În ultimii ani, misiunile poliţiştilor de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara au o importanţă tot mai accentuată, determinată de faptul că îşi desfăşoară activitatea la frontiera externă, iar proliferarea unor fenomene sociale negative precum migraţia ilegală, contrabanda şi alte manifestări ale crimei organizate transfrontaliere care afectează siguranţa cetăţeanului şi ordinea publică, atât în ţara noastră, cât şi în statele Uniunii Europene, s-au manifestat îndeosebi la frontiera româno-sârbă, unde îşi desfăşoară activitatea şi colegul nostru Liviu Marian.
Prin efort susţinut, agentul de poliţie Liviu Marian a reuşit să obţină rezultate foarte bune alături de partenerul său, câinele Nabapa, acest lucru demonstrând profesionalism, responsabilitate, competenţă, devotament, conduită morală remarcabilă şi dragoste de ţară, fapt pentru care merită mulţumirile, aprecierile şi felicitările noastre.
Povestea lui este ca a multor poliţişti de frontieră din Timişoara, care reuşesc acest lucru. Numele lui: Liviu Marian, poliţist de frontieră în cadrul Punctului Poliţiei de Frontieră Porţile de Fier I – Sectorul Poliţiei de Frontieră Dr.Tr.Severin. Liviu a ales profesia de poliţist de frontieră încă din copilărie. S-a pregătit pentru examen din toate punctele de vedere, iar în anul 1991 a susţinut examenul de admitere, fiind repartizat la Drobeta Turnu Severin. Este foarte activ şi iubeşte animalele şi sportul. Colegul nostru practică de doisprezece ani fotbalul. Este căsătorit de douăzeci şi şapte de ani şi are doi copii. Fiica colegului nostru este elevă la Şcoala de Agenţi de Poliţie Vasile Lascăr, Câmpina iar fiul este de profesie farmacist. Liviu a fost un model pentru cei doi copii, fiica sa alegând meseria de poliţist în anul 2019, având insuflat dragul pentru uniformă de către tatăl său.
Liviu a început serviciul ca şi grănicer în anul 1991, iar ca poliţist de frontieră din anul 2004 în una dintre cele mai frumoase zone geografice ale ţării.
Cu responsabilităţi mari în supravegherea frontierei de stat, a aplicat exerciţiile tactice învăţate în perioada grăniceriei. Colegul nostru a reuşit să se impună obţinând rezultate foarte bune în cadrul turei de serviciu, acţionând cu profesionalism în provocările apărute. Pregătirea teoretică dobândită, sprijinul şi încurajările l-au ajutat să facă faţă greutăţilor inerente serviciului de supraveghere a frontierei de stat.
Din anul 1997 a avut partener de nădejde în activitatea de muncă, câinele pe nume Agolu, alături de care misiunile erau o plăcere. În cariera sa a avut trei parteneri câini poliţişti de frontieră, partenerul actual fiind câinele Nabapa.
Cele mai multe rezultate în combaterea traficului cu stupefiante şi la concursurile de dresaj canin le-a obţinut alături de câinele Nabapa, care îi este partener din anul 2010, de atunci fiind de nedespărţit.