Bilanţul activităţilor desfăşurate la nivelul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Galați în anul 2019

 

Pentru personalul din cadrul structurilor poliției de frontieră din județele Galați și Brăila, anul 2019 a reprezentat o perioadă în care s-au depus eforturi  pentru îndeplinirea atribuţiilor la toate nivelurile şi realizarea standardelor de calitate în domeniile ce revin poliţiei de frontieră: controlul frontierelor şi cooperarea poliţienească, combaterea infracţionalităţii transfrontaliere, evaziunii fiscale, asigurarea ordinii şi liniştii publice în zona de frontieră.

Realizări în domeniul propriu de competență

În anul 2019, punctele de trecere a frontierei de pe raza judeţului Galaţi au fost tranzitate de peste 2.809.000 de persoane și peste 907.000 de mijloace de transport, traficul fiind în uşoară creștere faţă de anul 2018.

Fapte ilegale constatate la frontieră

Acţiunile şi misiunile poliţiştilor de frontieră au vizat în principal combaterea infracţionalităţii transfrontaliere, fiind organizate acţiuni atât independent cât şi în cooperare cu celelalte structuri cu atribuţii în domeniu.

În perioada analizată au fost constatate 1.206 de fapte ilegale dintre care: 663 infracțiuni și 543 contravenții, valoarea sancțiunilor contravenționale fiind de peste 310.000 de lei. De asemenea, poliţiştii de frontieră gălățeni și brăileni au indisponibilizat bunuri în valoare totală de 1.192.270 lei.

Migraţia ilegală

În  anul 2019, pe raza județului Galați, au fost înregistrate 11 cazuri de încercare de trecere ilegală a frontierei de stat și un caz de constituire a unui grup infracțional organizat specializat în trafic de migranţi.

Cazuri  semnificative

*Poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Galați, sub coordonarea procurorilor  din cadrul  D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Galați, au desfăşurat cinci percheziţii domiciliare la mai multe locaţii de pe raza judeţului Galaţi, la persoane suspecte de constituirea unui grup infracțional organizat, specializat în trafic de migranți.
Cu ocazia efectuării perchezițiilor domiciliare au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 29 de telefoane mobile și suma de 5.900 de euro.
Din investigaţiile efectuate, s-a stabilit că membrii grupului infracţional ,cetăţenii români P.P., P.N. și B.M., cu vârste cuprinse între 42 și 48 de ani, domiciliaţi pe raza judeţului Galaţi, racolau persoane înregistrate ca fiind solicitante de azil în România și le transportau către vestul țării, cu scopul trecerii ilegale a frontierei de stat pentru a ajunge în ţări din vestul Europei. Pentru aceste servicii migranții plăteau sume cuprinse între 500 și 2.000 de euro de persoană.
În cauză, sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat şi trafic de migranţi.

*Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Folteşti, judeţul Galaţi, au depistat pe direcţia localităţii de frontieră Ijdileni, la aproximativ 100 m distanţă de malul râului Prut, două persoane de sex masculin care nu aveau documente de identitate şi nu vorbeau limba română.
Pentru că nu îşi justificau prezenţa în zonă, bărbaţii au fost conduşi la sediul sectorului în vederea stabilirii identităţii şi efectuării cercetărilor.
În urma verificărilor specifice, poliţiştii de frontieră au stabilit că cele două persoane sunt cetăţeni din Siria, în vârstă de 33 de ani, care au trecut râul Prut cu ajutorul unui mijloc plutitor improvizat, cu intenţia de a ajunge în Germania.
Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat a României, persoanele în cauză fiind preluate de Serviciul pentru Imigrări Galați, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie dispuse măsurile legale care se impun.

Contrabanda și infracțiunile conexe

Pe linia prevenirii și combaterii contrabandei și a infracțiunilor conexe, la nivelul structurilor poliției de frontieră de pe raza județelor Galați și Brăila, au fost constatate 105 infracțiuni. Urmare a măsurilor întreprinse, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, 35.909 pachete  țigări, 74 kg tutun și 160 litri  alcool.  

Cazuri semnificative

* În Punctul de Trecere a Frontierei Galați rutier - I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în ţară, cetățeanul din R. Moldova, G.S., în vârstă de 31 de ani, conducând un autoturism marca Renault, înmatriculat în R. Moldova.
În baza profilului de risc, s-a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra autovehiculului, ocazie cu care echipa comună de control, formată  din poliţişti de frontieră și lucrători vamali, a descoperit ascunse, în spații special amenajate în podeaua și plafonul autoturismului în cauză, 97.600 de ţigarete (4880 de pachete), de proveniență duty-free.
Conform prevederilor legale, a fost luată măsura reţinerii ţigărilor în valoare totală de 4.392 de lei şi a autoturismului, în valoare de 18.000 de lei, în vederea continuării cercetărilor.

*În Punctul de Trecere a Frontierei Oancea - I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în ţară, cetăţeanul român B.V., în vârstă de 52 de ani, domiciliat pe raza municipiului Bucureşti, conducând un autovehicul marca Volkswagen Transporter, înmatriculat în România.
La controlul de frontieră, echipa comună a descoperit ascunse, printre obiecte de mobilier, 14 cutii de carton, învelite cu folie de plastic de culoare neagră, ce conţineau 144.600 de ţigarete, cu timbru de acciză R. Moldova.
Conform prevederilor legale, a fost luată măsura reţinerii ţigărilor în valoare totală de 8.500 de lei şi sancţionarea contravenţională a bărbatului cu amendă în valoare de 10.000 de lei.

Infracțiuni privind droguri de mare risc

Pe linia infracțiunilor de deţinere ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept, au fost constatate nouă infracțiuni. Au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor peste 5300 grame de substanță vegetală, susceptibilă a fi canabis și opt comprimate de metadonă.

Caz semnificativ

Poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Galaţi şi al Sectorului Poliţiei de Frontieră Brăila, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, au efectuat două percheziţii domiciliare pe raza municipiului Brăila, în baza autorizaţiilor emise de Judecătoria Brăila.
În urma acestora au fost descoperite și ridicate în vederea continuării cercetărilor 533 flacoane cu parfum, cu însemnele unor mărci cunoscute și care sunt susceptibile a fi contrafăcute, în valoare totală de 143.735  lei, dacă ar fi originale.
Pe timpul cercetărilor efectuate s-a stabilit faptul că bunurile aparțineau brăileanului P.M., în vârstă de 25 de ani și urmau să fie comercializate pe diferite site-uri de specialitate, ca produse originale, pentru a obţine profit.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracţiunii de punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare.

Nerespectarea regimului armelor și munițiilor

Pe linia infracțiunilor de nerespectare a regimului armelor și munițiilor, au fost constatate trei infracțiuni, ocazie cu care au fost confiscate un pistol, trei arme de tir sportiv cu aer comprimat și 333 elemente de muniție.

Caz semnificativ

În Punctul de Trecere a Frontierei Oancea – I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei, ca pasager într-un autoturism marca Mercedes, cetățeanul român Z.I., în vârstă de 32 de ani.
În baza profilului de risc, s-a procedat la efectuarea unui control amănunțit asupra mijlocului de transport și persoanei în cauză. Astfel, echipa  comună de control, formată din polițiști de frontieră și lucrători vamali, a descoperit trei arme de tir sportiv cu aer comprimat, de calibru 4,5 mm, 317 alice, de calibru 4,5 mm și un harpon de pescuit, ascunse în compartimentul roții de rezervă al autoturismului.
În cauză bărbatul este cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de contrabandă calificată și nerespectarea regimului armelor și munițiilor, iar armele, cartușele și harponul de pescuit au fost ridicate de către lucrătorii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase - I.P.J. Galați.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe