În contextul integrării României în Uniunea Europeană, al aderării la Spațiul Schengen, pe fondul modificării riscurilor și al amenințărilor la adresa securității Uniunii Europene și al statelor naționale membre, a fost necesară regândirea procesului de învătământ în ansamblul său, cu accent pe restructurarea sistemului de formare continuă pentru dobândirea competențelor profesionale necesare, îndeosebi în domeniul justiției și al afacerilor interne. Astfel, în data de 01.10.2008, prin Hotărârea Guvernului nr. 1239 s-a dispus de către Guvernul României înființarea Colegiului Național de Afaceri Interne, în cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, ca structură de învățământ postuniversitară de specializare, iar în conformitate cu prevederile Legii nr. 1/2011 a educației naționale, este parte integrantă a sistemului național de învățământ superior. Totodată, începând cu 2012, Colegiului Național de Afaceri Interne a dobândit calitatea de membru cu drepturi depline a rețelei Colegiului European de Securitate și Apărare de pe lângă Comisia Europeană.
Colegiul National de Afaceri Interne (CNAI) are rolul de a asigura cadrul instituțional la nivel național și strategic pentru pregătirea în domeniul afacerilor interne, a personalului Ministerului Afacerilor Interne și a altor categorii de persoanal din țară și din străinătate.
Cursurile CNAI contribuie la clarificarea conceptuală și dezvoltarea strategiilor și doctrinei afacerilor interne, la sprijinirea, cu expertiză specializată a asumării sale la nivel instituțional, a adoptării deciziilor de nivel strategic, precum și îndeplinirea misiunilor de către componentele responsabile în domeniu la nivel național și din Ministerul Afacerilor Interne, organizate prin programe de studii în domeniul afacerilor interne. Programele de studii sunt aprobate de către conducerea Ministerului Afacerilor Interne și avizate de către Ministerul Educației. Cursurile Colegiului se încheie prin susținerea unui examen de certificare a competențelor profesionale, specifice programului postuniversitar, iar absolvenților li se acordă certificat de atestare a competențelor profesionale eliberat, în condițiile legii.
O altă misiune a Colegiului Național de Afaceri Interne privește cercetarea domeniului afacerilor interne de pe palierul strategic, din perspectiva integratoare a atribuțiilor ce revin Ministerului Afacerilor Interne privind administrația publică, ordinea și siguranța publică și a celorlalte componente guvernamentale cu atribuții în domeniu. De asemenea, se urmărește adaptarea activităților didactice la principalele provocări apărute în domeniul afacerilor interne, prin schimbul de experiență și intensificarea colaborării cu instituții sau structuri partenere, prin care se urmărește creșterea standardului de pregătire în beneficiul cursanților și, implicit a structurilor de proveniență.
Cursanții CNAI sunt reprezentanți ai instituțiilor de apărare națională, ordine publică și siguranță națională, structurilor parlamentare, guvernamentale, precum și reprezentanți ai altor instituții sau ai societății civile.
Cursurile se derulează pe o perioadă de 3 sau 6 luni, în sistem modular, conform programului cursului, și cuprind atât ore de curs desfășurate la sala colegiului, prin prelegeri interactive despre temele propuse, relevante în contextul actual, activități didactice pe platforma E-learning a CNAI, precum și activități didactice itinerante la nivel international (instituții UE, cartierul general al NATO Brussels) și național (Administrația Prezidențială, Parlamentul României, Guvernul României, MAI - structurile aparatului central, precum și unități/instituții/structuri aflate în subordine sau în coordonare, Forțele Navale Române, Academia Navală ”Mircea cel Bătrân”, etc).
În calitate de membru al rețelei ESDC, CNAI a organizat sub egida ESDC și în parteneriat cu instituții naționale și internaționale (Spania, Bulgaria, Irlanda, EUMS, EEAS etc), cursuri de bază și de nivel avansat în domeniul PSAC (Politica de securitate și apărare comună) și PESC (Politica externă și de securitate comună).
Ca urmare a rezultatelor activităților desfășurate în cadrul programelor de pregătire ”Challenges of securing maritime areas for the European Union", organizate în 2017 și 2019, și având în vedere nivelul înalt al tuturor evenimentelor anterior organizate în parteneriat, Colegiul European de Securitate și Apărare (Consiliul UE) a înaintat Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană, scrisori de mulțumire pentru contribuția deosebită a României la dezvoltarea PESA. Scrisorile și felicitările au fost înaintate în mod oficial către conducerea Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Externe, la nivel de ministru, secretar de stat și structuri implicate (CNAI din cadrul MAI).
În acest sens, CNAI a devenit un veritabil vector de pregătire, la nivelul Uniunii Europene, în domeniul Politicii Europene de Securitate și Apărare, cu expertiza unică în domeniul justiției și afacerilor interne.
Potrivit HG nr. 40/2021 privind aprobarea Strategiei naționale pentru implementarea Pactului Civil în domeniul PSAC al UE, cursurile desfășurate de către CNAI sub egida ESDC la nivelul UE sunt prevăzute în Planul de acțiune al Strategiei Naționale pentru implementarea Pactului civil în domeniul PSAC a UE. Astfel, CNAI a fost nominalizat prin HG 40/2021, ca și capabilitate de pregătire la nivelul României responsabilă de problematica formării și instruirii personalului în vederea participării la misiuni civile PSAC/UE.
O activitate didactică itinerantă din cadrul cursului postuniversitar „Top Management Afaceri Interne”, seria octombrie - decembrie 2021 organizat de către Colegiul Național de Afaceri Interne s-a desfășurat, în data de 26.10.2021, la sediul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Române, instituție care oferă un suport constant colegiului în realizarea activităților de pregătire atât desfășurate la nivel national cât și privitor la cursurile internaționale desfășurate la nivelul UE.
Una dintre temele incluse în programul cursului „Managementul integrat al frontierelor externe ale UE” a fost prezentată de către chestor principal de poliție Liviu Bute, adjunctul Inspectorului General al IGPF. Cu această ocazie, au fost prezentate și capabilitățile de care dispune Poliția de Frontieră Română și proiectele de dezvoltare și modernizare aflate în derulare, aspect evidențiate de către chestor principal de poliție Bogdan-Mihail Ivănescu, adjunctul Inspectorului General al IGPF.
Activitatea la sediul IGPF a inclus și prelegerea comisarului șef de poliție prof.univ.dr. Sergiu Vasile, având ca temă „Politici și strategii privind managementul integrat al frontierei externe a Uniunii Europene” precum și prezentarea Agenției Europene Frontex de către comisar șef de poliție Dan Mocioi – Șeful Punctului Național Frontex.
Din partea Colegiului Național de Afaceri Interne, activitatea a fost coordonată de către chestor de poliție conf.univ.dr. Cătălin Andruș - Directorul CNAI și comisar șef de poliție conf.univ.dr. Viorel VELIȘCU, coordonatorul cursului.
Prin prelegerile și dezbaterile privind temele și studiile de caz prezentate pe parcursul activității itinerante, s-a urmărit înțelegerea rolului important pe care îl ocupă Poliția de Frontieră Română în menținerea unui climat de siguranță la nivelul frontierei externe a Uniunii Europene. În același timp, cursanții au avut oportunitatea cunoașterii activității unei structurI performante și de elită a MAI, evenimentul bucurându-se de apreciere, atât din partea cursanților, cât și a conducerii Poliției de Frontieră Române.