La data de 1 aprilie 2024, Școala de Perfecționare a Pregătirii Personalului Poliției de Frontieră Drobeta-Turnu Severin a împlinit 30 de ani de existență - o vârstă a maturității profesionale și a conturării depline a unei identități instituționale, aflată în permanentă evoluție. Școala și întreg personalul acesteia au trăit, cu emoția firească, împlinirea a trei decenii de existență pe meleaguri mehedințene, pe parcursul cărora S.P.P.P.P.F. Drobeta-Turnu Severin s-a remarcat și se remarcă în continuare, așa cum sugerează și acronimul, prin Seriozitate, Profesionalism, Perseverență, Probitate, Performanță și Fermitate.
Scurt istoric. În baza Ordinului Ministrului de Interne nr. 05240 din 01.04.1994, se înființează Centrul de Perfecționare a Pregătirii Cadrelor de Grăniceri Orșova, din mun. Orșova, jud. Mehedinți, cu următoarea organizare: Comanda, Catedra de Pregătire de Specialitate și Militară, Catedra de Științe Socio-umane, Limbi Străine și Pregătire Fizică, Biroul Învățământ, Personal și Secretariat, Financiar, Biroul Servicii, Biroul Tehnic, Plutonul de Asigurare a Pregătirii de Luptă și Deservire. Prima serie de cursanți ai instituției (77 cursanți în total) a început pregătirea la data de 1 martie 1995. Din data de 01.07.1999, conform aprobării Ministrului de Interne nr. I/01043, instituția capătă denumirea de Centrul de Perfecționare a Pregătirii Cadrelor Poliției de Frontieră Orșova, iar din 01.07.2000 se schimbă denumirea în Școala de Aplicație Orșova. Din data de 01.06.2001, instituția revine la vechea denumire. În anul 2011, școala se restructurează, rămânând în structura acesteia trei catedre din cinci, Compartimentul Metodică, Compartimentul Secretariat și mai puțin de un sfert din personalul școlii. Din data de 15.12.2013, instituția se numește Școala de Perfecționare a Pregătirii Personalului Poliției de Frontieră Drobeta-Turnu Severin, conform O.M.A.I. nr. I/355/04.11.2013 și revine la organizarea din 2010.
Printre personalitățile marcante din istoria instituției amintim:
- General de brigadă Dumitru Luca, fondatorul Centrului de Perfecționare a Pregătirii Cadrelor de Grăniceri Orșova și personalitate importantă în istoria poliției de frontieră române;
- Colonel rez. Mircea Crețu, primul comandant al Centrului de Perfecționare a Pregătirii Cadrelor de Grăniceri Orșova. Acesta s-a aflat la conducerea școlii în perioada 01.06.1994 – 31.06.2000;
- Colonel rez. Ion Pașolea, director al instituției în perioada 01.07.2000-31.03.2009;
- Colonel rez. Alexandru Shinteie ocupă funcția de director al școlii în perioada 15.08.2009 – 31.07.2017;
- Colonel rez. Victor-Marius Ciobanu conduce Școala de Perfecționare a Pregătirii Personalului Poliției de Frontieră Drobeta-Turnu Severin în perioada 04.08.2017-28.12.2023.
La data de 1 aprilie 2024, la conducerea instituției se află împuternicit comisar șef de poliție Doru-Pompiliu Bogdan, directorul adjunct al școlii din 15.07.2017.
Oferta educațională. În cadrul instituției s-au derulat de-a lungul timpului numeroase cursuri și stagii de perfecționare ce au avut ca grup-țintă polițiști de frontieră, polițiști locali (din anul 2012 până în prezent), ofițeri din cadrul Direcției Generale Anticorupție și militari din cadrul MapN (începând cu anul 2018), printre care enumerăm: Combaterea fraudei în documente și vize – formatori multiplicatori, Modalități de depistare a falsurilor în documente, Cursul de inițiere în carieră pentru agenții de poliție încadrați din sursă externă, Debriefing, Investigarea infracțiunilor specifice P.F.R. – cercetare penală, Management șef sector/adjunct șef sector, Combaterea traficului internațional cu autovehicule furate, Cursul de capacitate pentru obținerea gradului profesional de subcomisar de poliție, Prevenirea și combaterea migrației ilegale, Verificări la frontieră în PTF, Culegerea și exploatarea informațiilor de interes operativ, Cunoașterea și aplicarea metodologiilor de lucru în dispeceratele P.F.R., Executare a supravegherii în PTF, Curs de Intervenție polițienească – tehnici și tactici de autoapărare, Stagii de formare EES și ETIAS, Stagiu „Respectarea identității etnico-lingvistice a romilor în activitățile specifice P.F.R.”, Curs de formare inițială pentru polițiști locali, Curs de formatori (începând cu anul 2015, în baza autorizării Autorității Naționale pentru Calificări), Stagii de perfecționare Foreign Terrorist Fighters și multe altele.
Printre realizările importante ale școlii amintim școlarizarea a 300 de elevi ai Școlii de Pregătire a Agenților de Poliție de Frontieră „Avram Iancu” Oradea în perioada 2005-2007, pregătirea pentru trei luni, în perioada 02.10-22.12.2017, a 142 de elevi din cei 280 admiși la Școala de Pregătire a Agenților de Poliție de Frontieră „Avram Iancu” Oradea în septembrie 2017.
În perioada 26-30.10.2020 s-a derulat în cadrul școlii cursul pilot finanțat de Agenția Frontex “Course on application of coercitive measures in carrying out specific missions related to the state border control” în parteneriat cu Centrul de Excelență în Securitatea Frontierei Ungheni din Republica Moldova, ca urmare a apelului deschis de Agenția Frontex – „Development and delivery of European Border and coast guard courses” – 2019/CFP/TRU/01.
De la înființare și până în prezent au beneficiat de perfecționarea pregătirii în cadrul școlii peste 12 000 de cursanți.
Academie Parteneră FRONTEX. În data de 03.08.2017, Școala de Perfecționare a Pregătirii Personalului Poliției de Frontieră Drobeta-Turnu Severin atinge un reper important în evoluția sa - devine Academie Parteneră Frontex. În perioada 2020 – 2024, majoritatea formatorilor din instituție au participat la instruirea polițiștilor de frontieră europeni în cadrul Agenției Frontex, pentru pregătirea corpului permanent al polițiștilor de frontieră europeni (Cat 1 – European Standing Corps) în Academiile Partenere Frontex din Koszalin și Ketrzyn din Polonia, în Italia și în Avila, Spania.
În perioada 21-24.11.2023, în cadrul Școlii de Perfecționare a Pregătirii Personalului Poliției de Frontieră Drobeta-Turnu Severin s-a organizat Joint Awareness Session, în cadrul proiectului pilot al Frontex Centurion. Sesiunea de pregătire s-a adresat ofițerilor Frontex și polițiștilor de frontieră români și a implicat atât formatori Frontex cât și formatori din cadrul S.P.P.P.P.F. Dr.-Tr. Severin.
Baza logistică. Unul din partenerii permanenți ai Școlii de Perfecționare a Pregătirii Personalului Poliției de Frontieră Drobeta-Turnu Severin este Clubul Sportiv Victoria Drobeta-Turnu Severin, care pune la dispoziția școlii întreaga sa bază sportivă formată din terenuri de tenis, un teren sintetic de minifotbal, un teren de fotbal de dimensiuni standard cu gazon natural, sală de forță, tenis de masă și alte dotări. Toată baza sportivă este folosită de personalul școlii și de cursanți, activitățile sportive organizate și ședințele practice primind mereu un feedback pozitiv din partea cursanților. Tot la capitolul Logistică menționăm că școala se află în proces de modernizare și reabilitare termoenergetică prin intermediul Programului Național de Redresare și Reziliență. În acest sens, se va îmbunătăți eficiența energetică a clădirilor și se vor renova și dota toate sălile de clasă și laboratoarele din cadrul instituției. În perioada ianuarie 2024 – septembrie 2026, în cadrul școlii se derulează, prin Programul de Cooperare Transfrontalieră IPA INTERREG România-Serbia, proiectul SAFE – „Safer climate within the Romanian-Serbian border area”, finanțat de MDLPA. În cadrul proiectului se va construi un simulator de punct de trecere a frontierei, se va echipa școala cu tehnică și materiale didactice moderne, în scopul sprijinirii și dezvoltării procesului de învățare.
Tradiții și cultură. În vara anului 2023, în cadrul instituției s-a organizat Tabăra Police Border Kids Academy, în cadrul căreia 20 de copii cu vârste între 10 și 15 ani, dintre care trei copii de cetățenie ucrainiană, au participat la antrenamente și sesiuni de autoapărare, au efectuat vizite în laboratoarele școlii și în zona de frontieră și multe alte activități, în scopul promovării valorilor Poliției de Frontieră Române. De asemenea, în cadrul școlii s-au desfășurat activități diverse care au avut ca scop prezentarea activităților specifice derulate în S.P.P.P.P.F. Dr.-Tr. Severin și promovarea meseriei de polițist de frontieră în rândul tinerilor, printre care amintim: Ziua Porților Deschise, lecții-vizită ale copiilor din jud. Mehedinți în Săptămâna Altfel, vizite ale lucrătorilor din instituție la diverse instituții de învățământ, în urma invitațiilor transmise de acestea, concursuri adresate școlarilor din mun. Drobeta-Turnu Severin, proiecte derulate în comun cu diferite instituții publice în cadrul Protocoalelor de colaborare, activități dedicate copiilor cu prilejul zilei de 1 iunie, primirea colindătorilor cu prilejul Sărbătorii Nașterii Domnului, expoziții cu mărțișoare ale copiilor la începutul primăverii și multe altele. De asemenea, menționăm că ori de câte ori s-a solicitat sprijinul, școala a găzduit turneul final al Campionatului de Oină al M.A.I. Reprezentanți ai școlii au participat de fiecare dată la sărbătorirea evenimentelor culturale și istorice organizate în Garnizoana Drobeta-Turnu Severin. Nu în ultimul rând, menționăm numeroasele acțiuni umanitare în care școala a fost implicată în ultimii ani: dotarea bibliotecilor din cadrul școlilor gimnaziale din mediul rural cu manuale/reviste/cărți de interes educațional pentru școlari, acțiuni de eclogizare pe raza municipiului Drobeta-Turnu Severin, donarea de alimente, haine, rechizite și jucării familiilor nevoiașe din jud. Mehedinți, donare de sânge și multe altele. Cu fiecare prilej, școala a fost prezentă în comunitate promovând valori morale înalte, fapt ce a determinat-o să fie mândria orașului de foarte mulți ani.
Cu ocazia împlinirii a 30 de ani de existență, ne exprimăm gratitudinea pentru numeroasele realizări instituționale din toți acești ani, pentru proiectele mărețe în care școala a fost implicată, pentru eforturile depuse de cei care au lucrat și de cei care încă profesează aici, pentru susținerea I.G.P.F. și a colaboratorilor școlii și, mai ales, pentru prilejul de a contribui la un deziderat nobil – perfecționarea pregătirii polițiștilor de frontieră.
La mulți ani instituției și întregului personal!