Analiza activității Gărzii de Coastă în anul 2018

În data de 15.02.2019, începând cu ora 12.00, la sediul Gărzii de Coastă, a avut loc şedinţa de evaluare a activităţii instituţiei, în prezenţa domnului comisar șef de poliţie Adrian POPESCU, împuternicit inspector general al Poliţiei de Frontieră Române, a prefectului județului Constanța Dumitru Dan JEACĂ și a altor invitați din cadrul instituțiilor cu care Garda de Coastă cooperează.

Directorul Gărzii de Coastă, comisar şef de poliţie CICU Laurențiu-Cristian, a prezentat invitaţilor principalele realizări ale poliţiştilor de frontieră constănţeni şi tulceni în anul 2018.

Anul 2018 a reprezentat pentru personalul Gărzii de Coastă o perioadă în care s-au continuat eforturile pentru îndeplinirea atribuţiilor la toate nivelurile şi pentru realizarea standardelor de calitate în domeniile ce revin Poliţiei de Frontieră Române – controlul şi supravegherea frontierei de stat şi cooperarea poliţienească.

Valori de trafic

În anul 2018, la Punctele de Trecere a Frontierei cu specific rutier din competența Gărzii de Coastă s-au înregistrat următoarele valori de trafic: aproximativ 2.722.190 persoane, din care 1.804.264 cetăţeni U.E. şi 917.926 cetăţeni non-UE  și 765.439 mijloace de transport.

Fapte ilegale constatate la frontieră

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat acţiuni de constatare şi cercetare a faptelor prevăzute de legea penală pentru a realiza prevenirea si combaterea fenomenului infracţional în zona de competenţă.

Astfel, în anul 2018, au fost constatate 650 infracţiuni și au fost aplicate 739 contravenţii cu o valoare de 356.535 lei, iar valoarea bunurilor confiscate a fost de 29.277.800 lei.

Combaterea migraţiei ilegale şi a traficului de migranţi

Structurile specializate ale Gărzii de Coastă au acţionat pe această linie de muncă în cooperare cu alte structuri ale statului cu atribuţii în domeniu, pentru identificarea fluxurilor migraţioniste pe teritoriile statelor membre, depistarea străinilor cu şedere ilegală şi a celor care au făcut obiectul traficului de migranţi.

Măsuri de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat au fost dispuse atât la graniţa cu Bulgaria, cât şi la Marea Neagră, Garda de Coastă dispunând de dotările și capacitățile navale necesare pentru a asigura patrularea și intervenția pe mare.

În perioada analizată au fost înregistrate un număr de 39 de cazuri de treceri ilegale a frontierei de stat, în care au fost depistați 127 cetățeni străini, în timp ce încercau să treacă ilegal frontiera de stat. 

În privinţa traficului de migranţi, au fost înregistrate 25 cazuri în care au fost implicați 15 facilitatori (9 Moldova, 4 Turcia și 2 din Bulgaria) care au facilitat trecerea ilegală a frontierei de stat a 102 migranţi.

La frontiera maritimă nu au fost înregistrate cazuri de transporturi de migranți cu ambarcațiuni, cazurile de migrație ilegală înregistrate în anul 2017, neavând continuitate în anul 2018.

Astfel, considerăm că măsurile dispuse de Garda de Coastă pentru securizarea frontierei maritime, cercetările făcute în fiecare caz, care au dus la identificarea și arestarea călăuzelor, dar și buna cooperare între statele riverane Mării Negre în cadrul Forumului de Cooperare la Marea Neagră, în special cu autorităţile de frontieră din Bulgaria și Turcia, au dus la descurajarea eventualelor încercări ale traficanților de a mai traversa Marea Neagră pentru a ajunge în România.

Caz semnificativ:

Un cetățean bulgar, arestat preventiv pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi

În data de 27.09.2018, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă – Serviciul Prevenirea și Combaterea Infracționalității Transfrontaliere, Compartimentul Sprijin Operativ și Sectorul Poliției de Frontieră Ostrov,  au desfăşurat o acţiune pe linia combaterii migraţiei ilegale, în cadrul căreia au monitorizat activitatea infracțională a unei grupări ce se ocupa cu traficul de migranți.
Astfel, a fost identificat si oprit în trafic, pe autostrada A2, un autoturism înmatriculat în Republica Bulgaria, condus de un cetățean bulgar, care transporta șase persoane ce nu vorbeau limba română şi nu îşi justificau scopul călătoriei.
Persoanele în cauză au fost duse la sediul Sectorului Poliției de Frontieră Ostrov pentru continuarea cercetărilor, unde s-a stabilit că sunt cetățeni irakieni, patru adulți cu vârste cuprinse între 22 și 27 de ani și doi minori în vârstă de 3, respectiv 7 ani.
În urma cercetărilor, poliţiştii de frontieră au stabilit că cei şase au intrat ilegal în România, pe la frontiera verde”, în zona localității Ostrov.  De acolo au fost preluați de cetățeanul bulgar, N.E.T., în vârstă de 48 de ani, cu scopul de a-i transporta până în Germania, contra sumei de 8.000 de euro, de persoană.
În cauză, polițiștii de frontieră au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat pentru cetățenii irakieni, respectiv trafic de migranți pentru cetățeanul bulgar, pentru a stabili întreaga arie infracţională şi depistarea tuturor persoanelor implicate.
Cercetările s-au derulat sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, cetățeanul bulgar fiind prezentat Judecătorului de Drepturi şi Libertăţi din cadrul Tribunalului Constanţa, care a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a acestuia.
Totodată, au fost întreprinse demersurile necesare pentru punerea în aplicare a acordului de readmisie româno-bulgar, cei șase cetățeni irakieni fiind preluaţi de autorităţile de frontieră bulgare, pentru continuarea cercetărilor şi luarea măsurilor legale.

Combaterea contrabandei cu țigări, tutun, alcool și combustibil petrolier

În perioada analizată au fost înregistrate 37 cazuri de trafic cu ţigarete şi tutun în care au fost implicate 73 de persoane.

Poliţiştii de frontieră au depistat 167.831 pachete cu țigări diferite mărci, precum și cantitatea de 20 kg tutun, în valoare de 1.648.256 lei, 2.550 litri alcool etilic și 487 litri vin contrafăcut, în valoare de 234.370 lei.

De asemenea, a fost confiscată cantitatea de 1.775 litri motorină și benzină, în valoare de 4.558 lei.

 Caz semnificativ:

Peste 91.900 de pachete cu țigări de contrabandă descoperite în urma unor percheziţii domiciliare

În perioada noiembrie 2017 – aprilie 2018, în urma activităţilor informativ-operative desfăşurate de poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă - Serviciul Prevenirea și Combaterea Migrației Ilegale și Infracționalității Transfrontaliere, împreună cu lucrători din cadrul S.C.M.I.I.T. al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, cu sprijinul S.T.P.F. Constanța, s-a stabilit că mai multe persoane de pe raza judeţului Constanţa au ca principală preocupare contrabanda cu ţigări, sens în care s-au desfășurat mai multe activități specifice în vederea documentării cazului.
Astfel, în data de 05.05.2018, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au oprit în trafic, în municipiul Constanţa, o autoutilitară în care se aflau doi cetăţeni români, în vârstă de 32 și 52 de ani, domiciliați pe raza judeţului Constanţa, despre care existau date și informații că sunt implicați în activităţi de contrabandă cu țigări. Deoarece în autovehicul au fost identificate baxuri ce conțineau pachete cu țigări fără marcaje fiscale, bărbații au fost duși la sediul Gărzii de Coastă, în vederea continuării cercetărilor.
Totodată, poliţiştii de frontieră, sub directa coordonare a procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, au pus în aplicare zece mandate de percheziţie domiciliară emise de judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Constanța - Secția Penală, la mai multe imobile de pe raza judeţului Constanţa, în vederea identificării și a altor cantități de țigarete provenite din contrabandă.
Astfel, în urma efectuării percheziţiilor domiciliare au fost identificate și ridicate în vederea confiscării următoarele bunuri și valori: 91.912 pachete cu ţigări de contrabandă mărcile Palace, Rothmans, Fast, Elegance, Ashima, Marble, Assos, Compliment şi Goldengate, în valoare estimată de 919.120 lei, au fost indisponibilizate opt autoturisme, evaluate la 270.000 lei, articole electronice în valoare de 8.000 lei şi  diferite sume de bani.

Combaterea traficului cu bunuri contrafăcute și nedeclarate

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au acţionat, alături de lucrătorii vamali, în zona de competenţă pentru combaterea infracţiunilor privind dreptul de proprietate intelectuală şi a folosirii actelor nereale faţă de autoritatea vamală, activităţile desfăşurându-se cu precădere în porturile Constanța Sud Agigea şi Constanţa.

În anul 2018 au fost înregistrate 74 de cazuri privind infracţiunile de punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate, în care au fost implicate 77 persoane, cetăţeni români şi străini.

În perioada de referință au fost ridicate în vederea confiscării un număr de aproximativ 439.890 de articole diverse, constând în: articole de îmbrăcăminte, încălţăminte, jucării pentru copii, uz casnic, produse igienă personală, valoarea acestora, dacă ar fi fost originale, fiind de aproximativ 23.578.290 lei.

De asemenea, la capitolul bunuri ce fac obiectul infracţiunilor de folosire de acte nereale sau falsificate către Autoritatea Naţională Vamală au fost înregistrate 17 cazuri cu 18 persoane implicate, fiind confiscate 92.212 bunuri diverse în valoare de 739.926 lei.

Poliţiştii de frontieră constănţeni au constatat faptul că cea mai mare parte din aceste mărfuri a fost depistată în porturile maritime din judeţul Constanţa, importurile fiind realizate de administratorii unor societăţi comerciale din România, care aduc din China bunuri de larg consum în sistem containerizat. Aceste bunuri sunt expediate pe cale maritimă prin folosirea unor firme de transport care îşi desfăşoară activitatea în mod legal în România. Majoritatea societăţilor comerciale implicate în acest fenomen infracţional au sediul în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov şi au puncte de lucru în cadrul platformelor comerciale din apropierea capitalei.

Caz semnificativ:

Încălţăminte şi articole vestimentare susceptibile a fi contrafăcute, confiscate în Portul Constanţa Sud Agigea

În data de 06.11.2018, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în baza analizei de risc, împreună cu lucrătorii vamali au efectuat un control amănunțit la un container sosit din China, având ca destinatar o societate comercială de pe raza municipiului București. Administratorul societăţii comerciale este un cetăţean polonez, în vârstă de 54 de ani.
În urma controlului, au fost descoperite 6.240 articole vestimentare şi incălţăminte  (ghete și treninguri) susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală al unor mărci cunoscute.
Bunurile, a căror valoare dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă ar fi avut valoarea de aproximativ 3.914.000 lei, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor de către lucrătorii vamali, iar poliţiştii de frontieră au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate.

Combaterea traficului internaţional cu auto furate

Pentru combaterea fenomenului infracţional pe această linie au fost executate acţiuni în punctele de trecere și în zona de frontieră, fiind efectuate verificări și schimb de date suplimentare prin intermediul centrelor de contact cu biroul SIRENE şi INTERPOL, având ca rezultat depistarea autovehiculelor furate, precum şi a faptelor de fals, uz de fals a documentelor autoturismelor.

Poliţiştii de frontieră au constatat în zona de competenţă, independent sau în cooperare cu poliţişti din cadrul I.P.J. Constanţa – Compartimentul Furturi Auto, un număr de 15 infracţiuni, în care s-au întocmit 15 dosare penale, fiind depistate 15 autovehicule furate în valoare aproximativă de 481.520 lei.

Caz semnificativ:

Autoturism marca BMW X6, semnalat furat din Marea Britanie, descoperit în P.T.F. Ostrov

În data de 05.06.2018, la Punctul de Trecere a Frontierei Ostrov, județul Constanța, s-a prezentat pe sensul de ieșire din ţară un cetăţean român, în vârstă de 47 de ani, cu domiciliul în județul Suceava, la volanul autoturismului marca BMW, model X6, înmatriculat în Marea Britanie.
Cu ocazia controlului documentelor de călătorie, polițiștii de frontieră au efectuat verificări suplimentare cu privire la autoturismul în cauză, în urma cărora au constatat că autovehiculul este căutat de autorităţile din Marea Britanie, acesta fiind declarat furat.
Faţă de cele constatate, persoana în cauză a declarat că nu este proprietarul mașinii și că intenționa să meargă în Bulgaria pentru a efectua formalitățile în vederea înmatriculării acesteia, fără să știe că este semnalată ca fiind furată.
Autoturismul, în valoare de aproximativ 230.000 lei, a fost indisponibilizat la sediul Gărzii de Coastă până la finalizarea cercetărilor, iar în cauză poliţiştii de frontieră au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt.

Combaterea braconajului piscicol

În anul 2018, prin folosirea în comun a informaţiilor, în cooperare cu Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură şi Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au organizat şi desfăşurat peste 417 acţiuni de monitorizare şi control a activităţilor de pescuit din zona de competenţă maritimă, fluvială pe Dunăre, respectiv Delta Dunării.

În urma acţiunilor desfăşurate pe raza judeţelor Constanţa şi Tulcea, au fost constatate un număr de 135 infracţiuni şi au fost aplicate 19 contravenţii (valoare totală 8.780 lei). Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării aproximativ 5.000 kilograme de peşte din specii diferite, 23 de ambarcaţiuni şi 15 motoare de barcă și plase în lungime totală de aproximativ 45.100 metri (avă, textil, monofilament).

Poliţiştii de frontieră au întocmit lucrări penale persoanelor implicate, fiind cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de braconaj piscicol, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 64 din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.

Cazuri semnificative:

Peste 250 kg peşte fără documente legale şi plase monofilament, confiscate de poliţiştii de frontieră tulceni

În data de 06.02.2018, în jurul orei 15:00, un echipaj format din poliţişti de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Tulcea, a oprit pentru control, pe raza localităţii Sălcioara, un atelaj hipo. Acesta era condus de cetățeanul român B.N., în vârstă de 42 ani, domiciliat pe raza judeţului Tulcea.
În urma verificării atelajului, au fost descoperite 15 unelte din plasă de tip monofilament, interzise la deținere, în care se aflau 252 kilograme de peşte, din speciile șalău, biban, babuşcă, plătică şi caras, în stare proaspătă, pentru care persoana în cauză nu a putut prezenta documente legale. 
Întreaga cantitate de peşte a fost predată unei societăţi comerciale de profil, conform procedurile legale, iar plasele monofilament, în lungime de 1.200 metri, au fost ridicate în vederea confiscării.
În cauză, poliţiştii de frontieră au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de producerea, importul, deţinerea, comercializarea sau utilizarea uneltelor de plasă de tip monofilament.

Aproximativ 32 kg de sturion, fără documente legale, descoperite la Tulcea

În data de 17.04.2018, în jurul orei 16.00, poliţiștii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Tulcea – Biroul Prevenire și Combaterea Infracționalității Transfrontaliere împreună cu scafandrii din cadrul Compartimentului Sprijin Operativ, acționând în baza unei informaţii, au identificat în zona lacului Razelm, județul Tulcea, un cetățean român, în vârstă de 38 de ani, domiciliat pe raza judeţului Tulcea, care avea un sac plin cu pește.
În urma verificărilor, polițiștii de frontieră au descoperit, în sac, cantitatea de 31,7 kg de peşte, din familia sturioni, speciile păstrugă și nisetru, în stare proaspătă, pentru care persoana în cauză nu deţinea documente legale.
Cantitatea de pește a fost redată mediului natural în prezența reprezentanților Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură, iar în cauză polițiștii de frontieră au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deţinerea, transportul sau comercializarea sturionilor capturați pe teritoriul României din habitatele piscicole naturale, precum și a produselor și subproduselor obținute din aceștia, fără respectarea prevederilor legale în vigoare.

Salvarea vieţii omeneşti pe mare şi fluviu

Acţiunile de căutăre şi salvare a vieţilor omeneşti pe Marea Neagră şi pe fluviul Dunărea (misiuni de tip "search and rescue") au continuat să fie o prioritate pentru Garda de Coastă. În perioada menţionată s-au executat 25 acțiuni S.A.R, dintre care 18 au fost desfășurate la Dunăre și 7 la Marea Neagră, fiind astfel salvate 62 de persoane.       

În toate situaţiile s-a răspuns prompt, asigurându-se atât intervenţia cu mijloacele proprii, cât şi în coordonarea acţiunilor alături de alte instituţii.

Cooperarea internaţională

Un factor important în activitatea Gărzii de Coastă îl reprezintă cooperarea internaţională care are ca scop dezvoltarea de mecanisme pentru a asigura contracararea fenomenului infracţional şi implicit asigurarea unui înalt nivel de securitate a frontierei terestre şi maritime.

Astfel, atât în plan bilateral, cu R. Bulgaria, Turcia şi R. Ucraina, cât şi regional, în cadrul Forumului de Cooperare la Marea Neagră, au fost îndeplinite angajamentele asumate şi îndeplinite prevederile planurilor de cooperare.

Totodată, trebuie menţionată contribuţia pozitivă şi constantă la activităţile organizate de Agenţia FRONTEX (operaţiuni, activităţi de pregătire, întâlniri de lucru). Astfel, în anul 2018, pentru asigurarea securităţii frontierei maritime europene în Grecia, 2 nave maritime au participat în operaţiuni coordonate de Agenţia FRONTEX, efectuând misiuni şi  acţiuni de căutare şi salvare, în care poliţiştii de frontieră au salvat peste 600 de persoane.

  • ANALIZA ACTIVITĂŢII GĂRZII DE COASTĂ ÎN  ANUL 2018
  • ANALIZA ACTIVITĂŢII GĂRZII DE COASTĂ ÎN  ANUL 2018
  • ANALIZA ACTIVITĂŢII GĂRZII DE COASTĂ ÎN  ANUL 2018
  • ANALIZA ACTIVITĂŢII GĂRZII DE COASTĂ ÎN  ANUL 2018
  • ANALIZA ACTIVITĂŢII GĂRZII DE COASTĂ ÎN  ANUL 2018
  • ANALIZA ACTIVITĂŢII GĂRZII DE COASTĂ ÎN  ANUL 2018

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe