Poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei Frontieră Iaşi au constat mai multe infracțiuni din sfera braconajului piscicol şi au ridicat în vederea continuării cercetărilor bunuri în valoare de aproximativ 2.700 de lei și aproximativ 63 de kilograme de pește.
* În data de 23 iunie a.c., în jurul orei 23.00, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Ţuţora - I.T.P.F. Iaşi, aflaţi în misiune pe raza localităţii de frontieră Chipereşti, judeţul Iaşi, au observat, pe malul stâng al râului Jijia, o persoană de sex masculin care pescuia prin metoda „japcă” - aruncare în apă a unei unelte de pescuit tip lansetă cu mulinetă, prevazută cu ancoră de metal şi plumb în vederea înţepării şi agăţării peştelui prin greblare.
În urma legitimării persoanei, colegii au stabilit că este cetățeanul român C.M., în vârstă de 44 de ani.
* Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Brăila - I.T.P.F. Iaşi, pe timpul desfăşurării unei misiuni specifice pe linia combaterii braconajului piscicol, au observat în zona kilometrului 3, pe brațul Calia al fluviului Dunărea, o persoană de sex masculin care se deplasa pe malul fluviului, având un sac de rafie de culoare albă. La observarea polițiștilor de frontieră, bărbatul a abandonat sacul și a încercat să fugă. În imediata apropiere, au mai fost identificaţi doi bărbaţi şi au fost descoperite două plase de pescuit tip monofilament, o plasă de pescuit tip naylon în două fire, şase unelte de pescuit comercial tip pripon şi o unealtă de pescuit tip vintir.
În continuarea cercetărilor, poliţişti de frontieră din cadrul aceluiaşi sector au pus în executare un mandat de percheziţie domiciliară, emis de judecătoria Brăila, ocazie cu care au descoperit o unealtă de pescuit din aţă. Totodată, colegii au stabilit faptul că proprietarul nu deţine autorizaţie/licenţă de pescuit comercial sau sportiv.
*Un alt echipaj al poliției de frontieră din cadrul aceluiași sector, a descoperit în Parcul Natural „Insula Mică a Brăilei”, iezer Popa, două unelte de pescuit, de tip prostovol şi năpatcă, precum şi cantitatea de 33 kilograme peşte din speciile crap şi plătică.
În urma verificărilor specifice, colegii noştri au stabilit că persoanele implicate în activităţile infracţionale sunt cetăţeni români, cu vârste cuprinse între 31 şi 64 de ani, toţi domiciliaţi pe raza judeţului Brăila.
În toate cazurile, polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor din sfera braconajului piscicol.
Uneltele de pescuit interzise la deţinere, în valoare de 2.695 de lei, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, iar întreaga cantitate de 63 de kilograme de pește a fost predată unei societăți comerciale spre valorificare.