Viza romana
Cetatenii straini care calatoresc in Romania trebuie sa obtina, in prealabil, viza de la o ambasada sau consulat roman, cu exceptia acelora care provin din tari cu care Romania are incheiate acorduri de desfiintare a vizei sau pentru care a renuntat unilateral la obligativitatea vizei (vezi Regimul calatoriilor cetatenilor straini in Romania).
Viza romana se acorda de catre misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei din strainatate, cu aprobarea prealabila a Ministerului Afacerilor Externe.
Misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei din strainatate pot acorda viza de scurta sedere, fara aprobarea prealabila a Ministerului Afacerilor Externe, strainilor care nu au nevoie de viza pentru a intra pe teritoriile statelor membre ale Uniunii Europene, daca depun cerere de viza in tara ai caror cetateni sunt.
In cazul cetatenilor straini care trebuie sa prezinte o invitatie scrisa din partea unei persoane fizice sau juridice (din care rezulta ca aceasta va asigura costurile privind indepartarea, in cazul in care strainul invitat nu paraseste Romania pana la data la care inceteaza dreptul de sedere stabilit prin viza), inainte de obtinerea vizei din partea misiunilor diplomatice ale Romaniei, trebuie ca invitatia sa fie aprobata de Oficiul Roman pentru Imigrari.
Politia de Frontiera Romana poate acorda, conform legii, in punctele de trecere a frontierei, viza de scurta sedere si de tranzit, numai in urmatoarele situatii:
-
in caz de urgenta, determinata de dezastre, calamitati naturale sau accidente;
-
in caz de deces sau imbolnaviri grave ale rudelor apropiate, dovedite cu documente corespunzatoare;
-
in cazul echipajelor si pasagerilor navelor sau aeronavelor, aflate in situatii deosebite, care sunt nevoite sa acosteze ori sa aterizeze ca urmare a unor defectiuni, intemperii sau pericol de atac terorist;
-
in cazul functionarilor care apartin unor organizatii internationale si au fost delegati sa indeplineasca misiuni oficiale in Romania intr-un interval de timp scurt;
-
in cazul marinarilor straini care solicita tranzitul pentru a se imbarca, reimbarca sau pentru a parasi o nava in scopul repatrierii la incetarea contractului de munca, precum si in cazul schimburilor de echipaje;
-
din motive umanitare, din motive de interes national sau datorita unor obligatii asumate de Romania prin documente internationale.
Astfel, se respecta prevederile Regulamentului Consiliului (CE) nr. 415/2003 privind eliberarea vizelor la frontiera, inclusiv marinarilor in tranzit, ale Regulamentului (CE) nr. 399/2016 al Parlamentului European si al Consiliului privind crearea unui Cod Comunitar asupra regulilor ce stau la baza liberei circulatii a persoanelor peste frontiere (Codul Frontierelor Schengen) și art. 32 din O.G. nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania.