Colegele de lângă noi

Luna martie este luna în care natura se trezeste la viață, este perioada anului în care primăvara se pregătește să dea buzna în viețile noastre, este perioada în care parcă renaștem. Odată cu primele raze de soare care ne mângâie simțurile, parcă începem să simțim setea de libertate, dorința de explorare, de plimbări în aer liber, de muzică și pur și simplu ieșiri pentru suflet. Un lucru benefic, cred, mai ales atunci când alegem să ne bucurăm de timpul frumos, alături de cei dragi nouă.

Tot în luna martie, mai exact pe data de 8, sărbătorim Ziua Internaționala a Femeii. La început denumită Ziua Internațională a Femeilor Muncitoare, a fost o zi cu importanță globală care celebra drepturile obținute de femei în plan economic, politic și social.

La început deci, Ziua Femeii a fost un eveniment politic, dar cu timpul și-a pierdut din semnificațiile reale, devenind simplu, o ocazie pentru bărbați de a-și exprima iubirea față de femeile din jurul lor. La noi, sărbătoarea de 8 Martie se împletește cu tradiția locală a Mărțișorului, fiind considerată de către mulți și Ziua Mamei.

Pentru că tot am pomenit de luna martie, iar titlul acestui material face referire la colegele noastre din cadrul Poliției de Frontieră Române, vă propunem să facem cunoștință cu câteva dintre cele care ne sunt alături prin profesionalism, sensibilitate și tenacitate.

  • Subcomisar de poliție Angela Luchian - I.T.P.F. Sighetu Marmației - S.P.F. Siret

O parte din munca operativă în Poliția de Frontieră Română presupune activități de cercetare penală, efectuarea de percheziții domiciliare, executarea de mandate de aducere, audieri de persoane, iar pe lângă toate acestea trebuie să amintim de disponibilitate, acuratețe, putere de muncă, dedicare, implicare și abilitați pentru a lucra în echipă.

Una dintre persoanele care iubește această munca este subcomisarul de poliție Angela Luchian, 33 de ani, din municipiul Rădăuți, județul Suceava, absolventă a Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, promoția 2010. Colega noastră își desfășoară activitatea ca ofițer operativ în cadrul Compartimentului Prevenirea și Combaterea Migrației Ilegale și Infracționalității Transfrontaliere (P.C.M.I.I.T.) al Sectorului Poliției de Frontieră Siret - I.T.P.F Sighetu Marmației.

Angela ne povestește cum încă de mică era fascinată de „oamenii îmbrăcați în uniforme verzi” care supravegheau frontiera de stat a României: „Am copilărit într-o localitate de frontieră, la granița cu Ucraina și de mic copil am fost fascinată de această meserie, de a păzi și proteja linia de demarcație dintre cele două state, patria mea România și statul vecin, Ucraina. Copil fiind, auzeam de la bunicii mei, povești legate de oamenii îmbrăcați în uniforme verzi și cu arma la umăr, care străbăteau pe ploaie sau pe ninsoare zeci de kilometri, fără odihnă și cu un remarcabil simț al datoriei. Pot spune că totul a început într-o dimineață frumoasă de iunie a copilăriei, când roua nu se ridicase din iarbă și soarele mângâia suav culmile munților ce păreau valuri înalte de ocean, când împreună cu sora mea, am decis să ne deplasam până la frontieră pentru a vedea mai bine turlele bisericii de la Fântâna Albă, aflată în Ucraina. Știam de la bunicii mei, că acolo mai mulți români se jertfiseră în încercarea de a ajunge în patria mamă. Cu toate că am mers pe jos aproape toată ziua, nu am ajuns până la frontieră, dar zece ani mai târziu, am ajuns să fac parte chiar eu din această poveste frumoasă a Poliției de Frontieră și să bat la pas drumurile de patrulare” - a povestit colega noastră.

Pasiunea pentru istorie, a ghidat-o spre a urma cursurile liceale, profilul uman-secția istorie, ale Colegiului Național Eudoxiu Hurmuzachi din Rădăuți, pe care le-a absolvit și care i-au deschis și îndrumat calea către admiterea la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”.

În anul 2006, încurajată de părinți și de sora sa, care a urmat cursurile Institutului Național al Magistraturii, devenind judecător, a fost admisă în cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” - Arma Poliție de Frontieră, unde timp de 4 ani s-a pregătit pentru această carieră, îmbinând pregătirea de specialitate cu Dreptul.

La absolvirea Academiei de Poliție în anul 2010, a fost repartizată ca ofițer operativ la Sectorul Poliției de Frontieră Siret - P.C.M.I.I.T., unde își desfășoară activitatea și în prezent.

Pentru o perioadă de aproximativ de 1 an și 6 luni, și-a desfășurat activitatea în cadrul S.T.P.F Suceava, fiind delegată pentru a desfășura activități sub coordonarea procurorilor din cadrul D.I.I.C.O.T. În această perioadă a efectuat activități de cercetare penală în mai multe cauze complexe ce priveau grupări infracționale organizate în sfera contrabandei cu țigări. A participat la efectuarea de percheziții domiciliare, punerea în executarea de mandate de aducere și audieri de persoane.

În cadrul Compartimentului P.C.M.I.I.T. al S.P.F Siret, a continuat activitatea de constatare și de cercetare penală, obținând rezultate foarte bune. A soluționat peste 250 dosare penale, mare parte dintre acestea cu propunere de trimitere în judecată. Ca organ al poliției judiciare, a emis peste 20 ordonanțe de reținere și a efectuat propuneri motivate de luare a măsurilor asiguratorii în cauzele având ca obiect infracțiunile de contrabandă. A instrumentat numeroase cazuri de contrabandă de țigări de o complexitate foarte ridicată. Subliniem aici, cazul din luna noiembrie 2018 când au fost descoperite aproximativ 1.000.000 pachete țigări de contrabandă ascunse în două automarfare, dosar penal finalizat cu condamnarea inculpaților și confiscarea țigărilor și a automarfarelor. A identificat autorii în două cauze de contrabandă care au avut ca obiect introducerea în țară, peste frontiera verde a cantității de aproximativ 20.000 pachete țigări, autori ce au fost condamnați la pedeapsa închisorii. Ca activitate de constatare, exemplificăm identificarea unui depozit de țigarete de proveniență extracomunitară, în care se afla cantitatea de 15.000 pachete țigări; identificarea și reținerea unui grup de 10 migranți precum și a călăuzei acestora; identificarea unui transport de aproximativ 30.000 pachete țigări de contrabandă, cauza în care a dispus reținerea celor două persoane implicate, acestea fiind arestate preventiv, iar ulterior condamnate la pedeapsa închisorii.

În cursul anului 2019, a fost admisă în rezerva Frontex, iar în anul 2020 a participat în calitate de expert - profilul FIMO (Frontex Information Management Officer) la Centrul Internațional de Coordonare Piraeus-Grecia. „Consider că această misiune a reprezentat o încununare a activității mele de până acum, având oportunitatea să pun în practică aptitudinile și cunoștințele dobândite în cadrul P.F.R.” - a mai spus colega noastră. În prezent, îndeplinește funcția de coordonator local al Punctului Focal Siret, gazda unei operațiuni organizate de către agenția  Frontex.

  • Subcomisar de poliție Alina-Roxana Popica-Savin - I.T.P.F. Iași - S.T.P.F. Vaslui

Colega noastră, subcomisar de poliție Alina-Roxana Popica-Savin, din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Vaslui, absolventă a Academiei de Poliție „Alexandru loan Cuza”, specialitatea Poliție de Frontieră, promoția 2010, își desfășoară activitatea în cadrul Compartimentului Expertiza Documentelor de Călătorie și Criminalistică.

La 32 de ani împliniți, Alina se bucură de o familie frumoasă, este mama a două fetițe, are o carieră în plină ascensiune și de puțină vreme și-a văzut una dintre cele mai fierbinți dorințe împlinite. La îndemnul mamei ei, cel mai „exigent” critic, dar și cel mai aprig susținător, parte din creațiile sale au văzut lumina tiparului , strâns legate în două volume de poezii: „Poezie...fără nume” și „Bucăți din mine”.

Cu privire la creația sa, plină de modestie, tânăra polițistă mărturisește:

„Versurile mele nu se vor o formă tipică a operei artistice, nu vor să pătrundă în lumea literară clasică, de aceea, de multe ori, poate nu respectă în totalitate rigurozitatea prozodiei clasice. Nu scriu pentru a atinge înaltul statut de poet sau pentru a rămâne pe o pagină într-un manual de limba și literatura română. Scriu pentru că simt... scriu un jurnal în rime în care, subtil, îmi ascund trăirile din acea clipă. Scriu pentru omul de rând care, poate, nu este obișnuit cu rigiditatea creației literare, dar căruia  i-ar plăcea să se regăsească în cuvinte rostite de altcineva, sub altă formă.

Fiecare dintre noi ascundem în adâncul sufletului un om total diferit față de cel ce defilează nonșalant pe strada vieții zilnice. Fiecare dintre noi are propriul mecanism instinctiv de apărare, fiecare are propriul mod de a reacționa la anumite situații reale sau subconștiente... Fiecare dintre noi are felul lui propriu de a se descărca sufletește... unii plâng, alții râd, unii mănâncă, alții nu, unii vorbesc cu cineva drag, alții se închid în ei înșiși... Eu... scriu”.

Colega noastră mai afirmă că: „volumul „Poezie...fără nume”, tipărit la Editura Etnous Brașov, cu sprijinul Corpului Național al Polițiștilor, reprezintă renașterea sa din punct de vedere liric. Iar cel de-al doilea volum, denumit sugestiv „Bucăți din mine” este o înșiruire de gânduri și sentimente, trăiri necenzurate. Totodată, aceasta dorește să le mulțumească comisarilor-șef de poliție Liviu Ghețeu - vicepreședinte Corpul Național al Polițiștilor și Florin Gavriloaia - președinte Consiliul Teritorial Corpul Național al Polițiștilor, fară sprijinul cărora cele două cărți poate nu ar fi văzut lumina tiparului.

Delicată, sensibilă, profundă, colega noastră reușește prin creația sa să transmită emoție. Poezia sa sensibilizează, tulbură și intrigă ființa, îndemnând la introspecție.

„Poezii fără nume” și „bucăți” din sufletul colegei noastre puteți descoperi și pe blogul personal popicasavinalinaroxana.blogspot.com.

  • Garda de Coastă - S.P.F. Negru Vodă - inspector de poliție Mădălina Leica

Este absolventă a Facultății Poliție de Frontieră din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, promoția „Centenarul Unirii 2018”.e numește Leica Mădălina și vine dintr-o minunată zonă a Moldovei și anume Vrancea.

De atunci și până în prezent, își desfășoră activitatea la Compartimentul Supraveghere și Controlul Trecerii Frontierei, Sectorul Poliției de Frontieră Negru Vodă din cadrul Gărzii de Coastă.

Ceea ce la început părea a fi o provocare, a lăsat locul pasiunii, devotamentului și, nu în ultimul rând, respectului față de profesia de polițist.

„Încă de pe băncile facultății, am încercat să-mi conturez traseul pe care îl aveam de urmat, ghidată de cele trei calități ale mele: perseverență, profesionalism și dăruire și pe care le-am putut respecta cu ajutorul colectivului întâlnit încă de la începutul carierei și alături de care am pornit pe acest drum cu „suișuri și coborâșuri”, dar totodată un drum minunat pe care nu l-aș putea părăsi niciodată.

Știu, tot mai des auzim cuvintele „carieră”, „siguranța zilei de mâine” sau „uniformă”, în profesia noastră, dar eu aș folosi unul singur: omenie, o calitate de care avem nevoie, mai ales în aceste vremurile îngreunate de pandemie.”

După cum a spus si colega noastră, ea este încă la începutul drumului, dar perspectiva care o așteaptă, o face să fie mândră de ea și de alegerea făcută. Le mulțumește din suflet acelor persoane care au contribuit mai mult sau mai puțin la alegerea pe care a făcut-o.

  • I.T.P.F. Giurgiu - S.P.F. Calafat - subcomisar de poliție Alexandra Feraru

Subcomisar de poliție Alexandra Feraru, își desfășoară activitatea în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu - șef al Punctului de Trecere a Frontierei Calafat și totodată, împuternicită șef al Sectorului de Frontieră Calafat.

Este născută la data de 30 iunie 1988 în municipiul Motru, județul Gorj și a absolvit Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” în anul 2010.

De atunci și până în prezent, Alexandra a tratat profesia de polițist cu un devotament desăvârșit, cu inițiativă și o permanentă asumare, reușind astfel să construiască repere pentru generațiile actuale.

„Cred în meseria pe care mi-am ales-o, cum cred în propriul suflet, admir și susțin în calitate de lider al echipei pe care o coordonez, interesul pentru ca lucrurile să se desfășoare în fiecare zi mai bine decât în ziua precedentă. Performanța și ambiția sunt două cuvinte cheie care mă definesc, iar cele două obiective nu se pot susține unul pe celălalt, fără atitudine și fără asumare.”

Contextul actual, acela al pandemiei, nu a presupus delăsare profesională ci un continuu efort, transformare, adaptare și rezistență, valori pe care le-a insuflat întregului colectiv pe care îl coordonează, astfel că, la finalul anului 2020, polițistul anului la categoria agenți de poliție, a fost desemnat din cadrul structurii unde aceasta își desfășoară activitatea. Alexandra este mândră de rezultatele obținute și conștientă de faptul că succesul fără speranță și efort susținut, nu ar realiza performanța.

Se bucură de o carieră provocatoare, iar colierul de experiențe pe care l-a împletit până acum i-a adus echilibru și bucurie. Pentru că așa e în viață, îți investești timpul pentru a ieși din situații limită, cât mai repede. Pentru că fiecare secundă este o opțiune.

În plan personal, Alexandra a cunoscut bucuria de a fi soție și mamă, împliniri care au adus alte culori pe harta realizărilor sale.

Consideră că cea mai mare împlinire este chiar fiul ei, în vârstă de 7 ani. Iar atunci când nu face muncă de poliție este alături de cei dragi.

Se bucură de fiecare secundă alături de ei, trăiește prezentul, astfel că, aerul de familie, le oferă forța de a vedea paharul plin chiar și atunci când este gol.

Pentru Alexandra, familia reprezintă împlinire totală, iubire, bucurie, iertare.

Nimic nu i s-a oferit ușor, iar perioadele de încercări i-au întărit credința că orice pe această lume are un sens, iar viața te verifică și te definește cu fiecare clipă depășită.

„Totul este despre perspectivă și despre atitudine, iar dacă aș mai trăi 10 vieți, cu siguranță aș alege la fel. Personal și profesional…. Și pentru că acolo unde înfloresc florile există și speranță, să ne bucurăm de primăvara care ne asteaptă!”

  • I.T.P.F. Timișoara - S.P.F Sânnicolau Mare - Agent de poliție Iulia Gabor Paula

Încă de la început, aceasta a demonstrat inițiativă și entuziasm în executarea serviciului atât la supravegherea frontierei de stat, cât și la verificările efectuate în Punctul de trecere a frontierei, achitându-se de sarcinile care îi revin de o manieră profesională.gent de poliție Iulia Gabor Paula, este încadrată ca agent operativ la Sectorului Poliției de Frontieră Sânnicolau Mare din 2 noiembrie 2018 și își desfășoară activitatea în cadrul compartimentului Ture Serviciu.

A depus întotdeauna interes în perfecționarea pregătirii ca polițist dovedind astfel că are experiența necesară și că deține cunoștințe profesionale temeinice pentru a-și desfășura activitatea în cadrul sectorului.

„În perioada în care mi-am desfășurat activitatea în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Sânnicolau Mare, am participat la depistarea mai multor grupuri de migranți, am executat misiuni ca operator pe autospeciala cu termoviziune și am participat la întărirea dispozitivului la frontiera terestra cu R. Serbia prin efectuarea de misiuni de supraveghere aeriană cu elicopterul pe timp de noapte.” În felul acesta, colega noastră a demonstrat că este dedicată muncii sale și este capabilă să găsească mereu cea mai bună soluție la problemele apărute.

Este o persoană bine organizată, reponsabilă, receptivă, energică, totdeauna pregătită să ajute colegii de fiecare dată când aceștia au nevoie, fiind capabilă să comunice ideile într-un mod eficient, ceea ce a dus la rezultate pozitive.

În timpul liber, Iulia obișnuiește să alerge, fiind absolventă a Liceului Sportiv Oradea. Aceasta a practicat atletismul timp de șapte ani, participând la mai multe concursuri de atletism și câștigând medalii de locul I. Un alt hobby de-al agentei sunt dansurile populare, aceasta făcând parte timp de șase ani din Ansamblul Folcloric „Bihorul”, Oradea, cu numeroase participări la spectacole și turnee în țară și străinătate.

În plus, agentul are toate calitățile etice și morale necesare pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu prevăzute de funcția pe care este încadrată, s-a preocupat pentru perfecționarea propriei pregătiri profesionale, este o persoană demnă și conștientă de importanța muncii fiecărui angajat pentru bunul mers al instituției.

  • I.T.P.F. Oradea - S.P.F. Vărșand - Agent de poliție Cornelia Vrabie

„La vârsta de 7 ani am început să practic handbalul, debutând la echipa orașului, urmând ca la vârsta de 16 ani să părasesc locul natal pentru a-mi urma visul pentru sport. Am plecat la Cluj pentru următorii doi ani la C.S.S. Viitorul Cluj, iar mai apoi, în ultimul an de juniorat, și primul an ca și debutant la senioare la C.S.U. Bacău.”Cornelia s-a născut la data de 13 iulie 1994, în orașul Brașov și își desfășoara activitatea la I.T.P.F. Oradea - S.P.F. Vărșand. În prezent, colega noastră îmbină meseria de polițist de frontieră cu cea de sportiv de performanță.

După terminarea liceului, a urmat studiile la Universitatea din Oradea, Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, specializarea Studii de securitate, promoția 2013-2016. Cornelia a absolvit cursurile ca șefă de promotie, ca mai apoi să urmeze un program de studii masterale în domeniul Dezvoltării Regionale și comunicare instituțională în Uniunea Europeană. Concomitent cu studiile de masterat, a fost admisă la S.P.A.P.F. „Avram Iancu” Oradea pe care a absolvit-o pe locul 6 din 280 de elevi.

Anul trecut a atins apogeul pe plan sportiv, fiind legitimată la C.S Crișul Chișineu-Criș , cu care a debutat în Liga Florilor. În prezent, activează la Clubul Sportiv Universitar Oradea.

„Am ales să imbratisez meseria de polițistă avându-l ca și exemplu pe tatăl meu, care și el la rândul lui a fost sportiv de performanță, dar și cadru militar. În același timp a fost și o încercare pentru mine să-mi demonstrez că pot aspira la mai mult și pot să reușesc în tot ceea ce îmi propun.

Practicând sport de foarte mulți ani, am fost obișnuită ca în majoritatea timpului să fac parte dintr-un colectiv și să relaționez cu oamenii. Un alt motiv care m-a determinat să aleg această meserie, stă la baza elementului comun dintre cele două meserii și anume disciplina... Pe timpul desfășurării stagiului de practică, fiind în ultimul an de masterat, am ales să-mi finalizez disertația pe tema „Fenomenul migrației și implementarea politicilor de azil”, care duce mai departe la dorinta mea de a intra în rezerva Frontex.”

Din momentul încadrării ca și agent în cadrul S.P.F. Vărșand până în prezent, în urma cunoștintelor acumulate pe parcursul formarii profesionale, colega noastră a reușit să pună bazele acestei meserii, prin executarea misiunilor de supraveghere a frontierei de stat, de control al documentelor și verificările specifice liniei 2 de control.

  • Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” Oradea - Comisar-șef de poliție Anca Ilea

Anca Ilea, inițial a fost încadrată ca ofițer la biroul intendență, timp de doi ani, iar în anul 1996 a ocupat funcția de contabil-șef la biroul financiar, funcție pe care o îndeplinește și în prezent.

„Munca de finanțist nu este una ușoară, este o activitate care cere multă implicare, responsabilitate, sacrificiu, într-un cuvânt mult suflet. De-a lungul anilor, am avut parte de multe schimbări legislative, reorganizări, care au presupus multe ore de muncă și mă refer aici la multe ore peste programul normal de muncă, timp în care copiii mă așteptau acasă.”

După mulți ani doamna Ilea poate spune că privește înapoi cu bucurie, împlinire și satisfacție.

„A fost greu?! A fost ușor?! Puțin din ambele! Dar am avut satisfacții, datorate atât responsabiltății cu care m-am implicat în toate activitățile, cât și sprijinului familiei și al colegilor cu care am colaborat și care au avut încredere în mine. E firesc să vorbesc despre mine prin prisma acestei mari familii, a oamenilor care au făcut și fac parte din ea, oameni care s-au bucurat alături de mine că am reușit să ne facem datoria, sprijinind instruirea promoțiilor de elevi care au învățat în această scoală...Au fost momente grele? Da. Au fost momente când îmi vedeam copiii doar seara când îi sărutam de noapte bună. Au fost chiar momente când am vrut să renunț. Dar un mare campion al nostru, Mihai Leu, spunea „Când nu mai poți, mai poți un pic!” Și, așa, reușeam să mă mobilizez și să merg mai departe.”

Colega noastră consideră că o mare bucurie și, împlinire profesională, este faptul că a reușit să formeze un colectiv minunat în cadrul compartimentului financiar, cu oameni bine pregătiți și responsabili în ceea ce fac. Consideră că este minunat să vii la serviciu cu plăcere, unde găsești un colectiv care te sprijină, să ai armonie între oamenii cu care colaborezi, într-un cuvânt să ai o ECHIPĂ, cu care să muncești!

„Le doresc tuturor femeilor care fac parte din marea familie a Poliției de Frontieră să fie sănătoase, fericite, împlinite, pentru că a fi puternice le învață viața. Le doresc să găsească în ele scânteia care să le ajute să îmbine feminitatea, responsabilitatea și puterea de a fi polițiste, soții, mame, bunici. Lăsați urme care merită urmate! La mulți ani!”

  • Școala de Perfecționare a Pregătirii Personalului Poliției de Frontieră Drobeta Turnu Severin - Subinspector de poliție Eufrosina Mihaela Ionescu

Poate de multe ori ne-am întrebat de ce e nevoie de femei în Poliția de Frontieră. Poate de multe ori ne-am  spus că nu e locul lor în acest domeniu, că pentru a exercita această meserie e nevoie de forță fizică, de rezistență. Nu de puține ori am auzit spunându-se că pentru a fi polițist trebuie doar să ai o condiție fizică bună, să fii puternic și rezistent. Însă, meseria de polițist de frontieră presupune mult mai mult de atât, presupune stăpânire de sine, atenție la detalii, răbdare și toleranță, tact în relaționarea directă cu cetățenii și o memorie vizuală bine dezvoltată.

„Mi-am ghidat pașii prin viață în așa fel încât indiferent de dificultățile întâlnite să rămân același om simplu, iubitor de oameni, gata oricând să ofere ajutor celui aflat în dificultate. Pot spune că mi-am început călătoria prin labirintul vieții o dată cu absolvirea Liceului Pedagogic din Drobeta Turnu Severin fapt care mi-a oferit oportunitatea să exersez profesia de educator pentru o perioadă de aproximativ zece ani însă visul de a purta uniformă de poliție avut încă din anii copilăriei, animat de dorința de a reuși într-un domeniu mai puțin accesibil femeilor, de ambiție și optimist m-au ajutat ca, în anul 2005, să mă întegrez în rândul polițiștilor de frontieră.”

A absolvit Facultatea de Litere: Limba și literatura română, Limba și literatura engleză, actualmente fiind încadrată ca formator în cadrul Școlii de Perfecționare a Pregătirii Personalului Poliției de Frontieră Drobeta Turnu Severin. Are și o experiență pedagogică: Colegiul Pedagogic Universitar, continuând cu Facultatea de Drept și Administrație Publică și terminând cu Master în Management Organizațional. De asemenea, are pregătire și experiență în domeniul Poliției de Frontieră, dobândite pe timpul activităților desfășurate în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Drobeta Turnu Severin la Compartimentul Ture Serviciu ca lucrător linia I, linia a-II-a, formator documente și vize, formator SIS SIRENE, șef grupă în P.P.F Porțile de Fier I și P.P.F. Port Drobeta. Toate acestea îi conferă abilitățile în planificarea și desfășurarea activităților de formare, lucru care constituie avantajul de a împărtăși cunoștințele teoretice și experiența semnificativă atât la nivel național cât și pe plan internațional în cadrul activităților de pregătire organizate de Agenția Frontex pentru instruirea polițiștilor europeni Standing Corps Cat 1 fiind implicată în elaborarea și livrarea materialelor de pregătire și fiind, de asemenea, certificată ca trainer Frontex.

„Mi-am început colaborarea cu Agenția Frontex în anul 2018 prin participarea ca ofițer de sprijin (Frontex Support Officer) la operațiunea comună Themis în zona operațională Lampedusa-Italia având astfel oportunitatea de a lucra într-un mediu interesant, provocator, și, în același timp, responsabilitatea coordonării unei echipe de 20 de experți din întreaga Europă lucru care mi-a oferit posibilitatea de a interacționa cu experți din mai multe țări, de a face schimb de idei, opinii, experiențe personale, de a lega noi prietenii și, implicit de a mă dezvolta pe plan personal.”

Un alt proiect organizat de Agenția Frontex la care colega noastră a participat și care a fost finalizat cu succes la începutul anului 2020 a fost acela destinat traducerii și implementării la nivel național a Curriculum-ului Comun pentru Managementul de Nivel Mediu (CCC ML).

„Pasiunea pentru activitățile de formare, empatia, entuziasmul, energia, pe care le consider elementele cheie pentru a fi un bun formator, m-au motivat în activitățile de formare de-a lungul carierei. Cred că un formator trebuie să fie un bun de exemplu pentru cursanți, el trebuie să aibă suficientă energie și entuziasm pentru a convinge și motiva cursanții să-și depășească limitele, să fie tenace în atingerea obiectivelor lor și să nu renunțe niciodată, oricât de dificil ar fi drumul. Consider că este important pentru mine și pentru toți formatorii să avem aceste puncte forte deoarece ne permit să pregătim și să oferim activități de formare de înaltă calitate aliniate la cele mai înalte standarde în educație atât la nivel național cât și internațional, să ne adaptăm la diferite situații imprevizibile, să simțim nevoile de instruire ale grupului nostru țintă, pentru a înțelege fiecare individ și a-i descoperi motivația.”

  • Colegele de lângă noi
  • Colegele de lângă noi
  • Colegele de lângă noi
  • Colegele de lângă noi
  • Colegele de lângă noi
  • Colegele de lângă noi
  • Colegele de lângă noi
  • Colegele de lângă noi

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe