Traficul transfrontalier a crescut, in aceasta perioada, cu aproximativ 25% fata de perioada similara a anului trecut

Romanii stabiliti in strainatate se intorc la locurile de munca din Spatiul Schengen

Politistii de frontiera se pregatesc pentru intoarcerea cetatenilor romani stabiliti in strainatate, dupa petrecerea vacantei de vara, acasa, in Romania. In perioada 18.08 - 21.08 a.c., s-a inregistrat un trafic de peste 575.000 persoane, cu 25% mai mult decat perioada similara a anului trecut - 460.000 persoane. Cu toate acestea, traficul transfrontalier s-a derulat in conditii optime, neinregistrandu-se cresteri ale timpilor de asteptare. Media timpilor de asteptare in punctele de trecere a frontierei a fost de cca. 5 minute. Cele mai tranzitate frontiere au fost cele cu Ungaria si Bulgaria, cu un trafic de 353.000 de persoane. Aproximativ 5.000 de politisti de frontiera desfasoara, zilnic, in aceasta perioada, activitati de supraveghere si control a frontierei de stat, iar peste 1.000 de politisti de frontiera sunt implicati in actiuni de control, sprijin si indrumare. Principiul european "one stop control", aplicat pe frontierele interne ale Uniunii Europene, si-a dovedit, din plin, avantajele: eficienta sporita a actului de control, utilizarea numarului maxim de artere de control, reducerea timpilor de asteptare cu peste 70% si fluidizarea traficului in punctul de trecere a frontierei.

In aceasta perioada, cetatenii romani care si-au petrecut vacanta, in Romania, se reintorc in statele Spatiului Schengen unde isi au locurile de munca, motiv pentru care, in punctele de trecere, in special cele de la frontiera romano-ungara, se inregistreaza, deja, cresteri ale traficului de persoane si mijloacelor de transport.

In vederea evitarii aglomerarilor ce pot aparea din cauza suprasolicitarii, din punct de vedere al tranzitului, a principalelor puncte de trecere de la frontiera cu Ungaria, Politia de Frontiera Romana recomanda participantilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontiera comune existente la granita, dupa cum urmeaza:

pe frontiera romano-ungara: pe raza jud. Timis: P.T.F. Cenad - Kiszombor; pe raza jud. Arad: P.T.F. Nadlac - Nagylak, P.T.F. Turnu - Batonnya, P.T.F. Varsand - Gyula; pe raza jud. Bihor: P.T.F. Salonta - Mehkerek; P.T.F. Bors - Artand; P.T.F. Valea lui Mihai - Nyirabrany; P.T.F. Sacuieni - Letavertes; pe raza jud. Satu Mare: P.T.F. Urziceni - Vallaj; P.T.F. Petea - Csengersima. pe frontiera romano-bulgara: pe raza jud. Giurgiu: P.T.F. Giurgiu - control pe diagonala; pe raza jud. Constanta: P.T.F. Vama Veche - pe teritoriul roman; P.T.F. Ostrov - Silistra - pe teritoriul bulgar; P.T.F. Negru Voda - Kardam - pe teritoriul bulgar; pe raza judetului Dolj: P.T.F. Bechet - pe teritorul roman; P.T.F. Calafat - pe teritoriul roman.

Pentru fluidizarea traficului, Politia de Frontiera Romana, in colaborare cu autoritatile de frontiera ale statelor vecine, intreprinde, in continuare, toate masurile necesare pentru derularea unui control operativ si civilizat, sens in care, au fost dispuse masuri de suplimentare a personalului care-si desfasoara activitatea la controlul documentelor.

In perioada 18.08 - 21.08.2007, frontiera romana a fost tranzitata de aproximativ 575.000 de persoane, din care:

315.000 - cetateni romani; 260.000 - cetateni straini.

Prin punctele de trecere de la frontiera interna a UE (romano-ungara si romano-bulgara), au trecut granita 353.000 persoane, dintre care:

159.000 - straini; 194.000 - romani.

In ceea ce priveste cetatenii romani,

84.000 au intrat in tara, 110.000 au iesit din Romania.

In aceasta perioada, aproximativ 5.000 de politisti de frontiera desfasoara, zilnic, activitati de supraveghere si control a frontierei de stat. In plus, peste 1.000 de politisti de frontiera sunt implicati in actiuni de control, sprijin si indrumare pentru a se asigura de respectarea conditiilor specifice de lucru, in zonele de competenta.

Cetatenii romani sunt rugati sa foloseasca arterele de control destinate cetatenilor Uniunii Europene.

In situatia in care sunt nemultumiti de modul in care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, participantii la traficul transfrontalier pot apela numarul de telefon 959, pentru teritoriu, si 9590, pentru Bucuresti, unde aspectele semnalate vor fi preluate de catre politistii de frontiera care vor actiona in consecinta, legal, de la caz la caz.

Mentionam ca informatii privind punctele de trecere a frontierei si timpii de asteptare inregistrati sunt disponibile pe pagina de internet a Politiei de Frontiera Romane: www.politiadefrontiera.ro.

Conditile de calatorie in strainatate pentru minorii, cetateni romani, raman neschimbate

Legea nr. 248/2005 prevede ca minorii romani pot calatori in strainatate numai insotiti, de o persoana fizica majora, cu acordul parintilor ori al reprezentantilor legali.

In situatia in care minorul calatoreste insotit de unul dintre parinti, la iesirea din tara, parintele insotitor trebuie sa prezinte o declaratie notariala prin care celalalt parinte isi da acordul pentru efectuarea calatoriei in strainatate.

Declaratia celuilalt parinte nu este necesara daca parintele insotitor face dovada ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila sau ca celalalt parinte a decedat. Nu este necesara declaratia parintelui decazut din drepturile parintesti sau declarat disparut, daca insotitorul face dovada in acest sens.

Daca minorul calatoreste cu o alta persoana fizica majora, alta decat parintii, aceasta din urma trebuie sa prezinte:

declaratie notariala a ambilor parinti care sa cuprinda acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei respective de catre minor, la statul sau statele de destinatie, la perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria, precum si datele de identitate ale insotitorului respectiv; certificatul de cazier judiciar; daca este cazul, documente din care sa rezulte calitatea de persoana desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe