Cu ocazia Zilei Marinei Romane, Politia de Frontiera, prin Garda de Coasta, va participa la o serie de activitati organizate, la Constanta, de Ministerul Apararii Nationale, in parteneriat cu Ministerul Transporturilor si Infrastructurii si Ministerul Administratiei si Internelor.
Astfel, la data de 11.08.2012, incepand cu ora 09:00, in cadrul "Zilei Portilor Deschise", organizate in Portul Militar Constanta, nava amiral a Politiei de Frontiera Stefan cel Mare si o nava maritima de patrulare si interventie tip Shaldag pot fi vizitate de publicul larg.
Totodata, la data de 15.08.2012, in cooperare cu Autoritatea Navala Romana, echipajele Politiei de Frontiera si trei nave ale Garzii de Coasta - nava maritima Stefan cel Mare, o nava maritima Shaldag si o ambarcatiune de remorcaj-salvare - vor participa la un exercitiu de stingere a unui incendiu si de cautare si salvare a echipajului unei nave, aflate in pericol, pe mare.
La randul lor, structurile Politiei de Frontiera, care au ca atributii supravegherea si controlul frontierei fluviale, vor participa la ceremoniile organizate in principalele orase aflate la malul Dunarii.
Cu prilejul Zilei Marinei Romane, inspectorul general al Politiei de Frontiera Romane, chestorul sef Ioan Buda, ii felicita pe marinarii politisti de frontiera si le transmite tuturor celor care si-au dedicat viata carierei de strajer al legalitatii, ordinii si linistii la frontierele maritime si fluviale, cat si membrilor familiilor lor, "La multi ani, sanatate, fericire si multa putere de munca!".
Informatii de background:
Marinarii din Politia de Frontiera au misiunea de supraveghere si control naval, in scopul prevenirii si combaterii migratiei ilegale si a faptelor specifice infractionalitatii transfrontaliere, respectarii regimului juridic al frontierei de stat si asigurarii intereselor statului roman in zona de competenta, respectiv un spatiu maritim de circa 18.000 de kilometri patrati la Marea Neagra si o frontiera - pe mare, fluviu si rauri - in lungime de 2.072,2 kilometri, din totalul de 3.144 kilometri.
Navele Garzii de Coasta sunt destinate intaririi capacitatii de supraveghere a frontierei maritime a Romaniei, frontiera externa a Uniunii Europene, in vederea respectarii jurisdictiei statului roman in zona de competenta, precum si pentru a putea asigura indeplinirea cerintelor tehnice de aderare a Romaniei la Spatiul Schengen.
Vasele beneficiaza de dotari moderne necesare asigurarii unei supravegheri, interventii continue si patrulari a spatiului maritim, in special a frontierei externe a Uniunii Europene, completand extinderea spre larg a razei de observare a sistemului de supraveghere si control existent la Marea Neagra, SCOMAR, realizat de Politia de Frontiera Romana printr-un proiect finantat prin fonduri europene.
Navele pot executa misiuni pe perioade lungi de timp, la distante mari de tarm, in zona contigua si zona economica exclusiva a Romaniei si de a primi/transmite date si informatii de la / catre sistemul de supraveghere si control.
De asemenea, navele Garzii de Coasta fac parte din Reteaua Europeana de patrulare in cadrul operatiunilor comune europene organizate sub egida FRONTEX - Agentie Europeana de supraveghere si control a frontierelor externe ale Uniunii Europene.
Nava de supraveghere Stefan cel Mare MAI 1105 are urmatoarele caracteristici principale:
Este capabila sa navigheze anual cel putin 4.000 de ore si sa opereze pe o mare de gradul 6. Are o raza de actiune de minim 1.800 mile marine, la viteza de croaziera. Poate executa misiuni de minim 7 zile. Are capacitate de interoperabilitate cu alte sisteme de supraveghere, comunicatii, transmisii de date si face parte din SCOMAR. Poate executa activitati de cautare - salvare, precum si de prevenire si combatere a poluarii pe mare. De asemenea, are capacitatea de stingere a incendiilor de pe navele aflate in pericol pe mare.Date tehnice:
lungime: 66 m.; latime: 10 m.; echipajul navei: 19 marinari; capacitate de transport: maxim 100 de persoane, inclusiv echipajul; viteza maxima: 21 Nd; viteza de patrulare: 12 Nd.Nava maritima de patrulare si interventie Shaldag MK-IV reprezinta o componenta a Sistemului Integrat de Supraveghere si Control la Marea Neagra si executa misiuni specifice ale Politiei de Frontiera Romane de interventie, interceptare, urmarire in apele maritime interioare, marea teritoriala, zona contigua si zona economica exclusiva a Romaniei.
Shaldag MK-IV este o nava de viteza, foarte stabila, proiectata si construita in mod special pentru misiuni rapide de interventie si control pe mare.
Date tehnice:
lungime: 26.7 m.; latime: 6 metri; greutate: 60 de tone; viteza maxima: 42 noduri; autonomie: 450 mile marine; echipajul navei: 11 marinari.