Trei pescadoare turcesti retinute de politistii de frontiera, in acest sfarsit de saptamana, in apele teritoriale romanesti

In acest sfarsit de saptamana politisti de frontiera din cadrul Grupului de Nave Constanta au desfasurat mai multe actiuni pe linia combaterii braconajului piscicol in zona apelor teritoriale romanesti.
Astfel, au fost depistate trei pescadoare turcesti care efectuau activitati de pescuit ilegale.
Pentru retinerea a doua dintre ele, politistii de frontiera au fost nevoiti sa execute, in conformitate cu prevederile legale, focuri de avertisment cu cartuse de manevra.

Ultimul caz s-a inregistrat sambata seara, in jurul orei 18.00, cand nava MAI 1101 a depistat la o distanta de aproximativ 80 mile marine de zona Gura Portitei o nava de pescuit care la momentul interceptarii avea arborat pavilionul ucrainean, iar pe bordajul navei era inscriptionat numele CANAKCILAR.
La solicitarea navei Politiei de Frontiera, pescadorul respectiv nu a raspuns solicitarii pentru controlul de identificare si a fost necesara utilizarea somatiilor prin radio, voce si semnale luminoase (racheta de semnalizare). Avand in vedere refuzul capitanului navei de a se supune somatiilor si a opri pentru control, au fost executate focuri de avertisment, fiind trase 79 cartuse cal. 7.62 mm si 90 cartuse 14,5 mm.
In urma efectuarii somatiilor, pescadorul s-a oprit, nava fiind retinuta si adusa in Portul Constanta pentru verificari. La bord se afla un echipaj format din 7 persoane care nu posedau documente de identitate si care au declarat ca sunt cetateni turci.La controlul efectuat asupra navei au fost identificate plase de pescuit calcan, iar in compartimentul frigorific a fost depistata cantitatea de 106 kg. peste, diverse specii marine - calcan, rechin si vulpe de mare.

O alta nava ce avea inscriptionat pe bordaj numele CAPTAN SEYFULLAH OGULLARY a fost depistata sambata dimineata, in jurul orei 04.45, de catre echipajul navei MAI 1104, in timp ce lansa plase de pescuit intr-o zona situata in apele teritoriale romanesti, la o distanta de aproximativ 66 mile marine de tarmul romanesc, zona Tuzla.
Si in acest caz pescadorul respectiv nu a raspuns solicitarii pentru controlul de identificare si a fost necesara utilizarea somatiilor prin radio, voce si semnale luminoase (racheta de semnalizare), dupa care in urma refuzului navei de a opri pentru control, au fost executate, in plan vertical, 15 focuri cu cartuse de manevra, cal. 7,62 mm.
Dupa ce pescadorul s-a oprit, s-a efectuat un control preliminar la bord, unde au fost gasite mai multe plase pescaresti si materiale pentru depozitare a pestelui, cutii si gheata.

O alta actiune cu acelasi specific a fost defasurata, vineri seara, de catre Nava MAI 1101 care a interceptat o nava de pescuit, ce avea inscriptionat pe bordaj numele KARACA-2 si arborat pavilionul romanesc, care lansa plase de pescuit in apele teritoriale romanesti, la o distanta de aproximativ 60 mile marine de zona Sfantu Gheorghe.
Nava a fost retinuta si adusa in Portul Constanta pentru verificari. La bord se afla un echipaj format din 14 persoane care nu posedau documente de identitate si care au declarat ca sunt cetateni turci. Comandantul navei a declarat ca nava este inregistrata in R. Ucraina, insa actele care atesta acest lucru sunt la Istanbul. La controlul efectuat la bord au fost identificate plase de pescuit calcan, materiale de depozitare peste (cutii si gheata).

In toate cele trei situatii comandantii navelor sunt cercetati pentru savarsirea infractiunilor de nedetinere a licentei de pescuit si a autorizatiei de pescuit pentru nave si ambarcatiuni, documente eliberate de Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe