Analiza activității desfășurate de polițiștii de frontieră ieșeni în primele opt luni ale anului 2024

Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontierã  Iaşi face parte din Ministerul Afacerilor Interne și este instituția specializată a statului care exercită atribuțiile ce îi revin cu privire la supravegherea și controlul trecerii frontierei de stat, prevenirea și combaterea migrației ilegale și a faptelor specifice criminalității transfrontaliere săvârșite în zona de competență, respectarea regimului juridic al frontierei de stat, pașapoartelor și străinilor, precum și respectarea ordinii și liniștii publice în zona de competență, în condițiile legii.

Organism relativ tănăr, dar cu vechi tradiții de-a lungul veacurilor în asigurarea ordinii la granițele române, instituția noastră se afirmă ca o structură cu personalitate proprie și individualitate în executarea misiunilor, fiind în măsură să scoată în evidență, încă de la frontieră, adevarata imagine a statului de drept și autentica democrație și civilizație a poporului român.

Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontierã  Iaşi, prin structurile sale, a luat măsuri care au sprijinit substanțial eforturile diplomatice pentru aderarea cu frontierele aeriene și maritime la Spațiul Schengen, inclusiv prin suplimentarea măsurilor de protecție a frontierei externe a Uniunii Europene și reducerea migrației ilegale la granițele României.

Realizări în domeniul propriu de competență

Traficul de persoane şi mijloace de transport

În primele opt luni din acest an, prin punctele de trecere a frontierei de pe raza județului Iași au tranzitat frontiera aproximativ 1.690.000 de persoane, cetăţeni UE și non-UE, atât pe sensul de ieşire, cât şi pe sensul de intrare, cu peste  557.500 de mijloace de transport.

Fapte ilegale constatate la frontieră

În perioada analizată au fost constatate 244  de infracțiuni și 1.346 de contravenții, valoarea amenzilor fiind de aproximativ 1.000.000 de lei. 

Combaterea migraţiei ilegale

În primele opt luni ale anului 2024, polițiștii de frontieră au acționat pentru prevenirea și combaterea migrației ilegale fiind depistate 63 de persoane, astfel: 46 din Ucraina, doi din Cuba, una din Maroc, nouă din Rep. Moldova, una din Pakistan, una din Rusia și trei din Turcia. Au fost întocmite 48 de dosare penale privind săvârșirea infracțiunii de trecere ilegală a frontierei de stat și un dosar penal pentru comiterea infracțiunii de trafic de migranți.

La nivelul județului Iași, în contextul afluxului de refugiați din Ucraina, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Iași, prin structurile subordonate, conlucrează cu Serviciul pentru Imigrări Iași pentru soluționarea cazurilor de pătrundere ilegală pe teritoriul național a cetățenilor ucraineni care, ulterior depistării, beneficiază de măsura acordării protecției temporare în baza H.G. nr. 367/2022.

Traficul ilegal cu produse accizabile

În perioada de referință, urmare a activităților specifice desfășurate de către polițiștii de frontieră atât la frontiera verde, cât și în PTF, au fost reținute în vederea confiscării 343.020 de țigarete, 148,5 de litri de alcool și 250 de kilograme de produse din tutun cu timbre de acciză extracomunitare sau netimbrate, fiind întocmite 18 dosare penale pentru comiterea infracțiunii de contrabandă și au fost aplicate 65 de sancțiuni contravenționale în valoare de 940.000 de lei.

Pe linia traficului de droguri şi substanţe interzise

În perioada analizată, poliţiştii de frontieră – independent sau în colaborare cu lucrători ai structurilor cu competenţă pe linia combaterii traficului ilegal de droguri şi substanţe interzise, au constatat patru încălcări pe linia traficului ilegal cu substanțe interzise, fiind descoperită, în urma efectuării controlului de frontieră, cantitatea totală de 251.2 grame droguri de risc.

Pe linia traficului cu autoturisme furate

În primele opt luni ale acestui an, la nivelul județului Iași, structurile poliției de frontieră au descoperit, ca urmare a acțiunilor și verificărilor la frontieră, șase autovehicule semnalate a fi furate din țări membre ale Uniunii Europene.

Pentru identificarea şi indisponibilizarea autoturismelor semnalate ca fiind căutate de autorități sau reclamate ca fiind furate în străinătate, sub supravegherea directă a unităţilor de parchet competente, poliţiştii de frontieră au colaborat cu structurile similare din statele membre UE realizând schimburi de date şi informaţii, prin intermediul punctelor şi centrelor de contact, ce funcţionează la nivelul frontierelor României, reuşindu-se efectuarea verificărilor în mod operativ.

În toate situaţiile, conform legislaţiei, pe numele celor implicaţi în traficul cu maşini furate au fost întocmite dosare penale, iar autovehiculele în cauză au fost indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor.

Pe linia combaterii braconajului piscicol

În perioada de referință, pe linia combaterii braconajului piscicol, polițiștii de frontieră au constatat 28 de infracțiuni și au sancționat contravențional 31 de persoane, pentru încălcări ale legislației privind pescuitul în zona de frontieră, cu amenzi în valoare totală de 38.400 de lei.

Cooperarea interinstituţională

La nivel judeţean, pentru îndeplinirea atribuțiilor specifice, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Iași cooperează cu celelalte instituții ale M.A.I.: I.P.J. Iaşi, B.C.C.O. Iaşi, Serviciul pentru Imigrări Iaşi, S.J.A Iași, dar şi cu D.G.F.P. și D.R.A.O.V./D.J.A.O.V. Iaşi, în baza protocoalelor şi planurilor de cooperare încheiate.

Totodată, au fost puse în aplicare Protocoale şi Planuri de cooperare cu instituţii cu atribuţii din sfera activităţii specifice în zona de competenţă, respectiv Instituţia Prefectului și Consiliul judeţean Iași.

De asemenea, structurile poliției de frontieră de pe raza județului Iași, au executat, în zona de competență, în primele opt luni ale anului:

  • 339 de misiuni în cooperare cu lucrătorii de poliţie din cadrul I.P.J. Iaşi, preponderant pe linia asigurării ordinii și liniștii publice în zona de frontieră și prevenirii și combaterii infracționalității transfrontaliere;
  • trei activități împreună cu Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane în cadrul campaniilor de prevenire a traficului de persoane;
  • trei activități împreună cu Serviciul pentru Imigrări Iași pentru depistarea străinilor cu ședere ilegală.

În ceea ce privește relația cu publicul, în urma solicitărilor depuse, Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Iași, în primele opt luni ale anului 2024 a acordat persoanelor fizice un număr de 5377 avize pentru pescuitul zona de frontieră. De asemenea, pentru persoanele juridice au fost eliberate 13 avize pentru desfășurarea diferitelor activități în zona de frontieră.

Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontierã Iaşi va continua să întreprindă măsuri ferme în toate zonele de competenţă în vederea depistării şi reţinerii persoanelor ce comit fapte ilegale, scopul fiind asigurarea securităţii naţionale şi a cetăţenilor.

De asemenea, sunt desfășurate misiuni comune de supraveghere și control cu autoritățile din statele vecine pentru realizarea unui sistem eficient de supraveghere a frontierei de stat și creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului, cu respectarea regimului juridic al frontierei de stat.

  • ANALIZA ACTIVITĂȚII DESFĂȘURATE DE POLIȚIȘTII DE FRONTIERĂ IEȘENI ÎN PRIMELE OPT LUNI ALE ANULUI 2024
  • ANALIZA ACTIVITĂȚII DESFĂȘURATE DE POLIȚIȘTII DE FRONTIERĂ IEȘENI ÎN PRIMELE OPT LUNI ALE ANULUI 2024
  • ANALIZA ACTIVITĂȚII DESFĂȘURATE DE POLIȚIȘTII DE FRONTIERĂ IEȘENI ÎN PRIMELE OPT LUNI ALE ANULUI 2024
  • ANALIZA ACTIVITĂȚII DESFĂȘURATE DE POLIȚIȘTII DE FRONTIERĂ IEȘENI ÎN PRIMELE OPT LUNI ALE ANULUI 2024

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe