Pakistanez cu pașaportul altei persoane, depistat la frontieră

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Borș au depistat un  tânăr în vârstă de 22 de ani, cetăţean pakistanez, care a încercat să iasă ilegal din ţară folosindu-se de un pașaport care aparţinea altei persoane.

În data de  24.11.2019, în jurul orei 09.00, la Punctul de Trecere a Frontierei Borș, s-a prezentat pentru a efectua formalităţile de frontieră, o persoană de sex masculin, pasager într-un taximetru, marca Renault, înmatriculat în România.

La controlul de frontieră, bărbatul a prezentat un pașaport eliberat de autoritățile pakistaneze și un permis de rezidență german. Cu ocazia verificării documentului, poliţiştii de frontieră au constatat că între persoana prezentă la control şi fotografia din paşaport există diferenţe de fizionomie, motiv pentru care aceasta a fost condusă la sediul instituției pentru cercetări.

În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit că bărbatul se numeşte M.D., este cetăţean pakistanez, în vârstă de 22 de ani şi a declarat că documentul de călătorie  l-a procurat de la un conațional din România. Persoana în cauză a recurs la această metodă deoarece nu deţinea viză valabilă pentru spaţiul Schengen, el intenționând să ajungă în Franța.

Totodată, s-a constatat faptul că șoferul de taxi, un cetăţean român, în vârstă de 35 de ani, știa că pasagerul  se va legitima cu documentul altei persoane.    

În cauză, poliţiştii de frontieră au luat măsura întreruperii călătoriei persoanelor, efectuând totodată cercetări, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de migranți pentru șofer și fals privind identitatea, tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat pentru cetățeanul străin, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie dispuse măsurile legale care se impun.

Menţionăm faptul că, „fapta persoanei care racolează, îndrumă, călăuzeşte, transportă sau adăposteşte o persoană, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României constituie trafic de migranţi şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani. (art. 263 Cod penal)”.

Recomandăm persoanelor care domiciliază în apropierea frontierei de stat sau care desfăşoară activităţi de transport, de taximetrie sau de transport ocazional să anunţe imediat echipajele Poliţiei de Frontieră sau să sune la numărul de telefon 021.9590 (serviciu telefonic care funcţionează non-stop) în momentul în care cetăţeni străini le solicită astfel de servicii.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe