Joi, 13.02.2025, la sediul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, în sistem videoconferință, în prezența domnului chestor principal de poliție Cornel-Laurian STOICA, inspector general al Inspectorului General al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Române, s-a desfăşurat şedinţa de ,,Evaluare a activităţii Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi pe anul 2024”.
În perioada analizată, personalul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi a depus eforturi pentru îndeplinirea atribuţiilor conferite de legislaţia naţională în vigoare, atât în ceea ce priveşte optimizarea supravegherii şi controlului la frontieră, cât şi combaterea eficientă a infracţionalităţii transfrontaliere.
Cu această ocazie, inspectorul șef, domnul comisar șef de poliție Victor Mariniuc a prezentat principalele realizări din domeniile de activitate.
REALIZĂRI ÎN DOMENIUL DE COMPETENȚĂ:
În scopul asigurării unui climat de siguranţă şi ordine publică în zona de competenţă şi în punctele de trecere a frontierei, precum şi al fluidizării traficului de călători şi marfă, conducerea Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontieră Iaşi a dispus, în anul 2024, următoarele măsuri:
- asigurarea unei supravegheri sporite a frontierei de stat, prin aplicarea măsurilor legale pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere;
- derularea unui control operativ şi civilizat, a fost suplimentat personalul care-şi desfăşoară activitatea la controlul documentelor şi a numărului arterelor de control din punctele de frontieră, după caz;
- promovarea şi asigurarea climatului de ordine şi disciplină, aplicarea consecventă a normelor deontologice specifice instituţiei, în scopul respectării drepturilor şi libertăţilor legale ale cetăţenilor, pentru prevenirea oricăror acte de abuz sau corupţie;
- menţinerea în stare de operativitate a tuturor mijloacelor de comunicaţii şi informatică, pregătirea personalului din subordine în vederea asigurării intervenţiei rapide în zona de competenţă, pentru rezolvarea situaţiilor deosebite şi fluidizarea fluxului la nivelul structurilor subordonate.
Valori de trafic
În anul 2024, prin punctele de trecere a frontierei din zona de competenţă a ITPF Iaşi au tranzitat frontiera peste 10.100.000 de persoane, cetăţeni UE şi non-UE, atât pe sensul de ieşire, cât şi pe sensul de intrare, precum şi aproximativ 3.200.000 de mijloace de transport.
Fapte ilegale constatate la frontieră
În perioada analizată au fost înregistrate 1.426 de evenimente, fiind implicate aproximativ 2.152 de persoane. Totodată, poliţiştii de frontieră ieşeni au constatat 1.778 de infracțiuni și au aplicat 13.371 de sancțiuni contravenționale, valoarea amenzilor fiind de aproximativ 9.890.000 de lei.
Combaterea migraţiei ilegale
În anul 2024, au fost depistate 83 de persoane care au încercat să treacă ilegal frontiera. În toate cazurile s-au întocmit lucrări penale, respectiv s-a colaborat cu autorităţile de frontieră ale statelor vecine, în vederea punerii în aplicare a acordurilor de readmisie.
În supravegherea frontierei de stat, la „frontiera verde”, au fost depistate 45 de persoane (cetățeni din România, Republica Moldova, India, Spania, Bangladesh, Cuba, Maroc, Turcia), comparativ cu anul 2023, când au fost implicate 41 de persoane (cetățeni din România, R. Moldova, Bangladesh, Pakistan, Maroc, Cuba, India și Palestina).
La nivelul punctelor de trecere a frontierei din subordinea ITPF Iaşi, au fost înregistrate 30 cazuri în care au fost implicate 38 de persoane (cetățeni din România, Republica Moldova, Ucraina, Siria, Rusia, Turcia, Pakistan, India, Kazahstan și Tajikistan), comparativ cu anul 2023 când au fost înregistrate 27 cazuri în care au fost implicate 36 persoane (cetățeni din România, Republica Moldova, Azerbaidjan, Pakistan, Maroc, Ucraina, Albania, Iran, Egipt, Camerun și Siria), folosind diferite metode precum: utilizarea de documente de călătorie false/falsificate sau cu documente valabile aparţinând altor persoane, prin metoda substituirii de persoană, eludarea controlului trecerii frontierei de stat, coborâre la uscat fără drept de la bordul navei.
Fraudă documentară
În perioada supusă analizei, la nivelul structurilor din cadrul ITPF Iaşi (în PTF-uri, la controlul trecerii frontierei de stat, cât şi la supravegherea frontierei de stat, ca urmare a misiunilor executate pe comunicaţii), a fost înregistrat un număr total de 175 de cazuri în care au fost implicate 175 de persoane (cetățeni din România, R. Moldova, SUA, Ucraina, Turcia, Lituania, Suedia, Canada, India, Siria, Kazahstan, Serbia, Azerbaijan, Marea Britanie și Ungaria), fiind descoperite 185 documente false/falsificate, comparativ cu perioada similară a anului 2023, când au fost înregistrate 234 cazuri cu 236 persoane descoperite și 266 documente false/falsificate.
Prevenirea şi combaterea traficul ilegal cu auto furate
În perioada analizată au fost descoperite 42 de autovehicule furate (35 în PTF-uri şi 7 pe comunicaţii). Cele mai multe autovehicule furate au fost depistate la controlul de frontieră în PTF Albița (17) și PTF Sculeni (8).
Din documentarea asupra cazuisticii înregistrate, au rezultat următoarele concluzii:
- State de provenienţă: predomină Italia, Germania, Franţa, Marea Britanie;
-Tipuri de autoturisme: autoturisme de lux şi vehicule de transport marfă/persoane.
Contrabanda și infracțiunile conexe
Combaterea evaziunii fiscale, ca formă de manifestare a infracţionalităţii transfrontaliere a constituit una dintre direcţiile principale de acţiune a structurilor operative din cadrul ITPF Iaşi.
În anul 2024, poliţiştii de frontieră - independent sau în colaborare cu inspectorii vamali ori reprezentanţi ai altor instituţii abilitate - au constatat 69 infracțiuni de contrabandă şi au reţinut în vederea confiscării 980.693 de pachete ţigări de contrabandă.
Pe linia combaterii braconajului piscicol
În perioada de referință, pe linia combaterii braconajului piscicol, polițiștii de frontieră au constatat 168 de infracțiuni și au fost aplicate 56 de sancțiuni contravenționale, pentru încălcări ale legislației privind pescuitul în zona de frontieră. Au fost confiscate 10 ambarcaţiuni, patru motoare ambarcaţii, 182 unelte, cantitatea de 389 kg de pește. Analizând rezultatele obţinute pe această linie concluzionăm faptul că un procentaj de aproximativ 41,65% din aceste rezultate sunt obţinute de către patrulele polițiștilor de frontieră care execută misiuni pe râul Prut şi fluviul Dunărea cu mijloacele de mobilitate navală din dotarea ITPF Iaşi, astfel:
- un număr de 75 de infracţiuni (44,64%), din numărul total de 168 infracţiuni pe linia braconajului piscicol, au fost constatate de către patrulele care au executat misiuni cu ajutorul ambarcaţiunilor din dotare;
- au fost aplicate contravenţii şi reţinute bunuri în valoare de 39.430 de lei (38,67%), din valoarea totală de 101.950 de lei, care au fost constatate de asemenea de către patrulele formate din polițiști de frontieră care au executat misiuni cu ajutorul ambarcaţiunilor din dotare.
MĂSURI ŞI PRIORITĂŢI PENTRU 2025
- Implicarea factorilor de conducere în activitățile de pregătire/instruire a personalului care execută misiuni, în principal cu referire la modul de acțiune pentru gestionarea diferitelor situații, precum și în activitățile de rezolvare a evenimentelor cu impact, inclusiv prin deplasarea în teren, la fața locului.
- Luarea unor măsuri operative și tehnice pentru derularea activităților specifice în punctele de trecere a frontierei de stat, care contribuie la fluența tranzitului de persoane și mărfuri, respectiv prevenirea și combaterea faptelor ilegale (migrație ilegală, contrabandă, trafic de persoane etc.)
Personalul care încadrează structurile ITPF Iaşi este pregătit şi în măsură să răspundă ferm şi cu profesionalism realizării creşterii capacităţii operaționale necesară îndeplinirii misiunilor specifice de supraveghere și control al trecerii frontierei şi să asigure în cadrul cooperării intra și interinstituționale, funcția de sprijin necesară gestionării situațiilor speciale sau de criză în zona de competență.