Săptămâna trecută, la sediul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Dolj, în prezenţa domnului comisar-şef de poliţie Chiran Viorel Dumitru, împuternicit șef al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu, a avut loc evaluarea activității pe anul 2019, în cadrul căreia au fost prezentate principalele rezultate înregistrate la nivelul județului Dolj, din domeniile de activitate specifice.
Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Dolj este o structură operativă care desfăşoară activităţi de colaborare cu Sectoarele Poliţiei de Frontieră de pe raza judeţului Dolj, respectiv S.P.F. Calafat, S.P.F. Piscul Vechi, S.P.F. Bistreț și S.P.F. Bechet, având următoarele atribuţii:
- supravegherea frontierei şi controlul trecerii acesteia cu R. Bulgaria pe o lungime de 152,2 kilometri;
- prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi criminalităţii transfrontaliere în general, în zona de competenţă, precum şi orice altă încălcare a regimului juridic al frontierei de stat;
- susţinerea, la nevoie, a activităţilor specifice derulate la nivelul sectoarelor poliţiei de frontieră;
- apărarea vieţii, integrităţii corporale şi libertăţii persoanelor, proprietatea publică şi privată, celelalte drepturi şi interese legitime ale cetăţenilor;
- analizarea tuturor solicitărilor privind desfăşurarea de lucrări sau activităţi în zona de frontieră şi în punctele de trecere a frontierei, care sunt în competenţa şefului serviciului teritorial, după caz, avizarea sau respingerea solicitării cu indicarea motivelor şi, eventual, a măsurilor ce se impun a fi luate ca urmare a desfăşurării lucrării sau activităţii ce urmează a fi avizate.
Traficul de călători şi de mijloace de transport:
- În cursul anului 2019, prin punctele de trecere a frontierei de pe raza judeţului Dolj au tranzitat frontiera aproximativ 596.500 persoane și 1.037.650 mijloace de transport.
- Cele mai mari valori de trafic au fost înregistrate la Punctul de Trecere a Frontierei Calafat, pe unde au trecut peste 469.500 persoane şi 960.600 mijloace de transport.
Migrația ilegală:
În anul 2019, poliţiştii de frontieră doljeni au depistat 89 persoane implicate în migraţia ilegală, cercetate pentru tentativă de trecere şi trecere frauduloasă a frontierei de stat, acestea fiind descoperite atât la frontiera „verde”, cât și în punctele de trecere a frontierei de stat.
Din punct de vedere al naționalităților, se remarcă un număr mai mare al cetățenilor din Irak, Siria şi Iran.
Caz semnificativ
În data de 29.05.2019, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Calafat, au observat cu ajutorul sistemului de supraveghere a frontierei de stat, pe direcţia km. fluvial 805, o barcă pescărească ce se deplasa pe Dunăre, dinspre Bulgaria către malul românesc. A fost declanşată o acţiune specifică în urma căreia au reţinut la malul românesc al Dunării, pe direcţia localităţii Basarabi, şapte persoane de sex masculin, care nu vorbeau limba română. În urma cercetării zonei de responsabilitate, în cooperare cu lucrători IPJ Dolj, au mai fost descoperiţi, într-o zonă împădurită din apropiere, patru cetăţeni români, aflaţi într-o maşină, care nu îşi justificau prezenţa în zonă, la acea oră. Toate persoanele au fost conduse la sediul Poliţiei de Frontieră pentru cercetări, unde s-a stabilit faptul că grupul care a trecut ilegal frontiera era format din şapte cetăţeni iranieni, cu vârste cuprinse între 24 şi 48 de ani, iar cei patru români, cu vârste cuprinse între 27 si 42 de ani, au declarat că intenţionau să sprijine grupul să se deplaseze spre vestul ţării, de unde să ajungă într-o ţară din Spaţiul Schengen. De asemenea, la scurt timp, au mai fost descoperiţi, pe sensul de ieşire din ţară, în P.T.F Calafat, doi cetăţeni bulgari care s-au prezentat pentru control şi care intraseră cu puţin timp înainte, fapt ce a trezit suspiciuni poliţiştilor de frontieră. În cadrul cercetărilor, dar şi în urma declaraţiilor cetăţenilor străini, s-a stabilit că cei doi bulgari urmau să-i preia pe cei şapte iranieni de la călăuzele române şi să îi conducă spre vestul ţării, însă au renunţat când şi-au dat seama că cetăţenii iranieni fuseseră descoperiţi de poliţiştii de frontieră. Cei şapte cetăţeni iranieni au fost predaţi, conform protocolului româno – bulgar, autorităţilor de frontieră din R. Bulgaria, în vederea continuării cercetărilor şi dispunerii măsurilor legale care se impun.
Traficul ilicit cu produse din tutun
Având în vedere faptul că frontiera asigurată de S.T.P.F. Dolj are particularitățile unei frontiere interne a Uniunii Europene, fenomenul infracțional al traficului ilicit cu produse din tutun, prezent în zona de responsabilitate, s-a manifestat doar pe sensul de intrare în ţară. În anul 2019, la nivelul județului Dolj, au fost confiscate peste 152.000 ţigarete, în valoarea de aproximativ 140.000 lei, de provenienţă Bulgaria, Serbia și Turcia.
Traficul cu arme şi muniţii
Pe parcursul anului 2019, au fost înregistrate trei cazuri privind infracţiuni la regimul armelor si muniţiilor, în care au fost descoperite 7 puşti şi 70 de pistoale cu gaze sau aer comprimat.
Caz semnificativ
În data de 02.04.2019, la Punctul de Trecere a Frontierei Calafat s-a prezentat, pe sensul de intrare în țară, la volanul unui microbuz înmatriculat în Bulgaria, un cetățean bulgar, care transporta diverse produse din Bulgaria, pentru o firmă din Lituania. Acţionând în baza analizei de risc, polițiștii de frontieră au efectuat un control amănunțit asupra microbuzului şi au descoperit, în interiorul compartimentului de marfă, patru colete în care se aflau 69 de pistoale neletale cu gaze, calibru 9 mm şi 6 arme cu aer comprimat neletale, calibru 5,5 mm. Poliţiştii de frontieră au sesizat Serviciul de Arme Explozibili şi Substanţe Periculoase al I.P.J Dolj, iar pistoalele și puştile, în valoare de 11.400 lei, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.
Traficul cu auto furate
Un alt domeniu al infracţionalităţii transfrontaliere îl reprezintă traficul internaţional cu autovehicule furate.
În anul 2019 au fost descoperite în punctele de frontieră de pe raza judeţului Dolj un număr de 10 autovehicule, care au fost indisponibilizate până la finalizarea cercetărilor.
În comiterea acestui tip de infracţiune au fost implicați în mare majoritate cetăţenii români şi bulgari.
Caz semnificativ
În data de 04.03.2019, la Punctul de Trecere a Frontierei Calafat, s-a prezentat pentru a efectua formalităţile de frontieră un cetăţean bulgar la volanul unui autoturism marca Mercedes-Benz, model E63 AMG, fabricat în anul 2018. Cu ocazia controlului, poliţiştii de frontieră au efectuat verificări suplimentare cu privire la autovehiculul în cauză, în urma cărora au constatat că acesta este căutat de autorităţile din Germania. Autoturismul de lux, în valoare de 500.000 lei, a fost indisponibilizat la sediul S.T.P.F. Dolj, până la finalizarea cercetărilor.
Dreptul de proprietate intelectuală
Protejarea drepturilor de proprietate intelectuală, aflată în atenţia organismelor internaţionale, a fost abordată ca o problemă prioritară.
În anul 2019, au fost înregistrate 9 cazuri, în care au fost descoperite bunuri contrafăcute ce purtau însemnele unor firme consacrate, procurate în mare parte din Turcia.
Caz semnificativ
În data de 04.01.2019, în Punctul de Trecere a Frontierei Bechet, s-a prezentat pentru a intra în ţară, la volanul unui camion înmatriculat în Bulgaria, un cetăţean bulgar în vârstă de 40 de ani. Acesta transporta, conform documentelor de însoțire a mărfii, jucării din Bulgaria pentru o firmă din Spania. Cu ocazia controlului efectuat asupra mijlocului de transport, poliţiştii de frontieră au descoperit, cantitatea totală de 35.612 figurine de plastic inscripționate cu numele unor marci cunoscute, susceptibile să aducă atingere dreptului de proprietate intelectuală al unor mărci înregistrate, în valoare de 9.675.520 lei, dacă acestea ar fi fost comercializate ca produse de marcă.
Cooperarea interinstituţională
S.T.P.F. Dolj cooperează, în domeniul prevenirii şi combaterii criminalităţii transfrontaliere cu structurile M.A.I. din judeţ (inspectoratele judeţene de poliţie, jandarmi sau aviaţie), cu structurile judiciare, cu organele administraţiei publice locale, cu serviciile deconcentrate ale ministerelor, precum şi cu reprezentanţii societăţii civile.
Cooperarea internaţională
Pentru rezolvarea situaţiilor apărute la frontieră, S.T.P.F. Dolj cooperează cu structurile similare din Republica Bulgaria, precum şi cu Centrele / Punctele de contact care funcţionează la nivelul frontierelor române.