La sediul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Teleorman, în prezenţa conducerii Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu, a avut loc evaluarea activității pe anul 2019, în cadrul căreia au fost prezentate principalele rezultate înregistrate la nivelul județului Teleorman, din domeniile de activitate specifice.
Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Teleorman este o structură operativă care desfăşoară activităţi de colaborare cu sectoarele Poliţiei de Frontieră de pe raza judeţului Teleorman, respectiv S.P.F. Turnu Măgurele și S.P.F. Zimnicea, având următoarele atribuţii:
- supravegherea frontierei şi controlul trecerii acesteia cu R. Bulgaria pe o lungime de 89 kilometri;
- prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi criminalităţii transfrontaliere în general, în zona de competenţă, precum şi orice altă încălcare a regimului juridic al frontierei de stat;
- susţinerea, la nevoie, a activităţilor specifice derulate la nivelul sectoarelor poliţiei de frontieră;
- apărarea vieţii, integrităţii corporale şi libertăţii persoanelor, proprietatea publică şi privată, celelalte drepturi şi interese legitime ale cetăţenilor;
- analizarea tuturor solicitărilor privind desfăşurarea de lucrări sau activităţi în zona de frontieră şi în punctele de trecere a frontierei, care sunt în competenţa şefului serviciului teritorial, după caz, avizarea sau respingerea solicitării cu indicarea motivelor şi, eventual, a măsurilor ce se impun a fi luate ca urmare a desfăşurării lucrării sau activităţii ce urmează a fi avizate.
Traficul de călători şi de mijloace de transport
În cursul anului 2019, prin cele două puncte de trecere a frontierei de pe raza judeţului Teleorman, P.T.F. Zimnicea şi P.T.F. Turnu Măgurele, au tranzitat frontiera peste 92.600 persoane și 39.250 mijloace de transport.
Dreptul de proprietate intelectuală
În anul 2019, pe linia protejării drepturilor de proprietate intelectuală au fost înregistrate două cazuri de bunuri contrafăcute cu articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, purtând însemnele unor firme consacrate, cu peste 6.000 de bunuri, în valoare de peste 363.400 lei, dacă ar fi fost comercializate ca bunuri de marcă.
Cazuri semnificative
În data de 09.07.2019, la Punctul de Trecere a Frontierei Turnu Măgurele, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de intrare în țară un cetățean turc , K.E., în vârstă de 28 de ani, conducând un automarfar. Cu ocazia controlului amănunțit efectuat asupra mijlocului de transport, polițiștii de frontieră împreună cu lucrători din cadrul Biroului Vamal Turnu Măgurele au descoperit, în compartimentul marfă al acestuia, cantitatea totală de 3.997 articole de îmbrăcăminte, bunuri inscripţionate cu numele unei firme cunoscute, susceptibile a fi contrafăcute. La cercetări, conducătorul auto nu a putut prezenta documentele legale care să ateste originea mărcii înregistrate. Bunurile, a căror valoare dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă se ridică la suma totală de 157.000 lei, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.
În data de 28.07.2019, la Punctul de Trecere a Frontierei Turnu Măgurele, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de intrare în țară un cetățean român , C.I.M., în vârstă de 47 de ani, conducând un automarfar. Cu ocazia controlului amănunțit efectuat asupra mijlocului de transport, polițiștii de frontieră au descoperit, în compartimentul marfă al acestuia, cantitatea totală de 2.064 articole de încălțăminte, bunuri inscripţionate cu numele unei firme cunoscute, susceptibile a fi contrafăcute. La cercetări, conducătorul auto nu a putut prezenta documentele legale care să ateste originea mărcii înregistrate. Bunurile, a căror valoare dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă se ridică la suma totală de 206.400 lei, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.
Traficul internațional cu autoturisme furate
Pe linia combaterii traficului internațional cu autoturisme furate, în urma activităților specifice desfășurate, au fost constatate 6 infracțiuni, fiind descoperite 6 autovehicule care figurau ca fiind declarate furate sau căutate de autorităţi în state ale Uniunii Europene.
Caz semnificativ
În data de 07.08.2019, în jurul orei 08.30, la Punctul de Trecere a Frontierei Turnu Măgurele, judeţul Teleorman, s-a prezentat pentru a efectua formalităţile de frontieră, pe sensul de intrare în ţară, cetăţeanul turc G.R., în vârstă de 42 de ani, la volanul unui ansamblu rutier, format din cap tractor, marca Scania şi semiremorcă marca Krone. În urma verificărilor suplimentare, poliţiştii de frontieră au constatat că pentru capul tractor, fabricat în anul 2014, era emisă o alertă în bazele de date, ca fiind bun căutat pentru confiscare, alertă introdusă de autorităţile din Suedia la data de 28.06.2019. Faţă de cele constatate, bărbatul a declarat că nu avea cunoştinţă despre faptul că mijlocul de transport ar fi fost căutat de autorităţi. Capul tractor, în valoare de 200.000 de lei, a fost indisponibilizat la sediul S.T.P.F. Teleorman, până la finalizarea cercetărilor.
Cooperarea interinstituţională
S.T.P.F. Teleorman cooperează, în domeniul prevenirii şi combaterii criminalităţii transfrontaliere cu structurile M.A.I. din judeţ (inspectoratele judeţene de poliţie și jandarmi), cu structurile judiciare, cu organele administraţiei publice locale, cu serviciile deconcentrate ale ministerelor, precum şi cu reprezentanţii societăţii civile.
Cooperarea internaţională
Pentru rezolvarea situaţiilor apărute la frontieră, S.T.P.F. Teleorman cooperează cu structurile similare din Republica Bulgaria, precum şi cu Centrele/Punctele de contact care funcţionează la nivelul frontierelor române.