Trei  cetăţeni turci şi o călăuză, opriţi la frontieră, după ce au încercat să intre ilegal în România

 

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Huşi au depistat trei cetăţeni turci care au traversat râul Prut, călăuziţi de un cetăţean din R. Moldova, cu intenţia de a ajunge în Germania.

În data de 22 februarie a.c., în jurul orei 05.30, poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Huşi, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au observat cu ajutorul sistemului de supraveghere a frontierei de stat, ce funcţionează pe principiul termoviziunii, pe direcţia localităţii de frontieră Drânceni, patru persoane care se deplasau dinspre râul Prut către interiorul ţării şi care nu-şi justificau prezenţa în zona de responsabilitate.

În cel mai scurt timp, poliţiştii de frontieră din cadrul sectorului s-au deplasat în zonă în vederea legitimării persoanelor. Întrucât cetăţenii în cauză au încercat să fugă şi nu s-au supus somaţiilor legale, poliţiştii de frontieră au folosit armamentul din dotare, fiind trase două focuri de avertisment în plan vertical, cu respectarea prevederilor legale.

Colegii noştri au reţinut persoanele, iar pentru stabilirea identităţii şi continuării cercetărilor acestea au fost conduse la sediul Sectorului Poliţiei de Frontieră Huşi.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii de frontieră au stabilit faptul că trei dintre persoanele descoperite sunt cetăţeni turci, cu vârste cuprinse între 17 şi 28 de ani, iar a patra persoană este un cetăţean din R. Moldova, în vârstă de 41de ani, care i-a călăuzit.

La cercetări, cetăţenii turci au declarat faptul că au fost ajutaţi de cetăţeanul din R. Moldova, pe care l-au cunoscut în Chişinău, să traverseze râul Prut cu o barcă pneumatică, încercând astfel să intre ilegal în România. Aceştia au mai declarat că intenţionau să ajungă în Germania, în vederea găsirii unui loc de muncă.

În cauză, polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trecere frauduloasă a frontierei de stat, respectiv trafic de migranţi,  la finalizare urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.

În baza Acordului de Readmisie, persoanele au fost preluate de autorităţile de frontieră din R. Moldova în vederea continuării cercetărilor.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe