şi frumuseţea din sud-vestul României

Te invităm alături de noi într-o călătorie prin România. Destinaţia în care ne-am aventurat recent este un loc plin cu legende, istorie şi bogăţie naturală şi este, poate, una dintre cele mai frumoase zone din ţară.

Ne-am dorit de mult timp să vizităm Regiunea Banat, din sud-vestul României, pentru peisajele spectaculoase, de-a dreptul unice, din Cazanele Dunării, Cheile Cernei şi Cheile Nerei şi pentru diversitatea de activităţi pentru iubitorii de natură, de care te poţi bucura aici. Ca să explorezi întreaga zonă, îţi recomandăm să petreci minim 5 zile şi să realizezi un circuit. Astfel te vei bucura de linişte, relaxare şi de întregul potenţial turistic: peisaje montane şi submontane, Clisura Dunării, peşteri, chei şi cascade superbe, oraşe şi locuri cu o încărcătură istorică extraordinară.

De pe vremea când dacii se luptau cu romanii pentru cucerirea teritoriului, iar legendele povestesc despre marele Hercule, care a învins aici hidra în luptă, din secolul al II-lea d.Hr. a fost descoperită bogăţia şi potenţialul de vindecare al izvoarelor termominerale de la Băile Herculane. Împreună cu peisajul deosebit pe care râul Cerna l-a sculptat în pereţii calcaroşi dintre Munţii Cernei şi Mehedinţi şi alături de Cazanele Dunării, sectorul din defileu unde fluviul se îngustează şi formează un peisaj spectaculos, cu pereţi vertical, abrupţi, care parcă se prăbuşesc în Dunăre, această zonă i-a atras mereu pe cuceritori şi pe strămoşii noştri care au întemeiat aici primele aşezări.

Întotdeauna am fost de părere că geografia şi istoria se învaţă la pas, aşa că e o plăcere să îţi vizitezi ţara şi să îţi aminteşti legendele de altădată. Primele descoperiri arheologice despre locuitorii Banatului datează încă din perioada paleolitică, dar întâmplările care au pus bazele şi au conturat această regiune sunt amintite începând cu secolul al IV-lea î.Hr., când celţii au sosit în zonă. Mai târziu, Burebista, regele şi întemeietorul statului dac, care deţinea jumătate din Europa la vremea aceea, a luptat împotriva romanilor să păstreze teritoriul. În cele din urmă, însă, împăratul Traian a câştigat războiul şi regiunea a căzut sub stăpânire romană. În secolul al II-lea d. Hr., teritoriul a devenit o importantă cale de comunicaţie cu restul Europei şi tot atunci s-au construit primele oraşe, drumuri şi clădiri publice: Orşova, Mehadia şi Teregova şi s-au pus bazele băilor publice de la Herculane.

Romanii au descoperit întâmplător izvoarele termale de la Herculane, acum 2000 de ani, după ce caii răniţi s-au scăldat în apă, iar după câteva zile, rănile li s-au vindecat. Tot apa i-a ajutat pe oameni să scape de râie şi au observat că izvoarele cu sulf şi sare întăresc oasele şi sunt bune pentru ochi, piele şi pentru organele interne. Romanii au introdus cultul balnear, preluat de la greci, pe care apoi l-au dezvoltat. Au construit temple, băi, monumente şi statui închinate zeilor şi divinităţilor apelor, iar staţiunea a început să fie renumită în întregul Imperiu Roman ca fiind centrul de relaxare al Imperiului.

Câteva secole mai târziu, sub stăpânirea Imperiului Austro-Ungar, Băile Herculane ajung locul favorit al împăraţilor şi al aristocraţiei imperiale, pentru că în acest loc te vindeci nu doar cu apă, ci şi cu aerul ionizat. La doar 200 m altitudine poţi respira acelaşi aer curat pe care îl găseşti în Elveţia, de exemplu, la 3.000 m. Staţiunea a fost reconstruită sub dominaţia Imperiului Austriac cu hoteluri luxoase, vile, restaurante, un cazino şi băi termale ultramoderne. La momentul respectiv era cea mai frumoasă şi grandioasă staţiune balneară din Europa, fapt pentru care, în 1852, împăratul Austriei o considera „cea mai frumoasă staţiune de pe continent” şi era preferată şi de împărăteasa Elisabeta (cunoscută şi Sisi).

Mica aşezare de pe malul Cernei îşi trage numele de la legenda romană a lui Hercule, care şi-a vindecat rănile cauzate de hidră, făcând baie aici. Numele izvorului cu cel mai mare debit este tot Hercules şi izvorăşte sub Hotelul Roman. De la aristocraţia romană, la împăraţi, regi şi apoi turiştii din zilele de astăzi, staţiunea Băile Herculane a trecut prin perioade de glorie şi este cea mai veche staţiune din România. A concurat mult timp cu Karlovy Vary, din Cehia, pentru titlul de cea mai frumoasă staţiune a Europei.

Noi am ales să petrecem mai mult timp pe Valea Cernei şi în Cazanele Dunării, să explorăm potecile de munte cu bicicletele, să facem drumeţii şi escaladă. Chiar dacă Băile Herculane, din păcate, este astăzi o ruină, iar clădirile istorice, care poartă amprenta unui baroc austriac impresionant, au nevoie de investiţii majore, am observat cu bucurie că au început să apară diverse unităţi mici de cazare: pensiuni, vile şi câteva hoteluri renovate. Astfel, avem încredere că odată ce va creşte numărul de turişti care vizitează zona, staţiunea va avea puterea să renască la potenţialul ei de altădată.

Este absolut fascinant să te afli într-un loc unde fiecare obiectiv are în spate o legendă. Se spune că Hercule, în drumul său spre Caucaz, în căutarea lânii de aur, ar fi urcat pe Dunăre în sus. Odată ce a ajuns în dreptul Cazanelor Dunării şi până ce corabia a reuşit să treacă acest sector, Hercule a plecat pe Cerna şi a ajuns la Herculane, unde s-a întâlnit cu Corcoaia, o bătrână care locuia în zona Platoului Coronini. Pentru că l-a văzut destul de obosit, ea l-a invitat să facă o baie în apa unui izvor, pentru a prinde puteri. Apoi i-a povestit că oricine intra în apa caldă a acestor izvoare, bolnav sau rănit, se vindeca şi devenea un cu totul alt om. Tot bătrâna i-a povestit lui Hercule despre un balaur care venea şi se scălda în apa acestor izvoare şi după ce îşi scutura aripile, forma o perdea de ploaie pe munte, care astăzi poartă numele Cascada Vânturătoarea - una dintre cele mai spectaculoase cascade din ţară. O poţi vizita într-o drumeţie scurtă şi puţin solicitantă, iar drumul până aici dezvăluie o frumuseţe de nedescris.

Mai la nord de Herculane se află Parcul Naţional Retezat, iar povestea numelui vârfului Retezat este tot de pe vremea când Hercule a fost aici. În încercarea lui de a omorî balaurul care provoca pagube sătenilor din împrejurimi, Hercule l-a atras într-o capcană şi l-a lovit atât de tare cu măciuca, încât a ricoşat din solzii balaurului direct în munte şi a retezat jumătate din vârful acestuia. Iar dacă vei merge înspre izvorul Cernei, prin Cheile Corcoaiei, să ştii că aici se spune că ar fi locul unde balaurul rănit s-a ascuns de Hercule. Acesta însă a ocolit muntele, i-a ieşit în cale şi l-a lovit atât de tare încât a despicat muntele în două - simbolizând momentul când s-au format Cheile. Balaurul s-a zvârcolit spre vizuină, iar astăzi, dovezile acelei lupte sunt scobiturile rotunde din pereţii stâncoşi şi despicătura verticală prin care abia se poate vedea cerul. Lupta nu s-a terminat aici, Hercule a urmărit balaurul şi i-a dat o ultimă lovitură cu atât de mare putere, încât sângele care a ţâşnit se spune că a format izvoarele - Izbucul Cernei, iar ultima suflare a balaurului a ieşit în vârf de munte, în locul care astăzi poartă numele Grota cu Aburi, precum şi în avenele şi în peşterile din jur, locuri care sunt astăzi o mare atracţie pentru turişti.

Aşadar, când pleci la drum să explorezi Valea Cernei şi Băile Herculane, să îţi aminteşti aceste frumoase legende, care au dat farmec zonei şi au atras popoare şi generaţii întregi.

Din Băile Herculane poţi face drumeţii în Parcul Naţional Domogled - Valea Cernei, la punctele de belvedere din Munţii Cernei sau Mehedinţi. Ai foarte multe trasee pe care să le descoperi, plus că pereţii calcaroşi îţi oferă şi posibilitatea să practici trasee de alpinism. Îţi recomandăm să vizitezi cascada Vânturătoarea, Grota cu Aburi, Crucea Albă, vârful Domogled, Cheile Ţăsnei sau Cheile Corcoaiei şi după o zi plină de activităţi, să te relaxezi în apa termală a izvoarelor.

În plus, ai ocazia să descoperi o zonă unică în ţară, uitată de lume şi izolată pe vârful muntelui, într-un peisaj autentic spectaculos: Satele Dobraia, Prisecina şi Ineleţ - unele dintre cele mai izolate cătune din România. Aici mai există doar câteva case răsfirate, o biserică şi o şcoală, şi singura cale de acces sunt nişte scări vechi de lemn, construite prin anii ‘70, pe versantul muntelui, pe care localnicii le folosesc să coboare spre civilizaţie. Nu există curent electric, drum de acces rapid sau condiţii moderne. Cei câţiva oamenii care mai locuiesc aici duc un trai simplu şi modest, se bucură de peisajele de poveste şi îşi procură singuri hrana din roadele pământului: cartofi, porumb, cresc animale şi practică trocul - fac schimb de mărfuri între ei sau oferă produse turiştilor în schimbul a câţiva lei. Unii dintre ei mai coboară scările spre oraşele din apropiere, alţii spun că nu au mai coborât de zeci de ani. Este o plăcere să stai de vorbă cu ei şi cu siguranţă te vor emoţiona poveştile lor.

După ce te-ai minunat suficient de frumuseţea peisajului de pe Valea Cernei, pregăteşte-te să fii din nou uimit: coboară spre Dunăre, în Orşova şi fă o drumeţie pe vârful Ciucarul Mare, de unde vei vedea cea mai frumoasă privelişte spre Cazanele Dunării şi Golful Dubova. Poţi face apoi o plimbare pe Dunăre, cu vaporul, să vezi peşterile Gura Ponicovei sau misterioasa peşteră Veterani, numită şi sanctuarul lui Zamolxis, la care accesul se face doar pe apă. Căutătorii de comori din întreaga lume susţin că aici se află tezaurul din argint al împărătesei Maria Tereza, ce aparţine Imperiului Austro-Ungar sau comorile ţarului sârb Obrenovici, care ar fi ascunse într-o cavernă închisă cu stânci.

Aproape de golful Mraconia, între localităţile Eşelniţa şi Dubova, vei vedea statuia săpată în stâncă cu chipul lui Decebal, ultimul rege al Daciei, înaltă de 55 m şi lată de 25 m. Este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa şi a doua din lume. Omul de afaceri şi istoricul amator Iosif Constantin Drăgan a fost cel care a promovat şi finanţat ideea acestei lucrări efectuate în perioada 1994 - 2004, la care a lucrat sculptorul Florin Cotarcea împreună cu 11 alpinişti şi care a costat, în final, peste un milion de dolari. Chiar în faţa basoreliefului, dar pe malul sârbesc, se găseşte, de aproape 2000 ani, o placă memorială antică - Tabula Traiana. Monumentul a fost ridicat de adversarul regelui Decebal, împăratul roman Traian, pentru a marca marşul trupelor imperiale romane spre Dacia şi pentru a comemora victoriile Imperiului Roman asupra regatului dac în Războiul din 105-106, dar şi finalizarea drumului militar roman al lui Traian. Prin modelarea acestui chip în munte, Iosif Constantin Drăgan a dorit să comemoreze, dar să şi demonstreze contribuţia românilor la formarea culturilor europene, pornind de la premisa că identitatea culturală a românilor poate fi definită în primul rând prin componenţa sa daco-tracă.

În circuitul tău prin zona Banatului şi sud-vestul României, nu rata cascada Bigăr, considerată cea mai frumoasă cascadă din ţară şi una dintre cele mai frumoase cascade din lume. Este într-adevăr o minune creată de natură şi o găseşti la aproximativ o oră distanţă de Băile Herculane, în parcul Naţional Cheile Nerei - Beuşniţa. Râul Nera a săpat în calcare jurasice cele mai lungi chei din România, de aproape 23 km, iar zona impresionează prin peisaje sălbatice, mai puţin umblate de picior de om. Tot aici poţi face o drumeţie până la unul din cele mai fermecătoare lacuri din ţară, Lacul Ochiul Beiului, care îi încântă pe vizitatori cu apa sa limpede, de un albastru ireal. Şi nu rata o plimbare pe cea mai veche şi spectaculoasă cale ferată din sud-estul Europei, între Oraviţa şi Anina, unde vei străbate 14 tuneluri şi 10 viaducte, pe un traseu lung de 21 de kilometri, cu peisaje absolut fabuloase.

Pe cât de frumoasă este această zonă a ţării, pe atât de puţin pare că este promovată şi nu ai nevoie de un buget foarte mare ca să te bucuri de o vacanţă aici, pentru că majoritatea obiectivelor sunt dăruite de natură, pentru încântarea tuturor şi sunt gratuite. Aşadar, sperăm că te-am convins să vizitezi sud-vestul României, iar aventurile noastre să îţi fie de inspiraţie pentru o vacanţă de neuitat!

  • Descoperă bogăţia şi frumuseţea din sud-vestul României
  • Descoperă bogăţia şi frumuseţea din sud-vestul României
  • Descoperă bogăţia şi frumuseţea din sud-vestul României
  • Descoperă bogăţia şi frumuseţea din sud-vestul României
  • Descoperă bogăţia şi frumuseţea din sud-vestul României
  • Descoperă bogăţia şi frumuseţea din sud-vestul României

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe