Fanfara din Oradea

A fost o dată ca niciodată… nu aşa de demult, ci doar cu vreo 12 de ani, o fanfară. Poate că cei mai noi dintre dumneavoastră vă veţi întreba ce are de-a face o fanfară cu noi? Ce-i drept, este o întrebare foarte bună la care vom încerca să răspundem în cele ce urmează…

Ne aflăm la Oradea, oraş cosmopolit locuit de-a lungul timpului de romani,  maghiari, italieni, evrei, slovaci, germani şi cine ştie câte alte naţionalităţi.  Multiculturalitatea locului este vizibilă pretutindeni, de la centrul vechi al oraşului construit, în marea sa parte, în stilul art nouveau (membri Reţelei Oraşelor Art Nouveau din Europa, alături de oraşe ca Barcelona, Helsinki sau Riga), decorat într-un galben de „Schombrun”,  la cele 4 locaşuri de cult, ortodox, greco-catolic, catolic si mozaic aflate pe o raza de 600 de m din Piaţa Unirii.

Dar să revenim la ale noastre, la colegii noştri orădeni care îşi desfăşoară activitatea sub semnul muzicii, iar în cele ce urmează vom încerca să aflăm mai multe despre ei, despre tainele meseriei lor, despre dragostea pe care aceştia o manifesta faţă de arta lirică şi despre frumos.

Când s-a înființat formațiunea de muzică?

Sunt multe „întrebări existențiale mister” care ne revin cu opstinație în minte. Dintre acestea cele legate de verbul a cânta parcă ne provoacă cel mai mult. Pentru că îmi este lesne să înțeleg cum a apărut vorbirea, dar explicațiile noastre și puterea  de pricepere pălesc atunci când încercăm să explicăm nevoia omului de a se exprima prin sunete și armonii. Altfel spus cum s-a inventat MUZICA. Și tot ce înseamnă aceasta - orchestra, cor, fanfară și numeroase alte manifestări ale ei.

Vorbind despre fanfară, așadar, cu mândrie și emoție, vom spune că în instituția noastră în anul 2005, a luat ființă, printr-un concurs de împrejurări date, dar nu întâmplător, formațiunea de muzică.

Cum au fost începuturile?

Începuturile?!? Vom spune, fără să greșim, agitate. A fost un 2005 memorabil! După ce Divizia 11 Mecanizată Carei a fost desființată, fanfara din cadrul acesteia a fost relocată la Brigada 6 Tancuri Horia, Cloșca și Crișan, Târgu-Mureș. Dar anul nu era nici pe departe terminat, evenimentele cu adevărat importante pentru noi urmau să se producă spre finele anului. Mai exact 15 decembrie când, din strădania directorului, comisar șef, Stanciu Ovidiu ( astăzi colonel în rezervă), ne-am reunit în cadrul formațiunii muzică la Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” Oradea, unde ne desfășurăm activitatea și în prezent.

Câți membri are fanfara?

Formațiunea de muzică are 10 membri. E drept, un efectiv mult sub dimensiunile „standard” ale unei astfel de structuri, dar, cu atât mai sufletistă și inimoasă :

Sorin Gal, șeful formațiunii, trombon, Marius Voinea , trompetă, Ioan Gavriș, clarinet, Marius Pavel , basfligorn, Călin Neaga, trompetă, Samuel Rogojan, trompetă, Laviniu Neaga, tubă-fa, Daniel Csadi, trompetă, Mihai Soponar, saxofon, Mirel Matei, saxofon.

Câte persoane au activat de-a lungul timpului?

Formată inițial din 8 persoane, astăzi formațiunea muzică reunește 10 artiști, care au o trăsătură comună esențială: pasiunea pentru muzică cultivată pe parcursul anilor în cadrul studiilor muzicale în diferite instituţii de învăţământ ale artei lirice.

Cum s-a transformat fanfara de la an la an?

Începuturile au fost  agitate, au fost schimbări de tot felul, unele benefice, altele mai puţin. Datorită unor nevoi instituționale 4 colegi au fost mutați la alte compartimente, însă ne bucurăm de faptul ca ei participă în continuare la evenimentele la care este implicată formațiunea muzică. Coeziunea formațiunii a crescut de la an la an, dovadă fiind repertoriul și activitățile cultural-artistice diverse în care ne-am implicat:

  • Comedie muzicală, Toate drumurile duc la Roma, pusă în scenă de Teatrul de stat Oradea, 2009
  • Concert aniversar „ AICEA-I LOCU FRUMOS, Centrul cultural MAI, Oradea, 2011
  • Festivalul Fanfarelor Militare, Oradea, 2014
  • Festivalul Zilele Bihorului, Oradea, 2015
  • Concerte de fanfară organizate cu diferite ocazii de către autoritățile locale din județ

Aici este momentul să menționăm faptul că în anul 2016, 8 dintre noi am obținut calitatea de membru în „Uniunea de creație interpretativă a muzicienilor” din România, o organizație exigentă în selectarea membrilor săi. Succesul nostru se datorează unui portofoliu de activitate bogat și variat.

Care este cel mai tânăr membru, dar și cel mai vârstnic?

Pentru că tot este un moment de bilanț vom menționa faptul că media de vârsta a formațiunii este 40 de ani, decanul de vârstă fiind, spre bucuria noastră, agent şef principal Voinea Marius, 46 de ani, iar cadetul formațiunii este agent Matei Mirel, 30 de ani împliniți recent, acesta fiind şi câştigătorul ultimei ediţii a secţiunii de muzică populară instrumentală a Festivalului Artiştilor Amatori din M.A.I.

Ce fel de muzică interpretează formațiunea muzică?

Amintim câteva cuvinte și despre repertoriul formațiunii, pe care îl alegem ținând cont de evenimentul la care urmează să participăm. Acesta cuprinde, pe lângă marșuri militare specifice pentru fanfară, piese muzicale adaptate, pentru a răspunde exigențelor muzicale ale unui auditoriu diversificat: muzică clasică și ușoară, folclor, muzică populară, jazz.

Unde cântă fanfara?

Da, ne întrebați unde cântă formațiunea muzică. Nu, întrebarea corectă este „Unde nu cântă formațiunea muzică?”. Fără falsă modestie, ne implicăm în toate evenimentele cultural-educative ale școlii:

  • Depunerea jurământului militar
  • Balul Bobocilor
  • Ziua Școlii
  • Festivitatea de absolvire
  • Simpozionul Internațional

O misiune dragă nouă se referă la descoperirea și cultivarea elevilor talentați din școala noastră cu care participăm, în fiecare an la „Concursul de creație și interpretare” organizat de MAI, la care participă școlile ministerului. Misiunea nu este deloc ușoară, elevii având la început o oarecare reținere în a apărea în public. Dar cu tact și măiestrie reușim să le revelăm lor înșiși cât sunt de talentați. Întăresc cel afirmate anterior cel puțin 2 nume devenite populare la nivel național, Natalia Selegean a obținut locul I la secțiunea muzică ușoară în anul 2007, și ne amintim, poate, candidata ajunsă în finală la concursul X-FACTOR. Tot la acest concurs școlar  s-a remarcat și tânărul nostru coleg Agent Matei Mirel, care în anul 2015, elev in anul I a obținut locul II la secțiunea instrumentală şi în anul 2016 locul I la Festivalul Artiştilor Amatori din MAI, secţiunea muzică populară instrumentală.

Suntem prezenți, de asemenea, la evenimentele cultural-comemorative organizate de Garnizoana Oradea, de Autoritățile locale - Primărie, Prefectură, dar și de către instituții de cultură cu care avem parteneriate de colaborare. Și deoarece muzica însoțește omul pe tot parcursul vieții sale, sunetul trompetei străpunge trist tăcerea la funeraliile cu onoruri militare la care participăm, din păcate, mult prea des.

Care a fost cea mai însemnată activitate a fanfarei?

Pentru a putea participa la toate aceste activități este necesar un studiu intens și constant, multă răbdare și perseverență, iar munca este întotdeauna răsplătită prin aplauze, prin nume apărute pe afiș, prin apariții în presa locală. Recunoașterea valorii formațiunii noastre a venit în anul 2009, când Directorul teatrului de stat Oradea, actorul și regizorul Daniel Vulcu ne-a cooptat să cântăm în piesa „Toate drumurile duc la Roma„ , alături de celebra fanfară „10 PRAJINI„. A fost o activitate de pregătiri intense și repetiții istovitoare, dar, la final publicul orădean a răsplătit efortul nostru prin aplauze repetate.

Cum este să fii polițist de frontieră și artist? Vă considerați mai mult polițişti de frontieră sau instrumentişti?

Întrebarea dumneavoastră ne dă oareșce bătăi de cap, căci, în inimile noastre suntem artiști. Totul sună a note muzicale transpuse în partituri. Sună frumos, armonios.

Dar viața ne-a „îmbrăcat” frumos în uniforme la început în cadrul armatei, iar din 2005, cum spuneam, în cadrul Poliției de Frontieră. Și suntem foarte mândri de acest lucru! Muzica înseamnă disciplină, foarte multă muncă, ritm, cadență și regăsim toate aceste elemente în rândurile Poliției de Frontieră. Așadar, suntem în egală măsură polițiști de frontieră și artiști.

Ce înseamnă fanfara pentru voi?

Fanfara pentru noi ? Este greu de exprimat în cuvinte. Este harul primit de la Cel de Sus,  pasiunea care ne face să rămânem în poziție de „drepți” ”ore în șir”, frig, ger, soare, zăpadă! Este sunetul care îți dă fiori, care nu lasă pe nimeni indiferent, care atinge inimile tuturor, copii – adulţi, tineri - bătrâni.

 Fanfara este o „orchestră în marș”, în care fiecare își are locul și rolul bine stabilite, unde fiecare sunet intră în armonie cu celelalte sunete și toate instrumentele trebuie să sune perfect.

Cum vedeți aprecierea comunității?

Suntem foarte mândri și de această latură a activității noastre deoarece școala noastră se bucură de o colaborare exemplară cu autoritățile publice locale - Prefectură, Primărie, Consiliul Județean ,Comenduirea Garnizoanei, Centrul de Excelență NATO, Muzeul militar, Muzeul Țării Crișurilor, Universitatea din Oradea, Universitatea Agora, Asociația culturală Avram Iancu, Asociația Națională „Cultul Eroilor” și alte instituții de învățământ de stat și private din județ.

Așa se face că de 12 ani participăm la toate evenimentele culturale, istorice și aniversări la invitația partenerilor noștri. La fiecare apariție publică simțim admirația concetățenilor noștri, prezenți, în orice anotimp, în număr impresionant, bucuria și emoția pe care reușesc să ni le restituie. Pentru noi aceasta este cea mai mare apreciere!

  • Fanfara din Oradea
  • Fanfara din Oradea
  • Fanfara din Oradea
  • Fanfara din Oradea

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe