50 de autospeciale de supraveghere cu termoviziune, achiziționate din fonduri europene nerambursabile pentru dotarea Poliției de Frontieră Române

Autospecialele de supraveghere cu termoviziune dețin un rol important în supravegherea frontierei de stat a României, precum și în diferite misiuni ce se desfășoară la nivel național. Din acest considerent, 50 de autospeciale de supraveghere cu termoviziune vor intra în perioada următoare în dotarea Poliției de Frontieră Române, în cadrul unui contract în valoare de 10.790.000 euro. Finanțarea proiectului de investiții se realizează din fonduri externe nerambursabile, în cadrul programului național aferent Fondului pentru Securitate Internă și de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Afacerilor Interne, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii. Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, răspunde de modul de implementare a proiectului de investiții. Primul lot, format din 26 mijloace de mobilitate terestră, au intrat în dotarea Poliției de Frontieră Române la finele lunii septembrie, urmând ca, până la sfârșitul anului, să fie recepționat și următorul lot de 24 de autovehicule.

În prezent, la nivelul Poliției de Frontieră Române, gradul de înzestrare cu mijloace de mobilitate din categoria „autovehicule pentru activități specifice de intervenție” conform tabelei de înzestrare este de 62,13% și înglobează totalul mijloacelor de mobilitate, indiferent de starea tehnică a acestora. Pentru a preveni scăderea gradului de dotare actual, ca urmare a propunerii de scoatere din funcțiune și, ulterior, a casării autovehiculelor care au durata de funcționare îndeplinită sau care nu mai îndeplinesc în totalitate cerințele de exploatare din cauza vechimii, scăderii performanțelor tehnice și creșterii ratei de defectare ca urmare a uzurii accentuate acumulate în timp, fapt care are consecințe asupra modului de îndeplinire a misiunilor specifice, achiziția de noi mijloace de mobilitate terestră pentru menținerea/creșterea capacității de reacție a efectivelor Poliției de Frontieră Române și derularea misiunilor de supraveghere a frontierelor în mod eficient, în scopul prevenirii și combaterii infracțiunilor, reprezintă o măsură indispensabilă pentru structurile Poliției de Frontieră Române.

În conformitate cu specificul activităților de supraveghere și controlul trecerii frontierei, scopul principal al misiunilor de patrulare este reprezentat de monitorizarea permanentă a zonei de competență în vederea identificării potențialelor treceri frauduloase ale frontierei de stat ca urmare a nesupunerii regimului juridic al frontierei de stat și depistării cazurilor de migrație ilegală. Din cauza variației factorilor de mediu și a condițiilor atmosferice (relief, vizibilitate zi/noapte, temperatură, precipitații, ceață, vegetație) capacitatea de supraveghere poate fi îngreunată, fapt care constituie o vulnerabilitate ce poate fi exploatată. Astfel, se impune creșterea capacității de observare, detecție și recunoaștere în zonele de competență prin utilizarea de echipamente optoelectronice special concepute pentru vederea la distanță și în condiții de vizibilitate redusă, în limita performanțelor tehnice existente și fondurilor disponibile pentru achiziția acestora.

Autovehiculele sunt destinate misiunilor de supraveghere a frontierei terestre, pentru combaterea și prevenirea migrației ilegale, respectiv a contrabandei cu produse accizabile, reușindu-se astfel un control mai eficient al fenomenului infracțional transfrontalier. Totodată acestea asigură condiții moderne de lucru pentru echipaj, deplasare rapidă și intervenție oportună în cazul producerii unor evenimente de frontieră.

Prin urmare, au fost alese vehicule de bază Ford Transit AWD. Autospecialele au o multitudine de caracteristici tehnice de înaltă performanță, printre care se regăsesc cele referitoare la detecția țintei (identificarea acesteia) de la o distanță de 7 km și recunoașterea persoanelor de la o distanță de 4 km. Propulsorul este unul tip turbo-diesel de 2,0 litri care dezvoltă 170 CP. Acesta este cuplat la o cutie de viteze manuală cu șase trepte, cuplul fiind transmis la toate cele patru roți prin intermediul unui sistem de tracțiune integrală inteligentă care oferă performanță îmbunătățită în condiții dificile de utilizare. Atunci când este cuplat, sistemul crește automat cuplul transmis roților cu cea mai mare aderență. În plus, vehiculele sunt adaptate pentru deplasarea în zone neamenajate/greu accesibile, având o suspensie specifică și elemente de protecție pentru grupul motopropulsor.

Fiecare autovehicul este dotat cu mijloace tehnice specifice, respectiv: sisteme de comunicații mobile, proiectoare portabile, sistem de supraveghere perimetral, baterie suplimentara, autonomie extinsă-rezervor de combustibil mărit (95l) etc.

În plus, sunt dotate cu un sistem video mobil destinat supravegherii zonelor de frontieră, atât ziua cât și noaptea, oferind, totodată, și posibilitatea obținerii de informații cu privire la poziția proprie și detectarea persoanelor aflate în zona de competență.

Mașinile sunt livrate de Ford România către compania Pro Optica, specializată în soluții optronice și securitate. Aceasta asigură conversia utilitarelor Ford în autospeciale de supraveghere ARTEMIS-RO pe care le livrează ulterior Poliției de Frontieră Române complet echipate. Pro Optica a produs și livrat în ultimii 10 ani un număr de peste 100 astfel de produse în România și Ungaria.

Din punct de vedere operativ, achiziția de autospeciale cu termoviziune este oportună din următoarele considerente:

  • prevenirea și combaterea migrației ilegale și a infracționalității transfrontaliere;
  • pentru întărirea capacității operaționale și a capacității de reacție;
  • creșterea nivelului de control la frontierele externe ale Uniunii Europene;
  • desfășurarea activităților operative, în condiții optime și în conformitate cu recomandările UE.

Prezentarea autospecialelor de termoviziune s-a făcut în data de 18 septembrie a.c., în cadrul unui eveniment special găzduit la Ambasada Statelor Unite ale Americii la București de către Excelența Sa, Adrian Zuckerman și în prezența Premierului României, Ludovic Orban, a secretarului de stat Bogdan Despescu, precum și a conducerii Poliției de Frontieră Române.

Domnule Prim-Ministru Orban,

Domnule Secretar de stat Despescu,

Distinși oaspeți și prieteni,

Împreună cu Președintele Ford România, Ian Pearson, și cu Directorul General al Companiei Naționale de Vânzări Ford România, Cristian Prichea, suntem foarte încântați să vă spunem „Bine ați venit” la Ambasada SUA, pentru a sărbători împreună livrarea vehiculelor personalizate Ford către Inspectoratul General al Poliției de Frontieră din România.

Astăzi sărbătorim legăturile comerciale tot mai puternice dintre țările noastre. Acesta este un nou exemplu de tehnologie americană, care ajută la creșterea securității României și susține statul de drept. Parteneriatul nostru strategic este viabil, mai puternic ca niciodată.

Așa cum au explicat și vor explica experții Ford, vehiculele pe care le veți vedea azi aici sunt incredibil de bine echipate pentru a crește eficiența operațiunilor Poliției de Frontieră. Această instituție reprezintă un partener esențial al Departamentului de Justiție al SUA în combaterea traficului de persoane – care, așa cum știți cu toții, este una dintre principalele mele priorități – dar și în lupta împotriva criminalității organizate transfrontaliere. Ea colaborează, de asemenea, cu Departamentul de Stat și Departamentul Energiei ale SUA în lupta internațională împotriva terorismului, a contrabandei nucleare și pentru stoparea fluxului de produse contrafăcute și de contrabandă. Fără Poliția de Frontieră Română, multe lucruri pe care le prețuim ar fi amenințate.- Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman

Excelența Voastră, domnule ambasador al Statelor Unite ale Americii, Adrian Zuckerman, stimate domnule director Ford România, Ian Pearson, membri ai echipei Ford, domnule secretar de stat Bogdan Despescu, vă mulțumesc pentru invitație.

Înțelegerea dintre Adrian Zuckerman și mine a avut doi câștigători. Aceasta este viziunea mea cu privire la relația dintre Ford și Guvernul pe care am onoarea să-l conduc. Ford este unul dintre cei mai importanți investitori din România, a dezvoltat o afacere foarte importantă pentru țara noastră, și afirm cu tărie că îl considerăm un partener foarte serios.

Guvernul pe care îl conduc sprijină toate proiectele de dezvoltare derulate de compania Ford în România. Avem aici un exemplu de cooperare între Guvernul României, Ministerul Afacerilor Interne și compania Ford, un vehicul modern care este fabricat de Ford, cu participarea Pro Optica. Aceste vehicule vor fi foarte utile Poliției de Frontieră Română și reprezintă primul pas în această colaborare între guvern și compania Ford, care va trebui urmată de alți pași în cadrul aceleași cooperări. Premierul României, Ludovic Orban.

  • 50 de autospeciale de supraveghere cu termoviziune, achiziționate din fonduri europene nerambursabile pentru dotarea Poliției de Frontieră Române
  • 50 de autospeciale de supraveghere cu termoviziune, achiziționate din fonduri europene nerambursabile pentru dotarea Poliției de Frontieră Române
  • 50 de autospeciale de supraveghere cu termoviziune, achiziționate din fonduri europene nerambursabile pentru dotarea Poliției de Frontieră Române
  • 50 de autospeciale de supraveghere cu termoviziune, achiziționate din fonduri europene nerambursabile pentru dotarea Poliției de Frontieră Române
  • 50 de autospeciale de supraveghere cu termoviziune, achiziționate din fonduri europene nerambursabile pentru dotarea Poliției de Frontieră Române
  • 50 de autospeciale de supraveghere cu termoviziune, achiziționate din fonduri europene nerambursabile pentru dotarea Poliției de Frontieră Române
  • 50 de autospeciale de supraveghere cu termoviziune, achiziționate din fonduri europene nerambursabile pentru dotarea Poliției de Frontieră Române
  • 50 de autospeciale de supraveghere cu termoviziune, achiziționate din fonduri europene nerambursabile pentru dotarea Poliției de Frontieră Române

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe