Traficul la frontiera se desfasoara in limite normale

In primele doua luni ale anului 2008, traficul de persoane inregistrat la frontierele romane a crescut cu peste 50% fata de perioada similara a anului trecut.
In perioada analizata, politistii de frontiera au depistat 5.250 fapte ilegale (2.102 infractiuni si 3.148 contraventii), cele mai multe fapte fiind inregistrate in domeniul migratiei ilegale de persoane.
Masurile intreprinse din 01 Martie a.c., in contextul summit-ului N.A.T.O., nu au afectat fluenta controlului asupra persoanelor care intentionau sa tranziteze frontierele romane.
Timpi de asteptare ridicati au fost inregistrati doar in cazul automarfarelor, fapt datorat restrictiilor de circulatie impuse de autoritatile statului vecin in zilele nelucratoare si de sarbatoare.

Statistica la frontiera in primele 2 luni ale anului 2008:

In primele doua luni ale anului 2008, valorile traficului de persoane inregistrate in punctele de control trecere frontiera au fost de peste 5.500.000 treceri persoane (peste 4.700.000 treceri ale cetatenilor U.E. si aproximativ 857.000 treceri ale cetatenilor non-U.E.), cu 53% mai mari in comparatie cu perioada similara a anului trecut.

Din acest total, aproximativ 3.300.000 treceri au fost realizate de catre cetatenii romani, in crestere cu 46%, fata de primele 2 luni ale anului 2007.

In ceea ce priveste numarul cetatenilor straini - din state membre U.E. si non-U.E. - care au vizitat tara noastra, pe primul loc se situeaza cei din Ungaria (531.988 treceri persoane), locul II - R. Moldova (407.002 treceri persoane), locul III - Bulgaria (305.754 treceri), Ucraina (183.812 treceri), Italia (128.506 treceri), Germania (118.514 treceri), Turcia (88.063 treceri), Austria (58.302 treceri), Polonia (48.292 treceri) si Franta (48.020 treceri persoane).

De asemenea, valorile de trafic pentru mijloacele de transport inregistrate in perioada analizata din anul 2008 au fost de 1.881.867 treceri autovehicule, cu 63,7% mai mult comparativ cu 2007.

Actionand pe linia prevenirii si combaterii infractionalitatii transfrontaliere, in perioada 01.01 - 29.02.2008, Politia de Frontiera Romana a depistat - in punctele de trecere, la frontiera verde si in celelalte zone de competenta - 5.250 fapte ilegale (2.102 infractiuni si 3.148 contraventii). Pe categorii de infractiuni, cele mai multe fapte s-au inregistrat in domeniile migratiei ilegale de persoane (402 infractiuni de trecere / tentativa de trecere ilegala a frontierei si 45 infractiuni de calauzire), fals si uz de fals (392 infractiuni), economico-financiare (149 infractiuni), trafic de fiinte umane (130 infractiuni), regimul armelor si munitiilor (35 infractiuni) si trafic de droguri (14 infractiuni). In materie de constatare si sanctionare a faptelor contraventionale, in cele 2 luni 2008, s-au aplicat 3.148 sanctiuni cu amenzi in valoare de aproximativ 1.500.350 lei, in crestere cu 13,1% fata de perioada similara a anului 2007, cand au fost aplicate 2.782 sanctiuni contraventionale.

Masurile intreprinse din 01 Martie a.c., in contextul summit-ului N.A.T.O., nu au afectat fluenta controlului asupra persoanelor care intentionau sa tranziteze frontierele romane

O prima evaluare a traficului de calatori si mijloace de transport inregistrat de la inceputul lunii martie 2008 si pana in prezent, releva faptul ca masurile speciale intreprinse la frontiera, in contextul summit-ului N.A.T.O., nu au afectat fluenta controlului asupra persoanelor care intentionau sa tranziteze granitele Romaniei.

Astfel, in perioada 01 - 20.03.2008, la un trafic de peste 1.900.000 treceri persoane (peste 956.000 treceri, pe sensul de intrare in tara si 963.000, pe sensul de iesire) si 645.000 treceri autovehicule, timpul de stationare la controlul de frontiera a variat intre doua si douazeci de minute, in functie de numarul persoanelor si capacitatea mijlocului de transport controlat (autoturism, autocar, TIR). Acest interval de timp / mijloc de transport verificat se mentine la un nivel de normalitate, fiind, in unele puncte de frontiera, similar celui inregistrat in luna martie a anului trecut.

Operativitatea verificarilor la frontiera - in conditiile intensificarii masurilor de supraveghere si control a zonelor de competenta pentru asigurarea unui nivel sporit de securitate in contextul desfasurarii summit-ului N.A.T.O. - se datoreaza masurilor luate de conducerea Politiei de Frontiera Romane pentru suplimentarea personalului din punctele de trecere si, de asemenea, intensificarii colaborarii cu structurile similare din statele vecine.

Timpi de asteptare ridicati au fost inregistrati in cazul automarfarelor, care intentionau sa iasa din tara prin punctele de trecere de la granita romano-ungara, fapt datorat restrictiilor de circulatie impuse de autoritatile statului vecin in zilele nelucratoare si de sarbatoare.

In acest sens, Politia de Frontiera Romana a dispus masuri de suplimentare a personalului care-si desfasoara activitatea la controlul documentelor si de crestere a numarului arterelor de control a TIR-urilor, atat pe sensul de iesire din tara cat si pe cel de intrare. De asemenea, s-a luat legatura cu autoritatile de frontiera din Ungaria in vederea stabilirii masurilor comune necesare asigurarii unor control operativ pentru acest tip de mijloace de transport.

In vederea evitarii aglomerarilor (ce pot aparea ca urmare a configuratiei punctelor de trecere si a suprasolicitarii din punct de vedere al tranzitului numai a unora dintre acestea), Politia de Frontiera Romana recomanda, in continuare, conducatorilor de automarfare care intentioneaza tranzitarea frontierei romano-ungare, sa foloseasca toate punctele de trecere existente la granita cu Ungaria.

Informatii de background:

Pentru asigurarea unui nivel sporit de securitate in contextul desfasurarii la Bucuresti a summit-ului N.A.T.O., incepand cu data de 01 Martie 2008, Politia de Frontiera Romana a intensificat masurile de supraveghere si control a tuturor zonelor aflate in competenta.

In acest sens, la nivelul frontierelor terestre, maritime, fluviale si aeriene, sunt efectuate controale riguroase asupra persoanelor, mijloacelor de transport si bunurilor acestora, in conformitate cu prevederile art. 7 din Regulamentul 562 / 2006 al Consiliului Europei, scopul fiind prevenirea si combaterea actelor ilegale, ce ar putea aduce atingere sigurantei nationale si ordinii de drept.

Verificarile au la baza analizele de risc realizate de politistii de frontiera, precum si informatiile obtinute in procesul muncii ori in baza colaborarii cu alte institutii de ordine publica din tara si strainatate.

Peste 1.800 politisti de frontiera sunt angrenati in asigurarea securitatii Summit-ului N.A.T.O. care se va desfasura la Bucuresti la inceputul lunii aprilie a.c. De asemenea, Politia de Frontiera Romana foloseste, la un nivel maxim, intreaga capacitate logistica existenta la nivelul institutiei, scopul fiind prevenirea si combaterea infractionalitatii transfrontaliere, respectiv asigurarea securitatii acestui eveniment international.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe