Incepand din anul 1995, gruparea infractionala coordonata de roman a organizat cel putin 18 transporturi de cocaina din America Latina catre Australia, sumele de bani vehiculate pentru facilitarea transporturilor depasind 1 milion de dolar.
Alaturi de acesta, au fost identificati alti doi romani, "locotenenti" ai liderului retelei, care aveau rolul de a racola carausi romani si a-i trimite in tari din America de Sud pentru preluarea si transportul marfii catre state din sudul si vestul Europei.
Politistii de frontiera antidrog din cadrul IGPF - DCIT si DPF Constanta, sub coordonarea DIICOT - Serviciul Teritorial Constanta si cu sprijinul SIIPI Constanta, au conlucrat direct cu DEA - SUA si autoritatile din Olanda si Australia pentru finalizarea acestui caz.
Investigatiile
In baza schimbului operativ de date si informatii dintre politistii de frontiera antidrog din cadrul IGPF-DCIT si autoritatile australiene si olandeze de aplicare a legii, cu privire la existenta unei puternice si complexe organizatii de criminalitate transfronaliera, in care sunt implicati cetateni romani si care se ocupa cu traficul international de droguri pe ruta America de Sud - Europa, au fost demarate actiunile specifice la nivel national pentru probarea intregii activitati infractionale si tragerea la raspundere a membrilor retelei.
In caz, impreuna cu lucratori din cadrul Directiei Politiei de Frontiera Constanta, sub coordonarea unui procuror DIICOT - Serviciul Teritorial Constanta si cu sprijinul SIIPI Constanta, au fost incepute investigatiile.
Acestea s-au derulat pe parcursul mai multor luni de zile, rezultand faptul ca reteaua este formata atat din cetateni romani (majoritatea carausi) cat si straini proveniti din Olanda, Germania, Italia, Australia si America Latina.
Reteaua
Activitatea infractionala a gruparii se intindea pe mai multe continente ( teritoriul Romaniei era evitat ), iar principalul organizator era T. Vasile, de 45 ani din Bucuresti.
Acesta era cautat de 13 ani de autoritatile australiene, deoarece se sustragea de la executarea unei pedepse privative de libertate pentru fapte privind importul si posesia de cocaina ( autoritatile din Australia si trei state ale Americii Latine il invinuiau de implicarea in numeroase operatiuni legate de traficul de narcotice pe ruta dintre cele doua state ).
In anul 1995, el a reusit sa paraseasca teritoriul Australiei, folosind un pasaport fals si astfel, sa nu raspunda in fata legii pentru faptele comise.
In plus, dupa fuga din aceasta tara, el si-a continuat "afacerile", datele detinute de anchetatori relevand faptul ca gruparea coordonata de el a organizat - incepand din anul 1995 - cel putin 18 transporturi de cocaina din America Latina catre Australia.
Bucuresteanul intermedia vanzarea - cumpararea drogurilor, avand legaturi directe atat cu furnizorii din America de Sud cat si cu "beneficiarii" din Australia, Olanda, Germania, Italia etc.
Pentru a nu risca, acesta nu se implica in transportul "marfii" in tarile de destinatie, sarcina revenindu-le "carausilor" din subordinea sa, in majoritate cetateni romani.
Carausii erau racolati si "prelucrati" ( erau trimisi sa preia droguri din America de Sud si invatati cum si unde sa le transporte in statele de destinatie ), de cei doi "locotenenti" - cetatenii romani Alexandru Z., de 25 ani si Laura K., de 31 ani - cu care acesta din urma mentinea o legatura permanenta.
De altfel, erau "in joc" sume impresionante in valuta prin care se facilitau transporturile de droguri (s i care se livrau prin viramente bancare atat pe numele reale ale membrilor retelei cat si pe identitati false ), motiv pentru care reteaua nu trebuia "sa cada".
Numai in perioada 1995 - 2005, se detin informatii ca gruparea ar fi "manevrat" sume ce depasesc, in total, 1 milion de dolari , banii fiind folositi pentru a realiza importurile de cocaina, dar si pentru plata/profitul intregii retele.
Drept urmare, pentru a destrama aceasta retea, trebuia retinut liderul gruparii, cel ce avea rolul de a asigura procurarea si transportul marfii de pe un continent pe altul. In acest sens romanul se deplasa frecvent in tari din vestul Europei si America Latina.
Arestarile
In luna octombrie a.c, in baza informatiilor furnizate de politistii de frontiera romani, autoritatile olandeze au retinut doi dintre carausi chiar in timp ce efectuau un transport din Brazilia catre Olanda ( pe aeroportul din Amsterdam, a fost descoperita, ascunsa in doua geamantane, cantitatea de 10 kg. cocaina ). Ulterior, s-a constatat ca reteaua are o mare "capacitate de revigorare", fiind in masura sa inlocuiasca rapid, fara dificultate, carausii care au fost prinsi.
In data de 30.10.2008, in baza probelor administrate in dosar, politistii de frontiera antidrog din cadrul IGPF - DCIT, sub coordonarea procurorului, au efectuat mai multe perchezitii domiciliare si l-au retinut pe liderul retelei de trafic international de droguri, in momentul in care acesta intentiona sa paraseasca Bucurestiul.
De asemenea, au fost identificati si cei doi "locotenenti" ai liderului, toti trei fiind prezentati in fata instantei, care a dispus arestarea preventiva pentru 29 de zile.
Daca vor fi gasiti vinovati, acestia risca o pedeapsa cu inchisoarea de pana la 25 ani.
Sub coordonarea procurorului DIICOT - Serviciul Teritorial Constanta, politistii de frontiera continua cercetarile pentru identificarea si retinerea altor eventuali membri ai gruparii infractionale.