Trei nave maritime de ultima generatie intra in dotarea Politiei de Frontiera Romane

Astazi, 22.09.2010, in Portul Constanta, in prezenta ministrului administratiei si internelor, domnul Vasile BLAGA, a inspectorului general al Politiei de Frontiera Romane, chestor principal de politie Ioan BUDA si a mai multor oficiali din cadrul Oficiului de Plati si Contractare Phare, DAMEN Shipyards Gorinchem - Olanda si ISRAEL Shipyard, a avut loc ceremonia de botez si predare a drapelului navei maritime de supraveghere "Stefan cel Mare", construita pe Santierul Damen din Galati.

In cadrul aceluiasi ceremonial, au primit paviloanele alte doua nave maritime de patrulare si interventie, MAI 2110 si MAI 2111, care vor intra in dotarea Politiei de Frontiera Romane.

Aceste trei nave maritime au fost achizitionate prin doua contracte finantate din fondurile europene Facilitatea Schengen, RO FSCH 18.1.1 - Nava maritima de supraveghere si RO FSCH 18.1.2. - Nave de patrulare si interventie, care se deruleaza in cadrul proiectul RO-FSCH 18: "Intarirea controlului la frontierele externe prin cresterea mobilitatii navale si terestre".

Nava maritima de supraveghere "Ştefan cel Mare" MAI 1105 a fost construita de catre firma DAMEN Shipyards Gorinchem - Olanda, pe Santierul Naval de la Galati, cu o valoare a contractului de 24.750.000 EURO, iar realizarea acesteia a inceput la data de 12.01.2009.

Nava este capabila sa navigheze anual cel putin 4000 de ore, este capabila sa opereze pe o mare de gradul 6, poate executa misiuni de minimum 7 zile, are o raza de actiune de minim 1.800 mile marine, la viteza de croaziera, are capacitate de interoperabilitate cu alte sisteme de supraveghere, comunicatii, transmisii de date si face parte din SCOMAR.

Nava de supraveghere are capacitatea de a executa activitati de cautare - salvare, precum si de prevenire si combatere a poluarii pe mare si poate stinge incendiile de pe navele aflate in pericol pe mare.

Caracteristici tehnice:

Lungime: 66 m Latime: 10 m Echipajul navei: 19 marinari Capacitate de transport: maxim 100 de persoane, inclusiv echipajul Autonomie de operare: 1.800 mile la viteza de croaziera de 17 noduri Tip motor: 2 motoare tip MTU, tip 16V4000M73 Viteza maxima: 21 Nd Viteza de patrulare: 12 Nd

Navele maritime de patrulare MAI 2110 si MAI 2111 au fost construite de catre Israel Shipyards, avand o valoare totala a contractului - pentru 3 nave - de 26.914.000 euro, iar constructia acestora a inceput la data de 18.02.2009 si a avut termen de finalizare data de 15.11.2010. In cadrul aceluiasi contract mai urmeaza sa mai fie livrata inca o nava similara pana la data de 15.11.2010.

Navele maritime de patrulare si interventie vor executa misiuni specifice ale Politiei de Frontiera Romane de interventie, interceptare, urmarire in apele maritime interioare, marea teritoriala, zona contigua si zona economica exclusiva a Romaniei.

Caracteristici tehnice:

Lungime: 26,7 m Greutate: 60 de tone Viteza maxima:44 noduri Autonomie: 700 mile marine Motoare: 2 x MTU 2000 Echipajul navei: 13 marinari

Aceste nave vor juca un rol important in supravegherea frontierei Uniunii Europene, viitoare frontiere ale Spatiului Schengen, avand in acelasi timp calitatile necesare pentru a executa misiuni pe perioade lungi de timp, la distante mari de tarm, in zona contigua si zona economica exclusiva a Romaniei si de a primi / transmite date si informatii catre sistemul de supraveghere si control.

De asemena vor face parte din Reteaua Europena de patrulare in cadrul operatiunilor comune europene organizate sub egida FRONTEX - Agentie Europeana de supraveghere si control a frontierelor externe ale Uniunii Europene.

Navele maritime vor completa extinderea spre larg a razei de observare a sistemului de supraveghere si control existent, SCOMAR, realizat de Politia de Frontiera Romana printr-un proiect anterior finantat prin fonduri europene, fiind unul dintre cele mai performante sisteme de supraveghere a frontierelor maritime din Europa.

INFORMATII BACKGROUND:

SCOMAR este un sistem operativ de supraveghere, bazat pe tehnologia de ultima ora, care permite detectarea timpurie, urmarirea, recunoasterea si identificarea navelor ce desfasoara activitati ilegale de trafic la Marea Neagra.

Sistemul integrat complex de observare, supraveghere si control al traficului la Marea Neagra (SCOMAR) are ca principale obiective observarea, supravegherea si controlul frontierei romanesti la Marea Neagra.

Organizarea Sistemului Complex pentru Observare, Supraveghere si Control al Traficului la Marea Neagra permite:

imbunatatirea procesului de supraveghere a frontierei de stat in zona maritima; imbunatatirea securitatii navigatiei in zona operationala a sistemului; diminuarea activitatilor ilegale in marea teritoriala si in zona contigua; asigurarea continua a supravegherii in zona acoperita; crearea unei baze de date privitoare la activitatea maritima in zona marii; diminuarea numarului de nave de patrulare, misiuni de supraveghere si implicit o importanta economie de combustibil si resurse.

SCOMAR este pregatit pentru supraveghere si monitorizare, permanent (24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana), furnizand o imagine tactica a suprafetei apei din zona maritima teritoriala, zona contigua si zona economica exclusiva (pana la 100 mile marine in larg), a activitatii aeriene si a situatiei terestre.

Pentru a atinge acest scop, sistemul propus a fost proiectat pentru a garanta detectarea din timp a navelor si barcilor astfel incat sa fie localizate inainte de a se apropia de malul coastei si astfel, asigurand Politiei de Frontiera Romane timpul de reactie esential pentru a putea intreprinde actiunile necesar.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe