În data de 6 octombrie 2023, la sediul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane a avut loc evenimentul de lansare al campaniei de prevenire a traficului de persoane ,,Cauți un loc de muncă? Fii atent la capcanele traficului de persoane! Alege un viitor sigur pentru tine și familia ta!”
Campania de prevenire face parte din proiectul „Reducerea vulnerabilității la traficul de persoane în scopul exploatării prin muncă a cetățenilor români aflați în țară și în afara granițelor României”. Implicați în proiect sunt, alături de ANITP, Poliția Română - Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității și Poliția de Frontieră Română.
Bugetul proiectului, în valoare de aproximativ 282.000 lei este constituit exclusiv din fondul alocat MAI de către Agenția Națională a Administrării Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) în baza Legii 318/2015, reprezentând „sume rezultate din valorificarea bunurilor mobile și imobile, după rămânerea definitivă a hotărârii de confiscare”.
Scopul campaniei îl reprezintă prevenirea traficului de persoane în vederea exploatării prin muncă a cetățenilor români aflați în țară și în străinătate, precum și a traficului de minori, prin creșterea gradului de informare cu privire la riscurile și implicațiile asociate traficului. Această campanie se implementează în perioada 6 octombrie - 31 decembrie 2023.
Conceptul proiectului are la bază ideea unui efort anti-trafic cumulat și coordonat, fiind un proiect de prevenire care propune o intervenție simultană atât la nivelul localităților de proveniență a victimelor, cât și la nivelul tuturor punctelor de trecere a frontierei. De asemenea, această acțiune vizează activități preventive concentrate pe localitățile în care se găsește un număr ridicat de copii rămași singuri acasă ca urmare a plecării părinților la muncă în străinătate.
Prin implementarea campaniei de prevenire “Cauți un loc de muncă? Fii atent la capcanele traficului de persoane! Alege un viitor sigur pentru tine și familia ta!”, partenerii de implementare, își propun să ajungă într-un mod cât mai eficient la următoarele grupuri țintă: cetățenii români aflați în căutarea unui loc de muncă în țară sau în străinătate, copiii rămași singuri acasă, ca urmare a plecării părinților la muncă în străinătate și populația în ansamblu, ca grup țintă secundar.
Pentru o cât mai bună percepție a mesajelor campaniei, se vor utiliza două căi de promovare, respectiv promovarea online și outdoor.
Componenta online va utiliza mesaje promovate pe cele cinci conturi de socializare administrate de ANITP, respectiv Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram și TikTok și vor fi adresate în principal cetățenilor români aflați în căutarea unui loc de muncă în țară sau în străinătate, precum și copiilor rămași singuri acasă, ca urmare a plecării părinților la muncă în străinătate.
Totodată, pe rețeaua Tik Tok, în vederea atingerii obiectivelor campaniei și a transmiterii mesajelor anti-trafic într-un mod cât mai eficient către grupurile țintă, mesajele vor fi promovate în mediul on-line.
Componenta outdoor a campaniei include realizarea unei serii de materiale informativ-preventive, respectiv: afișe, caiete personalizate, pixuri personalizate, pliante triptice și flyere.
Componenta outdoor a campaniei include, de asemenea, desfășurarea unor întâlniri directe cu reprezentanții grupului țintă (persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, elevi, cadre didactice, reprezentanți minori și adulți ai comunităților locale etc.), organizate de echipele de campanie, formate din specialiștii Centrelor Regionale ale A.N.I.T.P. și personalul Compartimentelor de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul tuturor IPJ-urilor din țară.
În scopul creșterii gradului de informare privind traficul de persoane în rândul cetățenilor români care pleacă la muncă în străinătate, personalul Poliției de Frontieră Română va disemina, cu ocazia controlului documentelor de călătorie, 200.000 de flyere conținând informații anti-trafic. Distribuirea materialelor de campanie va fi realizată la nivelul tuturor punctelor de trecere a frontierei.
În cadrul evenimentului de lansare au luat cuvântul comisar-șef de poliție Sorin Stănică - șeful Biroului de Prevenire din cadrul Institutului de Cercetare și Prevenire al Criminalității, precum și comisar-șef de poliție Mădălin Sava din cadrul Direcției de Prevenire și Combatere a Migrației Ilegale - IGPF.
Sorin Stănică
„...Politia Română prin Institutul de Cercetare și Prevenire al Criminalității, este parte a acestui proiect și ne bucurăm că avem această oportunitate de a dezvolta o campanie de prevenire din fondul alocat de M.A.I. prin intermediul Agenției Naționale a Administrării Bunurilor Indisponibilizate în baza Legii 318/2015, reprezentând „sume rezultate din valorificarea bunurilor mobile și imobile, după rămânerea definitivă a hotărârii de confiscare... În perioada următoare vom desfășura activități preventive la nivel național, în sistem integrat, alături de colegii din cadrul ANITP și Poliția de Frontieră Română, atât în localitățile de proveniență a victimelor, cât și în cele în care se găsește un număr ridicat de copii rămași singuri acasă ca urmare a plecării părinților la muncă în străinătate. Nu în ultimul rând, activitățile derulate în cadrul acestui parteneriat interinstituțional vor vizita și punctele de trecere ale frontierei.”
Comisar-șef de poliție Mădălin Sava
„Poliția de Frontieră Română prin atribuțiile instituționale, a fost mereu alături de ceilalți parteneri, în situația de față Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane, Inspectoratul General al Poliției Române, reprezentat de către Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității și ne bucurăm că putem continua toate aceste eforturi comune destinate creșterii gradului de conștinetizare a grupului țintă vizat de această campanie, în speță cetățenii români care sunt în căutarea unui loc de muncă în țară, iar pe componenta Poliției de Frontieră, ne adresăm celor care se prezintă în punctul de frontieră în vederea părăsirii țări pentru căutarea unui loc de muncă. Dorim să salutăm inițiativa ANITP și, nu în ultimul rând, să felicităm această structură pentru reușita de a utiliza fondurile puse la dispoziție de către Agenției Naționale a Administrării Bunurilor Indisponibilizate, fapt care dă naștere unei noi perspective, aceea de a fi în măsura să utilizăm niște bani pe care îi avem la dispoziție și nu să căutam surse de finanțare cum am făcut-o până acum...”