Regimul aplicabil micului trafic de frontiera
Micul trafic de frontiera se desfasoara potrivit acordurilor bilaterale incheiate de Romania cu state terte vecine in conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1.931/2006 al Parlamentului European si al Consiliului din 20 decembrie 2006 de stabilire a normelor referitoare la micul trafic de frontiera la frontierele terestre externe ale statelor membre si de modificare a dispozitiilor Conventiei Schengen.
Permisele de mic trafic de frontiera se elibereaza de catre misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in tarile terte vecine cu care Romania a incheiat acorduri in acest sens.
Permisul de mic trafic de frontiera reprezinta documentul care da dreptul rezidentilor din zona de frontiera sa treaca frontiera de stat comuna, in regim de mic trafic de frontiera, conform Regulamentului (CE) nr. 1.931/2006 si in baza acordurilor incheiate.
Titularul permisului de mic trafic de frontiera are obligatia de a avea in permanenta asupra sa documentul, de a nu-l instraina si de a-l prezenta organelor autoritatilor competente ori de cate ori i se solicita aceasta.
Titularul permisului de mic trafic de frontiera este obligat sa anunte organele politiei de frontiera competente despre furtul, pierderea, deteriorarea sau distrugerea permisului de mic trafic, in termen de cel mult 5 zile de la constatarea vreuneia dintre aceste situatii.
Permisul de mic trafic de frontiera se poate anula in urmatoarele situatii:
-
a) se constata ulterior ca, la data solicitarii permisului de mic trafic de frontiera, strainii nu indeplineau conditiile prevazute de acordurile care reglementeaza regimul juridic privind micul trafic la frontiera comuna;
-
b) strainii au obtinut permisul de mic trafic de frontiera pe baza unor documente sau informatii false;
-
c) strainii au introdus sau au incercat sa introduca ilegal in Romania alti straini ori au inlesnit transportul sau cazarea acestora;
-
d) strainii au incalcat reglementarile vamale sau cele privind frontiera de stat;
-
e) strainii au intrat in Romania in perioada de interdictie dispusa anterior.
Masura revocarii permisului de mic trafic de frontiera poate fi dispusa in urmatoarele situatii:
-
a) strainii nu mai indeplinesc conditiile cerute la acordarea permisului de mic trafic de frontiera;
-
b) dupa acordarea permisului de mic trafic de frontiera strainii au fost declarati indezirabili sau impotriva lor a fost dispusa masura interzicerii intrarii in Romania;
-
c) strainii recidiveaza in depasirea zonei de frontiera prevazuta pentru micul trafic.
Decizia de anulare sau de revocare a permisului de mic trafic de frontiera, se comunica strainului, in scris, impreuna cu motivele care au stat la baza acesteia, de catre politistii de frontiera, atunci cand acesta se afla in punctul de trecere a frontierei de stat.