Activitatea desfășurată de poliția de frontieră la nivelul județului Olt, în anul 2019

La sfârşitul săptămânii trecute, la sediul Serviciului Teritorial al Politiei de Frontiera Olt, în prezenţa domnului comisar-şef de poliţie Răboj Nicu Florian, adjunct al șefului Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu, a avut loc evaluarea activității pe anul 2019, în cadrul căreia au fost prezentate principalele rezultate înregistrate în domeniile de activitate specifice.

Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Olt este o structură operativă care desfăşoară activităţi de colaborare cu Sectoarele Poliţiei de Frontieră de pe raza judeţului Olt, respectiv S.P.F. Orlea și S.P.F. Corabia, având  următoarele atribuţii:

  • supravegherea frontierei şi controlul trecerii acesteia cu R. Bulgaria pe o lungime de 50 kilometri;
  • prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi criminalităţii transfrontaliere în general, în zona de competenţă, precum şi orice altă încălcare a regimului juridic al frontierei de stat;
  • susţinerea, la nevoie, a activităţilor specifice derulate la nivelul sectoarelor poliţiei de frontieră;
  • apărarea vieţii, integrităţii corporale şi libertăţii persoanelor, proprietatea publică şi privată, celelalte drepturi şi interese legitime ale cetăţenilor;

În anul  2019, la nivelul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Olt au fost depistate 52 fapte ilegale, din care 32 infracțiuni și 20 contravenții fiind înregistrate un număr de 18 dosare penale cu 32 infracţiuni în care au fost implicate 35 persoane.  

S.T.P.F. Olt a acționat în sprijinul S.P.F. Corabia și S.P.F. Orlea, la solicitarea celor două sectoare, executând un număr de 229 misiuni în cadrul dispozitivelor de supraveghere a frontierei de stat, respectiv 99 S.P.F. Corabia și 130 S.P.F. Orlea.

Totodată, au fost executate 116 misiuni în comun cu Poliția Oraș Corabia pe linia menținerii ordinii publice și 136 misiuni proprii. De asemenea, au fost executate un număr de 22 misiuni în cooperare cu autoritățile de frontieră ale statului vecin.

Traficul ilicit cu produse din tutun

Fenomenul infracțional al traficului ilicit cu produse din tutun, prezent în zona de responsabilitate în anul 2019, a fost combătut prin acțiuni și misiuni specifice, fiind confiscate aproximativ 25.100 ţigarete, în valoarea de aproximativ 20.000 lei.

Caz semnificativ

În data de 11.03.2019 în jurul orei 23.00, în baza unor informații deținute la nivelul STPF Olt a fost efectuată o acțiune pe linie de contrabandă, ocazie cu care pe raza Comunei Rusănești, pe DJ 642, a fost oprit pentru control autoturismul marca Dacia Logan condus de un cetăţean din judeţul Olt.

Astfel, au fost descoperite un număr de 18.300 țigarete fără marcaje fiscale. În cauză, s-a întocmit lucrarea penală pentru săvârșirea infracțiunii de colectarea, deținerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea și vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, cunoscând că acestea provin din contrabandă, faptă prevăzută și pedepsită de art.270 alin.3 Lg. 86/206 modificată. Totodată, autoturismul Dacia Logan a fost indisponibilizat în vederea cercetărilor la sediul STPF Olt.

Braconajul piscicol

Poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial a Poliției de Frontieră Olt au descoperit 21 persoane, încadrate la 15 infracțiuni, care pescuiau pe râul Olt și pe fluviul Dunărea, folosind unelte de pescuit interzise.

Caz semnificativ

În data de 14.06.2019 au fost puse în aplicare un număr de 9 mandate de percheziție domiciliară eliberate de către Judecătoria Corabia, într-un dosar penal aflat în lucru la STPF Olt. Perchezițiile domiciliare au avut loc pe raza comunelor Giuvărăști, județul Olt și Lunca, județul Teleorman, la persoane bănuite că desfășoară activități de braconaj piscicol pe râul Olt. În urma perchezițiilor efectuate au fost identificate și ridicate în vederea continuării cercetărilor mai multe bunuri folosite în activitatea de braconaj piscicol (3 ambarcațiuni, 2 prostovoale, 2 aparate pentru pescuit electric şi alte unelte de pescuit),iar persoanele respective sunt cercetate pentru braconaj piscicol.

Bijuterii fără documente

În anul 2019, polițiștii de frontieră olteni în cooperare cu structurile M.A.I. au desfășurat acțiuni specifice pe linia prevenirii și combaterii operaţiunilor ilicite cu metale prețioase și a rețelelor de falsificatori de documente.

Caz semnificativ

În data de 24.10.2019, polițiștii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Olt au desfășurat acțiuni specifice pe linia prevenirii și combaterii operaţiunilor ilicite cu metale prețioase.

Astfel, a fost depistat cetățeanul român B.N., în vârstă de 45 de ani, care încerca să comercializeze diferite bijuterii pe raza orașului Corabia. La controlul amănunțit efectuat asupra autoturismului acestuia a fost descoperită, într-un rucsac, cantitatea totală de 489.25 grame bijuterii din metal de culoare galbenă, susceptibile a fi din aur cu o valoare totală  de 88.065 lei, pentru care persoana în cauză nu deținea documente de proveniență și nici autorizație pentru operațiuni cu metale prețioase.

Întreaga cantitate de bijuterii a fost preluată de  lucrători din cadrul I.P.J. Olt în vederea expertizării şi a dispunerii măsurilor legale ce se impun.

Cooperarea interinstituţional

S.T.P.F. Olt cooperează, în domeniul prevenirii şi combaterii criminalităţii transfrontaliere cu structurile M.A.I. din judeţ (inspectoratele judeţene de poliţie, jandarmi sau aviaţie), cu structurile judiciare, cu organele administraţiei publice locale, cu serviciile deconcentrate ale ministerelor, precum şi cu reprezentanţii societăţii civile.

Cooperarea internaţional

Pentru rezolvarea situaţiilor apărute la frontieră, S.T.P.F. Olt cooperează cu structurile similare din Republica Bulgaria, precum şi cu Centrele / Punctele de contact care funcţionează la nivelul frontierelor române.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe