Cetățean ucrainean arestat preventiv pentru că a încercat să mituiască un polițist de frontieră

În perioada 08-19.09.2017, procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunului Maramureș, în colaborare cu lucrători ai Direcției Generale Anticorupție - Serviciul Județean Anticorupție Maramureș și ai Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, au desfășurat o serie de activități procedurale, subsumate documentării si probării unor activități infracționale în materie de corupție.

În urma administrări probelor, a rezultat presupunerea rezonabilă că inculpatul Z.Y., cetățean ucrainean, a comis infracțiunea de dare de mită, prevăzută de art. 290 alin. 1 Cod Penal, constând în aceea că, în intervalul de timp 08-18.09.2017, a promis unui funcționar M.A I. din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației , martor denunțător în cauză, suma de 2.000 euro iar la data de 19.09.2017 i-a remis acestuia sumele de 1.500 euro și 600 dolari S.U.A., solicitându-i în schimb să își încalce atribuțiile ce serviciu și să îi furnizeze date și informații din sistemul de supraveghere a frontierei de stat, prin comunicarea unui interval de timp în care o anumită zonă de frontieră este nesupravegheată, pentru facilitarea unor activități de contrabandă cu țigări, pe relația Ucraina-România.

La data de 19.09.2017, procurorii au dispus fată de inculpat punerea în mișcare a acțiunii penale pentru comiterea infracțiunii de dare de mită și au dispus reținerea preventivă pentru o perioadă de 24 de ore.

Azi, 20.09.2017, inculpatul Z.Y. a fost prezentat Tribunalului Maramureș, cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile, admisă de instanța de judecată.

Activitățile de documentare au fost efectuate cu sprijinul de specialitate al Direcției de Operațiuni Speciale - Brigada de Operațiuni Speciale Cluj Napoca - Serviciul de Operațiuni Speciale Maramureș.

Precizam că punerea în mișcare a acțiunii penale, respectiv efectuarea urmăririi penale sunt etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități ce nu pot, în nici o situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe