Analiza activităţilor desfăşurate de către Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea în anul  2020

În data de 02.02.2020 la sediul I.T.P.F. Oradea, în prezenţa domnului chestor de poliţie Bondar Marin, adjunct al inspectorului general al Poliţiei de Frontieră Române, a avut loc analiza activităţilor desfăşurate de către Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea  în anul  2020.

La această activitate au participat: conducerea inspectoratului, poliţişti de frontieră cu funcţii de conducere din cadrul I.T.P.F. Oradea, şefii structurilor subordonate din judeţul Bihor şi în sistem videoconferință cu șefii structurilor din județul Arad. 

Cu această ocazie, împuternicit inspector șef al ITPF Oradea, domnul comisar-șef de poliție Mihail Cosmin BOLDIȘ, a prezentat principalele realizări din domeniile de activitate.

I.T.P.F. Oradea este structura teritorială a Poliției de Frontieră Române care gestionează problemele specifice frontierei de stat la graniţa cu Ungaria și răspunde de întreaga activitate a structurilor subordonate cu privire la supravegherea şi controlul trecerii frontierei de stat în scopul prevenirii şi combaterii migraţiei ilegale, a faptelor specifice criminalităţii transfrontaliere, respectării regimului juridic al frontierei de stat în zona de responsabilitate.

Îndeplineşte atribuţiile împuternicitului de frontieră al României în relaţia cu Ungaria și realizează cooperarea cu structurile similare din ţările U.E. şi cele vecine prin intermediul punctelor de contact.

Conform datelor statistice existente la nivelul I.T.P.F. Oradea prin punctele de trecere a frontierei subordonate inspectoratului situaţia operativă se prezintă astfel:

Valori de trafic

 În cursul anului 2020, prin punctele de trecere a frontierei din cadrul I.T.P.F. Oradea, au tranzitat frontiera României 9.339.740 persoane (5.514.013 persoane la nivelul județului Arad și 3.825.727 persoane la nivelul județului Bihor), cu aproximativ 46,64% mai puțin față de anul anterior.  

În ceea ce priveşte mijloacele de transport, în anul 2020,  au fost efectuate formalităţile de  frontieră pentru  peste 4.500.000 autovehicule. În ceea ce priveşte situaţia generală a traficului mijloacelor de transport, se constată o scădere (aproximativ 33%) a valorilor de trafic înregistrate în anul 2020, comparativ cu anul 2019.

Nepermiterea intrării în ţară

În cursul anului 2020 nu s-a permis intrarea în ţară unui număr de 363 persoane, ca urmare a faptului ca nu îndeplineau condiţiile legale. De asemenea, la controlul de frontieră, în  perioada de referinţă, au fost depistate 25.594 alerte de interes naţional, fiind depistaţi la frontieră 335 urmăriţi general şi internaţional care au fost predaţi autorităţilor competente, în vederea dipunerii masurilor legale.

 Acte ilegale

 La nivelul I.T.P.F. Oradea au fost constatate 5.963 acte ilegale din care: 5.709 infracţiuni şi 254 contravenţii. Cele mai multe acte ilegale au vizat tentativele de ieşire/intrare ilegală în/din ţară, trecerile ilegale şi infracțiuni de fals/uz de fals.  

Migraţia ilegală

În anul 2020, au fost depistate pe linia migrației ilegale peste 4.470 persoane, care au acționat ilegal în zona de competență a I.T.P.F. Oradea, atât la frontiera verde, cât şi în punctele de trecere a frontierei.

În perioada supusă analizei la frontiera „verde” au fost depistați 3.370 cetățeni străini  în tentativă de trecere ilegală a frontierei sau în apropierea frontierei de stat.  Din punct de vedere al cetățeniei, se menține ridicat numărul migranților proveniți din statele generatoare de migranți din Orientul Mijlociu, însă pentru anul 2020 se observă o creștere semnificativă a numărului de migranți proveniți din Afganistan (în special în ultimele luni ale anului) și Siria.

Moduri de operare verde:

  • deplasarea cu diferite mijloace de transport până în Arad sau Oradea, apoi cu taxi până în apropierea unor localităţi din proximitatea frontierei, iar de acolo pe jos peste câmp spre frontieră, folosindu-se de aplicaţiile de hărţi ale telefoanelor mobile, ori de diverse detalii de planimetrie (ape curgătoare care traversează frontiera, calea ferată, alte căi de comunicație);
  • costituirea grupurilor de migranți în zona loc. Timișoara și deplasarea spre frontieră cu autoturismele călăuzelor sau transportatorilor în vederea trecerii ilegale a acesteia;

În punctele de trecere din zona de competenţă I.T.P.F. Oradea au fost depistate peste 1000 de persoane  care au încercat să treacă ilegal frontiera,  ascunse în diferite mijloace de transport,  sau  prin evitarea controlului la frontieră. Începând cu luna septembrie 2020 s-au înregistrat creșteri  ale detecțiilor în punctele de trecere ale frontierei. Se remarcă faptul că peste 87% din detecții s-au înregistrat în P.T.F. Nădlac II si Nădlac I.

Din punct de vedere al modului de operare, aproximativ 91% din migranți au fost facilitați, fiind ascunși în compartimentele marfă ale automarfarelor, autoutilitarelor sau microbuzelor, iar cetățenii terți nefacilitați au fost depistați ascunși în/sub automarfare sau în tren ori au încercat să evite controlul de frontieră.

 În perioada analizată, la nivelul I.T.P.F. Oradea, au fost depistate peste 100 persoane care au utilizat documente de călătorie false/falsificate ori aparținând altor persoane.

Moduri de operare în P.T.F:

În cazul persoanelor ascunse în autovehicule:

  • ascunse în automarfare sau în microbuze, în spatele bagajelor/ în locașuri special amenajate;
  • ascunse pe osiile semiremorcilor;
  • ascunși pe platformele unor trenuri de marfă care transportau autoturisme

În anul 2020, la nivelul I.T.P.F. Oradea au fost înregistrate 141 de cazuri pe linia traficului de migranți, fiind depistați 166 de facilitatori.  Din punct de vedere al cetățeniei, 118 facilitatori sunt cetățeni UE (peste 73% cetățeni români), iar 48 sunt cetățeni terți (aproximativ 68% cetățeni turci, în general șoferi ai automarfarelor în care au fost depistați ascunși migranții). Dacă între P.T.F.-uri cele mai multe detecții s-au înregistrat în luna ianuarie, în P.T.F.-uri se observă o creștere semnificativă a detecțiilor începând cu luna septembrie.

  • Între P.T.F.-uri au fost depistați 45 facilitatori (37 cetățeni UE și 8 cetățeni terți) și 275 migranți facilitați.
  • În P.T.F.-uri au fost depistați 121 facilitatori (81 cetățeni UE și 40 cetățeni terți) și peste 920 migranți facilitați.

CONCLUZII :

  • Numărul detecțiilor pe linia migrației ilegale este în creștere la toți indicatorii, atât la frontiera verde, cât și în P.T.F.-uri. Creșterea semnificativă a numărului de detecții înregistrată în ultimele 2 luni ale anului 2019, s-a păstrat și în lunile ianuarie și februarie 2020, urmată, în perioada martie-mai, de o scădere a numărului migranților ilegali, iar începând cu luna iunie, trendul a redevenit ascendent.
  • În T.F.-uri, numărul migranților depistați ascunși în mijloace de transport a crescut, cele mai multe cazuri la frontiera româno-maghiară fiind înregistrate în P.T.F. Nădlac II. Întrucât grupurile depistate ascunse în mijoace de transport sunt mixte, acest lucru indică existența unor rețele de trafic de migranți, posibil transfrontaliere.

Măsuri la nivelul I.T.P.F. ORADEA în contextul Pandemiei  COVID - 19

    Activitatea I.T.P.F. Oradea a fost profund marcată în anul 2020 de izbucnirea pandemiei de Covid-19 și măsurile luate pentru prevenirea și combaterea efectelor acesteia. Astfel la nivelul instituţiei au fost dispuse masuri pentru fluidizarea  traficului in punctele de frontieră, în contextul  implementării masurilor dispuse la nivel naţional pentru limitarea răspândirii infecţiei cu Sars-Cov 2.

De asemenea, la nivelul instituţiei s-au luat măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei în rândul personalului propriu, asigurându-se echipament de protecție și efectuându-se instructaje pe această linie.

Infracţionalitatea  economico-financiară

Combaterea evaziunii fiscale, ca formă de manifestare a infracţionalităţii transfrontaliere a constituit una dintre direcţiile principale de acţiune a structurilor operative din cadrul I.T.P.F. Oradea.

Caracteristic zonei de competenţă, având la bază cazuistica operativă din domeniu, subliniem faptul că evaziunea fiscală în punctele de trecere a frontierei nu reprezintă o formă a macro-criminalităţii transfrontaliere, evenimentele operative având un conţinut sporadic, constatările Poliţiei de Frontieră fiind semnificative în domeniul traficului cu ţigări şi tutun.

Traficul de ţigări şi produse din tutun

Traficul cu țigarete de contrabandă și respectiv cu tutun, este prezent în continuare la frontiera României cu Ungaria, cantitățile mari descoperite cât și modalitățile prin care s-a încercat introducerea/scoaterea acestora în/din țară demonstrând faptul că acest fenomen a scăzut  în anul 2020.

În anul 2020, la nivelul I.T.P.F. Oradea, au fost confiscate 719.900 ţigarete, iar în ceea ce privește cantitatea de tutun confiscată în anul 2020, aici se înregistrează un trend ascendent, cantitatea confiscată fiind aproximativ de 10 ori mai mare față de perioada similară a anului 2019.

Astfel, în perioada de referință au fost înregistrate 5 cazuri de trafic ilicit cu țigarete și tutun, acestea intrând în categoria faptelor penale, toate fiind depistate în punctele de trecere a frontierei, spre deosebire de anul 2019, când țigaretele au fost descoperite în P.T.F.-uri, dar și pe căile de comunicații din zona de competență a I.T.P.F. Oradea.

Cea mai mare cantitate de țigarete capturate s-a înregistrat în luna martie/2020 (705.900 de țigarete), aceasta reprezentând 98% din totalul capturilor pentru anul 2020. În ceea ce privește cantitatea de tutun, aceasta a fost capturată în luna septembrie (13,10 kg. de tutun), caz înregistrat pe sensul de intrare în țară la nivelul S.P.F. Valea lui Mihai,  pe sensul de intrare în țară, fiind implicat un cetățean român. Tutunul a fost plasat în portbagajul autoturismului și a fost achiziționat din Ungaria.

În luna august/ 2020, polițiștii de frontieră din cadrul S.P.F. Nădlac au descoperit cantitatea de 14.000 de țigarete Marlboro, netimbrate (1 caz cu 4.000 de țigarete și 2 cazuri cu 5.000 de țigarete fiecare). Astfel, în P.T.F. Nădlac II s-au înregistrat 3 cazuri de trafic de țigarete, acestea fiind depistate pe sensul de ieșire din România.

Este de menționat faptul că, la nivelul inspectoratului nu au fost înregistrate cazuri la frontiera verde.

Bunuri a căror proveniență nu poate fi dovedită    - (provenienţă ilicită)

Au fost înregistrate 10 cazuri, câte 1 la S.P.F Salonta, S.P.F. Curtici  și S.P.F  Girișu de Criș și 7 cazuri la S.P.F. Nădlac, fiind identificate bunuri în valoare totală de 421.665 RON , fiind întocmite 2 dosare penale privind săvârșirea infracțiunilor de tăinuire și aplicate 8 sancţiuni contravenționale.

Bunuri contrafăcute

Lucrătorii de poliție judiciară din cadrul S.T.P.F. Arad au instrumentat un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de punerea in circulatie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă inregistrată pentru produse identice ori similare, fiind reținută o cantitate însemnată (o semiremorcă plină) de bunuri textile (îmbrăcăminte) și încălțăminte, obiecte de marochinărie, inscripționate cu însemnele unor mărci cunoscute, mărfuri susceptibile a fi contrafăcute.

În urma cercetărilor efectuate, s-a dispus extinderea urmăririi penale pentru infracțiunea de contrabandă.

Cazuri semnificative:

În data de 03.03.2020, la P.T.F. Nădlac II - Csanadpalota, s-au prezentat la controlul de frontieră pe sensul de ieșire din România, doi cetățeni polonezi, călătorind cu un ansamblu rutier, înmatriculat în Polonia. Conform documentelor, mijlocul de transport era încarcat cu textile cu destinația Ungaria și Polonia. Având suspiciuni cu privire la marfa transportată, s-a solicitat sprijinul reprezentanților Direcției Regionale Generale a Finantelor Publice – D.R.V. Timișoara, pentru efectuarea unui control amănunțit asupra mărfii.

În urma desigilării s-a constatat că în semiremorcă se aflau mai multe cutii de carton ambalate în saci de rafie, care conțineau bunuri textile (îmbrăcăminte) și încălțăminte, obiecte de marochinărie, inscripționate cu însemnele purtând însemnele și denumirile unor mărci cunoscute, mărfuri susceptibile a fi contrafăcute, acestea nu prezentau elemente caracteristice similare cu cele ale unor produse originale.

Având în vedere cele constatate, în cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de punerea in circulatie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare.

Traficul internațional cu autoturisme furate

În cursul anului 2020, la nivelul I.T.P.F. Oradea au fost descoperite 53 autovehicule furate în valoare totală de 4, 3 milioane lei, fiind întocmite 52 de dosare penale și cercetate penal 52 persoane, dintre care cetățeni din România, Polonia, Turcia,  Bulgaria,  Ungaria, 1 cetățean Germania, 1 cetățean Italia și 1 cetățean Olanda.

Cele mai multe detecții au fost înregistrate în P.T.F. Nădlac II (25 cazuri), P.T.F. Borș (17 cazuri) și P.T.F. Nădlac I (8 cazuri)

Din analiza datelor existente, reiese că în majoritatea cazurilor fiind folosită frauda la firmele de asigurări, proprietarii de drept vând autovehiculele către persoane de încredere cu prețuri mai mici decât valoarea lor reală, stabilind un termen de declarare a furtului. De obicei, acel termen este suficient pentru transportarea, revinderea și ulterior chiar și înmatricularea acestor autovehicule în alte state.

Cazuri semnificative:

În data de 11.03.2020 ora 10:26, la P.T.F. Borș, s-a prezentat la intrarea în țară, un cetățean român conducând autoturismul marca BMW model 530E. La controlul de frontiera s-a constatat faptul ca autoturismul figureaza in alerta  ca fiind bun cautat pentru confiscare, emisa de Norvegia la data de 11.03.2020.

În urma verificărilor efectuate s-a constatat că pentru vehiculul în cauză autoritățile norvegiene au emis o alertă de confiscare. Autoturismul a fost evaluat la suma de 336.000 lei (70.000 EURO);

Colaborare internă

Activitatea de cooperare cu toate structurile reprezentate la nivelul celor două județe s-a desfăşurat în bune condiţii, reuşindu-se menţinerea ordinii şi siguranţei publice în zona de competenţă a inspectoratului.

Structurile cu care I.T.P.F. ORADEA  a desfăşurat acţiuni în cooperare în anul 2020 sunt: I.P.J. Bihor / Arad, Serviciul pentru Imigrări Bihor / Arad,  Direcţia Silvică Bihor, I.J.J. Bihor / Arad, A.J.V.P.S Bihor,  D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timișoara,  Direcția Poliției Transporturi - S.R.P.T. Timișoara,  Direcția Poliției Transporturi – S.R.P.T. Cluj, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor şi A.N.A.F.

În vederea asigurării unui climat de ordine și siguranță publică în zona de competență, polițiștii de frontieră din cadrul inspectoratului au desfășurat activități specifice, concretizate prin  planuri comune de acțiune desfășurate la nivel european și național, în scopul prevenirii/ combaterii: traficului de persoane şi a traficului de migranţi, traficului de persoane în scopul exploatării prin muncă forţată, traficului de persoane în scopul exploatării minorilor  si traficului de persoane în scopul exploatării sexuale.

Colaborare internaţională

În anul 2020, I.T.P.F. Oradea a cooperat cu cele patru Inspectorate de Poliție de pe teritoriul Ungariei, situate la frontiera cu România, având în vederea menţinerii unei legături permanente pentru rezolvarea tuturor situaţiilor apărute în ceea ce privește combaterea traficului de migranți, a infracțiunilor transfrontaliere, fluidizarea traficului de călători şi autovehicule prin PTF- uri . În acest sens s-au desfășurat:

  • 70 ședințe de lucru;
  • 24 cercetări în comun;
  • 119 misiuni în comun.
  • 396 corespondențe .

Principala preocupare a constat în menţinerea bunei cooperări cu organele de graniţă vecine. Pentru aceasta a fost menţinută o legătură permanentă cu structurile similare ale poliţiştilor din Ungaria efectuându-se un schimb de comunicări şi corespondenţe cu partea ungară.

De asemenea, în anul 2020 un număr de:

  • 19 poliţişti de frontieră din cadrul I.T.P.F. Oradea au participat la 31 misiuni organizate de Agenția Frontex;
  • 13 poliţişti de frontieră din cadrul I.T.P.F. Oradea au participat la 14 cursuri organizate de Agenția Frontex.

 Obiective propuse în anul 2021

  • Organizarea şi implementarea acţiunilor operative pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor circumscrise criminalităţii organizate transfrontaliere şi a migraţiei ilegale;
  • Asigurarea şi menţinerea în stare de funcţionare a tehnicii, mijloacelor de mobilitate şi a altor bunuri materiale necesare îndeplinirii misiunilor specifice inspectoratului;
  • Organizarea aplicării planificării operaţionale, precum şi evaluarea activităţii de supraveghere şi control la trecerea frontierei din zona de competenţă în vederea implementării Strategiei privind securizarea frontierei de stat, a Strategiei naţionale de management integrat al frontierei de stat, a Concepţiei privind controlul frontierelor, cu respectarea legislaţiei comunitare şi naţionale în domeniu.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe