31 martie 2024 - Aderarea României la Spațiul Schengen Aerian şi Maritim

Data de 31 martie 2024 este data care a intrat în istoria recentă a României, ca fiind momentul din care românii se vor bucura de călătorii aeriene şi maritime fără frontiere. 31 martie este data la care controalele la frontierele aeriene și maritime au fost eliminate, iar persoanele se pot deplasa către sau dinspre alte state membre Schengen fără a fi supuse controalelor de frontieră.

În contextul adoptării Ordonanței de Urgență nr. 25 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul străinilor și al frontierei, începând cu 31 martie, cetățenii care călătoresc în statele din spațiul Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontieră. Concret, nu se vor mai opri la filtrele de control ale Poliției de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie, aceștia urmând să meargă direct către porțile de îmbarcare. În sarcina pasagerilor nu va fi nicio obligație suplimentară.

Însă, colegii noștri, polițiști de frontieră vor fi în continuare prezenți în aeroporturi și vor face misiuni punctuale și inopinate pentru a verifica identitatea și situația legală a persoanelor, dar și pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale.

Aceste misiuni se vor desfășura pe baza unei analize de risc sau a unei suspiciuni rezonabile. În astfel de situații, polițistul va fi autorizat să întreprindă măsuri pentru a stabili identitatea persoanei și pentru a efectua verificări în bazele de date operative. Polițiștii vor fi echipați cu dispozitive mobile de control, cu ajutorul cărora vor efectua aceste verificări.

În situația în care suspiciunile nu se confirmă, persoana își poate continua călătoria. Dacă acestea se confirmă, persoanei i se va întrerupe călătoria și se vor aplica măsuri legale.

Persoanele urmărite general sau internațional vor fi reținute și predate autorităților competente, iar celor care se constată că au comis infracțiuni - dețin substanțe interzise, documente false sau falsificate, sunt migranți ilegali – li se vor întocmi actele premergătoare cercetării penale.

În ceea ce privește cetățenii români minori, ca și în cazul adulților, aceștia nu vor mai efectua controlul de frontieră și vor merge de asemenea direct către poarta de îmbarcare. Aceștia nu vor avea nevoie de niciun aviz suplimentar, putând să călătorească în spațiul Schengen cu aceleași documente ca și până în prezent.

În acest context reamintim pe scurt, care sunt documentele necesare la ieșirea din țară în cazul cetățenilor români minori, în funcție de situație:

Dacă minorul călătorește însoțit doar de un părinte sau de o terță persoană sunt necesare:

  • Document de călătorie valabil
  • Acordul celuilalt părinte dacă călătorește însoțit doar de unul dintre părinți
  • Acordul ambilor părinți când călătorește însoțit de altă persoană decât părintele
  • Doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/reședință și face dovada în acest sens
  • Doar acordul unuia dintre părinți când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical și face dovada scopului declarat al călătoriei

 Dacă minorul are peste 16 ani și călătorește neînsoțit va avea nevoie de:

  • Document de călătorie valabil
  • Acord din partea ambilor părinți
  • Doar document de călătorie dacă face dovada domiciliului/reședinței în țara în care călătorește

Pentru a verifica dacă cetățenii români minori și însoțitorii acestora sunt în posesia documentelor amintite, polițiștii de frontieră pot efectua verificări punctuale în incinta aeroportului. Dacă se constată că aceștia nu sunt în posesia lor, nu li se va permite ieșirea din țară.

Însoțitorii minorilor, alții decât părinții sau reprezentantul legal, nu mai sunt obligați să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, acesta este consultat electronic de către polițistul de frontieră. Însă, dacă polițistul de frontieră constată că însoțitorul minorului a săvârșit anumite infracțiuni prevăzute de lege, acestuia nu i se va permite ieșirea din țară cu minorul.

Este vorba despre următoarele infracțiuni: omor, infracțiuni contra libertății și integrității sexuale, infracțiuni privitoare la traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile, lipsire de libertate în mod ilegal; infracțiuni privind traficul de droguri sau precursori, trafic de țesuturi sau organe umane, infracțiuni de terorism.

Pentru deplasările către state non-Schengen, atât pentru adulți cât și pentru minorii români, condițiile de călătorie rămân neschimbate, iar verificarea documentelor se va face la filtrele de control ale Poliției de Frontieră.

