Garda de Coastă
Garda de Coastă este structura regională, subordonată Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, cu competență în zona de 30 kilometri de la frontiera de stat a României spre interior, pe raza județelor Constanța și Tulcea, la Marea Neagră și în zona de 10 kilometri de o parte si de alta a malului Dunării pe raza județelor Ialomița și Tulcea, având misiunea de a asigura supravegherea frontierei si controlul trecerii acesteia cu Republica Ucraina pe o lungime de 207,9 kilometri, Republica Bulgaria pe o lungime de 161,3 kilometri, supravegherea Dunării interioare, canalului Macin și Sulina deschise navigației internaționale pe raza de competență a Sectoarelor Politiei de Frontiera Cernavoda, Isaccea, Tulcea, Pardina, Chilia si Sulina, precum și a mării teritoriale, zonei contigue și a zonei economice exclusive a României la Marea Neagră, pe o lungime de 193,5 kilometri.
Cazuri
În data de 20 ianuarie a.c., în jurul orei 21.30, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Băneasa au desfășurat o acțiune specifică pe linia prevenirii și combaterii migrației ilegale, urmare a informațiilor furnizate de către autoritatea de frontieră a R Bulgaria.
Astfel, utilizând mijloace de supraveghere terestre și aeriene, precum drone (UAV) echipate cu sisteme optoelectronice cu vedere pe timp de noapte, au detectat în pădurea din apropierea localității Făurei, zece persoane, care se deplasau dinspre frontiera cu R. Bulgaria. Supravegherea acestora a continuat, pentru identificarea călăuzei care ar fi facilitat trecerea ilegală a frontierei de stat. Întrucât nu au fost observate persoane în proximitatea frontierei, polițiștii de frontieră au procedat la somarea și reținerea acestora, stabilind faptul că, sunt persoane care nu dețin documente de identitate și care nu vorbesc limba română.
În urma cercetărilor, a rezultat faptul că aceștia sunt cetățeni sirieni și irakieni, care au trecut ilegal frontiera de stat a României dinspre Bulgaria. Având în vedere temperatura scăzută, aproximativ -14 grade, o expunere prelungită la frig putea să pună în pericol viața acestor persoane.
În cauză, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de intrare în țară prin trecerea frauduloasă a frontierei de stat.
O situație similară a avut loc în data de 14 ianuarie, în jurul orei 08.30, când polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Ostrov, în baza unor informații, au reținut, în zona Esechioi, nouă persoane care nu aveau documente de identitate şi nu vorbeau limba română.
Toate persoanele care au trecut ilegal frontiera de stat au fost preluate de către autoritatea de frontieră a R Bulgaria, în baza Acordului de readmisie între România și Republica Bulgaria.
Cooperarea autorităților de frontieră din România și Bulgaria, precum și utilizarea de echipamente de supraveghere terestre și aeriene cu sisteme optoelectronice, cu vedere pe timp de noapte, au asigurat combaterea imigrației ilegale, precum și salvarea persoanelor care au trecut ilegal frontiera, întrucât o expunere prelungită la frig putea să pună în pericol viața acestora.
În data de 4 aprilie a.c., o echipă comună formată din polițiști de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă și inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța - Sud Agigea, a efectuat controlul fizic asupra unui container încărcat cu bunuri, sosit din China, având ca destinație o societate comercială din R. Moldova.
În urma verificărilor amănunțite s-a constatat că în interiorul containerului se aflau 16.500 perechi papuci, care erau susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală al unei mărci cunoscute.
În aceeiași zi, la Punctul de Trecere a Frontierei Negru Vodă, judeţul Constanţa, poliţiştii de frontieră au efectuat, pe sensul de intrare în ţară, controlul specific asupra unui autoturism înmatriculat în România, în care se aflau patru persoane.
Astfel, polițiștii de frontieră au descoperit în portbagaj și în interiorul autoturismului, 365 articole vestimentare, care purtau însemnele unor mărci cunoscute, susceptibile a fi contrafăcute. Persoanele au precizat că au achiziţionat articolele din Turcia, fără a deține documente de provenienţă pentru bunurile transportate și nici acordul titularului de marcă pentru punerea în circulație.
Toate bunurile, cu o valoare totală de aproximativ 2.700.000 lei, dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă, au fost ridicate în vederea expertizării și continuării cercetărilor.
Totodată, în ambele cazuri, polițiștii de frontieră efectuează cercetări pentru punere în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare și care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate, la finalizare urmând a fi luate masurile legale.
Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu
De la începutul anului și până în prezent, polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu au desfășurat o luptă continuă împotriva traficului ilicit de produse contrafăcute, țigări, migrație ilegală, substanțe interzise, dar și a traficului internațional cu autoturisme.
Acțiunile lor au fost desfășurate atât în punctele de trecere a frontierei, cât și în zonele adiacente, cu scopul prioritar de a asigura securitatea la frontiera de stat, dar și a cetățenilor, prin prevenirea și combaterea fenomenelor infracționale.
În continuare, vă prezentăm trei cazuri semnificative care ilustrează nu doar eficiența operațiunilor noastre, ci și dedicarea și flerul special al colegilor noștri. Aceste exemple subliniază importanța responsabilității și implicării în profesia de polițist de frontieră, evidențiind capacitatea polițiștilor de a răspunde prompt și eficient tuturor provocărilor întâlnite.
Cazuri:
La data de 20 februarie a.c. în jurul orei 11.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu, s-a prezentat pentru a intra în țară, la volanul conducând un tir, un cetățean turc, în vârstă de 54 de ani. Șoferul transporta, conform documentelor prezentate, materiale plastice din Turcia în Germania. În baza analizei de risc, polițiștii de frontieră au efectuat un control amănunțit și au descoperit 197.685 pachete de țigări de diferite mărci, având aplicat timbru fiscal specific Turciei, în valoare de peste 5.300.000 lei și aproximativ 15.500 produse de parfumerie de diferite mărci, în valoare de peste 6.300.000 lei, susceptibile de a fi contrafăcute.
Șoferul se face vinovat pentru comiterea infracțiunilor de contrabandă, punerea în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similar cu o marcă înregistrată, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.
Un alt caz notabil este cel al colegilor din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Calafat unde, în data de 23 mai a.c., cu ocazia efectuării controlului unui autocamion pe sensul de intrare în țară, poliţiştii de frontieră împreună cu omologii bulgari au descoperit în interiorul cabinei, disimulate în capitonaj, mai multe cutii de plastic (caserole) în care se afla o substanță solidă sub formă de cristale, suspectă a fi droguri de mare risc.
Camionul condus de cetățeanul bulgar, în vârstă de 52 de ani, circula pe ruta Bulgaria–Germania și transporta sticlă, conform documentelor prezentate.
Colegii noștri au sesizat polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova, iar în urma inventarierii au fost descoperite 40 cutii din material de plastic ce conțineau cantitatea totală de aproximativ 40 kg de droguri de mare risc., în valoare de aproximativ 8 milioane lei.
Șoferul a fost reținut, fiind cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic internațional de droguri de mare risc și trafic intern de droguri de mare risc.
În data de 12 mai a.c., în jurul orei 11.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Turnu Măgurele, s-a prezentat pentru efectuarea controlului de frontieră, pe sensul de intrare în ţară, un cetățean bulgar în vârstă de 65 ani, conducând un ansamblu rutier înmatriculat în Bulgaria.
Polițiștii de frontieră împreună cu inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal Turnu Măgurele-Direcția Regională Vamală Craiova au procedat la efectuarea unui control amănunțit asupra mijlocului de transport. Astfel, a fost descoperită, în remorca ansamblului rutier, o cantitate impresionantă de țigarete nedeclarate și fără timbru fiscal.
Camionul și bunurile descoperite au fost duse la sediul Biroului Vamal Slatina, județul Olt, iar în urma inventarierii au rezultat 495.000 de pachete, estimate la o valoare de 13.612.500 lei.
Șoferul mijlocului de transport a declarat faptul că este angajatul firmei de transport și nu are cunoștință despre existența țigaretelor.
Țigaretele au fost ridicate în vederea confiscării de către lucrătorii vamali, ansamblul rutier a fost indisponibilizat la sediul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Teleorman, iar în cauză polițiștii de frontieră efectuează cercetării sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă.
Mesajul inspectorului șef al ITPF Giurgiu, comisar-șef de poliție Viorel Chiran Dumitru
„Cu ocazia împlinirii a 160 de ani de existență instituțională a Poliției de Frontieră Române, doresc să transmit felicitări și aprecieri întregului colectiv din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu pentru dedicarea și responsabilitatea manifestate în desfășurarea activităților de serviciu.
Anul care a trecut a fost plin de provocări, dar și de realizări notabile. Am demonstrat încă o dată că, prin colaborare și perseverență, putem depăși orice obstacol și ne putem îndeplini cu succes misiunile.
Ziua Poliției de Frontieră este un prilej de a reflecta asupra importanței muncii noastre și de a ne reînnoi angajamentul față de valorile și principiile care ne ghidează. Este, de asemenea, o ocazie de a ne exprima recunoștința față de familiile noastre, care ne susțin și ne înțeleg sacrificiile.
Vă mulțumesc tuturor pentru ceea ce faceți, pentru determinarea, integritatea și profesionalismul de care dați dovadă, și vă transmit cele mai bune gânduri, sănătate și succes în activitate!
La mulți ani!”
Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Iași
Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Iași este structura regionala, subordonata Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, cu competență în zona de 30 kilometri de la frontiera de stat a României spre interior, pe raza județelor Botoșani, Iași, Vaslui și Galați, precum și în zona de 10 kilometri de o parte si de alta a malului Dunării pe raza județelor Galați și Brăila. Frontiera cu Republica Moldova este pe o lungime de 681,3 kilometri, iar cu Republica Ucraina 72,1 kilometri.
Preocuparea Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași a reprezentat-o și în acest an atât asigurarea unei supravegheri sporite a frontierei de stat cât și realizarea unui control fluent și operativ în punctele de trecere a frontierei. Profesionalismul și seriozitatea polițiștilor de frontieră ieșeni se reflectă și în rezultatele obținute în primele șase luni ale acestui an.
Cazuri:
În data de 8 ianuarie a.c., în jurul orei 18.00, polițiștii de frontieră botoșăneni beneficiind de sprijinul colegilor din cadrul Poliției Botoșani au desfășurat o acțiune punctuală pentru combaterea contrabandei cu țigări în zona de responsabilitate. În cadrul acțiunii desfășurate au identificat, în municipiul Botoșani, un autoturism suspect a fi implicat în activități de contrabandă.
Șoferul autoturismului suspect nu a oprit la semnalele regulamentare ale polițiștilor de frontieră și, în consecință, aceștia au fost nevoiți să folosească armamentul din dotare, cu respectarea prevederilor legale, trăgând mai multe focuri de avertisment, atât în plan vertical, cât și către pneurile autoturismului.
Deși era urmărit de autospeciala de poliție cu semnale acustice și luminoase, conducătorul auto și-a continuat deplasarea către Dorohoi, iar în localitatea Pădureni, județul Botoșani, pe fondul vitezei excesive, a lovit un cap de pod. Șoferul a abandonat autoturismul și a fugit, dar colegii noștri l-au urmărit aproximativ un kilometru și, pentru că nu s-a supus somației legale, au efectuat două focuri de armă în plan vertical, fără a fi înregistrate victime sau pagube materiale.
Bărbatul a fost imobilizat de către polițiștii de frontieră, iar în autoturism au fost descoperite șapte colete ce conțineau aproximativ 4.000 pachete cu țigări, în valoare de peste 38.100 lei.
În urma primelor cercetări, polițiștii de frontieră au constatat că la volan se afla un bărbat din județul Botoșani, în vârstă de 33 de ani, iar autoturismul avea montate numere false de înmatriculare.
În data de 18 martie a.c., în jurul orei 06.15, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Răducăneni, acționând în baza schimbului de informații cu structurile de frontieră din Republica Moldova, au organizat o acțiune specifică, pe timpul căreia au identificat și reținut trei cetățeni străini, care intenționau să intre ilegal în România, traversând râul Prut cu o barcă pneumatică.
În urma verificărilor efectuate, în cooperare cu omologii din statul vecin, colegii noștri au stabilit că persoanele în cauză sunt trei bărbați din Republica Moldova, cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani, doi dintre ei fiind frați, care au declarat că intenționau să ajungă la muncă în Polonia.
Cei în cauză se fac vinovați de săvârșirii infracțiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat, și au fost predați autorităților de frontieră din Republica Moldova, pentru continuarea cercetărilor. Totodată, față de cei trei a fost instituită măsura interzicerii intrării în România pe o perioadă de cinci ani.
În data de 9 mai a.c., în jurul orei 03.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de control pentru a ieși din România o tânără din Spania, în vârstă de 36 de ani, pasager într-un autoturism înmatriculat în Republica Moldova. Femeia era însoțită de doi cetățeni moldoveni, iubitul său în vârstă de 36 de ani și șoferul mijlocului de transport, în vârstă de 27 de ani. La control, polițistul de frontieră a înaintat lucrătorului vamal solicitarea efectuării unui control amănunțit asupra persoanei și mijlocului de transport, ocazie cu care a fost descoperită, în bagajul personal al femeii, ascunsă în interiorul unei cizme, învelită în folie din material plastic transparent, o pulbere de culoare albă, susceptibilă a face parte din categoria drogurilor de risc. Conform prevederilor legale, polițiștii de frontieră au informat lucrătorii din cadrul Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate Iași, care s-au prezentat în scurt timp la fața locului, în vederea testării substanței descoperite, rezultatul fiind pozitiv la ketamină (drog de risc).
Cele trei persoane au fost conduse la sediul BCCO Iași pentru cercetări, ulterior la Institutul de Medicină Legală Iași pentru prelevarea de probe biologice.
Cu privire la cele constatate, femeia a declarat polițiștilor de frontieră că substanța descoperită îi aparține și a achiziționat-o pentru consum propriu, la recomandarea unui terapeut, fără a avea documente justificative în acest sens, convinsă fiind că este un remediu pentru dureri abdominale.
Substanța descoperită (86 de grame) a fost ridicată, ambalată, sigilată și trimisă spre expertiză la un laborator de specialitate.
Cazul a fost preluat de către lucrători din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iași, abilitați să efectueze cercetări, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Serviciul Teritorial Iași, pentru săvârșirea infracțiunilor de contrabandă calificată, introducerea sau scoaterea din țară de droguri de risc, fără drept.
În data de 25 iunie a.c., în Punctul de Trecere a Frontierei Oancea, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de control, la volanul unui ansamblu rutier, format dintr-un microbuz și o platformă, ambele înmatriculate în Republica Moldova, un bărbat, cetățean român, în vârstă de 26 de ani. Pe platformă acesta transporta un autoturism de lux, marca Mercedes, model GLE 350D 4 Matic, înmatriculat în Germania.
Cu ocazia controlului elementelor de identificare și a interiorului autoturismului transportat, colegii noștri, împreună cu expertul detașat de agenția Frontex, au constatat diferențe de culoare între portiera stânga spate și haion și faptul că portiera are un alt număr de producție fătă de restul componentelor.
Autoturismul a fost verificat amănunțit rezultând, după numărul de producție de pe portiera diferită, o semnalare activă în bazele de date europene, privind un autoturism similar ca marcă și model, căutat pentru confiscare, semnalarea fiind introdusă de autoritățile din Marea Britanie, la data de 10.06.2021.
Cu privire la aspectele constatate, bărbatul care se afla la volan, a declarat că nu are cunoștință despre faptul că mijlocul de transport este furat sau implicat în vreun litigiu.
Polițiștii de frontieră au efectuat cercetări în cauză pentru săvârșirea infracțiunii de tăinuire, iar autoturismul, în valoare de 175.000 de lei, a fost indisponibilizat în vederea continuării și definitivării cercetărilor.
Mesajul inspectorului șef al ITPF Iași comisar-șef de poliție Victor MARINIUC
„Acest an reprezintă un moment cu o însemnătate aparte pentru fiecare polițist de frontieră. Sărbătorirea a 160 de ani de la recunoașterea identității reprezintă o dovadă în plus că Poliția de Frontieră este o instituție cu tradiție, care își îndeplinește cu succes atribuțiile, indiferent de vreme și de vremuri. Profesionalismul și devotamentul celor care veghează la graniță sunt “arme” imbatabile pentru apărarea frontierei. Pentru aportul esențial la obținerea și asigurarea ordinii și siguranței publice, securității frontierelor, nu doar ale României ci și ale Uniunii Europene, îi felicit pe toți cei care slujesc această armă și le transmit un sincer La mulți ani!”
Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră ORADEA
Inspectoratul Teritorial al Politiei de Frontiera Oradea este structura regională, subordonată Inspectoratului General al Politiei de Frontieră, cu competență în zona de 30 kilometri de la frontiera de stat a României spre interior, pe raza județelor Arad si Bihor, având misiunea de a asigura supravegherea frontierei si controlul trecerii acesteia cu Republica Ungaria pe o lungime de 300,6 kilometri, respectarea prevederilor tratatelor, acordurilor, convențiilor si protocoalelor de frontiera încheiate cu Republica Ungaria și a celor internaționale la care Romania este parte, cu privire la frontiera de stat.
Cazuri:
În data de 4 iunie a.c., în Punctul de Trecere a Frontierei Borș I, județul Bihor, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de control, pe sensul de intrare în țară, un bărbat, cetățean din R. Moldova, în vârstă de 33 de ani, la volanul unui autoturism marca Range Rover, înmatriculat în Germania, an de fabricație 2023. În urma verificărilor specifice, polițiștii de frontieră au constatat faptul că autoturismul figurează în bazele de date ca fiind bun căutat pentru confiscare, alertă introdusă de autoritățile din Germania, în urmă cu doar o zi.
Drept urmare, autovehiculul, cu o valoare estimată de aproximativ 100.000 de euro, a fost indisponibilizat la sediul structurii poliției de frontieră, iar șoferul este cercetat pentru infracțiunea de tăinuire, la finalizare urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.
Miercuri, 29 mai a.c. poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Nădlac II și Borș II, împreună cu lucrători ai Comisariatului Județean Arad și Bihor din cadrul Gărzii Naționale de Mediu și Reprezentații Protecției Consumatorului Arad și Bihor au efectuat controlul, la intrarea în țară a opt mijloace de transport încărcate cu utilaje agricole și anvelope second-hand, haine și textile second-hand, scutere second-hand și profile aluminiu second-hand, considerate a fi deșeuri, pentru care șoferii nu au putut prezenta documente necesare importului, conform prevederilor legale în vigoare.
Șoferii, cetățeni români si un cetățean maghiar, transportau în total în total 115.728 kilograme deșeuri, bunuri care proveneau de la societăți comerciale din Olanda, Germania, Austria, Elveția și Ungaria pentru firme din România. În consecință, autoritățile de control nu au permis accesul pe teritoriul României acestor mijloace de transport, fiind oprite și întoarse pe teritoriul statului vecin, urmând ca de acolo să se întoarcă în țările de origine.
În data de 5 iunie a.c., în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, polițiștii de frontieră au descoperit în cadrul activității de control, pe sensul de ieșire din țară, într-o autoutilitară înmatriculată în România, 398 articole vestimentare și parfumuri care purtau însemnele unor mărci cunoscute, susceptibile a fi contrafăcute.
Pe durata cercetărilor, colegii noștri au stabilit că bunurile descoperite aparțin unui cetățean român în vârstă 37 de ani, iar persoana în cauză nu deținea documente de proveniență pentru produsele menționate anterior.
Produsele, în valoare de aproximativ 200.000 lei, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, iar în cauză, polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de punere în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile ce se impun.
Mesajul inspectorului șef al ITPF Oradea chestor de poliție, Bondar Marin
„Astăzi, Poliția de Frontieră Română împlinește 160 de ani de existență. Cu această ocazie, vă transmit felicitări polițiștilor de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră ORADEA, pentru întreaga activitate depusă în slujba securității naționale a României și a cetățenilor români.
Mulțumesc tuturor polițiștilor de frontieră pentru modul în care și-au îndeplinit până acum, sarcinile profesionale și vă cer, în continuare, să manifestați aceeași seriozitate, implicare și profesionalism în munca de zi cu zi.
Vă adresez, la ceas aniversar, tuturor polițiștilor de frontieră și familiilor acestora, urările mele de sănătate, putere de muncă, succes și numai bucurii.
La mulţi ani!”
Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara
Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara are misiunea principală de a securiza frontiera externă a Uniunii Europene și de a pune în aplicare prevederile Convențiilor și Acordurilor la care România este parte, desfășurându-și activitatea preponderent la frontiera cu R. Serbia.
Dacă în anii anteriori exista o presiune mare pe segmentul frontierei sârbo-române, datorită măsurilor adoptate, fenomenul s-a diminuat considerabil, iar migrația cunoaște schimbări şi evoluții dinamice rămânând un risc la adresa securității și ordinii publice a statului român.
Pentru combaterea migraţiei ilegale la frontiera terestră cu Serbia, în ultimii ani au fost adoptate măsuri sistematice, fiind eficientizate dispozitivele de supraveghere şi control, diversificate acţiunile şi misiunile executate, astfel încât fenomenul să fie descurajat şi menţinut la un nivel acceptabil care să nu depășească capacitatea de intervenţie a Poliţiei de Frontieră.
În primele 5 luni ale anului 2024, I.T.P.F. Timişoara s-a confruntat cu fenomenul migraţiei externe la frontiera cu Serbia, materializat prin încercările cetăţenilor terţi de a intra ilegal în România din Serbia şi cu fenomenul migraţiei secundare care presupune că cetăţenii străini (în special din ţări precum Nepal, Bangladesh, Etiopia, Camerun, Sri Lanka etc) intră legal în România cu scopul declarat de a desfășura activități lucrative, dar ulterior se organizează în vederea trecerii ilegale a frontierei de stat prin Ungaria spre ţări din Vestul Europei, iar în ultimul timp spre Serbia, Bosnia-Herțegovina și ulterior Croația.
Urmare a creşterii fenomenului migraţiei secundare menţionat anterior, la nivelul inspectoratului teritorial, pe raza judeţului Timiş, se observă o ușoară creştere a numărului de persoane reţinute în tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat pe sensul de ieşire din ţară, atât spre Ungaria, cât şi spre Serbia, față de sensul de intrare dinspre cele 2 țări vecine.
Pe fondul acestei diversificări şi modificări a fluxurilor migraţioniste, la nivelul M.A.I. şi al Poliţiei de Frontieră au fost dispuse măsuri şi pentru contracararea fenomenului migraţiei secundare.
I.T.P.F. Timişoara menţine măsurile adoptate la frontiera cu Serbia şi a intensificat acţiunile pentru depistarea reţelelor de trafic de migranţi care sprijină cetăţenii străini cu forme legale de şedere pe teritoriul României să treacă fraudulos frontiera de stat.
În municipiul Timişoara şi în toată zona de competenţă se desfăşoară zilnic, în sistem integrat, acţiuni şi misiuni împreună cu structurile cu atribuţii de ordine publică, misiuni în care au fost angrenaţi şi lucrători din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (I.T.M.) în scopul identificării străinilor fără forme legale de şedere pe teritoriul României, a celor care nu îşi justifică prezenţa în zonă, precum şi pentru reglementarea situaţiei juridice a acestora.
În urma misiunilor executate, au fost verificate în Municipiul Timişoara aproximativ 372 de persoane din care 315 cu permise de şedere valabile, 43 cu paşapoarte şi vize valabile şi 13 cu documente temporare de identitate (solicitaţi de azil).
A fost identificată o persoană cu dispoziţie de părăsire a României care a fost predată Serviciului pentru Străini al Judeţului Timiş.
Măsurile dispuse la frontieră în cooperare cu reprezentanţii Agenţiei Frontex în cadrul operaţiunii ROMÂNIA 2024, misiunile executate în sistem integrat cu celelalte structuri ale M.A.I. de pe raza judeţului Timiş (Poliție, Jandarmerie, I.G.I.), cât și prin cooperare internațională cu autoritățile sârbe (monitorizare prefrontalieră) au determinat o descurajare a fenomenului şi o scădere semnificativă a indicatorilor pe linie de migraţie.
Structurile Poliţiei de Frontieră au iniţiat acţiuni pentru prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale secundare, depistarea persoanelor care încearcă să iasă ilegal din România spre ţări din vestul Europei precum şi depistarea reţelelor de trafic de migranţi.
Situația este în dinamică, iar măsurile din competența I.T.P.F. Timișoara vor fi adaptate de asemenea, în funcție de evoluția acesteia.
În data de 1 mai a.c., în jurul orei 3.40, polițiști de frontieră din cadrul STPF Timiș au executat o acțiune de supraveghere și prindere în flagrant a unor călăuze și a unui grup de migranți, în zona parcării de pe autostrada A1, Timișoara - Arad, pe direcția Km 501.
În timp ce migranții urmau să fie îmbarcați într-un camion care staționa în parcare, una dintre cele trei persoane suspecte de călăuzire a scos un cuțit cu care a rănit doi dintre polițiștii de frontieră care participau la acțiune.
Persoanele implicate în activitatea de migrație ilegală au încercat să fugă, însă polițiștii de frontieră au folosit armamentul din dotare, cu respectarea prevederilor legale, fiind trase mai multe focuri de armă. Opt migranți au fost reținuți, inițial, iar ulterior s-a continuat căutarea celorlalte persoane suspecte de călăuzire. Pentru depistarea acestora, s-a organizat un dispozitiv de căutare, folosindu-se în acest sens inclusiv echipamente de tip dronă și o autospecială cu termoviziune. În urma activităților desfășurate în sistem integrat, au mai fost descoperiți doi cetățeni străini implicați în activitatea de migrație ilegală din cursul nopții: un bărbat din Afganistan, implicat în activitatea de călăuzire și femeie din Guineea, care făcea parte din grupul de migranți.
Cei doi polițiști de frontieră răniți în cadrul acțiunii, au fost transportați la spital, unul dintre ei a avut răni superficiale și a fost externat la scurt timp, iar cel de-al doilea polițist de frontieră, care a fost rănit în zona unuia dintre picioare, a fost nevoit să fie internat, dar a fost în afara oricărui pericol.
Pentru reținerea tuturor persoanelor implicate în activitatea infracțională s-a acționat în sistem integrat cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, iar polițiști din cadrul IPJ Timiș au depistat într-un imobil din municipiul Timișoara doi cetățeni străini, implicați în activitatea de migrației ilegală din cursul nopții. Unul dintre ei este agresorul polițiștilor de frontieră.
În cadrul cercetărilor s-a constat faptul că un cetățean român, șofer de taxi, a transportat din municipiul Timișoara, migranții și pe cele trei călăuze afgane, până în zona parcării de pe autostrada A1, Timișoara - Arad. Totodată, același șofer a preluat două dintre călăuze și le-a transportat în municipiul Timișoara.
Toate persoanele au fost prezentate în fața Judecătorului de Drepturi și Libertăți din cadrul Tribunalului Timiș, care a dispus măsura arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile pentru cetățenii din Afganistan, iar pe numele cetățeanului român, în baza materialului probator, s-a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile. La finalizarea cercetărilor urmează să fie dispuse măsurile legale în consecință
Polițiștii de frontieră, sub coordonarea procurorului de caz, efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de ultraj și trafic de migranți față de un cetățean din Afganistan, în vârstă de 22 de ani, bărbatul care i-a rănit pe cei doi polițiști de frontieră. Totodată, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de migranți pentru alți doi bărbați din Afganistan, în vârstă de 22 și 26 ani și față de un cetățean român, șoferul de taxi, în vârstă de 43 de ani.
Mesajul inspectorului șef al ITPF Timișoara, chestor de poliție Tiberiu GIUREA
Dragi colegi,
Astăzi, 24 iulie, sărbătorim Ziua Poliției de Frontieră Române, un moment de mândrie și reflecție asupra rolului vital pe care îl jucăm în apărarea și securitatea granițelor țării noastre. Această zi ne oferă ocazia de a recunoaște eforturile și sacrificiile fiecăruia dintre voi, care, zi de zi, depuneți un efort neobosit pentru a asigura integritatea și siguranța națiunii.
În fața provocărilor actuale, munca noastră a devenit mai complexă și mai importantă ca niciodată. Profesionalismul, devotamentul și curajul vostru sunt esențiale pentru a ne îndeplini misiunea cu succes. Fiecare patrulă, fiecare verificare și fiecare intervenție contribuie la protejarea valorilor și intereselor naționale.
Vă mulțumesc pentru dăruirea și loialitatea voastră față de instituția noastră și pentru spiritul de echipă de care dați dovadă. Fiecare dintre voi joacă un rol crucial în realizarea obiectivelor noastre comune, iar rezultatele pozitive pe care le obținem sunt datorate muncii voastre asidue și a angajamentului vostru ferm.
În această zi specială, doresc să vă transmit cele mai sincere felicitări și urări de bine. Vă îndemn să continuați să acționați cu aceeași determinare și integritate, asigurându-ne că granițele noastre rămân sigure și că cetățenii României pot avea încredere deplină în noi.
La mulți ani, Poliția de Frontieră Română!
„Dragi colegi,
Cu ocazia împlinirii a 160 de ani de existență instituțională a Poliției de Frontieră Română, doresc să vă transmit cele mai sincere și călduroase felicitări!
Este un moment de mândrie pentru noi toți, un prilej de a ne aminti de realizările deosebite și de dedicarea cu care fiecare dintre voi a contribuit la siguranța și protecția frontierelor noastre. În această perioadă, ne-am confruntat cu numeroase provocări și ne-am adaptat continuu pentru a face față unui mediu în continuă schimbare. Profesionalismul, integritatea și devotamentul vostru au fost esențiale în menținerea securității și a ordinii la granițele țării noastre.
Vreau să vă mulțumesc tuturor pentru munca depusă, pentru sacrificiile făcute și pentru modul exemplar în care vă îndepliniți atribuțiile zilnice. Fiecare dintre voi joacă un rol crucial în succesul și buna funcționare a instituției noastre. Este nevoie de curaj, de hotărâre și de un spirit de echipă deosebit pentru a proteja frontierele și a asigura respectarea legii.
Astăzi, mai mult ca oricând, este important să ne unim forțele și să continuăm să lucrăm împreună, în spiritul valorilor care ne definesc: respect, responsabilitate și integritate. Să ne păstrăm motivația și să ne străduim să fim mai buni în fiecare zi, pentru a onora tradiția și a răspunde cu succes provocărilor viitorului.
Felicitări încă o dată pentru această realizare istorică și vă doresc mult succes în toate misiunile viitoare!”
Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației
Inspectoratul Teritorial al Politiei de Frontiera Sighetu Marmației are competență în zona de 30 kilometri de la frontiera de stat a României spre interior, pe raza județelor Satu Mare, Maramureș și Suceava, având misiunea de a asigura supravegherea frontierei si controlul trecerii acesteia cu Republica Ungaria pe o lungime de 97,8 kilometri și Republica Ucraina pe o lungime de 366,5 kilometri.
În primele șase luni ale anului 2024, polițiștii de frontieră din cadrul ITPF Sighetu Marmației au întocmit 2.504 dosare penale în care sunt cercetate 4.729 de persoane pentru săvârșirea unui număr de 3.912 infracțiuni.
Pe linia activității de cercetare penală, în dosarele instrumentate la nivelul inspectoratului, față de 12 persoane a fost dispusă măsura reținerii, 6 persoane au fost arestate preventiv, iar 2 persoane au fost plasate sub control judiciar. Au fost efectuate 26 de percheziții domiciliare, 40 percheziții informatice și au fost dispuse 9 măsuri asigurătorii.
Valoarea totală a bunurilor confiscate în semestrul I 2024 a fost de peste 4.021.406 lei - aproximativ 800.000 euro.
Combaterea migrației ilegale, mai ales la frontiera cu Ungaria, este o preocupare constată a polițiștilor de frontieră sătmăreni. De la începutul acestui an, colegii noștri au întocmit 19 dosare penale pentru săvârșirea infracțiunii de trecere ilegală a frontierei de stat, în aceste cazuri fiind cercetate 35 de persoane care, în total, au săvârșit 37 de fapte penale.
De asemenea, pe linia combaterii contrabandei și a infracțiunilor economico-financiare, poliţiştii de frontieră din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei au înregistrat 43 dosare penale, cu implicarea a 34 de persoane, sub aspectul săvârșirii a 43 infracțiuni. Au fost descoperite și ridicate, în vederea confiscării, 189.690 pachete țigarete (aprox. 380 baxuri) și 35 kg tutun narghilea.
Cazuri semnificative
Spre finalul lunii februarie a.c., polițiștii de frontieră sătmăreni au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea migrației ilegale, în zona de responsabilitate. Colegii noștri au observat pe direcția localității de frontieră Horea, județul Satu Mare, lângă un microbuz aflat în staționare, un grup de persoane. La apropierea polițiștilor de frontieră, grupul s-a dispersat, reușindu-se reținerea unei persoane – un cetățean ucrainean. A fost nevoie ca polițiștii de frontieră să execute șase focuri de avertisment în plan vertical, cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare, pentru reținerea persoanelor. Grupul era format din 13 cetățeni turci (opt bărbați și cinci femei), cu vârste între 10 și 51 de ani, trei fiind minori. Pe timpul cercetărilor s-a stabilit că, de fapt, doi ucraineni aveau rolul de a călăuzi migranții pentru a trece ilegal frontieră în Ungaria, la final cetățenii turci urmând să ajungă în Germania.
Pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat 11 dintre cetățenii străini au fost trași la răspundere (doi dintre minori nu răspund penal), cei doi cetățeni ucraineni au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, iar ulterior condamnați la doi ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți.
În data de 15 aprilie a.c., polițiștii de frontieră din cadrul STPF Suceava împreună cu lucrători ai SPF Brodina au desfășurat o acțiune pe linia combaterii contrabandei cu țigări, în zona de responsabilitate. În jurul orei 1.00, pe timpul misiunii de supraveghere în zona unui imobil de pe raza localității Straja, colegii noștri au identificat un autovehicul care a ieșit din curtea locuinței, demarând în trombă, moment în care s-a pornit în urmărirea acestuia. Ulterior, mijlocul de transport a fost descoperit abandonat, în interior fiind observate mai multe baxuri de țigări. În continuarea cercetărilor, începând cu ora 6.00, au fost puse în executare două mandate de percheziție domiciliară în localitatea Straja, dintre care unul la locația de unde a ieșit autovehiculul cu țigări. În urma acestor percheziții au fost descoperite alte trei baxuri cu țigări, de aceeași proveniență extracomunitară și au fost ridicate diferite mijloace de probă. În urma inventarierii celor 25 de colete cu țigări a rezultat cantitatea totală de 12.407 pachete țigări, în valoare de 145.162 lei, marfă ce a fost ridicată în vederea confiscării. De asemenea, autoturismul folosit la transportul țigărilor, estimat la o valoare de 10.000 lei, a fost indisponibilizat la sediul instituției. Pe timpul cercetărilor, au fost identificați doi suceveni, de 24, respectiv 25 de ani, care s-a constatat că sunt implicați în activitatea infracțională.
În ceea ce privește situația cetățenilor ucraineni, au fost înregistrate 2.198 cazuri de trecere frauduloasă a frontierei de stat din Ucraina în România, în care au fost implicați 4.410 cetățeni ucraineni, din care 2.264 pe raza județului Maramureș, 1.726 pe raza județului Suceava și 419 la granița județului Satu Mare cu Ucraina. În momentul depistării aceștia au solicitat protecție temporară. Din totalul detecţiilor la frontiera verde, 97,24% sunt cetățeni ucraineni.
De la începutul conflictului în Ucraina, 24 februarie 2022 și până în prezent, la frontiera de nord a României au fost depistați pe raza județelor Maramureș, Satu Mare și Suceava 12.778 de cetățeni ucraineni cu vârste între 18 și 60 de ani, care au declarat polițiștilor de frontieră că au fugit din Ucraina din cauza războiului.
De când a început războiul în Ucraina și până în prezent, în raza de competență a Sectoarelor Poliției de Frontieră Vișeu de Sus, Valea Vișeului și Poienile de sub Munte au fost împreună cu Salvamontul Maramureș 75 de de intervenții în Munții Maramureșului, în care au fost salvați 112 cetățeni ucraineni (doar anul acesta am avut 23 de astfel de misiuni cu 40 de cetățeni ucraineni salvați).
Mesajul inspectorului șef al ITPF Sighetu Marmației, chestorul de poliție Florin Coman
”Stimați colegi, vă mulțumesc pentru rezultatele extraordinare pe care ați reușit să le obțineți în ultima perioadă, datorită pregătirii profesionale, dar și conduitei morale extraordinare de care ați dat dovadă. Apreciez activitatea desfășurată în acest an, în contextul provocărilor actuale, iar pe această cale doresc să mulțumesc și familiilor dumneavoastră pentru înțelegerea și susținerea pe care vi le-au acordat. Vă felicit și vă urez să aveți multe împliniri în plan profesional, cât și în cel personal. Mult succes în misiunile pe care urmează să le desfășurați în viitor!
La Mulți Ani, stimați colegi!
La Mulți Ani, Poliția de Frontieră Română!”