Pe lângă regândirea dispozitivului și a măsurilor de ordin organizatoric, care au ca scop protecția cetățenilor, în special a cetățenilor români minori, au fost dispuse măsuri și pentru facilitarea tranzitului frontierei de către cetățenii care călătoresc în statele non-Schengen.

Una dintre măsuri a constat în relocarea porților automate de control. Ele reprezintă o soluție modernă cu ajutorul căreia se poate procesa un număr mare de cetățeni europeni care se deplasează către state din afara spațiului Schengen într-un interval scurt de timp.

Acestea sunt de un real ajutor, având în vedere fluxul mare de călători de pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă”. Numai anul trecut acesta a fost tranzitat de aproximativ 15 milioane de persoane, cu o medie de 43.000 de persoane pe zi în sezonul estival.

Aderarea aeriană și maritimă pe teritoriul României

Aeroportul Internațional „Henri Coandă” București

România s-a pregătit 11 ani pentru acest moment istoric. Din noaptea de 30 spre 31 martie 2024, suntem în Air Schengen. Începând cu ora 00.00, polițiștii de frontieră nu mai fac controale în filtre, pentru cursele Schengen. Acestea vor rămâne doar în filtrele destinate curselor non-Schengen. Primele zboruri din spațiul Schengen, care au aterizat pe Aeroportul „Henri Coandă”, în prima oră după miezul nopții, au fost  cele care au venit de la Viena, Paris Hamburg, Roma, Zürich, München, Amsterdam, Geneva. Pe fețele pasagerilor se putea citi bucuria deoarece a fost un moment mult așteptat de toată lumea.

Primii pasageri care au intrat fără control de frontieră în această seară sunt o parte din pasagerii unei curse Lufthansa de la Frankfurt. În total au fost 92 de pasageri. Circa 20 dintre aceștia nu au mai trecut prin controlul de frontieră, pentru că se trecuse de miezul nopții. Ca o ironie a sorții, prima cursă integral operată fără control de frontieră din spațiul Schengen este, a fost cursa Austrian Airlines de la Viena.

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj-Napoca

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj, a marcat în data de 31 martie 2024 aderarea României cu frontierele aeriene la spațiul Schengen. Primii pasageri sosiți din zona Schengen au fost cei ai companiei aeriene Wizz Air, pe ruta Bergamo – Cluj-Napoca. La aterizare, aceștia nu au mai efectuat formalitățile de control la trecerea frontierei, ca urmare a aderării României la Air Schengen.

Următoarele zboruri care au decolat de pe Aeroportul Cluj, aflat de acum în zona Schengen, au fost operate duminică dimineața.

Aeroportul Internațional Cluj desfășoară în această perioadă lucrări de extindere și modernizare a Terminalului Plecări, iar în urma implementării proiectului, suprafața acestuia va crește cu aproximativ 7.200 mp. În noua configurație, Terminalul Plecări va avea 11 porți de îmbarcare: 7 pentru destinațiile Schengen și 4 pentru zona Non-Schengen.

Conform estimărilor pentru anul 2024, aproximativ 70% din traficul de pasageri înregistrat pe Aeroportul Internațional Cluj va fi în zona Schengen, iar 30% Non-Schengen.

De asemenea, din 31 martie, zborurile de pe Aeroportul Internațional Cluj vor fi operate după programul de vară. În sezonul de vară 2024 vor fi efectuate curse regulate spre 44 de destinații din 15 țări, la care se vor adăuga și zborurile charter.

Aeroportul Internațional Sibiu

Aeroportul Sibiu a luat ființă în anul 1943, conform decretului nr. 1149 publicat in Monitorul Oficial nr. 110 din 13 mai 1943, iar de la înființare și până la data de 23 august 1944  a funcționat în comun cu aviația militară.

De-a lungul timpului, aeroportul a suferit numeroase modificări și lucrări de reamenajare. Până la începutul anului 2002 exista un singur flux de prelucrare al pasagerilor în regim internațional. În anul 2002 s-a trecut la reconfigurarea terminalului vechi prin crearea a doua fluxuri.

Aeroportul dispune de un terminal, care cuprinde, pe lângă spații de procesare a fluxurilor de pasageri și bagaje, pentru statele UE și Non-UE, săli de așteptare, birouri ale companiilor aeriene, precum și suprafețe folosite pentru activități comerciale.

Începând cu data de 31 martie, fluxurile de pasageri au fost reorganizate pentru a se adapta noilor cerințe, odată cu intrarea României în Spațiul Schengen cu aeroporturile și porturile, fiind create spații mari, mai multe porți de îmbarcare și foarte multă tehnologie și echipamente de ultimă generație.

Noutatea aparutăeste la fel ca în cazul celorlalte aeroporturi internaționale din România, în sensul că pasagerii care călătoresc într-un stat Schengen nu vor mai merge la controlul Poliției de Frontieră, ci se vor duce direct în sala de așteptare, dar în continuare sunt posibile verificări polițienești ale identității, pentru stabilirea situației legale a persoanelor, iar toate persoanele vor avea nevoie în continuare de un document de călătorie valabil. Condițiile de ieșire din țară ale  minorilor nu s-au schimbat, iar polițiștii de frontieră pot solicita, aleatoriu, documentele necesare.

La controlul Poliției de Frontieră vor merge doar cei care călătoresc într-un stat non-Schengen, spre exemplu cu zborurile charter din vară, către Tunisia, Turcia sau Egipt. Călătorii care sosesc la Sibiu, dacă vin dintr-o țară Schengen nu vor mai sta la coadă să prezinte documentele Poliției de Frontieră, ci se vor duce direct să-și ridice bagajele.

În ziua inaugurării, la Aeroportul Internațional Sibiu, primii pasageri care au beneficiat de noua organizare a fluxurilor, care a facilitat accesul către zona de intrare în țară și către zona de pre-îmbarcare fără necesitatea efectuării controlului de frontieră, au fost cei care au călătorit prin intermediul companiei Lufthansa dinspre și spre München, la orele 00:57, respectiv, 06:10, iar totul a decurs conform așteptărilor.

Aeroportul Internațional "George Constantinescu", Craiova

La Craiova s-a marcat intrarea României și a Bulgariei în Air Schengen, printr-un eveniment care s-a desfășurat pe 31 martie. Astfel, la ora 11:30, pe pista Aeroportului Internațional Craiova a aterizat primul zbor din Spațiul Schengen, cu o delegație a orașului Pleven (Plevna), Bulgaria. Delegaţia a fost condusă de către președintele Comunității de Afaceri din Plevna, însoțit de o echipă de filmare a televiziunii naționale din Bulgaria. Acesta a fost primul pasager ajuns, pe calea aerului, după aderarea la Schengen, a României şi Bulgariei.

Întâmpinarea oaspeților din Bulgaria a fost urmată de o conferință de presă, referitoare la noile condiții de călătorie, valabile din 31 martie. Apoi, jurnaliștii au avut oportunitatea de a lua primele imagini și interviuri cu primii călători care zboară de pe Aeroportul Internațional Craiova, în condițiile pe care le presupune intrarea în ,,Air Schengen”, către Aeroportul din Charleroi, Belgia. Fiecare dintre pasagerii acestui zbor a primit, din partea autorităților Aeroportului Internațional Craiova, câte un cadou simbolic, ca suvenir al momentului intrării României în Spațiul Schengen aerian, la care se adaugă şi cel maritim şi fluvial.

Aeroportul Internațional "Traian Vuia" Timișoara

Noul terminal de plecări externe al Aeroportului Internațional „Traian Vuia” din Timișoara a fost inaugurat în data de 29 martie a.c. La festivitatea de inaugurare au participat Premierului României, Marcel Ciolacu, Ministrul transporturilor Sorin Grindeanu, Președintele Camerei Deputaților Alfred Simonis, Președintelui Senatului Nicolae Ciucă, Ministrul de externe  Luminița-Teodora Odobescu, Mitropolitul Banatului Ioan Selejan, reprezentanți ai autorităților publice locale din județele Timiș, Arad și Caraș Severin, precum și reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne din județul Timiș și inspectorul general al Inspectoratului general al Poliției de Frontieră, chestor de poliție Laurian-Cornel Stoica.

Potrivit reprezentanților Aeroportului Internațional Timișoara, geometria terminalului a avut drept inspirație avionul „Vuia 1”, primul aparat de zbor autopropulsat din lume, realizat de Traian Vuia. Acesta a fost construit cu finanțare europeană nerambursabilă Programul Operațional Infrastructură Mare, noul terminal pentru plecări externe a costat peste 192 de milioane de lei.

Prima cursă care a sosit pe Aeroportul Internațional „Traian Vuia”, Timișoara, conform noilor reglementări Schengen a venit de la München și a fost programată să aterizeze în data de 31.03.2024, la ora 00:05, imediat după momentul în care România a intrat oficial cu frontierele aeriene și maritime în spațiul de liberă circulație.

Primi pasageri ai unei curse aeriene spre spațiul liber de circulație europeană, care au beneficiat de avantajele Schengen la Timișoara, au fost pasagerii cursei aeriene Lufthansa către Munchen.

Cursa Lufthansa care a plecat de la Timișoara la ora 6.15, a fost prima în care pasagerii europeni, care au trecut prin Aeroportul Internațional „Traian Vuia”, Timișoara, nu au mai fost nevoiți să treacă pe la tonetele Poliției de Frontieră în drum spre o altă țară europeană din spațiul Schengen. Pasagerii au făcut operațiunile de check-in și de aici au mers direct spre porțile de îmbarcare spre aeronava companiei germane.

La scurt timp după cursa de München, de facilitățile spațiului de liberă circulație au beneficiat și pasagerii cursei de Bergamo, operată de Wizz Air, de la ora 6.40.

Aeroportul Internațional Maramureș, Baia Mare

Duminică, 31 martie 2024, rămâne o zi întipărită în inima și mințile noastre. Ultima zi din luna martie a anului curent are o semnificație aparte deoarece în această zi România a intrat cu frontierele aeriene în Spațiul Schengen. Această zi a fost sărbătorită așa cum se cuvine și pe aeroporturile din Maramureș și Suceava, mai întâi de către polițiștii de frontieră care îmbrăcați în haine de sărbătoare nu și-au mai așteptat pasagerii la ghișee, ci în incinta punctelor aeroportuare  alături de celelalte structuri din cadrul Ministerul Afacerilor Interne din județ, precum și alături de autoritățile județene și locale.

Prima aeronavă Schengen ce a venit de la Paris (Franța) a aterizat la prânz, pe Aeroportul Internațional Maramureș cu 106 pasageri. După o jumătate de oră zborul a făcut cale întoarsă spre Paris, iar în aeronavă s-au îmbarcat 109 cetățeni. Polițiștii de frontieră i-au întâmpinat pe pasageri în incinta aeroportului și nu la ghișee. Pasagerii, mulți dintre ei maramureșeni sau sătmăreni, nu au mai trecut prin filtrul Poliției de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie, deoarece a fost prima zi în Spațiul Schengen. Subcomisarul de poliție Elena Căpățână, șefa Punctului de Trecere a Frontierei Aeroport Baia Mare împreună cu polițiștii de frontieră au fost prezenți în incinta aeroportului Internațional Maramureș și au efectuat acțiuni polițienești punctuale și inopinate pentru a verifica identitatea și situația legală a persoanelor, dar și pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale. Acțiunile polițienești se efectuează în baza unei analize de risc sau a unei suspiciuni rezonabile. Într-un astfel de caz, polițistul de frontieră va putea face demersuri pentru a stabili identitatea persoanei și verificări în bazele de date operative cu ajutorul unor dispozitive mobile de control.

Aeroportul Internațional "Transilvania", Târgu Mureș

La Aeroportul „Transilvania” pregătirile privind amenajarea unui culoar destinate pasagerilor care călătoresc în zona Schengen au început imediat după oficializarea deciziei, dar spațiul redus al aeroportului este posibil să producă un disconfort pasagerilor în intervalele orare aglomerate.

Până la realizarea noului terminal cu fonduri europene, conducerea aeroportului a apelat la containere, pentru a putea realiza fluxurile pe cele două spații, atât pe sosiri, cât și pe plecări.

Ca etapă premergătoare primelor zboruri Schengen, infrastructura aeroportului a fost verificată de o echipă interministerială, pentru a se vedea dacă sunt respectate condițiile administrative.

Prima cursă în Spațiul Schengen a ajuns din Italia, fiind o cursă charter privată şi, ulterior, a urmat o cursă regulată Wizz Air de la Budapesta.

Chiar dacă pasagerii curselor aeriene de pe rutele Schengen nu vor mai fi supuși controlului documentelor în filtrele Poliției de Frontieră, ei pot fi supuși totuși unor verificări aleatorii, verificări ce vor fi realizate prin intermediul noului sistem, aplicația eDAC.

Aeroportul Internațional "Ștefan cel Mare", Suceava

Ziua de 31 martie va rămâne cu siguranță și în memoria colegilor de pe aeroportul din Suceava. În această zi, șeful Punctului de Trecere a Frontierei Aeroport ,,Ștefan cel Mare“, comisar-șef Deleanu Cezar împreună cu polițiștii de frontieră care își desfășoară activitatea aici au întâmpinat pasagerii care au venit în România cu urarea: Bine ați venit în Spațiul Schengen!, un spațiu de liberă circulație care permite persoanelor să călătorească liber între țările membre, pe calea aerului. Această zi a fost una deosebită, deoarece noua modificare legislativă adusă de Ordonanța de Urgență 25/2024, a permis, începând cu această dată pasagerilor intrarea în România, dar și ieșirea din țara noastră fără să mai treacă prin filtrul de control al polițiștilor de frontieră. Primii care s-au bucurat de această facilitate au fost pasagerii care au aterizat pe aeroportul din Suceava cu o aeronavă ce a venit din Italia.  Aderarea României la Spațiul Schengen are ca efect ridicarea controalelor între frontierele interne dintre statele membre Schengen, care aplică în întregime acquis-ul Schengen, fiind creată o singură frontieră externă, unde controalele se desfășoară conform unui set de reguli clare în materie de vize, migrație, azil, precum şi măsuri referitoare la cooperarea polițienească, judiciară sau vamală. Concret, intrarea în Spațiul Schengen semnifică o deplasare liberă pentru cetățenii care doresc să călătorească către state din spațiul Schengen

Aeroportul Internațional Iași

Noul terminal T4 de la Aeroportul Internațional Iași a devenit operațional începând cu data de 31 martie, când primele zboruri au decolat către Spațiul Schengen. Din terminalul T4 se vor opera servicii de chek-in și control de securitate atât pentru pasagerii care trebuie să plece din terminalul T4, cât şi pentru cei care au zboruri din terminalul T3. După efectuarea acestor proceduri, cei care urmează să călătorească spre zone non-Schengen vor trece din terminalul T4 în terminalul T3 printr-un pasaj de legătură.

Având o suprafață desfășurată de aproximativ 32.000 de metri pătrați, trei nivele şi o capacitate minimă de procesare de 3,5 milioane de pasageri pe an, T4 este al doilea terminal ca mărime din România. Proiectul construcției celui de-al patrulea terminal al Aeroportului International Iași a fost susținut din fonduri europene şi a avut o valoare de 90 de milioane de euro. Din această sumă, 15 procente au fost asigurate din contribuția de la bugetul de stat. Terminalul este construcție nouă, cu trei nivele, șapte porți de îmbarcare, 20 birouri de chec-in. Fluxurile sunt bidirecționale. Îmbarcarea pasagerilor se va face și prin trei aviobridge-uri. Capacitatea de procesare este de 950 pasageri pe oră şi 3,5 milioane de pasageri anual. În terminalul T4 a fost construită şi o parcare nouă, cu un sistem modern de management şi cu o capacitate de 600 de locuri. De asemenea, pe o suprafață de un hectar, a fost construit un parc fotovoltaic, care are o capacitate de 1MWh. Astfel, s-a dorit un pas important către utilizarea surselor de energie regenerabilă în operațiunile aeroportuare.

Noaptea de 30 spre 31 martie a fost o noapte istorică pentru colegii noștri polițiști de frontieră din cadrul Aeroportului Internațional Iași. Aceștia au operat primele zboruri Schengen și non Schengen în noul terminal. La prima aterizare din Berlin de la 00.36 au întâlnit pasageri surprinși la sosiri, cu pașapoartele în mână, căutau locul unde se controlează pașapoartele. Acestora li s-a  explicat că nu mai este necesar și că sunt pasagerii primului zbor în care nu se mai efectuează controlul la frontieră. Primul val de decolări și aterizări de dimineață a decurs foarte bine, fără probleme.

Aeroportul Internațional "George Enescu" Bacău

Dacă în cazul primilor pasageri sosiți la Aeroportul Internațional Iași li se putea citi pe față ușoara dezorientare, pe fețele celor ajunși la Aeroportul Internațional "George Enescu" Bacău, care au trecut fără control de frontieră, am văzut încântarea, bucuria de a trăi momentul istoric, al cărui simbol nu-îl vom uita niciunl dintre cetățenii români, cu atât mai mult noi polițiștii de frontieră. Ca și în cazul celorlalte aeroporturi au fost luate toate măsurile organizatorice de infrastructură necesare separării fluxurilor Schengen și non-Schengen, astfel încât pasagerii să beneficieze de noile facilități. În contextul aderării României la spațiul Schengen, structurile Ministerului Afacerilor Interne, respectiv reprezentanții Poliției de Frontieră, Centrului Regional Împotriva Traficului de Persoane, Serviciului pentru Imigrări al Județului Bacău, Serviciului Județean de Poliție Transporturi Bacău au desfășurat, la Aeroportul Internațional „George Enescu” Bacău, activități de informare a primilor pasageri care au călătorit, în data de 31 martie,  între statele membre Schengen, cu privire la noile condiții, măsurile luate, verificările inopinate și utilizarea aplicației EDAC, documentele necesare pentru pasagerii români minori, prevenirea traficului de persoane, măsurile luate pentru asigurarea și menținerea ordinii și siguranței publice.

Pentru o mai bună înțelegere a mesajului transmis, polițiștii de frontieră din cadrul la Aeroportului Internațional „George Enescu” Bacău au realizat și distribuit pliante cu toate informațiile necesare pentru o călătorie liniștită și în siguranță.

Polițiștii de frontieră vor continua să își îndeplinească atribuțiile de serviciu cu rigurozitate pentru a garanta securitatea și siguranța acestui spațiu de liberă circulație.

Port Constanţa

Începând cu data de 31 martie a.c. Garda de Coastă aplică prevederile acquis-ului Schengen în ceea ce privește verificările la frontieră în punctele de trecere portuare de la frontiera maritimă a României.

Punctele de trecere la frontiera maritimă a României sunt: Mangalia, Constanța, Constanța Sud-Agigea și Midia.

Verificările de frontieră asupra echipajelor navelor și pasagerilor vor fi efectuate cu respectarea prevederilor Codului Frontierelor Schengen, în principal sub aceeași formă, însă cu unele excepții, precum unele prevederi specifice ce privesc navele de croazieră, navele de agrement, navele de pescuit, feriboturi și navele de transport de mărfuri.

Astfel, echipajele și pasagerii navelor care pleacă spre ori sosesc dintr-un port al unui stat membru, fără a tranzita și un port al unui stat terț, nu vor mai face obiectul controlului de frontieră, indiferent de naționalitate.

Totodată, în ceea ce privește navigația de agrement, în situația în care aceste tipuri de mijloace navale tranzitează doar porturi ale statelor membre, acestea pot intra într-un port în care nu este constituit punct de trecere a frontierei (ex. porturile turistice Tomis, Belona, Limanu).

Având în vedere faptul că majoritatea navelor comerciale care tranzitează porturile de la Marea Neagră sosesc din porturi din state terțe, verificările la frontiere vor fi efectuate în continuare sub aceeași formă, inclusiv asupra cetățenilor români care fac parte din echipajele acestora.

În ceea ce privește pasagerii și echipajele de pe navele care tranzitează Dunărea aceștia vor fi verificați în continuare până la luarea unei decizii privind ridicarea controalelor la frontierelor terestre, iar persoanele care tranzitează frontiera terestră dintre România si Bulgaria vor face în continuare obiectul controlului de frontieră.

În ceea ce privește cetățenii români minori, ca și în cazul adulților, aceștia nu vor mai efectua controlul de frontieră dacă se deplasează la bordul unei nave de agrement sau de croazieră într-un alt stat Schengen. Aceștia nu vor avea nevoie de un alt aviz suplimentar, putând să călătorească în spațiul Schengen cu îndeplinirea acelorași condiții ca până în prezent.

Pentru deplasările către state non-Schengen, atât pentru adulți cât și pentru minorii români, condițiile de călătorie rămân neschimbate, iar verificarea documentelor se va face la filtrele de control ale Poliției de Frontieră.

  • 31 martie 2024 - Aderarea României la Spațiul Schengen Aerian şi Maritim
  • 31 martie 2024 - Aderarea României la Spațiul Schengen Aerian şi Maritim
  • 31 martie 2024 - Aderarea României la Spațiul Schengen Aerian şi Maritim
  • 31 martie 2024 - Aderarea României la Spațiul Schengen Aerian şi Maritim
  • 31 martie 2024 - Aderarea României la Spațiul Schengen Aerian şi Maritim
  • 31 martie 2024 - Aderarea României la Spațiul Schengen Aerian şi Maritim
  • 31 martie 2024 - Aderarea României la Spațiul Schengen Aerian şi Maritim
  • 31 martie 2024 - Aderarea României la Spațiul Schengen Aerian şi Maritim
  • 31 martie 2024 - Aderarea României la Spațiul Schengen Aerian şi Maritim

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe